Dobrák
Jiří Kulhánek
Cesta krve série
1. díl >
Několik dní stačilo útočníkům, aby dobyli Zemi a většinu obyvatel odvlekli neznámo proč a neznámo kam. Ty, které zde ponechali, pak proměnili v podivné zombie, honící několik málo přeživších lidí. Není čas se ptát kdo, jak a proč Zemi přepadl, protože na pořadu dne je jen to nejdůležitější: přežít v troskách civilizace. Něco takového dokáže jen ten, kdo sám sebe změní ve vražedný stroj. Toto je příběh muže, který ve svém boji uspěl, příběh nezlomné vůle a touhy po pomstě.... celý text
![Tchumatchek Tchumatchek](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/33955/33955-IiU.jpg?v=1420551963)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Možné spoilery! Začátek má dobrý ráz, četla jsem příběh rychle. Některé pasáže mi ale časem připadaly zdlouhavé, a mimozemšťani mi do příběhu vůbec nesedli, i když bez nich by série asi neměla 3 knihy :-) Vládci strachu jsou dle mého názoru mnohem lepší.
![Patapuf Patapuf](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/17461/17461-hcO.jpg?v=1405533744)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
To vám je pánové jízda.. moje úplně první knížka přes čtečku... holt co se dá dělat, když fyzicky nejde sehnat... samozřejmě na kvalitu příběhu to vůbec nemá vliv.... hned sem se díky tomu vhrnul na druhý díl... zatím se královsky bavím....
![MichalPuchovsky MichalPuchovsky](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/222088/m_michalpuchovsky-kre.jpg?v=1564405105)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Mierne sklamanie po parádnom "Vládcovi strachu". Priveľa opisov zbraní zbytočne brzdí dej a akčné scény. Keď sa ale dejú veci a strieka krv nepriateľov či hlavného hrdinu, tak kvalita knihy stúpa závratným spôsobom.
![protokol protokol](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/205500/m_protokol-jQm.jpg?v=1654874162)
jeto skvelé
veľa humoru akcia takmer neustále fanda do zbraní a scifi a zomby a t d si to užije
ja som spokojný odporúčam jediná vec co mi vadila že to neni viac podrobné ohladom okolnosti prežitia hlavneho hrdiny ale snad sa to dozvieme v dalšom dieli
![Masoterian Masoterian](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/275655/m_masoterian-tE0.jpg?v=1559063740)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Fenomenální záležitost a podle mě nejlepší Kulhánek. Přestože souhlasim, že během Cesty teprve utváří a piluje svůj charakteristickej styl, stejně tak akce je místy monotónní ale TA ATMOSFÉRA ! Je to jeden z těch příběhů, kdy na vás dejchne zatuchlost opuštěných habitatů a nepatřičná prázdnota vylidněných měst, kdy cítíte ledovej déšť stékající za límec, kdy si můžete ukousat nehty a snažíte se hrdinům podvědomě pomáhat uprchnout pronásledovatelům a pak jste rádi když mají pár chvil oddychu a odpočíváte s nima. Ten typ příběhu, kde k antagonistům cítíte nefalšovanou nenávist, kde cítíte bezradnost a rezignaci v zdánlivě bezvýchodnejch situacích a novou naději v souznění s buldočím hlavním hrdinou. Mohl bych o tom psát celej den, tak snad jenom dodám, že pro mě jde o jednu z nejlepších věcí co znám, a pro všechny fandy nejen český fantastiky, jakož i pro milovníky postapo žánru je tohle absolutní must-read. 10/10
![marcel9134 marcel9134](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Musím říct, že tohle mě tedy vůbec nechytlo. Hlavní supermega nesmrtelný hrdina prostě jde a jde všichni ho mydlej a on se uzdraví a zase jde a zase se uzdraví, až dojde do Afriky. Začátek docela ušel a po epizodě z chaty s nemrtvými vlky jsem se docela těšil, jaká bude pointa, ale ta mě hodně zklamala. Kapitoly v německém vojenském zařízení byly vyloženě tragédie, jako by je psal prepubertální školák.
![Fishis Fishis](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/140339/m_fishis-8I1.jpg?v=1543238859)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Skvělá kniha. Miluju Kulhánkův styl psaní a jeho, mi blízkou, formu humoru. Jednodušší vyprávění i styl psaní se snoubí s perfektní čtivostí - prostě mu to všechno hltám tak, jak by asi každý autor chtěl. Pecka.
![tonysojka tonysojka](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/198509/m_tonysojka-PaB.jpg?v=1589308648)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
I pro mne to bylo zjevení.Pak ještě Noční klub.Potom vše,co napsal,šlo do kytek.Dobře,že už nepíše.
