Čtvrté křídlo

Čtvrté křídlo
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539159/bmid_ctvrte-kridlo.jpg 5 1125 1125

Empyreum série

1. díl >

Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)
Originální název:

Fourth Wing , 2023


více info...

Přidat komentář

YellowQueen
dnes 5 z 5

Tohle bylo naprosto boží! Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale to byla čistě moje chyba, protože jsem toho četla více najednou, ale jakmile jsem se soustředila jen na tuhle, nemohla jsem se odtrhnout! Nemůžu se dočkat druhého dílu, tahle série se rozhodně řadí mezi mé nejoblíbenější fantasy!

snilek.holka
včera 5 z 5

Skvělý, skvělý a ještě jednou skvělý. K tomuhle mám tolik co říct, ale zároveň nevím kde začít.
Děj mě okamžitě pohltil a vtáhl me do skvělého světa. Hlavní hrdinka si vás celkem hravě získá. Je odvážná, nebojí se ve správný čas zasáhnout a logicky uvažuje. Vztah s Xadenem příjemně plyne a nic nepůsobí moc na sílu. A draci? Ti jsou proste bozi …. Od knihy jsem se proste nemohla odtrhnout a už se nemůžu dočkat dalšího dílu.

“Raději bych prohrál celou tuhle válku, než žít bez tebe, a jestli to znamená, že se budu muset znovu a znovu osvědčit, tak to udělám. Dala jsi mi své srdce a já si ho nechám.


elle.horacova
předevčírem 5 z 5

“Ztratí-li drak svého jezdce, je to tragédie. Příjde-li jedec o svého draka nepřežije.

Dočetla jsem Čtvrté křídlo a můžu říct, že moje srdce je na několik kousků a teď nevím, co dělat se svým životem a nechce se mi nic číst, protože já pár dní tím příběhem žila a byla jím naprosto pohlcená. Vtáhlo mě to od první stránky a nepustilo až do konce - nepřečetla jsem to na zátah jen z toho důvodu, že jsem si to chtěla dávkovat a potřebovala jsem se každý večer na něco těšit, ale za mě by ta knížka mohla mít klidně tisíc stránek.

Knížka neměla žádná hluchá místa a bavila mě každá jedna stránka. Všechny linky jsou úžasný - co se týče draků, romantiky i skvěle propracovaného světa.

Hype, který tahle kniha všude měla byl naprosto oprávněný. Je to jeden z příběhů, který mi zůstane v srdci napořád. Miluju na tom všechno.

Hlavní hrdinka Violet je sympatická, oddaná, nebojácná, odvážná, milosrdná a i přesto, že je křehčí, co se týče fyzické stránky vynahradí to tím, jak moc je chytrá. Zatímco Xaden navenek působí jako drsňák, ale neexistuje holka, která by se do něj nahned nezamilovala a jejich chemie byla úžasná a moc mě jejich vztah bavil.

Spicy scény byli myslím až po straně 400. Upřímně jsem po nich ani moc neprahla, protože ten příběh byl tak úžasnej, že mi ani nechyběli, ale když přišli, byli napsaný opravdu skvěle a nebylo jich tam přehnaně moc.

Vedlejší postavy jsou skvěle vykreslené - některé z nich budete chtít nechat hned shořet a ostatní si oblíbíte až moc a Dain? to je prostě kretén od první chvíle.

Moje nejoblíbenější část příběhu je určitě, když si draci vybírají svého jezdce a propojení Violence s Tairnem a Andarnou.

Celkově knížce dávám 100000/5. Pokud ještě váháte, utíkejte si to přečíst a slibuju, že nebudete zklamaný. Je to epický, nádherný, dojemný a neskutečně čtivý.

