Čtvrté křídlo
Rebecca Yarros
Unikátní vydání žhavé dračí romantasy s dvěma bonusovými kapitolami a fanartovými ilustracemi. Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , Fragment (ČR)Originální název:
Fourth Wing, 2023
Snažila jsem se klišé a naivitu ignorovat. Hlavně jsem si užívala svět draků, který mě naopak dost fascinoval a bavil.
Četlo se to hezky, ale já v tom viděla několik děl, mixnutých dohromady a to mi vadilo.
10/5. Tohle bylo epické! Celý tenhle svět vás pohltí a nepustí do poslední stránky. Tolik emocí. Nepopsatelný zážitek.
(SPOILER)
U této knihy jsem si nebyla jistá jestli se nechat strhnou davem, tahle kniha byla snad všude. Teď už opravdu chápu proč kolem této knihy je takové haló, protože to teda byla jízda od začátku až dokonce. Kniha je za mě opravdu skvěle napsaná, každičký popsaný detail jak draků, postav a vlastně celého světa je neuvěřitelný. Měla jsem pocit jako bych tam byla také. V tomto příběhu je pořád nějaká akce, takže se mi opravdu nestalo, že bych se byť jen chviličku nudila. Naopak jsem knihu nemohla vůbec odložit nutilo mě to pořád číst dál a dál. Překvapilo mě i zpracování velkého úmrtí studentů, prostě přežijí jen ti nejlepší. Na straně 500 jsem propukla v pláč, který nešel zastavit až mě to samotnou překvapilo. Až tak pro mě byl ten příběh silný a to už dávno nezapadám do věkové kategorie pro kterou je to určeno.
K postavám bych jen řekla že Violet je pro mě neskutečná osobnost, a bojovnice. Okamžitě jsem si jí zamilovala, pro její pokoru, chytrost a vynalézavost. Dělala všechno trochu jinak než ostatní, byla ve všem horší než ostatní ale i přesto byla tou nejlepší a nejsrdečnější. Xaden samozřejmě největší záporák ale právě to na něm bylo asi nejvíce přitažlivé, ovšem jeho příběh je taky dost hustý. Vedlejší postavy jsou také super, na to, že si od sebe měli držet odstup a nekamarádit se, z nich je super parta. Draci jsou opravdu úchvatně popsané, komunikace mezi jezdcem a drakem mě opravdu bavila. Obálka knihy se opravdu povedla a mám pocit, že z této knihy budu žít ještě dlouho.
Už aby byl druhý díl!!!
Z knihy:
- „ Vyhýbej se Xadenu Riorsonovi."
„ Ano tomu Xadenu Riorsonovi, je to tercián, a zabije tě hned, jak zjistí kdo jsi."
- Ztratí-li drak svého jezdce, je to tragédie. Přijde-li jezdec o svého draka, nepřežije.
- „Abych se s tebou vyspala, musela bych být masochistka, a to rozhodně nejsem."
- Neexistuje silnější pouto než mezi párem draků. Je mnohem hlubší než lidská láska nebo zbožňování a vyznačuje se prapůvodní, neporazitelnou touhou po vzájemné blízkosti. Jeden bez druhého nepřežije.
- Pokud má Sgaeyl pravdu a signety odrážejí to, jací ve svém jádru opravdu jsme, pak jsem přesně to, co naznačuje přezdívka, kterou mi Xaden dal... Violence, násilí.
- „Já nejsem milý. Prosím, nepovažuj žádnou moji část za milou nebo laskavou. Jen by ti to ublížilo, a ať uděláš cokoli... Nezamiluj se do mě."
IG: zuzcin_bookstagram
Nebylo to špatné, ale nebylo to ani tak skvělé a bezkonkurenční, jak slibuje hype všude kolem :))
Žhavou romantasy bych to nenazvala, prostě lepší průměr klasické YA fantasy.
Začátek se dost táhl a musela jsem se ke čtení trochu nutit, a konec byl prozměnu až moc překombinovaný a vlastně jsem ho nestíhala ani pořádně navnímat; proto nemůžu dát plný počet hvězd.
Čtyři hvězdy za prostředek knihy.
Na další díl se těším a snad aspoň ten bude na 5 hvězdiček :)
Teď už úplně chápu proč je kolem této knihy takové pozdvižení. A právem si to zaslouží. Protože toto je něco ohromného. Úžasného. Ano slovy pořádně nedokážu vyjádřit jak jsem z toho nadšená. Miluju to a nejspíš se z toho teď budu nějakou chvíli ještě vzpamatovávat (v dobrém). Nutně potřebuju pokračování.
Co je silnější nenávist? Nebo touha?...
Totálně jsem příběhu propadla. A to hned od prvních stránek. (Pokaždé bylo pro mě strašně těžké knihu odložit a věnovat se svým povinnostem). Nejenže je kniha neskutečně čtivá, ale je tu spousta napětí, intrik, zvratů. Romantická linka je úžasná. Žhavá, vzrušující, zakázána, nebezpečná..... A. Jsou tu draci. Naprosto úžasní a strašidelní draci. Taky chci jednoho draka.
