Poslední aristokratka
Evžen Boček
Aristokratka série
1. díl >
František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!... celý text
Jak už se tady psalo, je to hodně oddychové. Je príma, že děj prostě plyne a nemusíte se nijak soustředit. Některé obraty a narážky jsou opravdu vtipné, ale je vidět, že autor se snaží o legraci v každé druhé větě, a to už je (alespoň na mě) moc.
Námět je ale rozhodně zajímavý a líbí se mi i zasazení do porevolučních devadesátek.
Druhý díl si asi nepřečtu, ale velmi(!) nenáročným čtenářům bych knížku doporučit mohla.
Začnu zlehka. Byla to legrace, to ano, ale občas mi to přišlo vykonstruované až do absurdna. Zasmála jsem se, ale ne zase tak často, jak jsem očekávala. Samotný vtip je v tom, jak hledají mantinely, jak by se měla chovat šlecha a snaží se rozběhnout čilý cestovní ruch na právě zděděném zámku, který se stane jejich novým domovem. Kostkové z Kostky jsou "šáhlí" sami o sobě, k tomu ještě kuchařka alkoholička, neurotický kastelám a hypochondrický pan Spock a kvanta prosacu. Marie to nazachrání a přítomnost Denisky vše jen přihorší. Ano, je to vtipné. Začátek byl taky "megapsycho". Popel zesnulých předků v obalech od arašídů. Co na to říct?!... Co mě ale na knize velice zaujalo bylo to, že autor knihu píše z hlediska dívky. To není zas tak obvyklé. Další plus dávám za střet šlechty a šlechty. Mydlí se mezi sebou jako o život a v podstatě mají "hovno", jak by řekla paní Tichá...
Odpočinkovka na odpoledne. Potěší, pobaví...
Dobrý den, tato kniha je úpřímná a proto je tak skvělá, například se nebojí říct, co si o ,,Helence" myslíme všichni již delší dobu! Skvělá kniha se kterou se hrozně nasmějete, dokonce i moje mamka, která moc nečte (spíše vůbec) tuto knihu zhltla skoro jedním dechem. Takže kniha super! Jen bych chtěl něco opravit v komentářích pod tímto. Musím zklamat lidi, co si myslí, že pro zámek Kostka byl vzor hrad Bouzov či hrad Buchlov nebo takto. Jako vzor s největší pravděpodobností sloužil Zámek v Miloticích, ve kterém pan Boček dělá kastelána. Sám bydlím ve stejné obci jako autor a Milotický zámek mám projitý nesčetněkrát a musím říct, že popisy v knize se shodují s tímto zámkem! Nádherná kniha a plus upřímnost k tomu, to je prostě VRAŽEDNÁ KOMBINACE! :D
Vtipná kniha, ovše místy až moc
Knihu jsem měl možnost poslouchat v podání Veroniky Kubařové. Ta se při čtení kihy také často smála, takže knize přidala trochu na autetičnosti. Ze začátku jsem se řezal smíchy, hlavně v úvodu, kdy příhoda s obaly od bůráků a příhoda na letišti s kočkou, neměla chybu. Postupem času jsem však humor vnímal spíše jako překážku na rozvíjejícím se příběhu a je to velká škoda. Samotný příběh novodobé české aristokratické rodiny není vůbec špatný nápad, ale aby každá druhá věta musela mít v sobě humor, mě připadalo takové to "moc tlačení na pilu". Některé příhody byly opravdu jako z trapných amerických komedií a tak mám z knihy smíšené pocity. Proto dávám jen tři hvězdy, jako lehce nadprůměrné dílo. Nevím jaké je pokračování, zatím v audio podobě nevyšlo.
Zámek kde kastelán působí mám za humny a okolí velmi dobře znám, kastelána však nikoli. Vymyšlený zámek Kostka má od každého něco. Tvarem a názvem mi připomíná hrad Buchlov, Himmler se však zamiloval do Bouzova, kde pobýval a katakomby byly třeba na zámku ve Slavkově. A tak jak byl nereálný zámek, byly nereálné i postavy a tak nevím zda se jedná o humor s nádechem sfi-fi nebo o současnou tvorbu. Ať je to tak nebo tak, svůj okruh čtenářů si kniha najde. Pro mě nic oslnivého, ale pobavil jsem se a to je to hlavní.
Úžasná kniha. Popravdě jsem nečekala, že se tolik nasměju. Myslím, že můj smích museli slyšet i sousedi, takže knihu může jedině doporučit! :) Stojí za to!
Koupila jsem si knihu, jelikož se o ní psalo, že se člověk bude při čtení bavit a smát. Asi mám jiný humor než většina lidí, ale popravdě mě kniha zklamala a zasmála jsem se jen párkrát. Kniha je milá, dobře se čte, ale řekla bych, že je spíše určena mladším (náctiletým) čtenářům. A nad koupí druhého dílu tedy neuvažuji.
Naprosto vynikající kniha. Opravdu mě pohltila, měla jsem ji raz dva přečtenou. Zaručeně mi zvedla náladu a dost jsem se u ní nasmála. Nejvtipnější knížka, kterou jsem kdy četla :)
Svěží humorné čtení na dlouhé zimní večery . Nečekejte žádné hluboké myšlenky , čekejte zábavu a vtip .
Jednoznačně nejvtipnější kniha, kterou jsem kdy četla. Smála jsem se i nahlas, což se mi běžně nestává. Vřele doporučuji, protože se určitě budete báječně bavit a smích prý přeci prodlužuje život ;-)
Myslím, že tato kniha naprosto splňuje svůj účel člověka pobavit a nechat ho si oddechnout. Chápu, že pokud očekáváte knihu plnou mouder a psaní hodného Nobelovy ceny za literaturu, budete zklamáni. Já osobně knihu hodnotím plným počtem hvězd, protože mě bavila a celkem jsem se i nasmála. A o to myslím autorovi šlo především.
Parádní start. Na konci trochu omrzí. Postavy jsou stereotypní (i na humoristický román). Snaha vykřesat ze čtenáře smích za každou cenu občas působí rozpačitým dojmem, který má za následek přesný opak.
je to legrace, oddechovka, pro zasmátí. Ze začátku mě nadchla, ale konci již nadšení opadalo. Možná to bylo tím, že jsem v poslední době četla jiný žánr.
Ve "vážně" vypadající obálce se skrývala humoristická kniha, za mně velmi vtipná, nějaký hlubší smysl bych v ní nehledala.
Kniha má stejný humor asi jako Babovřesky. Je jen na čtenáři jako moc ho tento brakohumor osloví ;) Já dávám aslespoň dvě hvězdičky za dobrý námět.
přátelství deníky láska tajemno aristokracie, šlechta pro ženy zfilmováno česká literatura rodina mezilidské vztahy mladí lidé humoristické romány pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Po pár stránkách jsem myslel, že to nedám, tuhle nucenou vtipnost v každý větě fakt nemám rád. Je to jako v hospodě poslouchat otravnýho týpka co ani na vteřinu nezavře hubu a povídá vtipy nastudovaný z internetu. Nebo přečíst na csfd víc jak 2x komentáře od verbala za sebou. Někdy míň je prostě víc. Každopádně na tejden do vlaku při dojíždění asi ideální. Dalšímu dílu se nebráním, ale pátrat po něm určitě nebudu.