Anonymkahink
předevčírem 5 z 5

Dech beroucí fantasy s velkou dávkou romantiky. Báječně vykreslené myšlenky, strach a oddanost. Dokonale vymyšlené postavy, v kterých se člověk během čtení neztrácel. Miluju styl psaní autorky a dokonalost s jakou je kniha přeložená do češtiny. Těším se na další díly série.

veronica 01
předevčírem

(SPOILER) Tak jsem zase naletěla :D Knihu mi doporučila moje známá a byla z ní nadšená no a já jako milovnice fantasy jsem si knihu hned pořídila. Koukla jsem se ještě na zdejší hodnocení a řekla jsem si, že by to mohlo být dobré. Vůbec nechápu tak vysoké hodnocení! Sama četbu končím na asi 135. straně, na víc už nemám nervy. Možná nejsem cílovka, netuším.

Začnu s klady: obálka knihy je krásná. Potisk s motivem draků na boku je opravdu nádherný, ale tady už veškerá chvála ode mně končí. To jak tu funguje spojení draků a jejich jezdců je pro mě něco nového a řekla bych, že je to i celkem originální.

No a teď ty horší věci...
Co mi nejvíc vadí, je celková nepromyšlenost a neprokreslenost celého světa, ve kterém se děj knihy odehrává. Je sice fajn, že je v knize i mapa, ale tím to autorka moc nevytrhne.

Úplně sem si z autorčina popisu nedokázala představit, jak ten svět vypadá. Pokud to mělo být něco ve stylu středověké fantasy, tak nevím jak je možné, že Xaden v jedné scéně používá stopky, boty mají ze spodu gumu, lidé tu voní kolínskou!!! a vědí co je například adrenalin i to jak funguje.

Také přímá řeč ve stylu ,,Ty kráso!" se mi do fantasy světa vůbec nehodí.

Vím, že tohle jsou třeba pro někoho maličkosti, ale mě to strašně vadilo a štvalo mě to. Celé mi to přišlo sepsané narychlo a bez nějaké hlubší úvahy.

Co je snad ještě horší je to, že postavy jsou tu takové nijaké. Violet si v jednu chvíli věří, pak zase ne. Xaden jí vyhrožuje smrtí a pak si to jakože rozmyslí... Nevytvořila jsem si k nim vůbec žádný vztah a v podstatě mi ani nevadí, že knihu nedočtu. Ani ty vychvalované sexuální scény mi za to nestojí :D

piskotjanicka
27.06.2024 5 z 5

Moc hezká kniha, nejen, že krásně vypadá, ale příběh mě doslova pohltil. Život draků, boje naživot a nasmrt, přátelství, nenávist, intriky, ale i láska. V tomto příběhu je vše co mám na knihách ráda. Jen ten konec......nemůžu se dočkat až bude konečně přeložen další díl zéto série a budu moc s hrdiny prožívat jejich pří ěh dál. Zamě opravdu skvělá kniha. S krásnou obálkou a nádhernou barevnou ořízkou.

knihomolka74
26.06.2024 5 z 5

Knihu jsem vzala do ruky na základě všudypřítomných reklam, recenzí, doporučení a nelituji toho.
Je čtivá, děj se netáhl a příběh krásně plynul.
Příběhy o dracích mám ráda a tady jich je spousta. Tairn je super, má smysl pro sarkastický humor a Andarna je sice ještě mládě, ale rozhodně se neztratí.
Violet měla štěstí, že zrovna tyto dva draci si ji vybrali...
V příběhu nechybí odvaha, nenávist, láska ani přátelství. Rozhodně doporučuji si knihu přečíst

BeeShifer
26.06.2024 4 z 5

U této knížky hodně záleží na tom, co od ní očekáváte. Pokud čekáte propracovanou fantasy s perfektně vystaveným světem a historií, kde vše dává smysl, budete zklamaní. Já jsem žádná očekávání neměla a nejsem ani nijak zklamaná, ale ani nějak extra nadšená. U knih je pro mě nejdůležitější, abych si oblíbila postavy. Oblíbila jsem si Violet a Liama, ale na to, kolik má kniha stran, se mi nepodařilo si vybudovat hlubší vztah k žádné jiné postavě. Čekala jsem, že mě uhrane Xaden, protože se mi to většinou u těchto pánských knižních hrdinů děje. A ono nic. :D Takže to o knížce pro mě taky něco vypovídá.
Nejsem čtenář, který nějak více zkoumá svět a jeho pravidla, zda vše funguje a dává smysl, nicméně v této knize mě zarazilo celkem dost věcí. A bohužel, konec jsem odhadla zhruba v polovině. Asi už mám načteno moc YA. :D
I tak dávám čtyři hvězdičky, protože kniha se moc dobře čte, i přes všechny mé výtky je napínavá a Violet jsem fandila. Jo a protože draci, samozřejmě.

