Dokonalé ticho
Helen Fields
Inspektor Luc Callanach / Luc Callanach a Ava Turnerová série
Audiokniha Dokonalé ticho obsahuje čtvrtý případ inspektora Callanacha a šéfinspektorky Turnerové. Autor Helen Fieldsová, čte Jan Šťastný. Luc Callanach #4 KDYŽ VŠECHNO ZTICHNE, KDO JE USLYŠÍ KŘIČET? Na okraji Edinburghu je nalezeno pohozené dívčí tělo s vyřezanými kusy kůže. Když později inspektor Luc Callanach objeví vedle opuštěného kojence strašidelnou postavičku, pochopí princip zvrácené hry: vrah bere materiál na panenky z těla svých obětí. Navíc někdo drogově závislým v bezvědomí vyřezává do tváře písmeno Z. Jde o stejného pachatele? Luc a jeho kolegyně Ava musí vypátrat zabijáka dřív, než udeří znovu – stihnou to, nebo už je příliš pozdě?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2020 , VoxiOriginální název:
Perfect Silence, 2018
Interpreti: Jan Šťastný
Opět skvělé čtení! Brutalita a perfektně vykreslené emoce obětí. Trochu to připomínalo Chrise Cartera, což je významné plus.
Jen pořád čekám kdy se to s Avou a Lucem posune trochu dál, snad se v dalším díle dočkáme.
První kniha od této autorky (šla jsem dle hodnocení) a výborné čtení, mohu jen doporučit. Kniha má děj, spád, čte se úplně sama.
Za me opet naprosto skvele, tato serie je velmi povedena. Ava se taky trochu dala dohromady a zklidnila se. Tesim se na dalsi dil.
Tak tady se autorka opět vyřádila v brutalitách. Příběh měl spád, nešlo od něj odejít. Postavy se vyvíjí. Vzala jsem na milost Livelyho. Otevřený konec dává tušit pokračování této linky.
Wow. Paráda. Konečně perfektní díl, na který jsem čekala.
Vyšetřování sériových vražd bylo zajímavé, se správnou mírou nechutnosti. Dokonce jsem si při čtení občas říkala, že se popis podobá Chrisi Carterovi, a to je velká pochvala! Úplně mě dostal sugestivní popis emocí obětí. Úplně jsem se do nich dokázala vžít a měla husí kůži. Jen mi trošku scházely kapitoly z pohledu vraha. Ty jsem si na minulých knížkách oblíbila.
U vyšetřování série napadení jsem si říkala, že jsem poměrně cynik, protože co se bezdomovců a především narkomanů, myslím si, že si za svůj osud mohou sami a necítila jsem k nim až takový soucit jako naši detektivové. Tím samozřejmě nemyslím ty napadené, ale narážím spíš na úvahy vyšetřovatelů a především Avy.
Hodně se mi líbil samotný závěr, který se v detektivkách obecně moc nevidí a přišlo mi to originální.
Luca a Avu nemá úplně cenu komentovat, pořád čekám kdy spolu končí, ale při čtení tohoto dílu jsem si říkala, že by oba mohli být šťastní i s jinými partnery. Obecně už to jejich neustálé chození okolo sebe začíná být trochu ohrané a nudné.
Za to jsem si zamilovala Lively, jehož komentáře a vztahy na pracovišti jsou příjemným zpestřením.
No moc mě to nebavilo. Nuda, divné vztahy mezi vyšetřujícími, úžasná policistka Ava , která ze své kreditky zaplatí jídlo a nocleh několika bezdomovcům, aby byli ochotní vůbec podat výpověď.... prostě divné
Oba vyšetřovatele i jejich přátelé mám ráda. I přes totální nechutnosti, co vražd a motivů pachatelů týče.
Asi moje 4. kniha od autorky. Jednotlivé knihy mají hodně společného, ale je to v takové míře, že mi to nevadí a naopak mě baví sledovat životní cesty obou hlavních vyšetřovatelů a i ostatních postav, které se objevují v ději pravidelně. U této knihy jsem měla trochu problém psychologicky porozumět takové míře fanatického uvažování a nenávisti, že to člověka dovede až k vraždám. Na druhou stranu se to ve světě opravdu děje. Ale jinak podobně dobrá kniha jako ostatní.
V první polovině knihy bylo pár nevybroušených okamžiků, kdy se mi zdálo, že kriminalisté musí mít křišťálovou kouli, když z několika matných indicií dochází k tak jistým závěrům. Druhá polovina knihy byla napínavá a strhující, jak už je u této skvělé série zvykem, ale... Od knihy jsem měla velká očekávání a přijde mi trochu slabší než předchozí díly. Přesto je to v rámci žánru pořád špičkové čtení.
Zatím asi nejzajímavější kniha ze série s Avou a Lucem. Dva souběžné případy, které tým řeší, postavy vyšetřovatelů i pachatelů mě bavily.