![Stauff Stauff](https://www.databazeknih.cz/img/users/83_/8383/8383-qsy.jpg?v=1534450122)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kdybych psal komentář před dvaadvaceti roky, rozplýval bych se v superlativech. Teď... Sáhl jsem po Cestě krve po dlouhých letech a znovu ji přečetl. Zdaleka jsem se nebavil tak, jako při prvním čtení. Do očí mě mlátila spousta nelogičností, nedokonalostí, doslova blbostí, které jsem dříve, v nadšeném rozpoložení , přehlížel. Z té "skvělé" knihy, prostě nezůstalo skoro nic. Cestu krve (a nejen ji) potkal prostě osud mnoha knih, filmů a věcí z devadesátek. Tehdy mi připadaly naprosto neodolatelné, dnes už asi nestojí za to je číst, vidět, ztrácet s nimi čas. Ale bohudík, nebo bohužel (?), na tu dobu a na knihy, které mě tehdy provázely životem, vzpomínám s úsměvem.
![RyonMathrin RyonMathrin](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/225456/m_ryonmathrin-y6X.jpg?v=1679753200)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Toto bylo moje první setkání s panem Kulhánkem. Velice napínavé, čtivé. A ten morbidní a cynický humor... Nechtělo se mi vůbec přestat. Sice zombíky všeobecně příliš nemusím, ale akční popisy, úniky, vyžívání se ve zbraních a vůbec všecky detaily dělají z této knihy opravdu parádní záležitost. Záchrana lidstva je v rukou jednoho člověka? (Jonáš se nepočítá) Nemůžu si pomoct, tohle téma se mi pořád líbí. Ano, a taky obdivuji stroj Saladin. Sakra, ten bych chtěl jednou řídit... aspoň na chvilku.
"Vše trvalo jen asi pikosekundu..." :-)
![RemiBlack RemiBlack](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/187494/m_remiblack-b19.jpg?v=1660205894)
2018/43
Je to Kulhánek, tak je to kvalita - platí jako vždycky, o tom žádná. Nicméně tenhle díl je na jeho poměry nějak táhlej a hlavní postava je zvlášť ze začátku strašná máčka (ano, název 'Dobrák' je na místě). Pořád se jen někam cestuje a mohlo by být víc akce.
Jednoznačně nejlepší je část ve vojenském skladu! A samozřejmě Jonáš a Saladin. ;)
P.S. pamatujete si z Nočního klubu (tuším z dvojky), jak Tobiáš dělá korektury Cestě krve a nakladatel mu vytýká množství much? Tehdy se mi zdálo, že víc než v Nočním klubu jich nikde prostě nemůže být. Naivka!
![FiFoj FiFoj](https://www.databazeknih.cz/img/users/77_/77049/m_77049-Z2H.jpg?v=1459855056)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Výborný to je, o tom žádná. Skvěle popsaná dynamická akce, až patologicky barvitý popis a lokálně hutná atmosféra. Bohužel mi však oproti jiným autorovým kouskům přišel Dobrák poněkud nevyvážený, některé pasáže zbytečně natažené a ne až tak záživné. Co mi sházelo trochu více byla identifikace s hlavním hrdinou, který je pravda sympatický, ale jeho pozadí a celkově osobnost mi nepřirostla tak k srdci, jako jiné mistrovi postavy. Možná byla chyba, že jsem jako první sáhl po sérii "Noční klub", kde jsem si některé charaktery doslova zamiloval. Každopádně pokračuji v sérii dále, jelikož Kulhánek je ikona ve své lize.
![martin6849 martin6849](https://www.databazeknih.cz/img/users/59_/59804/m_59804-X8X.jpg?v=1459854940)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jo, je to nářez a Kulhánek je žánrový král (a těsně za ním jsou Kotleta a Žamboch). Jen má tahle kniha drobná problém - začíná na 100 %, a pak to už jde celou dobu jen dolů.
Spoiler!
A ještě jedna drobnost - když přeměnění na mrtváky nepostihlo ty, kteří byli zrovna v lese, jakto, že to schytaly srnky a vlci? Bohužel takových logických nesmyslů je tam trošku víc.
![pete13 pete13](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203764/m_pete13-65d06d6da5497.jpg?v=1708158317)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha mě držela v napětí již od první věty "Konec světa začal docela nenápadně", kdy jsem netrpělivě čekal, co se stane. Nutno říct, že ve shodě s hlavním hrdinou jsem útok mimozemšťanů taky nečekal. Zvláště když to začalo tou divnou srnkou.
![slawa.cap slawa.cap](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
K Cestě krve jsem se dostal přes Divoké a Zlé. Příběh nýmanda, který prospal konec světa někde v chatě v lese. Po rozvláčném začátku, který vypadá skoro jako s edice "Knihy táborového ohně" se rozjede akce, aby zase utichla a další úsek vypadá spíš jako "Urob si sám". Nechápejte mě špatně, i tyhle nebojové pasáže jsou dost akční a čtivé a posouvají příběh tam kam směřuje - do Saladinu a zkáze Cizinců
2002 | ![]() |
2011 | ![]() |
1996 | ![]() |
1995 | ![]() |
2003 | ![]() |
Knížka mě bavila celou dobu, jen umělec dokáže takhle vtáhnout do děje.