Složka 64
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
Zneužívání, nátlak a týrání patřily ještě před čtyřiceti lety do každodenního života žen deportovaných na dánský ostrov Sprogø. Některým z nich nabídl tamější život neomezenou moc, ale většině způsobil utrpení. Podobný osud potkal i Nete Hermansenovou, jíž se z ostrova podařilo dostat pryč.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2014 , HostOriginální název:
Journal 64, 2010
Jednoznačně 5*, bohužel jsem nečetla knihy postupně, ale v podstatě to ničemu nevadí. Složkou 64 uzavírám celou sérii, kterou mohu jednoznačně doporučit.
V polovině této knihy jsem si říkala, co mě žene do čtení, když všechny padouchy vlastně znám...ale autor nezklamal, závěr byl jedno velké překvapení.
Není to špatné, ale předchozí díly mě bavily víc, ale to nic nemění na tom, že už teď se těším na Marca... :)
Námět je originálně neoriginální, ale 100% zábavný. Skvělá záporná "svině," mě donutila fakticky ji nenávidět a přát ji všechno špatné. S hlavními hrdiny jsem po hlavě vnikla do příběhu a nechala se unášet historií jedné ženy, která podle mě nebyla zas až tak nevinná, ale fakt, že si tyhle odporný věci nezasloužila. OPĚT DOPORUČUJI. Ať žije Carl a jeho neposedná banda :)
Nemůžu hodnotit jinak než pěti hvězdami.
Olsen to prostě umí a každá další kniha od něj je pro mě zárukou toho, že se nebudu nudit a budu se těšit na každou chvilku strávenou nad jeho příběhy.
Jussi opět nezklamal. I když se zdálo, jak se bude dějová linka odvíjet a jak to celé bude ukončeno, tak nás Jussi nezklamal. Opět nečekané rozuzlení. Musím říci, že dvě dějové linky, které, do sebe perfektně zapadají jsou velmi dobře sladěné. Assad sice neexceluje tak jako v jiných dílech, ale jeho sekundování Carlovi je super. Celé oddělení Q, které opět nastavuje vysokou laťku, kdy například představení Assada jedné zvídavé sousedce, při standardním vyšetřování je opravdu pecka. Autor se nebojí kontroverzí.
Na druhou stranu musím říci, že jsem od autora již četl lepší knížku, proto i když určitě doporučuji k přečtení, tak tentokrát plný počet dát nemohu.
Vynikající příběh s parádní zápletkou.
Až do konce jsem byl napnutý jak se vše vyvine, když je vše celkem od začátku "jasné".
Bohužel oproti předešlým přečteným knihám je tady více nezáživné kaše kolem.
Celkem jsem se ke konci prokousával.
Připadal mi i poněkud úplně jinak postavený vztah mezi Asadem a Karlem - vadilo mi to.
Spoiler - taky to, že je dostanou úplný loseři mě velmi překvapilo a do kontextu postav to vůbec nezapadalo.
Asi nejlepší knížka od Adler-Olsena, co jsem zatím četla. Ikdyž byl děj zpočátku nudný, tak ke konci pěkně gradoval. Vůbec jsem se nenudila. Konec byl překvapivý (můj tip na vraha nevyšel).
První třetina knihy se četla poměrně těžko. Jsem u knih Adlera Olsena na toto zvyklý, ale u Složky 64 jsem si říkal, že takhle velkou práci se ponořit do jeho knihy jsem ještě neměl. Čím víc jsem se blížil konci knihy, tím rychleji jsem četl. No a vyvrcholení děje bylo úžasné, dost nečekané! Netroufám hodnotit, která s Olsenových knih je nejlepší, každá má své kouzlo. I přes pomalý začátek jsem nadšený, a dávám 5 hvězdiček.