Lucie.285
24.06.2024 5 z 5

Boom kolem této knihy je zcela oprávněný. Kniha je neuvěřitelně čtivá a nešlo jí odložit. Violet i Xaden mezi sebou mají skvělou chemii a já prostě miluju od nenávisti k lásce. Mám přečteno pokračování v angličtině a autorka teď píše třetí díl z pěti, no bude to dlouhé čekání a v hlavě mám hned milion teorií. Jinak chystá se i seriál.

Ivka14
21.06.2024 5 z 5

Draci! Chci říct, že to samo o sobě by mělo stačit k tomu, aby někoho přesvědčilo, aby tuto knihu zkusil. Vtipy stranou, jakmile jsem byla asi v polovině příběhu, nemohla jsem knihu odložit.

Violet je tak snadno oblíbená hlavní hrdinka. Je divoká, chytrá a nebojí se trochu ušpinit ruce. Jak se vám taková postava nemůže líbit? Její příběh byl zábavný i návykový. Její drak byl také potěšením – nevrlý a sarkastický, díky čemuž bylo jejich žertování veselé.

Ani ta romantika nebyla špatná. Bylo příjemné vidět, jak Xaden a Violet přecházejí z nepřátel přes neochotné partnery k milencům. I když nejsem velkým fanouškem explicitních scén, bylo to jen pár stránek a přišly v okamžiku, kdy se hlavní představitelé dobře znali, takže mi to nepřišlo nemístné.

Celkově je těch pět hvězdiček hlavně za zvraty a neuvěřitelné budování světa. Už teď se těším, co přinese další kniha, a nemůžu se dočkat, až budu Violetinu cestu sledovat dál.

A ten konec??? Četla jsem poslední kapitolu s otevřenou pusou.

Péťa2799
20.06.2024 5 z 5

O téhle knížce jsem se dozvěděla na internetu, jelikož měla velký boom kolem sebe. Nebyl to můj cílový žánr, chvílí jsem váhala. ALE!!
Je to neskutečná knížka, kterou jsem přečetla jedním dechem (přečtena za 24 H ). Po prvních stránkách jsem se od ní nemohla odtrhnout, děj mě vtáhl a nepustil. Hlavní hrdinka Violet - navenek křehká a jemná, ale uvnitř silná. Stala se okamžitě moji nejoblíbenější knižní hrdinkou. Nebyl tady ani jediný moment, kdy bych byla jí otrávená či s ní nesouzněla. A Xaden…. Ach Xaden. Toho jsem si zamilovala. Je to typický bad boy, ale časem se ukáže jako starostlivý, něžný, podporující kluk. Své pocity často ukazuje činy a vlastně miluju vše co řekne. Vždy je připraven do boje, učí
Vi bojovat, aby se neustále zlepšovala a nechává ji prostor se vyvíjet.
Ta chemie, tenze a přitažlivost mezi Violet a Xadnem.. achhh!!! The enemies-to-lovers romance byla perfektní. Pomalá, intenzivní a na konci pořádně spicy.
Draci. Bála jsem se, že mě prostředí fantasy nebude bavit a vlastně pojedu jen na té romantické lince. Ale to se nestalo! Draci mě tak uchvátili. Jejich hierarchie a politika, jak se spojí s jezdcem, způsob komunikace a jejich individualní síly, které dají svému jezdci. Tairn a Andarna . Starší zahořklý Tairn, který vychovává malou Andarnu… skvelé a vtipné dialogy, které jsou mnohem lepší v druhém díle.
Vedlejší role mě moc bavily. Líbilo se mi, že dostaly svůj prostor a vlastně jsem se jako čtenářka o nich něco dozvěděla a mohlas nimi souznit. Miláček Liam kdo knihu četl, tak ví…..
Celkově knihu hodnotím 10000000/5 . Dočetla jsem ji a potřebovala jsem hned pokračování!!! Takže sem neváhala a přečetla si rovnou Iron flame v angličtině.
Fourt Wing jsem od té doby přečetla ještě jednou a denně si čtu určité pasáže, protože mi přijde, jakobych já sama v tom příběhu byla a oni byli moji kamarádi. Denně na ten příběh myslím a nemůžu se dočkat 21 ledna 2025 na třetí díl.
Moje nejoblíbenější citáty (v angličtině):

