Česká kuchyně za dob nedostatku
Čeněk Zíbrt
Česká kuchyně za dob nedostatku je kuchařská kniha napsaná českým autorem Čeňkem Zíbrtem. Kniha se zaměřuje na kuchařské recepty používané v Československu v období 1. světové války a po ní, kdy byly potraviny v zemi nedostatkové a muselo se s nimi zacházet velmi šetrně. V knize se nachází více než 150 receptů, které používají běžné suroviny dostupné v té době, a které pomohou čtenáři vytvořit chutné jídlo i za velmi obtížných podmínek. Recepty jsou rozděleny podle druhů jídel, např. polévky, hlavní jídla, dezerty a další. Popsáno je i využití méně obvyklých surovin, jako je šáchor, šneci, žáby, veverky atd. Kniha může být užitečná pro preppery a survivalisty, kteří se zajímají o to, jak připravit chutné jídlo v době omezené dostupnosti surovin a v obtížných podmínkách. V knize jsou prezentovány recepty, které lze přizpůsobit různým situacím, a jsou zaměřené na použití dostupných a levných surovin, jako jsou brambory, luštěniny, těstoviny a koření. Tyto recepty mohou být užitečné pro všechny domácnosti a jednotlivce v nouzi a ve složitých finančních podmínkách či v době krize či pro ty, kteří se snaží přežít v nehostinných podmínkách a musí sestavovat jídelníček pouze z toho, co mají právě k dispozici.... celý text
Přidat komentář
Je to velmi zajímavé a poučné čtení, které by se někdy mohlo hodit mít doma - Bůh nás ale chraň před dobou, kdy by se mělo stát aktuálním návodem. Opravdu se rád obejdu bez zjištění, jak chutná náhražka mouky z mechu a lišejníku... :-) Na druhé straně některé recepty a nápady (nouzová zásoba masa v podobě doma chovaných želv a jeho úprava) zní vlastně i lákavě.
(SPOILER)
Rozhodně to nebude masově čtená kniha, takže vykecám trošku víc. Mnoho z těch receptů člověk za svůj život už přečetl. Osobně jsem ale neznal tři. Ten první je o dřevěné mouce, nejčastěji z břízy. Nejde však o mouku pro lidi, ale jako přísada do krmení domácímu skotu. Druhý recept je huspenina z už vyvařených kostí, které se rozdrtí, zalejete to vodou a vaříte. Následně se to přefitruje přes plátno a nechá zchladnout. Poslední recept je náhražka kávy. O některých možnostech již slyšel snad každý. Zde jde o jadérka ze šípků, která se několikrát máčí ve vodě, aby se zbavila chloupků. Pak se s trochou cukru praží a rozemelou.
Snad jsem vás alespoň malinko navnadil na přečtení této knihy, vhodné i pro příznivce postapo.
Kniha je určitě povinnou četbou pro všechny, kdo by si chtěli uvařit a sníst např. veveřice, žáby, želvy, šneky a mnoho jiných pochutin. Ochutit to vše lze zase bylinkami rostoucími volně v přírodě. Pokud někdo chce získat recepty na alternativy obilné mouky, náhražky kávy, levné polévky a spoustu dalších, tak tady je vše na jednom místě.
Recepty jsou vztaženy k roku 1817, kdy v Evropě zavládl hlad.
Je dobré být připravený, člověk nikdy neví, kdy to může potřebovat.
V dnešní době se jedná o docela úsměvné čtení, ale s racionálním jádrem.
Štítky knihy
kuchařky česká kuchyně dějiny stravování
Autorovy další knížky
1999 | Seznam pověr a zvyklostí pohanských z VIII. věku |
2000 | Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety |
2011 | Staročeské umění kuchařské |
2006 | Veselé chvíle v životě lidu českého |
2013 | Z historie piva |
Velmi zajímavá kniha, která stojí za přečtení. Přináší mnoho zajímavých nápadů i pro dnešní dobu.