Cujo
Stephen King
Americký spisovateľ Stephen King je majstrom moderného hororu a thrilleru, jeho knihy vychádzajú na celom svete a patria k najpredávanejším. V románe Cujo zdanlivý pokoj malého mestečka naruší besnotou nakazený bernardín. Z milého a prítulného psa sa stáva hrozná beštia, ktorá celkom zmení život obyvateľov mestečka, je ich strašným tieňom, trestajúcou rukou osudu, čo prináša smrť. Jeho kradmé kroky, temné vrčanie a vražedné tesáky cítiť takmer na každej stránke knihy... Napínavý, dynamický dej románu autor umocňuje brilantným zobrazením psychiky hlavných postáv.... celý text
Ze začátku zdlouhavé ale pak jako by utnul začal děj gradovat a výsledek vcelku dobře napsaná kniha i filmová podoba této knihy se mi líbila.
Skvělá knížka. Vlastně několik příběhů, které jsou spojené se psem Cujem. Napínavé od začátku do konce.
Dokonale popsané "psí nitro" a jeho vývoj po nakažení. Nečekané, chytlavé, děsivé (asi jako všechny Kingovky, které zbožňuju). Asi nikdy nezapomenu na pocit, když v půl jedné ráno, ležíc v posteli a po uši začtená do velkého finálne, zaslechnu z ulice pronikavé psí vytí...
(SPOILER) Nejvíce se mi líbily pasáže, které byly o cujovi, jeho myšlenky, názory, vždycky mě zajímalo, co si zvířata kolem mně myslí a tady se Stephen King pokusil proniknout do jejich světa, škoda jen, že umřel Tad, toho je mi líto. Doporučuji.
Tééda...naprosto parádní počteníčko :-) napínavé od začátku až do konce! Kniha mě opravdu moch chytla..Ze začatku mi bylo Cuja moc líto a pak už pro něj samotného jsem mu přála smrt - vysvobození. Škoda jen, že to nemělo šťastný konec, ale i to dělá knihu mnohem zajímavější! prostě BOMBA!
Perfektně napsané ( u Kinga snad klasika.. ), ale pro mě nejmíň oblíbená knížka z jeho tvorby, co jsem četla..
Po shlédnutí jednoho dílů ze seriálu Přátelé, jsem moc chtěla vidět film Cujo.
Jsem ráda, že knihu jsem četla dřív.
No... jak to jen říct (napsat)? Hororové knížky nečtu, tohle byla pokud mě paměť neklame má premiéra. Kniha mě neurazila, ale ani nenadchla - takový průměr. Znovu ji číst nebudu
Skvělé vcítění do toku myšlenek psa CUJA nakaženého touto hnusnou nemocí,jako vedlejší dějová kostra je zde uvedená nevěra Donny se všemy následky,příběh vyustí až v tragedii,odkazy v knize hlavně na mrtvou zonu,podle mě sice velice ponurý ale dokonalý konec,za který byl King v Americe bombardován negativními ohlasy,proto film který je podle Cuja natočený je zakončen happy endem,na to že je kniha z mistrova temného období cocainového opojení a sám King si z práce na ní skoro nic nepomatuje,zánechává v nás rozporuplné pocity,mě knížka nadchla a četl jsem ji několikrát.
"Zdechl mi starej pes a smrt tak těžkou měl, že pod vahou její dvorek zaduněl. Stříbrným rejčem já hrob mu vykopal, spustil dolú na zlatým řetězu a s každým článkem jej šeptem zavolal: Tak už jsi v Pánu, nejlepší ze všech psú." /Americká ľudová pieseň/
Je pravda, že ty "vycpávky" týkající se Vicovy práce až tak záživné nebyly, ale podle mě splnily svůj účel, aby čtenáře trošku natáhly a on stále myšlenkami utíkal k onomu "tak co ten pes, co ten pes" :)
U Kingových knížek se mi kromě toho, jak čtivě jsou psány a jak dobře jsou vykresleny postavy, líbí především to, že si ten děj člověk dokáže přehrávat jako film, úplně jako by četl podrobný scénář se všemi detaily. Filmovou adaptaci jsem neviděla, ale mám pocit, jako by se stalo :)
Cujo je určitě jedna z Kingových "lepších". Doporučuju.
Cujo, naozaj mam rad velke psy a Cujo medzi ne rozhodne patri. Citanie zo zaciatku pozvolne ale kniha sa dobre cita, vdaka dobremu prelinaniu dejov jednotlivych postav z Castle Rocku. Trosku ma nudili pasaze Charity a jej postojov ohladom jej manzelstva s buranskym manzelom...ale vynahradili mi to etapy dobre vysvetlenych zhod okolnosti ohladom nestastneho osudu Donny a maleho Tada uvaznenych v plechovom pekle...Skoda, ze opat kniha konci nie moc stastne a skoda, ze Cujo nezozral aj isteho pana Kempa...
Cujo byl perfektní. Jeho postava (?) se vyvíjela takřka bleskem. Jeho pasáže se mi moc moc líbily. Ale nudil mě Vik s jeho problémy. Proto o hvězdu míň.
Cujo - jedna z prvních mých knížek od Kinga, naprosto mně strhla, velice napínavé. Bylo mi líto Cuja a na konci jsem byla trochu zklamaná, že kniha nedopadla zrovna nejlépe. Ale super, doporučuju.
Cujo...veledílo mistra žánru, kniha, která vámi zatřese a jíž se tak snadno nezbavíte.. Vzpomínám si, jak jsem první dny po Cujovi pokukoval po každém krysaříkovi s pocitem, že se "něco stane"..A stalo se..na tuto knihu vzpomínám s absolutním respektem ke spisovatelskému umu Stephena Kinga. Svým rozsahem je mezi jinými "kingovkami" trpaslíkem, ale svou děsivou atmosférou a hrozivým napětím vpravdě obrem..Nepochybně se jedná o jednu z nejlepších Kingových knih. Ze zvědavosti jsem se podíval i na filmovou verzi, která mě zklamala o něco méně než jsem očekával. Trýznivé chvíle, které prožívá matka, uzavřená s malým dítětem v nepojízdném autě, ohrožovaném šíleným psíkem a neméně šíleným horkem, hladem, žízní a jinými peripetiemi, jsou vykresleny pozoruhodně ve shodě s knižní předlohou. Samozřejmě, tvůrci filmu pozměnili závěr a to je věc, která je neodpustitelná..Nicméně kniha je vynikající. Otázkou zůstává, jak se má správně jméno Cujo vyslovovat, pátral jsem po tom a je nepochybné, že poangličtělé "Kužo" či "Kudžo" neobstojí. Cujo je patrně španělské slovo a v tom případě by se správně mělo číst jako "Kucho"..Opravte mě, prosím, pokud to někdo víte lépe..
psi nevěra zfilmováno tajemství strach horory Cena Augusta Derletha Nová Anglie
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Asi se budu opakovat po spoustě lidech,ale kdyby Teddy( omlouvám se ,jestli si pletu jméno,je to dlouho,co jsem knihu četla) neumřel,přečetla bych si ji asi znovu. Ale v tom je to kouzlo kingových HORORŮ!!!!!!!