1984

1984
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283/bmid_1984.png 5 11932 11932

1984 (v anglickém originále vypsáno slovy Nineteen Eighty-Four) je významný antiutopický román anglického spisovatele George Orwella z roku 1949. Popisuje svět, v němž vládne absolutní totalita a podporuje ji permanentní válka. Cokoli proti kolektivnímu myšlení Strany je krutě trestáno, lidská individualita se stává zločinem. Z tohoto díla pochází známý výrok "Velký bratr tě sleduje!"... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Levné knihy

Nineteen Eighty-Four, 1949

ladyxx
13.07.2020 5 z 5

Přísná pravidla ideálního života, sledování obyvatel na každém kroku, manipulace s jejich myšlením, odstraňování nepohodlných osob - tato dystopie nám představuje prostředí, v jakém by nikdo nechtěl žít. Orwell vám svým brilantním popisem totalitního světa způsobí mrazení v zádech a svírání žaludku.

Veveerka_123
10.07.2020 5 z 5

(SPOILER) Válka je mír.
Svoboda je otroctví.
Nevědomost je síla.

Musím uznat, že při četbě této knihy (zvláště při čtení jejího konce) se mi obrazně řečeno rozklepala kolena. Je to děsivé, velmi děsivé, hlavně ta představa světa, kde je každý váš krok, každé vaše slovo a skoro každá vaše myšlenka sledovány, zaznamenávány a poté, když se systému nelíbíte, prostě lusknutim prstů vymazaný ze světa. Bylo tam sice pár části, které se zdolávaly jen těžko (např. úryvek z Knihy), ale i to se dalo přežít. Kniha mě ale fascinovala hlavně tím koncem, kdy je myšlení člověka tak přetransformováno a vlastně úplně zničeno a nahrazeno změtí myšlenek, které sice nejsou vaše, ale i tak součástí vás. Tuto knihu by si měl opravdu přečíst každý

Kiu
09.07.2020 5 z 5

Myslím, že tuhle knihu by si měl přečíst každý. Nemyslím si však, že by měla být v povinné četbě. Já sama jsem se téhle knize dlouho vyhýbala, ale nakonec jí zhltla jedním dechem. Myslím si, že na tuhle knihu potřebuje každý svůj čas.

Majký_
08.07.2020 5 z 5

,,Jestliže Strana dokázala vnořit ruku do minulosti a prohlásit o té či oné události, že se nikdy nestala - není to mnohem hrozivější než pouhé mučení anebo smrt?"

zubrice
05.07.2020 3 z 5

Příběh to je dobrý, ale abych byla upřímná, není to jedna z těch knih, které bych měla potřebu přečíst si znovu. Četla se mi dost zdlouhavě, občas jsem se musela až nutit knihu otevřít. Tedy aspoň než Winstona a Julii dopadla Ideopolicie, pak jsem jí dočetla jedním dechem, jak to bylo poutavé. 1984 by si měl určitě přečíst každý, ale za mě je tedy Farma zvířat lepší.

Elvire Fogharty
02.07.2020 5 z 5

Povinná četba mě nikdy nebavila a na střední mě taky moc nevídali. Knihu 1984 jsem prvně četla když jsem o ní tvořila prezentaci. Moje češtinářka mě nikdy neměla moc v lásce a vzhledem k mé školní docházce mi nevěřila, že za prezentaci dostanu lepší známku než pět. Kniha se mi po první stránce hned zalíbila a za prezentaci jsem dostala za jedna se slovy "nejlepší prezentace knihy ve třídě". Pak už mě ve škole neviděli.
1984 se tak stala mou oblíbenou knihou a přečetla jsem ji 2x (zatím). Filmové zpracování (z roku 1984 v hl. obsazení s Johnem Hurtem) zvládli na výbornou, ale kniha je kniha, na kterou nedám dopustit. Naprosto geniální kousek celé literatury, nechám se s touhle knihou pohřbít.

anticlovek
30.06.2020 5 z 5

kdybych měl vybrat 10 knih, které by si každý člověk měl přečíst, 1984 bude mezi prvními na seznamu

Tamamori
27.06.2020 5 z 5

'Užasná, geniální kniha. Jedna z nejlepších, které jsem kdy četla. Myslím si, že tuhle knihu by si skutečně měl přečíst každý.

Fialka78
20.06.2020 5 z 5

Teď jsem knihu dočetla, nemám slov. Je to geniální, šokující, silné...

Fenrir
20.06.2020 5 z 5

Pro mě jedno z nejlepších a naprosto ikonických děl 20. století. Mimo neskutečně čtivý děj jde také o dílo, které je naprostým základem pro člověka, který se chce naučit kriticky myslet a pochopit nebezpečí, které je rok od roku méně sci-fi.

iceVS
18.06.2020 5 z 5

Nepředpokládala jsem, že je to tak neuvěřitelná kniha. Mám doslova husí kůži. A v hlavě se mi mísí odpor, smutek, beznaděj, deprese, znechucení, strach…
Po prvních stránkách 1984 se mi vybavila moje zamilovaná kniha Zpěv drozda. Je to vlastně velmi podobný příběh. A v podstatě se mi zdá, že kruh se uzavřel, protože podle mého obě knihy úzce spojuje nejen děj, ale i věta „Z lesa sem zaznívá jenom zpěv drozda“… Přestože v druhé knize se jednalo o větu z filmu, stejně mám pocit, že Walter Tewis se musel inspirovat zde.
Pro mě je Zpěv drozda ta absolutně nej nej nej kniha, ale musím se přiznat, že 1984 jí šlape na paty.

