Čtvrté křídlo

Čtvrté křídlo
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539159/bmid_ctvrte-kridlo.jpg 4 2350 2350

Empyreum série

1. díl >

Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)

Fourth Wing, 2023

Antibakterie
včera 2 z 5

První polovina knížky byla docela dobrá- hezký děj, rychle to šlapalo. Hlavní hrdinka mě spíš připadala jako nadržená puberťačka protože “Díky šikmé jizvě, která mu protíná levé obočí a pokračuje až k horní části jeho tváře, vypadá dokonce ještě přitažlivěji. Zatraceně přitažlivě. Brutálně přitažlivě. Vypadá tak přitažlivě, že by mě to mohlo dostat do potíží, a přitom mi to pořád připadat sexy." mně nepřipadá jako myšlenka dvacetileté ženy která za chvilku možná zemře. Ale druhá polovina je něco jiného. Erotické scény mně připadaly jako hlavní důvod, proč je ta kniha označená jako fantasy. Ikdyž hlavní hrdince pořád říkají jak je chytrá a inteligentní, v knížce se to téměř neprojevuje. Její chytré plány spíš zněly hloupě a absolutně nepromyšleně. Svět špatně propracovaný, děj klišé a konec předvídatelný. Jak už někteří psali přede mnou, knížka by se mohla zkrátit o polovinu kdyby hrdinka nebyla tak nevyspělá. (Tím myslím i to jak toužila po Xadenovi. Kdyby jste smazali všechny její myšlenky o tom, jak je Xaden sexy, tak je jedna čtvrtina knížky pryč.)

Jako oddechovka pro nenáročné čtenáře doporučuji ale jinak se vyhněte obloukem.

Fazulina
včera 3 z 5

Knihu jsem nejdřív poslouchala jako audioknihu, ale to se nedalo. Strašně rozvláčně a nepříjemně namluveno, nedalo se to. Zkusila jsem tedy e-knihu a jo, hned lepší, ale že byste nějaké WOW, to ne. Jedno klišé za druhým a velká předvídatelnost a popis erotických scén zcela zbytečný... to mě nebaví vůbec. Postava Violet je otravná... konec předvídatelný, na to mám už dost načteno, abych věděla, že vše není tak, jak to vypadá. Nevím proč, pořád jsem musela srovnávat s Hunger Games, které jsou stokrát lepší.... Jo, číst se to dalo, ale takový humbuk kolem toho... ani nevím, proč...

Petrasim
předevčírem 5 z 5

Já která jsem absolutně neměla ráda fantasy a nějaké draky, tak jsem knížkou totálně nadšená a drak je asi moje nové oblíbené zvíře. Strašně se těším na další díly.

biairicia
01.01.2025 2.5 z 5

Přiznám se, že moc nerozumím tomu wow efektu kolem této knihy. Čte se lehce, ale je to strašné klišé a zbytečně dlouhé. Chybí detaily na kterých je příběh postavený a naopak přebývá takové omáčky o ničem. Hlavní hrdinka mi lezla trochu na nervy. A vlastně to bylo v průběhu dost předvídatelné. Konec žádný... Další díl si asi přečtu a budu doufat, že přijdou informace k ucelení příběhu.

majc
30.12.2024 2 z 5

(SPOILER) Připomínalo mi to Bridgertonovi, akorát s draky.
Knížka se čte dobře, svižně, děj utíká - za to dávám dvě hvězdy. Akorát si myslím, že by se dala zkrátit klidně na polovinu, kdyby hlavní hrdinka tak otravně furt dokola neopakovala své neduhy. Žádná z postav mi nepřilnula k srdci. Děj je celý předvídatelný, Violet mě strašně otravuje, její posedlost Xadenem mě otravuje. Propojení s draky je děsně ploché (takovému Eragonovi a Safiře se nemůžou rovnat ani za mák). Postavy celkově jsou dost ploché, nevím... Jako oddych, když nechci přemýšlet a přečtu si něco jako výplň času je to fajn. Ale že bych o tom řekla, že je to kniha, která mě uhrane (jak slibuje obálka knihy), to vůbec. Akorát mě to přesvědčilo o tom, jak báječný je Odkaz dračích jezdců a že se těším, až se pustím do knihy Murtagh.

