Dievča v ľade
Robert Bryndza
Inspektorka Erika Fosterová / Erika Fosterová série
1. díl >
Potom, čo je v parku v južnom Londýne pod vrstvou ľadu nájdené telo mladej ženy, na miesto prichádza detektív šéfinšpektor Erika Fosterová. Obeť, krásna dievčina z mocnej a bohatej rodiny, mala podľa všetkého dokonalý život. Keď Erika začne pátrať hlbšie, vynoria sa súvislosti medzi vraždou a smrťou troch prostitútok, ktoré niekto uškrtil, zviazal im ruky a hodil do vodných plôch po Londýne. Aká je spojitosť medzi dcérou vplyvného aristokrata, ktorý si myslí, že môže ovplyvňovať aj vyšetrovanie, a mŕtvymi imigrantkami? Aké temné tajomstvo dievča v ľade skrývalo? Čím viac sa Erika približuje k odhaleniu pravdy, tým viac sa vrah blíži k Erike. Posledný prípad detektíva šéfinšpektora Fosterovej skončil katastrofou a smrťou piatich policajtov vrátane jej manžela. Erikina kariéra visí na vlásku, musí bojovať s vlastnými démonmi aj s vrahom, ktorý je hroznejší než ktokoľvek, komu dosial’ čelila. Dopadne ho skôr, ako udrie znova?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2017 , CosmopolisOriginální název:
The Girl in the Ice, 2016
Musím řící,že to byla docela dobrá detektivka,ale chvílemi zbytečně natahované. Přesto chválím a doporučuji.
Nemohla jsem se rozhodnout zda dát tři nebo čtyři hvězdičky. Vraha jsem odhadla hned v první třetině knihy. Linie, která měla od vraha odvádět pozornost mi přišla příliš nápadná. Hlavní postava šéfinspektor Forestová mi přišla zajímavá, což vidím jako plus. Ale.. Občas se v knize vyskytla určitá věta, která mi prostě přišla, že tam nepatří, až jsem si ťukala na hlavu. To mi kazilo dojem z knihy. Pro mě to nebyl ten tip detektivky, který mám ráda. ZCELA SOUHLASÍM S KOMENTÁŘEM VILAS 1979! To je přesné.
Dobře se čte a je napínavá, někdy až mrazí... Ale mám výhradu k detektivu šéfinspektorovi Erice Fosterové a to zbytečné riskování s vlastním životem, i když už je napadena - znovu pátrá sama a nakonec vyvázne jen s velkým štěstím. To bylo napsané dost neskutečně, asi britské postupy. Teď pochválím i něco jiného, než obsah knihy. A to vazbu - perfektní uživatelský komfort - čtenář nemusí při síle knihy zápasit se stránkami. Drží kdekoliv otevřená přesně tam,kde potřebujete. A také sazbu - velmi příjemné řádkování. Díky.
Opět jeden bestseller, kterému jsem neodolal, respektive k jeho koupi jsem byl tak trošku donucen okolím. Kniha se čte vcelku dobře, ale těch věcí, nad kterými jsem se pozastavil, bylo nakonec docela dost. Počínaje samotným názvem knihy, který je matoucí, ale za výlohou knihkupectví vypadá zcela jistě sexy. Vyšetřování probíhá tak nějak samo od sebe, důkazy jsou šefinspektorce servírovány pod nos, často má prostě kliku, například vlézt do té správné hospody. A jasně, milionářská dcerka schovává pod podlahou postele (jak tam tu díru jenom vykutala?) trávu, v krabičce od telefonu, a díky bohu i s účtenkou! Má to Erika ale kliku! Oukej. Přehnané zdůrazňování odlišné sexuální orientace několika postav bylo také poněkud zbytečné, pro příběh to nemá žádný význam, stejně tak původ Eriky a matky první oběti, to je ale náhoda! O tom, že se policisté k nové šéfové po pár dnech chovají jakoby se znali dvacet let, ani nemluvím. Zápletka je nakonec velmi banální a Erika k jejímu vyřešení přišla jako slepá k houslím. Takže výsledný pocit z knihy je velmi ambivalentní, čte se to dobře, ale člověk nesmí moc přemýšlet nad detaily. Když k tomu připočtu naprosto přestřelenou cenu e-booku, pokračování, které nedávno vyšlo, si nechám zřejmě ujít.
Kniha se mi moc líbila. V poslední době čtu převážně severské detektivky (Nesbo, Kepler), takže jsem byla zvědavá na nového autora. Kniha splnila mé očekávání, čte se jedním dechem, je srozumitelně napsaná, napínavá. Knihou se prolínají myšlenky vraha, ale do poslední chvíle nevíte, kdo to je. Líbila se mi i hlavní postava Erika Fosterová, která si šla za svým i přes všechny překážky. Už se těším na další knihu od tohoto autora. Rozhodně stojí za přečtení, doporučuji.
Dobrá detektivka se scénářem, který se moc neliší od spousty jiných.
Šéfové brzdí, někteří spolupracovníci jsou potížisté a hlavní hrdinka má svou hlavu a jde si přes zákazy za svým :-). Ale je to napsáno dobře, čte se lehce a i to napětí se za půlkou dostaví, i když to závěrečné rozuzlení pro mě nebylo až tak překvapivé a tip na vraha mi bohužel vyšel. Jako světový bestseller u mě ne, ale do dalšího dílu se časem pustím. A to, že autor žije i na Slovensku mě potěšilo.