“Fascinating. You look all frail and breakable, but youre really a violent little thing, arent you?

“Theres nowhere in existence you could go that I wouldnt find you, Violence.

“There is no me without you.

“None of this is worth it without you.

“Dont borrow tomorrows trouble.

andrejci
20.06.2024 5 z 5

Já se moc těšila a zároveň jsem se bála abych neměla moc velká očekávání. A teď koncečne můžu říct – To bylo naprosto skvělý! Nevím z čeho jsem nadšená nejvíc.
Draky miluji a kromě Eragona neznám žádnou jinou knížku, kde by byli. Bylo jich tady hodně a byli smrtící a naprosto skvělí. Každý je jediněčný a i když jsem si na ně musela chvilku počkat tak to čekání stálo za to. Hlavně jejich charakter je skvělý.
Co se týče Violet tak za mě to je skvělá hlavní postava. Je jiná než všechny ostatní hrdinky a já jsem si ji díky tomu moc oblíbila. Co se týče Xadena tak asi nemusím moc psát, ten je prostě famózní. Toho jsem milovala hned od začátku. Navíc jejich chemie byla skvělá a ještě lepší byla jejich konverzace. Ti dva jsou prostě skvělé duo.
Ostatní postavy za mě byly skvělé. I když si někoho oblíbíte tak si nemůžete být jistí, že přežije a to stalo i mě. Tato smrt mě hodně mrzela. Líbilo se mi, že tam byli i postavy, které bych klidně přejmenovala na ,,hajzlíky" takže všichni nejsou klaďasové i když si myslí, že jsou.
Svět akademie a smrtících her, kde v podstatě nemáte chvilku klidu byl prostě skvěle vymyšlený a autorka to skvěle popsala. Navíc se mi líbila i romantická linka. Pomalu se rozvíjela a byla skvělá.
Konec byl prostě skvělý. Jednu část jsem předvídala, ale zbytek ne a já jsem si to moc užívala. Závěr byl prostě šok a nakonec vyvstalo více otázek než odpovědí.
Děj rychle utíkal, nikde se netáhl a byl prostě skvělý. Nesmím zapomenout zmínit ani nádhernou obálku a to už vůbec nemluvím o té úchvatné ořízce. Nutně potřebuj další díl.

mrs.jungova
18.06.2024 5 z 5

Měla jsem hodně pochybností, a ještě víc očekávání. Fantasy už nečtu tolik jako dříve, ale ráda bych se k tomuto žánru víc a víc vracela. Bála jsem se, že půjdu proti proudu a že mi příběh nesedne, nicméně téměř od prvních stránek jsem se bát přestala a nechala se unášet kouzelným světem, který pro nás autorka stvořila.

