Cujo
Stephen King
Americký spisovateľ Stephen King je majstrom moderného hororu a thrilleru, jeho knihy vychádzajú na celom svete a patria k najpredávanejším. V románe Cujo zdanlivý pokoj malého mestečka naruší besnotou nakazený bernardín. Z milého a prítulného psa sa stáva hrozná beštia, ktorá celkom zmení život obyvateľov mestečka, je ich strašným tieňom, trestajúcou rukou osudu, čo prináša smrť. Jeho kradmé kroky, temné vrčanie a vražedné tesáky cítiť takmer na každej stránke knihy... Napínavý, dynamický dej románu autor umocňuje brilantným zobrazením psychiky hlavných postáv.... celý text
Rozhodně jsem se nezklamala, vykreslení postav a vztahů mezi nimi jsem si vychutnávala, až mne mrazilo, jakoby oba manželské páry bydlely v sousedství a ne ve státě Maine..:-):-)tak mi postavy připadaly pravdivé..cítila jsem to dusné horké léto....plus rychlý spád děje, tíživá atmosféra na konci příběhu..souhra všech nešťastných okolností a nevyhnutelného konce....tohle King prostě umí !! :-):-)
Nevím, zda budu pochopen, ale za tuhle knihu se na Kinga až zlobím. Zaprvé, je to fakt až moc zdlouhavé, například části s kšeftem ohledně Vikovy firmy bych úplně vymazal. A zadruhé, King musel mít při psaní buď hluboké deprese, anebo byl na vrcholu cynismu. Něco tak negativního jsem snad nikdy nečetl ani nevěděl jako film. Byl to fakt hnus to číst, a to mi jinak depresivní díla nevadí, právě naopak. Ale tohle bylo na mě moc, prostě se mi to četlo těžce a neužil jsem si to tak, jako ostatní jeho knihy, i přesto, že napsáno to bylo kvalitně.
Od Kinga už jsem četla lepší knížky, je pravda že někdy se děj trochu táhne, ale závěr je opravdu , jak to říct - kingovsky hororový :-)
Místy nezáživné pasáže, musela jsem se trochu prokousat, ale je to příběh beroucí dech, napínavý až do poslední chvíle.
Kruté, děsivé, tragické, napínavé a geniální.
Celé dny jsem se těšila, jak se před spaním začtu, abych se pak večer knihy leckdy ani netkla a dala přednost klidnému spánku. Cujo je jedna z nejhorších nočních můr, obzvlášť, jste-li jako já, matkou čtyřletého kluka.
Nejdříve jsem viděla film a pak po dlouhé době jsem si přečetla knihu. Musím napsat, že kniha je napínavější, velmi dobře se čte. Pan King se tu moc nevrací do minulosti, jak je jeho zvykem a tak napínavý děj rychle ubíhá.
Moje první kniha od Kinga. Zklamání? V knihovně jsem narazila na poličku s ním a jelikož jsem se chtěla bát, vybrala jsem si tu nejslibnější. Od 'mistra hororů', jak mu říkáte, jsem čekala velmi a podpořili to i pozitivní komentáře tady. Že bych byla hluboce zklamaná? To zas ne, ale že by mne to nadchlo? To také ne. Průměrná kniha, četla jsem jí dlouho, protože dostat se přes části o Vicově práci byla makačka. Vlastně trochu zklamaná jsem. King mě neoslovil, ale přečtu si od něj ještě něco, třeba jsem jen narazila na mě nevyhovující příběh. Snad.
Noční můra ležela pohřbena vedle hrobu Franka Dodda. A nebo ne? Stephen King nás tímto zve do vymyšleného městečka Castle Rock a seznámí nás s místními obyvateli a hlavně se dvěma rodinama. Vždy manželská dvojice a jeden syn. Každý si prožívá své, ale městečko je opravdu malé. Ukáže nám, jak žijí, co sami sobě dělají a jakou chtějí mít budoucnost. Čtenář si některé postavy oblíbí, zvykne si na ně a bude je mít rád. Tady přichází mistr King a udělá nám z toho guláš. Některé postavy to odnesou, některé ne. Zlo tu zastupují dva elementy. Muž a pes. Těžko říci, který z nich napáchá větší zlo a také, co je větší zlo, zda bolest z poranění těla nebo duše? Strhující drama boje o holý život se zlem, které ve své podstatě může potkat úplně každého. Malá ochutnávka - ale pozor pro slabší povahy by to mohl znamenat vysvobozující spoiler - dále číst jen na vlastní nebezpečí - Otočil se a běžel zpět k autu. Pes ho pronásledoval a on mu utekl. Zabouchl dveře, hrábl po mikrofonu a zavolal pomoc, kód 3 (napadení zvířetem). Pomoc dorazila. Pes byl zastřelen. Všechny je zachránil.............
Chudák cujo, že měl vzteklinu. Líbí se mi kniha a i film, který je taky hezký jako kniha.
Doporučuji.
Může mi někdo vysvětlit, proč je mezi milovníky knih několik krav, které (tu) musí vyžvanit nejen zápletku, ale i konec? Kdyby se to stalo jednou, dvakrát, ale ono se to tu množí jak plíseň! :P
Pro všechny, kdo váháte, zda si tu knihu přečíst: ano, přečtěte, rozhodně dřív než další komentáře tady :)
Byl to takový střední horor. Sem-tam to ve mě vyvolalo nějaký strach, ale jinak nic moc. I když bernardýna se vzteklinou bych fakt nechtěla mít doma.
první kniha, kterou jsem od tohoto PANA SPISOVATELE četla. Byla jsem zrovna v nemocnici, doma dvě malé děti a myslela jsem, že to dál nezvládnu . Když jsem to dočetla, měla jsem pocit, že se mám výborně, dětem u babičky nic nehrozí a až přijdu dom, bude vše jen zalité sluncem....
Knihu sem přečetla za pár dní a nemohla jsem se od ní odthrnout, potřebovala jsem vědět, jak to vlastně skončí. Dávám 5 hvězdiček.
psi nevěra zfilmováno tajemství strach horory Cena Augusta Derletha Nová Anglie
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
"Začíná to nevinně. Vždycky to začíná tak nevinně..."
Tato slova na mě při čtení ohromě zapůsobila a přemýšlel jsem o nich dlouho po dočtení knihy. Tento příběh mi přišel mnohem strašidelnější než Osvícení, protože děj Cuja se může klidně stát i ve skutečnosti. Zajímavé taky bylo jak Stephen King děj zdržoval povídáním o práci Vica. Při čtení jsem si pořád říkal: "Mě zajímá ten pes, ten pes" :-) Tohle se prostě povedlo. Všechna čest.