Dlouhá trať

Dlouhá trať
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454567/bmid_dlouha-trat-UMP-454567.jpg 4 1039 1039

Sbírka povídek s tématem sebevraždy. Život se někdy zastaví. Ať už je to vědomí smrti, osobní selhání, ztracené iluze, nebo prostý strach, nevyhnutelně s nimi přicházejí také úzkosti, pochyby a otázky. Jsou to okamžiky, které nutí promýšlet vlastní bytí v jasném světle, jehož svit často nepřeje společenským konvencím a tomu „být jako ostatní“. A to, čemu přeje, se zdá být tak děsivé, uhrančivé a lákavé zároveň… Prozaička Viktorie Hanišová po třech románech ohledává subtilnější a sevřenější prostor povídky. Tematicky propojené svižné texty jsou jako dobře míněné facky: zabolí, ale proberou. Stejně jako protagonisté povídek z Dlouhé tratě se i čtenář musí nejednou zastavit a sám sebe se ptát: Jaký má tohle všechno smysl? Možná to není příjemné pomyšlení, ale kdo jednou začne, už nemůže zpět. A to samé se dá říct i o Dlouhé trati. Možná to není nic líbivého — ale číst přestat nelze.... celý text

J&B
02.11.2024 5 z 5

Opět mistrovsky podané dílo. Některé povídky jsou velmi smutné, ale kniha je jasným důkazem, že Viktorie Hanišová je jedna z našich nejlepších spisovatelek. Její příběhy vás pohltí a nemůžete přestat číst.

EvcaMat
06.10.2024 5 z 5

Viktorie je moje oblíbená autorka. Jak se její knihy drapnu, nejsem schopná se od ní odtrhnout. S tímto tématem nemám žádnou zkušenost a možná proto mě to tak rozsekalo. Silný vhled do lidské duše.

VerStetinova
03.10.2024 4 z 5

Téma sebevraždy se mě osobně dotýká, proto jsem se čtením dlouho váhala.
A musím říct, že to pro mě nebylo tak drásavý, jak bych očekávala (možná jsem prostě otrlá), ale rozhodně to byly skvělý povídky!
Líbí se mi, že autorka na téma nahlížela z různých úhlů, nejen z hlediska těch, kteří se k tomuto řešení rozhodnou, ale také těch, kteří potom zůstanou.
Nejvíc bych asi vyzdvihla Manažerku a Díru.

esfinge
17.08.2024 4 z 5

Čtivé povidky. Za mě ani ne depresivní, jako spíš hodně smutne. Hlavně tedy Vrátíš se? a Zbytečný člověk. Kolik takových nešťastných životů se děje kolem nás, za zavřenými dveřmi okolních bytů a domů.
Povídka Dlouhá trať se mi nelíbila a málem jsem knihu po precteni odlozila.

lydie7986
02.08.2024 5 z 5

Viktorii považuju za naši současnou nejlepší spisovatelku. Tato povídková knížka je toho dalším důkazem.

Friedulka
22.07.2024 3 z 5

Proti povídkám nic nemám, někdy dokážou vzít za srdce a usadit se v paměti. Nemyslím si, že u této povídkové knihy se to povede. Až na výjimky mi připadají příliš přitažené za vlasy, zdá se, že autorka hodně tlačí na pilu. Příběhy jsou vesměs o duševně nevyrovnaných jedincích, kteří se neumí či nechtějí postavit čelem problémům, vyrovnat se s minulostí – prostě chybí jim životaschopnost. Zmiňovanou výjimkou dle mého názoru je Zbytečný člověk, jenž řeší zásadní etickou otázku a následky volby a dále Pozůstalost, která na mě dýchla tíživou patologickou láskou. Nápad sejít se po 20 letech mi připadá ne příliš šťastný.

Luccinda
08.05.2024 4 z 5

Obvykle příliš nevyhledávám povídkové sbírky, na kterých se nepodíleli různí autoři, ale na Dlouhou trať od Viktorie Hanišové jsem se moc těšila. Autorka napsala sedm povídek, které spojuje téma sebevraždy. A za sebe můžu říct, že až na jednu povídku byla tahle sbírka naprosto perfektní.

Bohužel mě zklamal hned první příběh Běžkyně na dlouhou trať. Ta byla na mě příliš obrazná a metaforická, přiznám se, že jsem jí úplně nepochopila. Ostatní povídky byly zkrátka skvělé. Mezi ty top patří Vrátíš se?, Manažerka a Zbytečný člověk. Každá zpracovává téma sebevraždy z trošku jiného úhlu pohledu, což je prvek, který se mi na povídkových sbírkách líbí - když se na jedno téma pohlíží z více úhlů. A Viktorii Hanišové se tohle povedlo na jedničku.

Evaho73
23.04.2024 4 z 5

Dlouhá trať obsahuje niekoľko poviedok, ktoré sú tematicky prepojené a skúmajú rôzne aspekty ľudského života, ako sú láska, strata, smrť, hľadanie identity a zmysel života.
Kniha je napísaná pútavým a poetickým štýlom, kde autorka sofistikovane vykresľuje vnútorný svet svojich postáv, ich pocity a emócie. Poviedky sú krátke a úderné, ale dokážu v nás zanechať hlboký dojem.
Kniha Dlouhá trať je skvelou voľbou pre čitateľov, ktorí majú radi realistické a dojemné príbehy o ľudskom živote, lebo ponúka zamyslenie nad dôležitými témami a núti nás premýšľať o vlastnom živote a jeho hodnotách.

booklover_mili
11.04.2024 3 z 5

Není to lehké čtení. Téma je smutné a obdivuju autorku, že se do něj pustila. Nutila jsem se knihu dočíst.

