Bez servítku
Anthony Bourdain
Slavný kuchař a spisovatel procestoval celý svět a přitom pátral po znamenitém jídle a zažíval dobrodružství. Výsledkem jeho několikaletého kulinářského putování je cestopisný televizní seriál nazvaný No Reservations i tento ilustrovaný deník s více než čtyřmi sty fotografií cizokrajných i docela všedních koutů naší planety, doplněných zasvěceným komentářem. Bourdain je za všech okolností zábavný společník - bez ohledu na to, jestli lenoší na plážích Tahiti, projídá si cestu Singapurem nebo zakouší životu nebezpečnou masáž v Samarkandu. Chceme zrovna vědět, kde mají nejlepší pečené selátko? Jak najít v Džajpúru ten správný bar? Který stát ve Střední Asii je radno vyškrtnout z jídelníčku? Odpověď najdeme v knize. Svým věrným příznivcům nabízí Bourdain neodolatelnou příležitost ke společnému listování atlasem a nadšeným cestovatelům vtipného a nepřikrášleného průvodce po mnoha zemích.... celý text
Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: 2009 , Slovart (ČR)Originální název:
No Reservations, 2007
více info...
Přidat komentář
A zase SLOVART ! Mé oblíbené nakladatelství nezklamalo. Od roku 2009 máme na knižním trhu pečlivě připravené povídání kuchařského "hitmejkra" Anthony Bourdaina . Velké poděkování !
Já této krásné knize říkám "Kuchařský Hanzelka a Zikmund" .
Množství fotografií přímo z kuchyní celého světa. Rozšíříme si naše chabé kulinářské zážitky, ale i zjistíme dost o domorodých nápojích o domorodé - někdy "quasi-hygieně" a o kuchařích.
Jak praví v závěru autor : Být kuchař je jako být v mafii. Nadosmrti v ní - což, jak se ukazuje, je nádherné !
(Má pravdu předsedo, řekla by právě teď tetička Ládíka z "Vesničky střediskové") .
Nejoblíbenější kniha s gastronomickým tématem, kterou jsem četla. Anthony Bourdain je náš rodinný hrdina a jeho příběh a cesta jsou zábavné a zároveň fascinující. Je to kuchařský ďábel a stejnojmenný televizní pořad je také velice zábavný. Knihu však doporučuju všem nadšencům vaření a kuchyně.
Od této knihy jsem očekávala "gastronomický cestopis". Kniha ale spíše podává zážitky z cestování, což ovšem nesnižuje její poutavost a obsáhlou sbírku fotografií. Nicméně jsou velice zajímavé také závěrečné kapitoly, týkající se rad ohledně cestování, nebo doporučující světové restaurace. Hodně se mi líbil oddíl "Porno na talíři", tedy detailní fotografie vybraných jídel. Těch v knize mohlo být rozhodně více.
Štítky knihy
vaření cestopisy zvyky a obyčeje jídlo gastronomie
Autorovy další knížky
2012 | Důvěrnosti z kuchyně |
2017 | Kost v krku |
2006 | Šéfkuchař na cestách |
2009 | Bez servítku |
2007 | Nevábné chuťovky |
Kniha si nezadá s pořadem, příjemně se doplňují Bourdain byl gastro ďábel. Ale jeho vzpomínkové knihy jsou také bomba =)