Suma sumárum - jsem nadmíru spokojená, závěr byl lehce šokující. I slzička mi ukápla. Teď už se jen těším na pokračování!

veronika4937
17.06.2024 4 z 5

Fantasy moc načtené nemám, nicméně nedávno jsem propadla sérii Ranhojička, a tak jsem chtě nechtě trochu srovnávala. Líbilo se mi, že svět a nadpřirozené prvky tu nejsou nijak složité, takže jsem se v něm neztrácela. Draci mě nikdy nijak zvlášť nepřitahovali, ale tady byli prostě super. Obzvlášť oceňuju, že někteří mluvili sarkasticky, to já můžu. Co mě naopak mrzí je, že děj je dost předvídatelný. Tady jsem hodně srovnávala právě s Ranhojičkou, kde mi mnohokrát spadla čelist ze všech těch zvratů. Ve Čtvrtém křídle jedno velké wow přišlo až na samém konci, jinak občas něco překvapilo, ale spíš vše plynulo tak nějak podle očekávání.

Co se týče onoho třaskavého sexuálního napětí, které slibuje už obálka, tak to mě naopak bavilo. Chemie mezi Violet a jejím vyvoleným za mě fungovala na jedničku a kdykoliv se setkali, napětí mezi nimi by se dalo krájet. Sexuálních scén tam bylo pár, takže nemusíte mít strach.

No a ten konec? Už aby bylo září a vyšel další díl, máme se na co těšit.

Planin
16.06.2024 3 z 5

Konecne jsem docetl :-))
No dal bych i vice hvezd,pokud se zkratila asi o ctvrtinu, vynechaly se vsechny ty touhy hrdinky

Carol1122
14.06.2024 5 z 5

Zamilovala jsem se! Do příběhu, do postav, do draků, do tohohle kouzelného fantasy světa, ze kterého není úniku, jakmile se do něj ponoříte. Je to čistá závislost a Čtvrté křídlo je jedna z nich. Miluji a těším se na další díl!

Hanče027
14.06.2024 5 z 5

Varování! Jestli se na Čtvrté křídlo teprve chystáte, doporučuji si počkat, až budou venku všechny díly. Protože co mám první díl dočtený, tak se u dalších knížek nemůžu pořádně soustředit a pořád se v myšlenkách vracím k Violet a drakům.

okeey
14.06.2024 5 z 5

,,Vždycky jsem milovala noci, kdy bouřky tloukly do okna pevnosti a vrhaly světlo a stín na knihy, s nimiž jsem se choulila v posteli."

Draci, smyšlený svět, zkoušky, boj o přežití, odvaha, láska, nebezpečí, smrt, nespravedlnost a mnoho dalšího je Čtvrté křídlo kvadrantu jezdců.
Moje dojmy z knihy bych popsala scénou z Harryho Pottera a Tajemné komnaty. Harryho Tom vtáhne do knihy, ukáže mu tam spoustu věcí a pak ho zase hodí z knihy do židle a Harry pronese: ,,Téda." No, tak to je přesně ono, akorát tady to byla dvacetiletá Violet, která mě vtáhla do kouzelného světa plného smrtelného nebezpečí, ale taky lásky a přátelství.
V tomto případě by kniha mohla mít o dalších 300 stran navíc a pořád by mě to bavilo! Kniha se řadí do vrchních příček. Se svým vědomím a svědomím doporučuji.

Markett
14.06.2024 5 z 5

Tak tohle bylo naprosto úžasné a dokonalé... A už nutně potřebuju další díl, abych věděla, jak tohle dopadne, protože utnout to v tom nejlepším je šok.

Čtvrté křídlo jsem si nepřečetla nějakou velkou náhodou - nejdřív jsem na ní velmi často narážela ve výlohách obchodů, a pak jsem dostala doporučení, že je knížka skvělá a musím si jí přečíst. A dobře jsem udělala...