FejKýý
18.03.2024 4 z 5

Mám ráda povídky. A tyhle byly super ač tedy byly strašně smutné. Vždycky mě nějakým stylem dostaly a vzaly za srdce. Ale po téhle knize, mám chuť zase na něco veselejšího.

Andy08
05.03.2024 3 z 5

Nemám ráda povídkové knihy, ale mám ráda paní Hanišovou a jelikož jí mám načtenou celou, sáhla jsem i po této. Bohužel ani po přečtení této knihy jsem na povídkové sbírky názor nezměnila a na chuť jsem jim nepřišla. A navíc nemůžu nějak porozumět tomu, co autora (všeobecně), vede k tomu, sepsat sbírku povídek o sebevraždách. Sebevraždy byly, jsou a budou, určitě je důležité, aby společnost měla o tomto tématu povědomí, ovšem tohle, já nevím proč, na mě působí až "lehce ujetě". Jinými slovy nevím, jak můj pocit vyjádřit. Zrovna o tomto tématu přemýšlet a přenášet ho do svého díla až tak intenzivně jako autorka v této knize, nevím no...

DK197
24.02.2024 4 z 5

E-KNIHA: Povídky běžně nečtu, protože mi v nich často chybí pořádná zápletka nebo smysluplný konec. Ale tady si u mě autorka vykoledovala čtyři hvězdičky. Většina těch povídek se mi líbila. Ačkoliv pocit z nich mám nepříjemný. A vrtá mi hlavou, proč se někdo pustí do souboru povídek s takhle negativním tématem, aniž by to zasadil do nějakého kontextu. Zajímalo by mě, co se tím sama autorka snažila říct.
Každopádně:

Vrátíš se? 5* - není co dodat

Zbytečný člověk 5* - možná trochu roztahané, ale v tomhle případě to jaksi umocňuje zážitek z povídky

Pozůstalost 4* - asi mi nesedl vypravěč

Díra 4* - naprosto skvělá povídka, které bych ale trochu rozšířila závěr

Brácho 4* - naprosto skvělý nápad a téma, jen tentokrát opravdu trochu roztahané

Manažerka 3* - nevím, to čím si procházela hlavní hrdinka, jsem už zpracované četla v povídkách i románech a líbilo se mi to víc. Ačkoliv dokud nevíte, o co jde, čtete, protože chcete vědět, jak to dopadne a co se z toho vyvrbí. Ačkoli tady je to vedeno do zajímavé krajnosti a situace, nestačí to na to, abych si povídku chtěla přečíst někdy ještě jednou

Běžkyně na dlouhou trať 2* - myslím, že povídce hodně ublížilo, jak abstraktně je napsaná. Chci věřit, že jsem pochopila co se v příběhu odehrálo, jako spousta jiných čtenářů, ale kdo ví...

Ivka14
15.02.2024 4 z 5

Dlouhá trať je sbírka sedmi povídek, které propojuje téma sebevraždy, takže počítejte s velmi silným čtením. Kromě dvou povídek mě všechny naprosto dostaly. Myslím si, že nemá cenu o každé povídce psát něco zvlášť, tak jen vypíšu ty, které za mě byly top (takže skoro všechny): Vrátíš se?, Zbytečný člověk, Pozůstalost, Díra, Brácho.

lucy.sankova
06.02.2024 4 z 5

Kniha, která je plná krátkých smutných až depresivních povídek. Tématika je to hodně obtížná, ale jak jednou začnete číst, chcete vědět, jak to skončí a zamýšlíte se, co by daný člověk mohl udělat jinak a nebo v tom poznáte i osud někoho blízkého.
"Nesuď knihu podle obalu"
Hodnocení jednotlivých částí:
3/5 Brácho
4/5 Díra
4/5 Manažerka
5/5 Pozůstalost
5/5 Vrátíš se?
5/5 Zbytečný člověk
POZNÁMKA: Trochu mi to připomínalo Terezu Boučkovou - Šíleně smutné povídky.

sikope
08.01.2024 5 z 5

"Nesuď nikoho, dokud neujdeš míli v jeho botách" to je první co mě napadlo po dočtení této knihy. Příběhy, které Vás rozhodně donutí zamyslet se nad životem a některé mi budou v hlavě dlouho rezonovat.

Pisquosus
08.01.2024 4 z 5

Fajn povídková kniha. Možná mi povídky od Hanišové sednou více než její knihy. Za mě palec nahoru.

Ticiana
13.12.2023 4 z 5

Nemam rada moc depresivní knizky a rikala jsem si, co jsem si to pujicila. Naštěstí kniha není nijak dlouhá ale taky je poutavě napsána.

painthers
01.12.2023 4 z 5

Trochu čtení do deprese, ale přesně tak to mám občas ráda. Povídky s tématem smrti, sebevraždy nebo šílenství byly uvěřitelné, poutavé Líbilo se mi to! Pokud chcete trochu té temnoty, která číhá všude ve společnosti mezi námi, tak směle do toho.

Martica
20.11.2023 5 z 5

Umí! Bravo! Jako většina zde hodnotících i já napíšu, že povídkám zrovna neholduju, ale tyto se moc povedly. Viktorie Hanišová je opravdu mistryně přirozeného vyprávění a krásného jazyka.

Kasty
14.11.2023 5 z 5

Knížku jsem měla půjčenou z knihovny a až doma jsem si všimla , že je povídková. To já úplně nemusím , ale říkala jsem si, že udělám výjimku. Anotaci jsem si taky nepřečetla. Vůbec jsem tedy netušila co mě v ten dušičkový čas čeká. Bylo to takové zvláštní až symbolické, smutné a depresivní. Povídky “Vrátíš se? a “Zbytečný člověk byly pro mě asi nejsilnější .