Dobře psaná detektivka, která ale dle mého na plný počet není. Čtení mě bavilo, trochu mi vadily některé nepřesnosti (některé uvedené níže v hodnoceních), co mě potěšilo, byl slovenský původ detektiv šéfinspektorky Eriky. Podezření na pachatele jsem měla dříve než odhalení přišlo, ale jinak hodnotím kladně. Svižná četba. Druhého dílu se určitě nebudu bát, a jak bude příležitost, tak si ho ráda přečtu.
Zajímavý příběh, do poslední chvíle jsem opravdu netušila, kdo je vrah. Děj byl ale místy zdlouhavý.
Prvních padesát stran jsem se nemohl začíst a naladit, ale poté jsem naopak stránky hltal a přesně jak je napsáno na obalu, nedokázal jsem knihu odložit. Jde o nesmírně čtivý detektivní thriller s rafinovanou zápletkou a se značným nádechem brutality a děsu. Oceňuji, že Erika Fosterová je vykreslena pravdivě, věrohodně, není to žádná nesmrtelná superžena, autor jí přiznává i slabosti a zranitelnost. A čistě subjektivně mě trochu zklamala závěrečná pointa, asi jsem si to zkrátka představoval jinak, ale celkový zážitek je nadprůměrný.
Další z mnoha knih, které ublížilo množství lákajících plakátů v knihkupectvích a množství přechválených recenzí. První polovina knihy obsahuje v podstatě jen hádky Eriky se svými nadřízenými, kteří opravdu hloupě přehlížejí stopy, které spolu bezesporu souvisí. Tuhle část autor umě využil k tomu, aby si čtenáři hlavní postavu oblíbili a drželi jí palce ve vyšetřování, ve kterém si musí poradit s kolegy, kteří její teorie odmítají. Další věcí byla již zmíněný do očí bijící důraz na homosexualitu. Opravdu jsem dlouho v žádné detektivce nečetl o tom, jak má patolog upravené obočí. I když jsem totožnost vraha neuhádl, čekal jsem od závěrečného rozuzlení něco většího, tajemnějšího a zlověstnějšího. Abych ovšem jen nehanil, kniha se opravdu četla sama. Dialogy mi sedly a Eriky úsečné a sarkastické odpovědi často i rozesmáli. Celkově se jedná o lehce nadprůměrnou detektivku s velice sympatickou hlavní postavou.
Mně osobně se knížka líbila, má spád, je napínavá. Dialogy jsou sice občas trochu kostrbatější, ale nikdo není dokonaly, ne? :-)
Kniha je z počátk kostrbatá, než jsem si zvykla na jazyk autora, ale postupem knihy jsem nemohla přestat ji číst, děj naprosto strhující, samozřejmě některé věci jsou lehce pěst na oko, ale ve které ne? Rozhodně neuděláte chybu když si ji přečtete.
Kniha se mi moc líbíla. Zajímavá zápletka, rychlý spád a tým vyšetřovatelů, které si člověk může oblíbit. Věřím, že některým Erika jako hlavní vyšetřovatelka nesedne, ale mě byla hned sympatická. Knihu určitě doporučuji všem milovníkům dobrých detektivek a taky se těším až si přečtu další díl.
Skvělý a napínavý příběh od kterého se neodtrhete :) doporučuji! Autor má příjemný styl psaní a vraha jsem opravdu netušila. U této knihy je nuda vyloučena ;)
Knížka se mi líbila a už se těším na další díl. Ze začátku mě trošku rozčilovala
paní vyšetřovatelka. Ale knížka je napsaná hezky a přečetla jsem jí během pár dnů.
Všem čtenářům můžu jen doporučit.
Vyšetřovatelka je sympatická a příběh rychle ubíhá, ale od poloviny knihy tušíte kdo je vrah a celé je to takové divně poskládané. Tady přiznám, že jsem se nechala víc unést předchozími hodnoceními. Není to špatné čtení, ale čekala bych víc.
Nechal jsem se příliš unést skvělými hodnoceními, tohle byl rutinní thriller (či detektivka) bez nějaké šťávy nebo originálního nápadu, který by během čtení vyvolal nějaké to mrazení v zádech. Příběh je plný vaty a nudných dialogů, a sešroubovaný ze všemožných elementů současných thrillerů, u nichž jsem měl neustále pocit, že už jsem je četl jinde a napsané mnohem lépe. (mluvím například o soupeření vyšetřovatelů na pracovišti, odstavení hlavní hrdinky mimo službu, pátrání na vlastní pěst, několik kapitol psaných z pohledu pachatele apod.) Na konci došlo k vyvolání aspoň malého napětí za pomoci zkrácení kapitol, ale dojem průměrnosti to stejně nezachránilo. I tak jsem rozhodnut dát autorovi ještě šanci v jeho další knize :-)
2016 | Dívka v ledu |
2017 | Noční lov |
2019 | Kanibal z Nine Elms |
2018 | Do posledního dechu |
2017 | Temné hlubiny |
Dobře napsaná detektivka, taková ta policejní, ale bestseller to pro mne v žádném případě nebyl.