Moc se mi líbilo, že knížka je už od začátku nabitá akcí - jakmile se Violet vydává na lávku, začíná strhující příběh a pro ní velký boj o život. A je nutné říct, že to holka neměla jednoduché, ale poprala se s tím statečně, o to byla hezčí odměna v podobě dračího spojence a lásky. Violet se mi moc líbila, tvrdohlavá, lehce lstivá a prostě odhodlaná přežít. Její síla je opravdu nepopsatelná. A stejně tak i Xaden - nebezpečný, tajemný, statečný ale v jádru čestný... Můžu říct, že bych mu taky neodolala. :)
Pak se mi samozřejmě líbili i ostatní - Rhiannon, Liam, Andarna, Tairn, Sgaeyl, než dostanu do rukou pokračování, budou mi všichni opravdu chybět.
Samozřejmě jsem teda nečekala, že se s dobrého přítele tady stane taková mrcha... Ale tak tahle knížka je plná překvapivých zvratů, takže se rozhodně při čtení můžete těšit na hodně obratů, u kterých vám padne brada údivem a překvapením.
Rozhodně Čtvrté křídlo můžu doporučit, opravdu se příběh krásně čte, je napínavý, akční, a rozhodně tady není žádný předvídatelný konec, ten je taky neprosto drsný a nečekaný.

adelact
13.06.2024 1 z 5

(SPOILER) Musím uznat, že se rozhodně jednalo o čtivou knížku, přečetla jsem ji za 2 dny, byla jsem zvědavá jak dopadne. Bohužel asi nejsem úplně cílová skupina.
Nejlepší na celém příběhu byli samozřejmě draci. Sice se tu našlo pár šokujících zvratů (na posledních 30 stránkách), logika celého světa se ale rozpadne jakmile se nad tím člověk zamyslí víc než na 2 minuty.
Ano, jsme ve válce už víc než 400 let, ale jen tak pro zábavu tady zabijeme 75% bojeschopných mladých lidí, i když bychom je mohli převelet k pěchotě (která mimochodem nic nedělá, jen tam prostě je). Vlastně všechny ostatní kvadranty existují jen jako podpora pro jezdce. Pěchota se jen tak válí. Léčitelé křísí zraněné jezdce. Písaři zapisují bitvy jezdců a učí o nich budoucí jezdce.
Taky je docela výhodné, že na postižení/nemoc hlavní hrdinky zapomeneme hned jak není potřeba ukázat, že je tady outsider. Ani není pořádně vysvětleno, co s ní vlastně je. Rozhodně se nejedná prostě jen o slabost někoho, kdo není v kondici, protože v první polovině nezapomenou několikrát za kapitolu zmínit, že Violet si před nástupem k jezdcům každou chvíli něco zlomila a klouby jí samy vyskakovali. Samozřejmě ve chvíli, kdy dojde na nábytek drtící sex s nebezpečným, černovlasým, stíny ovládajícím Xadenem, který má čelist tak ostrou, že by vás mohl podříznout, Violet a její slabé kosti jsou zázrakem vyléčené.
Romance mezi Violet a Xadenem je jedním z hlavních taháků knížky. A já se omlouvám, ale já tam prostě neviděla to spalující sexuální napětí. Ta sex-scéna byl fakt sexy, to uznávám. A samozřejmě, že hned po prvním sexu byla Violet zamilovaná. A rozhodně se nejednalo o enemies to lovers. Nepřátelé byli možná tak minutu. Violet hned od začátku dokáže myslet jen na to, jak je Xaden sexy, a jak nám Xaden sám později prozradí, do Violet se zamiloval pomalu na první pohled.
Kromě Liama a Daina žádná z vedlejších postav nenabídla nic zapamatovatelného. Taky protože jakmile se Violet a Xaden dají dohromady, všichni ostatní jdou stranou.
Styl psaní, i když čtivý, byl místy krkolomný, to samé dialogy postav. Hned na začátku na čtenáře hlavní hrdinka vychrlí historii a geografii Kontinentu, což je později důležité, ale v tuhle chvíli to šlo jedním uchem dovnitř a druhým ven. Proč tu na akademii nebyla hodina dějepisu, kde bychom se to dozvěděli? Protože hodiny na akademii nedávaly vůbec žádný smysl. A co má magie společného s plnícími pery? To je ta nejvíc zbytečná magická schopnost.
A přestože se na akademii pořád něco dělo, místo mi přišlo, že se vlastně neděje nic a jakmile jsme se dostali k nějaké akci (kromě finálního boje), po 2 stránkách byl konec. Rozhodně by nevadilo knížku o takových 100 stránek zkrátit.