Další výborná kniha, oproti předchozím bez kapitol z pohledu vraha. Vím, že jsem si na přítomnost kapitol z pohledu vraha stěžovala, protože to čtenáři odhalí jeho totožnost a motivy a rozuzlení pak není překvapením. ALE to, co přinesly kapitoly z pohledu vraha, byla jeho propracovaná psychologie (vizte Dokonalá smrt), která v téhle knize chybí. Jen zfanatizovaní blázni bez hlubšího příběhu a motivu, Takže beru zpět, chci více psychologie a méně překvapení. Luc je v téhle knize méně a když tam je, štve mě, jak se chová ke své přítelkyni. Ava je opět protivná a neustále naráží na Lucovu přítelkyni až útočně. Nějak nechápu, proč se mi líbí knihy, ve kterých jsou mi už oba hlavní hrdinové nesympatičtí, ale ta zápletka a vraždy mi za o stojí. Snad se Luc polepší, ať můžu fandit alespoň jednomu.
Štvrtá knižka od Fieldsovej - písať vie, o tom niet pochýb. Dokáže zaujať, vystavať zápletku, ale v tom dieli mi pár vecí nešlo "popod fúzy". a) Fakt sa zaplatilo bezdomovcom prístrešie, teplé jedlo? Prajem im to, život na ulici asi nikto nechceme, ale naozaj to takto funguje v reálnom živote? b) Polícia ide na záťah a musí si pomáhať stavebným a hospodárskym náradím :-) ? c) Vrah je osoba v podstate v knižke spomenutá iba raz a to je ako všetko? Za mňa slabšia várka.
K Fieldsové jsem se dostala náhodou (až teď poprvé,nechápu,že jsem na ni ještě nenarazila :-) ) ,jen tak na mě v knihovně koukala z regálu,škoda,že tam byl jen 4.díl (většinou si ověřuju,zda se jedná o sérii,abych začala pěkně od začátku,ale neměla jsem čas,tak jsem ji prostě čapla a že zkusím…).Je fantastická,skvělá,bombastická,tahle ženská umí. A to,že jsem začala až 4 .knihou v pořadí,vůbec nevadí. Workoholička a vždycky spravedlivá Ava je neskutečně sympatická, ztělesnění všech pozitivních vlastností,čestňačka a kladňačka každým coulem,baví mě i její odvaha,s níž přistupuje ke svým nadřízeným.Kupodivu její šéfka Overbecková není až taková mrcha a je “rovnější” než jsem ji odhadla.No a Luc Callanach to je naprosté zlatíčko.Na téhle knížce mi sedělo úplně všecko,popisy situací,míst,úžasné dialogy,přátelství,až absurdně směšné humorné situace - Overbecková- Turnerová- Lively :-), vyšinutí magoři i zhýčkaní bohatí frackové z vysoce postavených rodin v prestižní soukromé škole a jejich rodiče ohánějící se právníky.A hlavně to,že to Ava dotáhla do správného konce.Paráda,Fieldsovou si hodlám vychutnávat ráda dál.
Detektivní série je stále skvělá,velmi čtivá.( musím si ověřit,zda skotští kriminalisté opravdu nejsou ozbrojení,,,,)
Skvělé pokračování Dokonalé série.
Tato série mě neskutečně baví. Skvěle propracované zápletky, brutalita a psychopati, nad kterými se kdejaký čtenář pozastaví.
Opět tu máme dvě dějové linky psychopata z náboženskými pohnutkami a magora, co vyřezává Ztka do obličeje.
Vše doplněno o vtipné pasáže.
Luc i Ave mě neskutečně baví svým humorem, popichováním jeden druhého.
Odsypajicí děj, který ihned vtáhne. Tato série působí neuvěřitelnou závislost, kdy chcete více a více a těšíte se s čím dalším Helen přijde. Už od prvního dílu mám podezření, že Helen je tak trochu psychopat, a toto podezření se každým dílem více potvrzuje, protože takhle skvělé, propracované a brutální dílo nemůže být výtvorem čisté fantazie.
Keď zavládne ticho, kto bude počuť ich plač?
Táto knižná séria je každou ďalšou časťou lepšia a napínavejšia.
Tentokrát sa v jednom prípade vyšetrovatelia snažia napraviť a zaistiť spravodlivosť i pre tých ľudí, ktorých zvyšok spoločnosti dávno odpísal. Niekto na ulici napáda bezdomovcov, ktorých na tvári ocejchoval...
Druhý prípad je nočnou morou polície - sériový vrah hrá strašnú hru - z kože unesených a zabitých dievčat vyrába bábiky...
Dokonalé ticho je napínavá a temná kniha, ktorá nepotrebuje ďalší komentár..
Tak to byla zase jízda.. :-) Autorka se snaží sama sebe překonat :-) Každá kniha super příběh, jinak zvrácení cvoci.. Superčtivé, vždy jste zvědaví, jak to dopadne :-) A nejde přestat :-) A už teď si říkám, co budu dělat, protože zatím poslední vydaný díl se blíží.. :-) Takže pozor, je to silně návykové :-D
drogy vraždy kriminalistika thrillery sérioví vrazi násilí diskriminace Edinburgh vyšetřováníAutorovy další knížky
2018 | Dokonalé stopy |
2018 | Dokonalá kořist |
2020 | Dokonalé ticho |
2019 | Dokonalá smrt |
2021 | Dokonalý zločin |
Jedna z nejlepších současných knih tohoto žánru, jakou jsem četla.