SPOILER Z KONCE KNIHY
nepochopila jsem, proč tam tak dlouho řešili, jak porazit ty wyverny, měla jsem za to, že už někdy ze začátku bitvy přišli na to, že když zabijou jezdce, umřou všechny wyverny, které vytvořil. Možná se pletu, listovat zpět knížkou nebudu, ale hrozně mě otravovalo (už zase), jak Violet některé věci dochází s dost velkým zpožděním. Když četla třeba dopis od svého otce, proč se nepoptala Xadena, co si myslí o existenci vininů, nebo jak se ty potvory jmenovaly. Nevím, rozhovory tam byly taky dost zvláštní. Měla tam tolik indicií, že něco není v pořádku, já už od prvních stran cítila, že tam není něco v pořádku na té jejich zemi. Dyť jsou ve válce prej 400 let, a přitom si nechávají dobrovolně zabíjet vlastní děti? Proč si prostě nestoupnou před draka, ten si je buď vybere, nebo pošle do jiného oddílu. Proč se připravují o potencionální vojáky, zdravotníky a podobně? Jenom aby bylo drama a Violet mohla tisíckrát dokola zafňukat, že neumře, nebo možná umře, nebo možná bude písař. A pak zakoulet očima. Na to jsem taky chytila alergii úplně :D a co jsou sakra jahodové blond vlasy?
Prostě strašný průměr za mě. Co se týče fantasy, tak spíš podprůměr.

majavcelicka
29.12.2024 5 z 5

Za mě naprosto bravurně napsaná kniha. Četlo se to samo. Sice hodně věcí - většina věcí byla předvídatelných. Až na konec a ten mě dostal, ten jediný jsem neočekávala a moc se těším na druhý díl

Ivushaak
29.12.2024 4 z 5

Z knihy mám trošku rozporuplné pocity. Nemůžu říct, že by se četla špatně, děj odsýpal, žádná hluchá místa, ale pořád si u čtení říkáte: kde je ten WoW efekt, kvůli kterému div nevznikají kulty a kniha je jedním z největších bestsellerů dnešní doby.... Postavy jsou klasičtí young adult hrdinové, slabá a křehká květinka Violet a Xaden, nejmocnější, nejnebezpečnější "bad guy", samozřejmě tajemný jak hrad v Karpatech. Poslední třetina knihy to trošku zachránila a konec vás prostě nutí sáhnout po pokračování.

eliska2126
29.12.2024 5 z 5

Kniha Čtvrté křídlo od Rebeccy Yarros mě příjemně překvapila, přestože nejsem pravidelným čtenářem fantasy žánru, máloco mě totiž zaujme. Tento příběh mě ale doslova pohltil. V knize najdeme skvěle propracovaný svět plný draků, magie a bojovníků, což působí velmi uvěřitelně díky detailnímu vykreslení prostředí a postav.

Hlavní hrdinka Violet byla sympatická, neustále čelila výzvám a její síla a odhodlání byly inspirativní. Druhá hlavní postava, Xaden, ve mně zpočátku vzbuzovala smíšené pocity – nebylo jasné, jestli mu můžeme důvěřovat. Postupem času se však ukázal jako neuvěřitelně komplexní a skvělý charakter, který příběhu dodal hloubku a napětí a hlavně jiskru mezi ním a Violet .

Příběh má dynamické tempo, neustále se něco děje, a právě díky tomu se čte opravdu snadno a rychle. Napětí a zvraty mě nenechaly knihu odložit, což se mi u fantasy žánru často nestává. Měla jsem to přečtené asi za 4 dny, což na to, jaká je to bichle a že toho času opravdu nebylo moc, svědčí o tom, jak moc mě příběh vtáhl. I když musím přiznat, že jsem ze začátku měla trošku problém, než se příběh rozjel, ale pak jsem knihu nemohla odložit.

Pokud hledáte knihu, která vás vtáhne do jiného světa a nabídne zajímavé charaktery i silný příběh, Čtvrté křídlo je rozhodně skvělá volba. A já mám doma už i Železný plamen, ale vzhledem k tomu, že Onyx Storm má vycházet až v lednu 2025, tak si ji asi trochu pošetřím .

maryska09
29.12.2024 4.5 z 5

Kniha uhranula mnohé a po přečtení to chápu. Čte se velmi rychle, děj je chytlavý a nápady nové a neotřelé. Občas to ale trochu drhne, zvraty jsou až příliš nelogické nebo komplikované. Každopádně se těším na pokračování.

