Poslední aristokratka
Evžen Boček
Aristokratka série
1. díl >
František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!... celý text
Vtipná, nenáročná knížka u které si člověk opravdu odpočine. Viděla jsem i jako divadelní hru v divadle Na Jezerce a byl to příjemný zážitek.
Humorné knihy mám rada a tešila som sa aj na túto. Začiatok bol super, naozaj došlo aj na hlasný smiech, bola som si istá, že to bude 5* príbeh - časť s prevozom predkov bola fakt skvelá. Príbeh Kostků bol na začiatku zaujímavý a vtipný, časom mi tam však chýbala nejaká pointa a výraznejší dej. Skôr som mala pocit, že je to zhrnutie vtipných scén, kde sa však vtipy celkom začali opakovať. Kastelán a otec boli fajn, Deniska a matka tam boli akoby navyše - od polovice knihy mi situácie neprišli ani veľmi vtipné, rovnako aj dianie na Hviezde sa od začiatku takmer nezmenilo a každý vtip vychádzal len z pôvodnej situácie. Vysvetlivky rozprávačky v zátvorke boli na začiatku taktiež vtipné, potom neviem, či ich bolo veľa, alebo na nepodstatných miestach, ale prišlo mi to zbytočné. Koniec bol taký nijaký a useknutý. Obvykle by mal koniec naladiť čitateľa, aby po pokračovaní siahol, ale až tak ma nezaujíma, ako sa budú vtipy bez výraznejšieho deja opakovať aj naďalej. Ako oddychovka fajn, celkovo tak 3,5*
Knihu jsem začala číst na doporučení kolegy. Je to taková oddechovka, nic náročného. Abych pravdu řekla, ani moc vtipná mi nepřišla. Byly tam sice momenty, kdy jsem se zasmála, ale zase taková pecka, jak mi bylo řečeno, to nebyla.
Vtipná a lehká kniha, která pozvedne náladu. Postřehy a glosy, které učí dívat se na život s nadhledem. Děkuji za tu nálož optimismu.
Naprosto úžasná knížka, která vás nenutí moc přemýšlet nad dějem, spíš zásmát se... A to hodně často. Doporučuji.
S knihami tohoto autora jsem se zatím míjel a měl jsem v tom i pokračovat. Oddechovka snažící se pobavit za každou cenu, k čemuž autor využívá celou škálu humoru, od vtipného až po křečovitý, či spíše až trapný. Ale co, nic moc mimořádného jsem neočekával a tak jsem nebyl ani příliš zklamaný, alespoň jsem poznal zase nějakého českého autora. Bohužel nejsem na autorův druh humoru zřejmě správně nastaven a tak si další pokračování odpustím.
Nebyly to přímo salvy smíchu (jako tsunami), ale spíš permanentní pochechtávání se (asi jako horská bystřina). Příjemné, milé, inteligentní a hlavně vtipné čtení, po kterém zůstane uvnitř dobrý dojem. A taky chuť stát se kastelánem. Nebo aspoň zdědit nějaký ten zámeček....
"Skutečný aristokrat má prý v sobě geneticky zakódováno nelhat, nekrást, nestěžovat si a ničemu se nedivit."
Kniha se četla dobře, to nepopírám, i jsem se zasmála. Ale nepřišlo zas až tak super, jak je vychvalována... Nicméně dám šanci dalšímu dílu... V knihovně ji určitě mít nebudu.
Dlouho jsem se u knížky takhle nezasmála, dala jsem jí za odpoledne. Lehčí čtení pro dobrou náladu. Doporučuji
Tak tohle nebylo nic pro mě, divím se,že jsem to nakonec dočetla do konce. Tenhle druh humoru mi nepřijde vtipný, spíš trapný. Půjčila jsem si na doporučení všechny díly,ale zbylé jsem ani neotevřela. Nedoporučuji ani jako oddychovku,je to spíš literární dno.
Zvláštní humor, který mě nerozesmál, nemohla jsem se začíst, no, nesedlo mi to od první stránky. Nedotčeno. Do knížky jsem nahlížela ještě v době, než se stala populární a než byl natočený film, takže jsem nebyla ovlivněná ničím jiným než svým vlastním vkusem.
Nikdy bych nevěřila, že si pana Bočka tak oblíbím.. Nejsem zrovna na českou literaturu a ještě k tomu romány.. Ale tohle mě hodně baví!
Fakt jsem se snažila...ale pro mě je tahle knížka úplná ztráta času, je to nějaké křečovité, proste mi to vůbec nesedlo...hodnocení nepřidávám, protože jsem nedočetla.
... rodinné vztahy, v zámku a podzámčí, humor, mládí, sny a touhy
Představte si, že vás někdo hodí do jiné reality. Do reality, kde bydlíte na zámku se svými rodiči, daleko od kamarádů a rozhodně netušíte co vás čeká. Možná tu budete jednou strašit i vy, jako bílá paní, na kterou myslíte od první chvíle, co jste do zámku vkročili. Nebo umřete strachy ze zvuků, které vás před spaním děsí. Ale kdo by nechtěl žít na zámku, hm?
*Poslední aristokratka od Evžena Bočka*
deníky aristokracie, šlechta pro ženy zfilmováno česká literatura mladí lidé humoristické romány pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Kniha příjemně pobavila..........sice jsem se nesmála nahlas, ale některé myšlenky jsou opravdu vtipné.........těším se na další díly, které mám nakoupené