Rori1357
16.06.2020 5 z 5

(SPOILER) Podle mě jedna z nejlepších knížek, kterou jsem kdy četla. Byla strhující, napínavá. Po nejzásadnějším zvratu, kdy Winstona s Julií dopadla ideopolicie, jsem knížku nechtěla odložit a s napětím jsem musela číst dál. Popis výslechu Winstona se všemi postupy byl děsivý, a ještě děsivější bylo, že ho prováděl O´Brien, o kterém byl Winston přesvědčen, že patří do Bratrstva. A konec, kdy je Winston naprosto zmanipulovaný Stranou... Jenom pouhá představa je strašlivá. Jako dílo je to ale úžasné. Toto dílo je unikátní tím, že ho Orwell vydal v roce 1948 a předpověděl v něm budoucnost.

AdamKrejci1
15.06.2020

Hlavní hrdinové žijí v tom nejdokonalejším totalitním režimu, kdy i myšlenka může být trestaná smrtí. 1984 nemá z mého pohledu moc silný příběh, ale to co má, je svět popsaná do nejmenšího detailu a dokonale temná a depresivní atmosféra. Konec knihy v sobě skrývá ty největší hrůzy, ale také nejhlubší myšlenky a poselství.

ŠLenka97
15.06.2020 5 z 5

Kniha má velmi silný příběh, který mě zasáhl. Je to rozhodně jedna z nejlepších knih, které jsme kdy četla.

Bibionyka
10.06.2020 5 z 5

Dusná a temná atmosféra tohoto románu dýchá na čtenáře z každého řádku, ale čte se to dobře. Zajímavé zamyšlení, kam až může zajít totalitní režim.

Jumpova
08.06.2020 4 z 5

Hodně zajímavá kniha. Ale mám z ní smíšený pocity. Konec příběhu mi pořád leží v hlavě. Každopádně přečíst by si ji měl asi každý, protože je to hodně syrovej příběh, ze kterýho mrazí. 4 z 5.

sarekaslukova
08.06.2020 4 z 5

Moje osobní výzva byla zdolaná. Knihu už jsem měla velmi dlouho připravenou v knihovničce, ale nějak se mi to ní nechtělo pouštět. Když už jsem se k ní konečně dokopala byla jsem zprvu překvapená o čem že to kniha vlastně je. Když už jsem pochopila, že je to o "vymyšleném" režimu, byla jsem o trošku klidnější a konečně jsem se do knihy začetla. Další úskalí přišlo, když jsem dočetla až do místa kde, je ukázka z knihy. To my zabralo velkou dávku soustředění aby mi neklesala víčka. Třetí část, ač byla nejstrašnější dějově, měla v sobě podle mě tu největší hloubku.

Tregullo
31.05.2020 5 z 5

1984 je tísnivé a pozvolna naléhavé dílo. Fantazie nestačí místy vykreslovat obrazy,
které kniha popisuje. Avšak právě proto, si jí vždy s chutí znovu a znovu přečtu.
Popisuje nevyhnutelné, vykresluje nepředstavitelné, výsledek je dechberoucí...

Evaho73
24.05.2020 5 z 5

Štyri nedeľné pred poludnia som pri varení zažívala fascinujúci zážitok pri počúvaní audioknihy ospevovaného diela 1984.

...Túto knihu oveľa lepšie pochopia tie ročníky, ktoré aspoň sčasti okúsili totalitný komunistický režim, kedy nás síce "Veľký brat" nesledoval cez veľkú čiernú obrazovku, ale napríklad očami suseda, kolegu, priateľa alebo dokonca aj blízkej rodiny.

...Orwellovi sa podarilo v predstihu viac ako tridsať rokov, až desivo skutočne opísať podstatu totalitného komunistického režimu, ktorý svoju moc dosahoval predovšetkým manipuláciou a vymývaním mozgov častokrát za tu najvyššiu cenu.

...Výnimočne je zvolený aj príklad v podobe zákazanej lásky Wistona a Júlie, na ktorej demonštroval tragický dopad tohto režimu. Myslím si, že reči lásky rozumejú všetky generácie a dokážu tak lepšie pochopiť, akú vysokú cenu si vyžiadala zrada alebo vzdor voči totalitnej vládnej moci.

Úderné dielo, ktorého podstata bola, je a bude stále aktuálna !!!

vrgulnik
17.05.2020 5 z 5

Do dneška nepřekonaná dystopie. Pro mě má zvláštní důležitost, protože jsem ji viděl jako film v klubu v Kaunicových kolejích pár dnů po 17. listopadu. Se strachem, že tam vtrhne STB a rozpráší nás, to mělo úplně jiný náboj. Silný příběh, sugestivně podaný a pro nás (ruské satelity) zcela realistický.