Děti z Bullerbynu
Astrid Lindgren
Kniha vypráví o šesti dětech a jejich zážitcích v malé vesničce Bullerbynu. Sestry Anna a Britta, Olle, sourozenci Lisa, Bosse a Lasse společně chodí do školy do vzdálené vesnice, hrají si spolu na Indiány, tráví spolu Vánoce, chodí spolu bruslit. Prožívají společně různá dobrodružství jako například uvíznutí ve sněhové bouři cestou ze školy, hledání ztraceného pokladu, koupání na ostrově, hledání hastrmana u mlýna. Chodí často navštěvovat dědečka Anny a Britty, kterého i ostatní děti považují za dědečka vlastního.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 1962 , Albatros (ČR)Originální název:
Alla vi barn i Bullerbyn, Mera om oss barn i Bullerbyn, Bara roligt i Bullerbyn, 1947
Jako malá jsme si se sourozenci, sousedy a sousedky na Děti z Bullerbynu hráli. Byla jsem Britta :)))))
Mám ji s věnováním "K devátým narozeninám", tedy už téměř 40 let, a stále se k ní s radostí vracím... a teď už ji miluje i má dcera. Děti z Bullerbynu jsou asi opravdu NEJ knihou mého života :-)
Čteno pořád dokola v první třídě základní školy. Někdo by řekl, že jí začnu nesnášet. Kupodivu se mi pořád celkem líbí.
Jedna z mých nejmilejších dětských knih. Pamatuji si, že mi ji nejprve četla maminka a poté jsem si ji několikrát přečetla i sama a to i ve věku, který se již ani zdaleka neblížil dětskému...:)
Kniha mého dětství, kniha mého srdce. Kolikrát jsem ji četla? Těžko říct. Nemám zdání, proč mě tak baví, ale nedám na ni dopustit. A opovažte se mi říct, že ji nemáte rádi! :-)
Moje nejoblíbenější kniha z dětství, ke které se teď při večerním čtení dceři mileráda vracím:).
Nestárnoucí příběh o dětech z Bullerbynu. Příběh okouzloval už naše rodiče a bude okouzlovat i naše děti.
Úplně souhlasím s rusalkou123.Krásná knížka s obrázky od paní Zmatlíkové .Neměla by chybět v žádné dětské knihovničce.
Nedílná součást mého dětství.:-) A každá kapitola nedílná součást knihy. Pro mě zvlášť některé. Např."Falunská uzenka, ta nejlepší", to je pro mě takové heslo.:) A moc se mi líbí, že co si tu pročítám komentáře, tak podobná "hesla" s některými lidmi úplně sdílím. A nebo má každý jiné a to je ještě lepší - že to je něco, bez čeho si Bullerbyn nedokážeme představit a kdykoliv nám to vykouzlí úsměv na tváři.:-) Ke knížce mám prostě úplný citový vztah.:-)
Tohle byla moje dřívější moc oblíbená knížka. Matka mi jí vždycky předčítala, a tak jsem se jednou rozhodla si jí sama přečíst a celou. V 5. třídě se mi to povedlo a pořád si ji pamatuju. Je vlastně o 6-ti dětech, které prožívaly ve svém dětství spoustu zábavy, tajemství, ale také zajímavé příhody. Např; si dělali kluci jednou srandu, že "zakopali poklad, kde jsou pravý perly" a dívky to měly hledat. Holky na to přišly a také jim odpověděly, že nejsou tak hloupé, jak si kluci mysleli a daly jim tam do plechovky ovčí bobky.
Docela dost vtipná knížka. :)
Mě osobně nejvíc přinesla dojem, jako kdybych žila na tom kopci a chodila do obchodu... Prostě mě připravila dětským způsobem budoucnost.
Tuto knihu bych určitě doporučila dětem, tak okolo 5-11 let- spíše aby jim to četla jejich máma. :D
První knížka, kterou jsem úplně sama četla. A ne jednou. Od té doby jsem ji četla nespočetněkrát, a to i dnes v dospělosti. Knížka mého dětství, která jako první podnítila mou vášeň k literatuře. Moje nejopotřebovanější a nejčtenější kniha vůbec. Vracela jsem se k ní večer co večer a hltala jí pořád dokola. A klidně ji otevřu i dnes. Ať už z nostalgie, nebo prostě kvůli skvěle napsané knize.
pro děti zfilmováno švédská literatura rodinné vztahy dobrodružství dětský hrdina severská literatura rozhlasové zpracování dědeček parta dětí
1962 | Děti z Bullerbynu |
2001 | Bratři Lví srdce |
2007 | Ronja, dcera loupežníka |
1998 | My z ostrova Saltkråkan |
2007 | Karkulín ze střechy |
Krásné bezstarostné časy plné zábavných her, kéž bych tak mohla být jedním z těch 6 dětí a prožívat s nimi jejich veselé roky .
Vždycky ráda a s láskou vzpomínám na to, jak jsem poslouchala předčítané příběhy. Je to jedna z mých nejoblíbenejších dětských knížek :))