Ano i já se zamilovala do Xadena, hned jak se tam objevil. Je tajemný, záhadný, nebezpečný a hlavně zakázaný. Ale je i oddaný a ochranářský.
A Violet? Celý život se připravovala na něco jiného. Je malá, křehká, slabá, je jiná. Ale je neskutečně odvážná, houževnatá a paličatá. Hned tak se nevzdává.... Chemie mezi nimi je dokonalá. Užívala jsem si tu jejich "nevraživost," jejich rozepře a hlavně to když to konečně mezi nimi přerostlo.
Vedlejší postavy? Ty jsem taky moc oblíbila i když někteří mě pořádně vytáčeli...
Čtení jsem moc užívala. Celkově je ten svět krásně popsány. až do jednoho okamžiku, kdy jsem nechtěla vůbec věřit tomu co čtu. A brečela jsem u toho jak želva. I tam mám chuť si knihu hned přečíst znovu. Toto je přesně ten typ knihy co nikdy neomrzí a můžete ji číst pořád dokola.
Asi se ze mě nestane fanoušek romantasy, pokud to znamená, že se docela příjemná fantasy linka někde v polovině změní na sladký lepivý cukrkandl. Jedná se o nenáročnou, ale čtivou, odpočinkovou jednohubku se všemi možnými klišé a předvídatelným dějem. Aby postavy byly drsné, musíte je obléct do černé kůže, opatřit je jizvami nebo tetováním a plýtvat okolo nich počty mrtvých, jejichž ztráta je procítěna asi tak stejně, jako by vám ráno došlo kafe. Daleko více mě bavila série Eon(a), vedle které je Čtvrté křídlo něco jako americký High School Musical.
Tak jako většina jsem se nechala strhnout popularitou knihy, ale ze zkušenosti jsem neměla radši příliš velké očekávání. Pokud jste fanoušci fantasy a romance žánru, tato kniha se vám bude líbit. Pokud máte rádi např. Maasovou a její tvorbu, tato kniha je také pro vás. Pokud máte rádi draky, také si přijdete na své. Pokud máte raději fantasy typu Pán prstenů nebo třeba Brandon Sanderson, tato kniha vás nejspíš zas tolik nenadchne. Dle mého názoru je to spíše odpočinková fantasy kniha s jednodušším dějem, kde si užijete hlavně vztah postav, milostné drama a zvraty. A i když vím, že nesmíme hodnotit knihu podle obalu, v tomto případě toto pravidlo ráda poruším, protože obálka knihy se vážně vydařila.
Nejhur utracene penize v zivote. Nareklamovana slatanina v hezke obalce. Uz nikdy nedam na reklamu. Strasne zklamani.
Já na draky až tolik nejsem, ale tady mě strhl celosvětový boost, tak jsem si o tom chtěla udělat obrázek a nadchlo mě to. Chvílemi to na mne bylo příliš mladistvé, ale jako celek jsem byla velmi spokojená. Líbil se mi prvotní vhled do nového fantasy světa. To mi většinou dělá problémy, zorientovat se v novém smyšleném prostředí, ale tady mi to šlo hladce. Velmi doporučuji.
Tohle si musíte všichni přečíst!!
Tak tohle bylo božský úchvatný dokonalý.
Takovou knížku jsem snad nikdy ještě nečetla, protože jsem si ji hned zamilovala. Draky a postavy a celý ten svět prostě zbožňuju.
Violet mi byla od první chvíle sympatická a trošku jsem se v ní i viděla. Její cestu v kvadrantu jezdců jsem sledovala hrozně ráda, hlavně když se tam objevil Xaden.
Xadena jsem si taky oblíbila ihned, protože, kdo ne?
Draky Xadena a Violet jsem si taky zamilovala, ale to přeci jen chvíli trvalo.
Vedlejší postavy byli skvěle napsané, jako prostě všechno v týhle knížce.
Konec je samozřejmě otevřený , takže nutně potřebuju další díl. A trošku jsem si i pobrečela, teda trošku je slabý slovo, trochu hodně pobrečela.
Také jsem podlehla boomu Čtvrtého křídla. Tento žánr jde úplně mimo mě, já čtu přece Weavera, Paris, Castillo, Lednickou atd... U Pána prstenů jsem umírala nudou a ani jsem se nedozvěděla, co ten Frodo, opustil svýho tátu a rodnou vesnici?
Ale Čtvrté křídlo jsem si půjčila ze zvědavosti v knihovně, dva týdny jsem okolo ní chodila, než jsem se rozhoupala a přečetla si víc než jednu stránku... A super!!! Je tam vsechno, co si můžeš jen přát, není to děsná nuda, žádné slátaniny okolo, jde se rovnou k věci. Prvních pár stránek nic moc, ale od kamenného mostu jsem se vůbec nenudila a už to jelo. Za tři dny přečteno. Konec fajn, velké překvapení, druhý díl už koupím!
