Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety

Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety
https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66977/mid_ceska-kuchyne-za-dob-nedostatku-pre-xOf-66977.jpeg 5 18 18

Netradiční předpisy české kuchyně vycházejí z nedostatku potravin a nabízejí alternativní zdroje. Desítky receptů pro všechny zájemce o kuchyni nouze aneb kterak lze z lišejníků, bukvic, hlemýžďů a žab vyžíti. V době trvající krize recepty stále aktuální. Potěší však i zbohatlické gurmány u moderních sporáků či alternativní zdravoživotnístylohledače, kteří mohou společně experimentovat s netradičními bylinami a surovinami. Jedná se tak o první kuchařskou knihu budující stálý sociální smír. Publikace, jejíž první vydání vyšlo v roce 1917, je zaměřena na netypické zdroje obživy, ke kterým se z větší či menší míry muselo uchylovat obyvatelstvo v českých zemích v dobách nedostatku. Autor - renomovaný kulturní historik - se zaměřil na období roku 1817, kdy téměř v celé Evropě, v důsledku tíživých hospodářských podmínek, způsobených předešlými roky neúrody, zavládl hlad.... celý text

Přidat komentář

čtenářka86
08.10.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která stojí za přečtení. Přináší mnoho zajímavých nápadů i pro dnešní dobu.

Cinik
28.07.2023 4 z 5

Je to velmi zajímavé a poučné čtení, které by se někdy mohlo hodit mít doma - Bůh nás ale chraň před dobou, kdy by se mělo stát aktuálním návodem. Opravdu se rád obejdu bez zjištění, jak chutná náhražka mouky z mechu a lišejníku... :-) Na druhé straně některé recepty a nápady (nouzová zásoba masa v podobě doma chovaných želv a jeho úprava) zní vlastně i lákavě.


Česneksmedem
26.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Rozhodně to nebude masově čtená kniha, takže vykecám trošku víc. Mnoho z těch receptů člověk za svůj život už přečetl. Osobně jsem ale neznal tři. Ten první je o dřevěné mouce, nejčastěji z břízy. Nejde však o mouku pro lidi, ale jako přísada do krmení domácímu skotu. Druhý recept je huspenina z už vyvařených kostí, které se rozdrtí, zalejete to vodou a vaříte. Následně se to přefitruje přes plátno a nechá zchladnout. Poslední recept je náhražka kávy. O některých možnostech již slyšel snad každý. Zde jde o jadérka ze šípků, která se několikrát máčí ve vodě, aby se zbavila chloupků. Pak se s trochou cukru praží a rozemelou.
Snad jsem vás alespoň malinko navnadil na přečtení této knihy, vhodné i pro příznivce postapo.

Bedřich63
11.08.2021 4 z 5

Kniha je určitě povinnou četbou pro všechny, kdo by si chtěli uvařit a sníst např. veveřice, žáby, želvy, šneky a mnoho jiných pochutin. Ochutit to vše lze zase bylinkami rostoucími volně v přírodě. Pokud někdo chce získat recepty na alternativy obilné mouky, náhražky kávy, levné polévky a spoustu dalších, tak tady je vše na jednom místě.
Recepty jsou vztaženy k roku 1817, kdy v Evropě zavládl hlad.
Je dobré být připravený, člověk nikdy neví, kdy to může potřebovat.
V dnešní době se jedná o docela úsměvné čtení, ale s racionálním jádrem.