Sianka
29.12.2024 3.5 z 5

Nebudu se tajit tím, že téměř nikdy neodolám touze po zjišťování, proč se některá kniha stala populární. Díky tomu totiž čas od času objevím knihu, která osloví i mě, která má ráda neotřelé nápady s kapkou romantiky, fantazie a v knihách hledám spíš odreagování. Tohle vše v knize určitě je, ale současně tam něco vázne. Možná je mi líto, proč se (aspoň zatím, protože jsme v prvním dílu) více nepracuje s tím, že se Violet původně připravovala na pozici písařky. Je nyní takový divný outsider, co outsiderem chvíli je a chvíli není, a nějak mi ten její vývoj jako postavy v něčem obtížně popsatelném nesedí. Rozhodně mě ale zaujala myšlenka pouta s draky, jen jsem si říkala: copak je mezi draky jediný pár, takže jsou s Xadenem jediní, kdo se ocitají v takové situaci (nebudu rozvádět, čtenáři jistě vědí, na co narážím)? Ať tak či tak, třeba mi všechno začne do sebe lépe zapadat v pokračování(ch), ale popravdě řečeno, nejsem úplně milovnicí samoúčelného velkého počtu stránek, pokud se pak děj (podle mého soudu právě kvůli tomu) příliš vleče, a toho se trochu i do budoucna obávám, ale rozhodně nelituji, že jsem tuto knihu vzala do ruky, úplná "srdcovka" to ale pro mě (zatím?) není.

ckamusa
27.12.2024 5 z 5

Tak tohle bylo naprosto famózní. Děj knihy mě strhl od samého začátku a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Skvělá kombinace napětí, nebezpečí, fantasy a překvapení. Tleskám

oresvo
27.12.2024 5 z 5

Tak tady slovo fantasy získává nový rozměr. kniha tak úžasně opisuje děj, že od začátku vás to vtáhne do světa draků, jejich jezdců. Válek, intrik ale i sexuálního napětí. Mnohá tajemství, která měla zůstat ukryta hluboko vyvstanou na povrch.
Violet je nejmladší dítě slavné generálky, která se připravovala na roli písařky, bohužel osud ( matka ) rozhodl jinak. Stane se jezdkyní.
Naštěstí ji Mira ( její sestra ) dá pár cenných rad a neproniknutelný korzet, který ji zachrání několikrát život. Najde zde přátele, najde zde zradu ale i lásku.
Xadern, syn zrádce, velitel čtvrtého křídla, její stín. Má tajemství a pořádné.

Kniha popisuje rok života mezi jezdci, všechna úskalí, všechny nástrahy, Violetin důvtip a um vše přežít.
Kniha je někdy brutální, ale získá vám tím na intenzitě.

Nelíísek
26.12.2024 5 z 5

Tuhle knihu jsem si celou dobu šetřila na vánoční dovolenou a jsem ráda že jsem tak udělala, naposled se mi stalo snad jen u Massové že jsem dokázala číst do tři do rána jen abych zjistila jak to skončí, u konce mi málem vypadla huba z pantů už se hrnu na druhý díl.

I když kniha byla plná klišé, tak já to klišé prostě miluju, je to jízda od začátku do konce kterou si užije každý fanoušek fantasy.

donnaluccia
23.12.2024 3 z 5

Asi jsem měla moc vysoké očekávání, ale opravdu nechápu ten hype kolem této knihy. Je předvídatelná a většinu knihy se tam nic neděje. Prostě mi nesedl styl vyprávění. Dokonce mi přijde, že ten svět není úplně dobře vymyšlen, pro mě to nefunguje. Prostě já a Rebecca Yarros to jsou dvě ozubený kola, který do sebe nezapadají.

Atalera
22.12.2024 5 z 5

529 stran - čtivé, plné akce. Moc mě to bavilo. Vztah mezi Violet a Xadenem funguje. Skvělé fantasy.

