Poslední aristokratka
Evžen Boček
Aristokratka série
1. díl >
František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!... celý text
Na začátku mi ten humor přišel moc přehnaný, ale tak v půli jsem si na něj ´´zvykla´´ a i jsem se zasmála. Asi bych to doporučila lidem, co spíš mají rádi rychlé a úsměvné příběhy, ne ´´povídací beletrie´´. Přikláním se tady k jednomu komentáři, že velké plus má kniha u mě za rozmanitost postav a jejich charakter :) Tak či tak, druhý díl vynechám :/
Moje hezčí polovička se u toho svíjela smíchy, tak sem to během dvou dnů přehrkal v autě a překvapivě to šlo. Nemám moc rád humoristické knížky, nemusím Saturnina ani Jeevese, nemusím Ernesta Goodbodyho ani Švejka, můžu jen Oveho a teď i Marii III z Kostky.
O knize jsem slyšela samou chválu. Moje kamarádky ji četly a prý se u toho moc nasmály. Koupila jsem ji tedy pro svou mamku, která potřebovala rozveselit. A povedlo se. Moc se u toho nasmála, tak jsem si řekla, proč to nezkusit taky. První třetina knihy se mi moc líbila. Co stránka to vtip.Parádní část byl převoz kočky Carevny v taxíku. U toho jsem doslova "řvala smíchy." Sršelo to humorem a skvělým vyprávěním. Jenže jak jsem se dostala do půlky knihy, čím dál víc jsem se přestávala bavit. Místy mi to přišlo dost nastavované, jako by se autor snažil za každou cenu napsat něco vtipného.
Stěží jsem knihu dočetla. Asi to nebylo to pravé ořechové. Zkrátka mi to nesedlo, takže druhý díl se zatím číst nechystám.
Zábavný a humorný začátek překvapil. Krátké věty, vyprávění samý vtip, mělo to něco do sebe, stále jsem se musel při čtení usmívat. Pak to najednou šlo z kopce, vyprávění přišlo fádní, monotónní a stejné. Navíc při zjištění, že nadějná vypravěčka Marie Kostková III. je stejně trhlá jako zbytek rodiny i služebnictva (hledání ve slovníku: Totahelpa a Dunaj - jako moře) mé nadšení poněkud opadlo :). Nicméně jakýsi dobrý dojem z knihy a z osudů rodiny Kostkových z Kostky přeci jen zůstal. Nakonec proč ne, s optimistickými výroky jako: Humor je solí země. Kdo je jím dobře prosolený, vydrží dlouho čerstvý (Goethe) nebo Veselému člověku připadá veselý celý svět (Čapek) připisuji „aristokratce“ s bídou a s odřenýma ušima nějaké čtyři hvězdy.
Nemůžu stoprocentně hodnotit, jelikož jsem nedočetla, ale myslím, že je dílo zbytečně přeceňované, nebo můj čas pro tuto knihu ještě nenadešel, nebo je naopak již pasé. Na můj vkus příliš prvoplánový humor. Leč styl psaní ve formě deníku láká na čtivou a oddechovou záležitost, nemohu hodnotit kladně. Nenadchlo.
Zábavné čtení po krátkých kapitolkách. Kniha vlastně nijak nekončí, plynule na to navazuje další díl.
Ze začátku mi přišla kniha velice zábavná, ale když jsem četla dál, bylo to v jednom a tom samém humiristickém duchu a čekala jsem na nějakou zápletku, ale zbytečně. Dávám malé plus za postavy, které byly velmi rozmanité, ale stejně mi ke konci knížky už spíš lezly na nervy.
Perfektní. Kniha je psaná skvěle, při každém čtení mi zvedala koutky úst nahoru a při některých pasážích jsem měla co dělat, abych se v přeplněné tramvaji nesmála nahlas.
Opravdu mě překvapilo, že takový román a navíc z pohledu mladé dívky napsal muž. Tuhle knihu jsem si velice oblíbila a opravdu jsem se u ní nasmála.
No tedy číst takhle "krátkou" knížku tak dlouho, to samo o sobě dost vypovídá.
První čtvrtina knihy, je velmi dobrá, do půlky už se to začíná měnit a není tak snadné se znovu začíst. A druhá půlka - to je už neustále přeskakující deska. A ještě ke všemu nudně předvidatelná. A konec no ten tomu dal korunu. Sakra tak proč jsem tomu dal tři hvězdy. No ta první čtvrtka byla fakt dobrá. A jedna hvězda je navíc neb by to asi mohlo fungovat někde na dovolené (typicky přeplněná pláž v Bibione, kde se chcete aspoň něčemu zasmát), tam na to budete mít dva dny a pak možná to bude fungovat.
A proto tedy ta krátkost v úvozovkách.
Ne pokračování hledat nebudu.
Místy vtipná, ale jinak dost povrchní knížka s perspektivou neomezeného počtu pokračování, vlastně takový sitcom. Další díly si už ale nechám ujít..
Kniha mne velmi pobavila - při některých pasážích jsem až slzela smíchy. Doporučuji jako oddechové čtení po nějaké vážnější knize.
Tak abych pravdu řekla, pro mě nic moc.... Sice jednotlivé hlášky dobrý, zasmála jsem se - ale přišlo mi to bez děje, a jako kdyby se příběh špendlil podle toho, jaký vtip spisovatele zrovna napadl, aby mohl nějak zakomponovat... Četla jsem ji zároveň s jinou knížkou asi jako když čtete časopis - mám chuť na nějaký humor, tak můžu - ale dějově, že by nám to něco dalo, nebo jste čekali, co se bude dít, jak se postavy vyvinou... to asi ne. Takže knížku doporučuji asi těm, kdo hledá oddychovou četbu a nemusí být na ni ani čas - pokračovat můžete zase až budě někdy chuť, nenutí Vás číst dál a dál...
přátelství deníky láska tajemno aristokracie, šlechta pro ženy zfilmováno česká literatura rodina mezilidské vztahy mladí lidé humoristické romány pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Úžasná knížka, která nenechá bránici v klidu. Mockrát jsem si hlasitým smíchem připadala jako blázen. Každá postava je svým způsobem správně trhlá, u mě vede kuchařka s ořechovkou :-)