(SPOILER)
Musím říct, že jsem knihu kvůli doporučením ze všech stran začala číst s vysokým očekáváním a strašně mě potěšilo, že nezklamala. Příběh byl sice občas trochu předvídatelný a Xaden byl jasný už od samotného začátku, ale jinak mě děj velmi bavil a konec mě natěšil na další díl, který mi v knihovně určitě nebude chybět. :)
Prostředím jsem si chvílemi připadala jako při čtení Divergence, ale vytuněné Divergence. :) Navíc Violet jako hlavní hrdinka mi byla, naštěstí, příjemně sympatická, což nemůžu říct o Tris právě ze zmíněné série.
Jinak se mi hrozně líbila myšlenková komunikace mezi draky a oběma hrdiny, Tairnovy hlášky a popichování mezi Xadenem a Violet, to bylo super. :)
No a aby toho nebylo málo... ta ořízka??? Nádhera!
Dlouhou dobu jsem se bránila všemu nadšení, co kolem této knihy byl. Přečetla jsem sice spoustu krásných recenzí, ale říkala jsem si, že tenhle žánr není pro mě a čtu ho jen opravdu výjimečně. Každopádně po tom, co jsem dočítala XY recenzi, která knihu vychvalovala do nebes, říkám si: „Na té knize asi něco fakt musí být“. A tak jsem začala číst Čtvrté křídlo!
A bože, tahle kniha má všechno. Draky, adrenalin, romantickou linku, zkrátka všechno, co si může čtenář přát. Už během prvních kapitol jsem věděla, že jsem nahraná a že knížku jen tak neodložím. Přiznám se, že se mi dlouho nestalo, aby mě děj knihy takhle moc chytnul.
Kapitoly o začátcích Violet ve válečné škole byly naprosto skvělé. Asi stále trpím nějakým komplexem z Harryho Pottera, ale prostředí daleké školy plné bájných stvoření mě neskutečně bavilo. Kapitoly o dracích jakbysmet.
Co se týče závěru celé knihy, jsem ráda, že další díl vyjde velmi brzy. Protože s takto otevřeným koncem čekat třeba rok na pokračování? To by bylo utrpení.
Zkrátka, přidávám se k všemu tomu humbuku kolem mě s další nadšenou recenzí. Věřte mi, že tuto knihu si chcete přečíst! Já ji rozhodně nevynechám na mém seznamu nejlepších knih za rok 2024.
Nemám slov. Za mě po dlouhé době kniha co mě opravdu pohltila. Vtáhlo do děje a jen tak nepustilo. Moc se těším na další díl a další vývoj děje.
Úplně na začátku jsem se na knihu strašně těšila, pak se ke mě začali dostávat čím dál negativnější recenze, a já jsem uvažovala nad tím, že jí číst nebudu. Ještě že jsem to neudělala!
Vilolet mi byla strašně sympatická, líbílo se mi to její odhodlání ukázat všem, že se i přes nepřízeň osudu jen tak nevzdá. Oproti tomu ke Xadenovi jsem si cestu musela najít a definitivně mě přesvědčil až na konci knihy. Který byl mimochodem jedno velký cože?! Já jsem to tak hltala že mi naprosto unikalo co bude následovat. Něco jsem samozřejmě tušila, ale tohle teda ne.
A draci? Ti byli kapitolou sami o sobě. Majestátní, někdy krutí, drzí ale hlavně s vlastní hlavou. Bavilo mě jak si lidé vytvořili pravidla okolo nich, a oni je pak poruší, protože se jim prostě chce něco udělat jinak. Tairn i Andarna jsou zlatíčka a jsem zvědavá jak se bude dál vyvíjet jejich pouto. A doufám že v pokračování se jich dočkáme mnohem víc.
Neskutečně se těším, jaká tajemství se nám ještě odkryjí.
Nebylo to zase tak špatné, jak jsem se po přečtení některých recenzí obávala, mohla být kratší a nebo tam mohlo být alespoň víc věcí ohledně draků, o samotné výuce, přivítala bych i více historie.... Ale těším se na další díl, jen pěkně prosím, už žádné "jsem v pořádku" a "dnes nezemřu".... Tohle mi asi lezlo na nervy nejvíc :D.
Nejprve jsem se na knížku nesmírně těšila, pak s rostoucí mediální masáží přišly obavy, které narůstaly a narůstaly. Tudíž má očekávání velice klesla. Což je asi dobře, protože tak měla knížka šanci mě v dobrém překvapit. Příběh a hlavně draci se mi moc líbili. Připouštím, že občas jsem nad hlavní hrdinkou i jejím blízkém i širším okolí kroutila hlavou a obracela oči v sloup. Občas bych s ní zatřásla, aby se trochu probrala. Ale v celkovém pohledu jsem si příběh moc užila, nějakého překvapení (vedle klišé) jsem se také dočkala a pokračování netrpělivě vyhlížím.
draci sex tajemství nebezpečí války pro dívky fantasy romantasy
2024 | Čtvrté křídlo |
2024 | Železný plamen |
2024 | Všemi smysly |
2023 | Nedokončený příběh |
2024 | Wilder |
Knížka napsaná dobře, nenudila jsem se, moc se mi líbil příběh, vztahy, emoce. Moc se těším na pokračování, nemělo to chybu.