Poslední aristokratka
Evžen Boček
Aristokratka série
1. díl >
František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!... celý text
Knihu jsem nedokázala číst.. Vůbec mě to nebavilo!. Přišlo mi to jako hrozná blbost.. Ale každý jsme jiný. Někomu tento humor sedí.. Nemám ráda ani filmy takhle praštěný mimo realitu.. Nedočetla jsem ji, tak hodnocení není úplně relevantní, ale měla jsem pocit, že si chci přečíst tolik jiných knížek a netrávit čas u tohoto.. Pardon
(SPOILER)
4,5
Tato kniha, je jak jsem očekával humoristický román. A musím říct, že jsem se i několikrát nahlas zasmál. Pro ty, kteří se rozhodují, jestli dřív film nebo knihu musím říct, že je to jedno, protože film knihu vůbec přesně nekopíruje, a všechny dialogy si vymýšlí, tudíž ve filmu a v knize je dost odlišný druh humoru. Bylo tam pár sprostých pasáží, které bych raději škrtl, a také mi vadilo nadměrné opakování jmen Cher, Schwarzenberg a Helenka Vondráčková, to si mohl odpustit.
Jinak se mi po literární stránce kniha velice líbila, a hned sem se vrhl na druhý díl.
Kniha se mi celkem líbila, jen místy mi přišlo, že autor chtěl nacpat vtip na každou stránku. Méně je někdy více.
Knížku už jsem četla po druhé a myslím, že by se v současné situaci kolem nás - měla povinně fasovat. Díky za povinné roušky v metru - protože jinak by mě asi spolucestující pokládali za blázna, že se směju a tečou mi slzy. Na 1000% doporučuji při trudomyslnosti a náladě pod psa.
Od doby kdy jsem četla Saturnina jsem se tolik nenasmála jako u Poslední aristokratky. Pěkná odpočinková četba.
Velice iritující kniha, kterou jsem dočetla pouze s vypětím všech sil a opravdu nechápu, čím si získala tolik fanoušků. Mám chuť majznout pana Bočka čtečkou po hlavě. Abych vypíchla alespoň některé aspekty příběhu, které mi vadily:
1) Směšně šablonovité postavy bez špetky růstů nebo zajímavosti - navíc všechny byly krajně nesympatické.
2) Neustálé a trapné opakování jmen Helenka Vondráčková, Cher a Schwarzenberg - bylo opravdu nutné tyto tři osoby zmínit tisíckrát? Ne, vážně. Vondráčková byla zmíněná padesátkrát, Cher devatenáctkrát a Schwarzenberg osmačtyřicetkrát.
3) Recyklovaný a prvoplánový humor - fakt mě nebaví Mariiny osvětlující závorky. A nebaví mě číst o tom, jak se postavě zdála noční můra založená na událostech předchozího dne. Hahaha, ořechovka, hahaha, Spock plešatí, hahaha, otec nostalgicky vzpomíná na nevolnictví.
4) Nulový vývoj - postavy jsou nekompetentní tupci, kteří se pachtí ve stejných problémech na konci jako na začátku.
Nedovedu si představit, o čem jsou další knihy této série. A vlastně to ani nechci vědět.
Potřebovala jsem si přečíst nějakou oddechovku, něco, u čeho se pobavím a nebudu muset nad ničím přemýšlet. A Poslední aristokratka byla skvělá volba! Často jsem se smála, kniha se četla sama a navodila mi příjemnou atmosféru. Určitě se pustím i do dalších dílů.
Knihu jsem poslouchala jako audio a bylo to skvěle načtené Veronikou Khek Kubařovou. Ona ma velmi příjemný hlas, měla skvělý přednes a místy mě přišlo že se musela držet aby se nezačala smát. Díky ni mě kniha opravdu bavila.
Co se tyče příběhu tak mě to zas až tak vtipné nepřišlo, ano byli části kdy sem se smála, ale těch bylo fakt málo. Musím ale říct ze se mě kniha líbila. Bylo to příjemné oddechové čtení, které mužů doporučit. 3,5*/5*
Viděla jsem s manželem i film, knihu mu předčítám večer před spaním. Oba se na to těšíme. Dnes se pustíme do druhého dílu.
Tak tohle mi vážně sedlo!Už dlouho jsem se tak u knihy nenasmál.Oddychovka, která zvedne náladu a vykouzlí úsměv.
Takhle kniha je vskutku absurdní a právě proto mě bavila (stejně jako film). Samozřejmě zdejší humor nesedne každému, jestli čekáte nějaké hlubokomyslné postřehy a něco víc než jen plynoucí vyprávění u kterého si člověk odpočine a vypne, chápu že se zklamete.
V poslední době jsem už nutně potřebovala nějakou knihu, nad kterou nebudu muset moc přemýšlet, ale prostě "vypnout" a číst. A přesně to nabízí Poslední aristokratka od Evžena Bočka. Upřímně, není to žádné veledílo na úrovni, ale to ani nemůžete od komedie chtít. Ne že bych se přímo řezala smíchy, jak mnozí píší, některé situace na mě působily dost upjatě a rozhodně nereálně ( ale ani to nemohu od komedie chtít), každopádně humor v tom byl a já jsem si čtení užila. Do dalších dílů se jistě také dříve či později pustím, zatím ale mohu ten první doporučit všem, kteří hledají něco nenáročného na odreagování.
Kniha mě neurazila, ale taky nijak zvlášť nenadchla. Vzhledem k hypu, který tato kniha má, jsem čekal něco víc.
Kniha mě moc nezaujala,většinou bývá zajímavější než film ,ale zde se mi zdá,že je to naopak.
Škoda, že autor místy tlačil na pilu. Některé pasáže na mě působily jako humor "za každou cenu" a až příliš absurdně. I tak jsem si ale čtení užila a moc ráda si přečtu i další díly. Pohodová a vtipná oddychovka.
Pokud máte rádi humor, tak vás kniha pobaví. Neříkám, že se bude líbit úplně všem, ale svou cílovou skupinu si najde. Já si nad knihou odpočinula a zasmála se. Svůj účel Aristokrata plní.
deníky aristokracie, šlechta pro ženy zfilmováno česká literatura mladí lidé humoristické romány pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Lehké a zábavné čtení. Vůbec jsem nevěděla, co od knihy čekat a byla jsem docela příjemně překvapená. Je to fajn čtení, ale nijak zvlášť mě nenadchlo. Časem si asi přečtu i další díly, ale spíš v průběhu delší doby.