Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety přehled

Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety
https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66977/mid_ceska-kuchyne-za-dob-nedostatku-pre-xOf-66977.jpeg 5 18 18

Netradiční předpisy české kuchyně vycházejí z nedostatku potravin a nabízejí alternativní zdroje. Desítky receptů pro všechny zájemce o kuchyni nouze aneb kterak lze z lišejníků, bukvic, hlemýžďů a žab vyžíti. V době trvající krize recepty stále aktuální. Potěší však i zbohatlické gurmány u moderních sporáků či alternativní zdravoživotnístylohledače, kteří mohou společně experimentovat s netradičními bylinami a surovinami. Jedná se tak o první kuchařskou knihu budující stálý sociální smír. Publikace, jejíž první vydání vyšlo v roce 1917, je zaměřena na netypické zdroje obživy, ke kterým se z větší či menší míry muselo uchylovat obyvatelstvo v českých zemích v dobách nedostatku. Autor - renomovaný kulturní historik - se zaměřil na období roku 1817, kdy téměř v celé Evropě, v důsledku tíživých hospodářských podmínek, způsobených předešlými roky neúrody, zavládl hlad.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (4)

čtenářka86
08.10.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která stojí za přečtení. Přináší mnoho zajímavých nápadů i pro dnešní dobu.

Cinik
28.07.2023 4 z 5

Je to velmi zajímavé a poučné čtení, které by se někdy mohlo hodit mít doma - Bůh nás ale chraň před dobou, kdy by se mělo stát aktuálním návodem. Opravdu se rád obejdu bez zjištění, jak chutná náhražka mouky z mechu a lišejníku... :-) Na druhé straně některé recepty a nápady (nouzová zásoba masa v podobě doma chovaných želv a jeho úprava) zní vlastně i lákavě.


Česneksmedem
26.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Rozhodně to nebude masově čtená kniha, takže vykecám trošku víc. Mnoho z těch receptů člověk za svůj život už přečetl. Osobně jsem ale neznal tři. Ten první je o dřevěné mouce, nejčastěji z břízy. Nejde však o mouku pro lidi, ale jako přísada do krmení domácímu skotu. Druhý recept je huspenina z už vyvařených kostí, které se rozdrtí, zalejete to vodou a vaříte. Následně se to přefitruje přes plátno a nechá zchladnout. Poslední recept je náhražka kávy. O některých možnostech již slyšel snad každý. Zde jde o jadérka ze šípků, která se několikrát máčí ve vodě, aby se zbavila chloupků. Pak se s trochou cukru praží a rozemelou.
Snad jsem vás alespoň malinko navnadil na přečtení této knihy, vhodné i pro příznivce postapo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety v seznamech

v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech2x