Zase jeden procteny den, ale tato kniha nedava ke konci na vyber. Ze zacatku je pribeh narocnejsi na koncentraci vzhledem k mnozstvi jmen a trem ruznym preskakujicim dejovym liniim, ovsem ke konci vyborne graduje. Trochu nesympatycti hlavni hrdinove se ctenari dostavaji tim vic pod kuzi, cim vic maji na kahanku. Carl Mørck, zpocatku nechapavy to koren se znacne divnou domactnosti, ma srdce na pravem miste. Assad dodava mozek a koule, bez nej by to byla fakt nuda. Rose je evidentne jedina, kdo z nich neni analfabet, ale taky je nejvetsi cvok a to je v tomto pripade dost co rict. Jak se mohlo stat, ze zrovna posledni dva jmenovani se stanou soucasti policejniho oddeleni, je pro me zahada ze vsech nejvetsi. Snad jen hlavni zaporak mohl trpet klidne i o trochu dele.
Jeste dodam, ze to byla moje prvni kniha tohoto autora a vubec nevidim problem v tom, zacit cist serii od prostredniho dilu. Urcite bude zabava objevovat spojitosti hlavnich postav v predchozich dilech. Navic jsem nemela na vyber: ostatni dily v aj nemeli a ty, co jsou v cestine, se ani nenamahaji davat do regalu. Po zamluveni si ctenar na knihu rok pocka, to je jak za starych dobrych casu Harryho Pottera....
Mám pocit, že se autor knihu od knihy zlepšuje, anebo se mi kniha líbila nejvíc z jeho děl proto, že jsem ji právě dočetl. Až téměř do konce jsem měl (autorem zjevně chtěný) pocit, že "něco" není v pořádku, a hezky jsem si závěr knihy užil.
Můj první knižní Olsen, ke kterému mě přivedla až filmová zpracování jeho předchozích děl nabízí propracovaný a komplexní příběh s dvěma časovými rovinami a originálním překvapením na konci. Dále pak bezpochyby zajímavé téma odvíjející se od i dnes velmi aktuálního pokřiveného pohledu některých jedinců na svět a lidi okolo nich. Přesto jsem byl spíše zklamán, možná i pod vlivem vysokého očekávání.
Zpočátku košatý příběh se postupem času (logicky) redukuje na jednu hlavní dějovou linii a úvodní odbočky jsou buď trochu násilně bez dalšího vyřešeny (fax, poděkování na konci) nebo úplně vyšumí do ztracena (role Carla Morcka v kauze, která přímo předcházela vzniku oddělení Q či smrt jeho strýce). Možná je to příprava na další knihu, ale takto podané to působí pouze jako vata pro zvýšení počtu stránek.
Opravdovým zklamáním pro mne ovšem byla skutečnost, že oddělení Q se vůbec nechová jako policejní složka, ale spíše jako hodně nestandardní detektivní kancelář z laciného braku. Způsob obstarávání důkazů, "akční" vyšetřovací metody a hlavně posuny v případu díky všudypřítomné intuici a náhodě, překračují podle mého názoru hranici uvěřitelnosti, kterou jsem si na severských autorech vždy velmi cenil. Nakonec i nelogické chování celé policie v době přímého ohrožení jejích příslušníků do této smutné mozaiky zapadá a sráží zážitek z této knihy.
A to je škoda, velká škoda. Protože Olsen vystavěl neobvyklý a silný příběh staré pomsty s velmi přesvědčivou propracovaností i uvěřitelností. Způsob jejího odhalování však zřejmě psal někdo jiný a nebo na něj autorovi již nezbyly síly.
Další napínavá kniha s Carlem Morckem. Téma bylo hodně zajímavé, depresivni. Nete mi bylo líto a její úmysly byly pochopitelné. Závěr mě zas dostal
Další dobře napsaný a napínavý případ oddělení Q, tentokrát se autor inspiroval skutečným příběhem ostrova Sprogø, kde byli až do začátku 60. let internované údajně slabomyslné ženy s „pochybnou“ morálkou, odsouzené na život v neustálém ponižovaní a izolaci.
ženy zfilmováno dánská literatura potraty pomsta severské krimi zmizení lidí dánské detektivky podle skutečných událostíAutorovy další knížky
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
U této knihy jsem měla trochu problém zvyknout si na hlavního hrdinu. Asi je to tím, že jde o čtvrtou knihu série. Knihu mi půjčila kamarádka, s tím, že je to "síla". Příběh je docela dobrý, vyústění děje skvělé, ale styl autora mi prostě nějak nesedne.