11191
21.12.2024 4 z 5

Tak tohle bylo fajn. Líbilo se mi číst o Violet a o tom, jak roste a zjišťuje, že i ona může uspět. Narozdíl od jiných knih mi zde linka o tom, že se z neschopné hrdinky stane schopná nevadí a sedí mi. Místy mi však příběh přišel zbytečně krutý, a osobně bych uvítala, kdyby tam bylo méně zbytečně mrtvých.

Áža707
17.12.2024 4.5 z 5

Na tuhle knihu jsem se doopravdy hodně těšila, ještě než byla vydána v Čechách, a tak jsem si ji předobjednala. Pak mi ležela doma, protože nejprve bakalářka, pak škola a pak jsem se bála toho hype a také toho, jak všichni říkali, že se nedá vydržet a hned člověk musí číst další díl.

Nakonec jsem knihu poslouchala formou audioknihy, kterou namluvili Klára Ottová a Matouš Ruml. Tak jako obvykle mi nejprve ženský hlas neseděl a poprvé jsem si ji musela zrychlit, a to až na 1,4×. To se mi ještě nikdy nestalo. Audiokniha byla doopravdy velmi rozvláčně a pozvolně namluvena.

Před každou kapitolou byl krátký citát nebo útržek z deníku či příručky, a to se mi doopravdy hodně líbilo. Dodávalo to příběhu kouzlo a zajímavosti ze světa. Děj plynul vážně rychle a nestihla jsem se nudit. Bavilo mě poznávat svět, tradice a hlavně kvadrant jezdců. Kromě toho kniha byla nesmírně vtipná, takže jsem si to hodně užívala. Bylo zde několik naprosto perfektních zvratů a i zajímavě podané otázky a myšlenky pro pokračování a musím říct, že se vážně těším na další díl. Konec mi nepřišel tak extrémně wow, jak jsem zaznamenala z IG, podle mě se to dalo ukončit mnohem hůře, než jak to skončilo, takže i přesto, že se těším na další díl, tak nemám potřebu okamžitě sáhnout po dalším dílu (nechám si ho až na následující rok).

Z postav musím říct, že jsem si nejvíce oblíbila draky Tairna a Andarnu a jejich skvělé poznámky. Violet i Xaden mi taky poměrně sedli a musím říct, že mě bavila ta chemie a pošťuchování mezi nimi. Violet si prošla ohromným vývojem a bavilo mě, jak se učila a stávala lepší. Vím, že se jedná o romantasy, ale hned první jejich „společná“ chvilka mi přišla naprosto zbytečná, na konci mi ty scény seděly mnohem lépe. I když je pravda, že by mi vůbec nevadilo, kdyby to ještě chvilku bylo ve sféře napětí. Jinak mi i velmi seděli Rhiannon a Imogen. Postava, která mě vytáčela od začátku, opakovaně jsem si přála její smrt a kroutila očima, když se objevil na scéně, to byl Dain – naprosto zbytečná a otravná postava a nevěřím, že na něj tak moc změním názor v dalším díle. Co mi vážně hodně zlomilo srdce, byl osud Liama a musím přiznat, že ukápla i slzička.

Celkově mě kniha bavila, i přes některá knižní „klišé“ (nejmocnější drak, který se stovky let nespároval a vybere si zrovna naši hrdinku). Doopravdy jsem si tu jízdu hodně užila a těším se na další díl, i když se bojím, že možná opustíme prostředí školy, ale kdo ví… Knihu mohu doopravdy doporučit milovníkům draků a romantických příběhů, které vážně jiskří. Nakonec nehodnotím plným počtem, nechávám si prostor pro další díly.

4.5/5

Ailee
17.12.2024 4 z 5

Kniha byla hodně dobrá, i když to haló kolem ní mi přijde trochu nafouknuté. Ale čte se to rychle, je to akční a vtipné a ano, konec byl fakt něco. Asi jsem to nečetla naposledy:-D

hana4834
17.12.2024 5 z 5

Trvalo mi než jsem se odhodlala knihu začít číst. Teď lituji že jsem nezačala hned jak jsem ji dostala. Byla naprosto super nemohla jsem se od ní odtrhnout

Grace&Jaxon
14.12.2024 5 z 5

To. Je. Jednoduše. Boží.
Úžasný fantasy příběh s romantickou zápletkou a sympatickou hlavní hrdinkou. 10 z 10. Mega doporučujuuu