Dokonalé ticho
Helen Fields
Inspektor Luc Callanach / Luc Callanach a Ava Turnerová série
Audiokniha Dokonalé ticho obsahuje čtvrtý případ inspektora Callanacha a šéfinspektorky Turnerové. Autor Helen Fieldsová, čte Jan Šťastný. Luc Callanach #4 KDYŽ VŠECHNO ZTICHNE, KDO JE USLYŠÍ KŘIČET? Na okraji Edinburghu je nalezeno pohozené dívčí tělo s vyřezanými kusy kůže. Když později inspektor Luc Callanach objeví vedle opuštěného kojence strašidelnou postavičku, pochopí princip zvrácené hry: vrah bere materiál na panenky z těla svých obětí. Navíc někdo drogově závislým v bezvědomí vyřezává do tváře písmeno Z. Jde o stejného pachatele? Luc a jeho kolegyně Ava musí vypátrat zabijáka dřív, než udeří znovu – stihnou to, nebo už je příliš pozdě?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2020 , VoxiOriginální název:
Perfect Silence, 2018
Interpreti: Jan Šťastný
Opět dokonalý námět, tentokrát fanatická náboženská dvojice - mstitelka, řeznice, která prahne po očištění své dcery a následně žen, jež se měly nějakým způsobem pošpinit, spolu s bratrem - únoscem, hlídačem a sexuálním úchylem. Proti nim osvědčená dvojice Luc a jeho kolegyně Ava, dobří a lidsky obyčejní kriminalisté .
Perfektní případ, opět mě bavili hlavní hrdinové i jejich osobní život, jen u druhého případu mi rozuzlení připadalo hodně narychlo a spíše jako šťastná náhoda. Celkově však kniha byla velmi čtivá a odehrávala se v mém oblíbeném městě, takže musím dát plný počet :)
(SPOILER)
Asi byla chyba poslouchat všechny díly hned po sobě. Už u minulého dílu jsem začínala mít pocit, že jsem téhle série trochu přejedená, že je to pořád podle jednoho vzorce. Sériový vrah, který stihne opravdu požehnaný počet obětí, ve finále vždy zasahují Luc a Ava. Neozbrojení samozřejmě. Takže zasahovat musí s pomocí všeho, co najdou po ruce. A že to tentokrát byly vskutku originální zbraně :-D
Když to shrnu, tak čtyřka začínala tak, že kdybych ji místo poslouchání četla, asi bych ji znechuceně odložila. Vztahová vata, která mě fakt nezajímala, řada klišé a keců o ničem, další vztahy a aféry... Pak se to tedy rozjelo a vztahová vata se odsunula na vedlejší kolej. Bohužel stejně jako inspektor Luc, i ten byl celou dobu nějak v koutě a zářila jen Ava. Na závěr vraha nechytili, zato se do popředí dostala vztahová vata. Ufff, ještě že pátý díl zatím ke stažení nikde není... než budu, tak tenhle dojem snad zmizí a já mu dám ještě šanci.
V době psaní tohoto textu má krimi thriller, s podtitulem Inspektor Luc Callanach 4, hodnocení ve zdejším žebříčku 93 %. To byla slibná premisa pro jeho přečtení, ovšem dopadlo to jinak, než jsem předpokládal. Na úvod poznamenám, že jsem Helen Fieldsovou nepolíbený a byla to první knížka, kterou jsem od ní četl. Mediální obraz autorky jako pomalu nejlepší spisovatelky žánru je značný, a tak očekávání byla nastavena vysoko. Příliš vysoko.
První problém byl ten, že inspektor Luc, ač by logicky měl být v centru dění, hraje v příběhu vedlejší roli, je v podstatě jen jednou z nemnoha postav, které celý thriller táhnou dopředu. Jeho role není až tak detektivní, jako spíš že je sekundující kamarád pro hlavní postavu, šéfinspektorku Avu. A ta je prostě úžasná. Kdyby to šlo, chtěl bych s ní jet na letní tábor. Je ušlechtilá, má skautské zásady a v každé situaci si ví rady - tedy pokud tou situací není pátrání po zločincích, tam trochu tápe. Jednu stránku knihy za druhou zaplňuje morálními poučkami a mravokárnými proslovy snad ke všem ostatním postavám. Ty jsou vždy jak vystřížené z pravidel společenské etikety a správného chování. Vždy ví, co je správné a co špatné, a ostatní jen uznale přikyvují. Ví například i to, že milostný poměr nadřízené je morálně neomluvitelný, ale že prostituce mladé dívky je ušlechtilou činností, protože "dává peníze svým rodičům". V první polovině jsem Aviny mravokárné řeči přecházel s pozdviženým obočím, v druhé mě už hodně rozčilovaly. Začalo to asi někde v bodu, kdy nechala zavolat pro bezdomovce taxíky, aby je rozvezli domů. A podobnými škobrtáními v logice a dialogy jak z červené knihovny se to tu jen hemží. Vraha nakonec vlastně ani nechytnou, ale jsou rozhodnuti, že "až se zbaví nutné administrativy", tak se do toho pustí. Tak to je velmi dobrá zpráva.
Další, již čtvrtý díl mojí oblíbené detektivní série jsem si nemohla nechat ujít. Styl psaní autorky mě velmi baví, kniha je napsaná čtivě a napínavý děj rychle ubíhá. Na pět hvězdiček to bohužel ale nebude, musím jednu ubrat za občas rozčilující krátkozrakost vyšetřovatelů. Z mého pohledu by jim snad některé věci došly dříve, mohli se lépe připravit na určité situace … Samozřejmě mě baví sledovat i vztah mezi hlavními vyšetřovateli, jsem zvědavá, jestli a jak se posune v dalším díle, který si určitě ráda přečtu.
(SPOILER) Tak dokonalé to zase nebylo. Průměrný thriller s rádoby neočekávanými zvraty, které se daly vytušit od půlky knihy. Zase konfrontace podezřelého jen ve formě našeho oblíbeného dua bez posil. Nosí sakra ti dva vůbec někdy služební zbraň? Zatýkání s cihlou a vidlemi mě fakt dostalo. Málem tu poslední holku kvůli nim zabil.
Aj aj, vzhledem k relativně malému odstupu třetího a čtvrtého dílu série mi autorčina konstrukce připadá úplně stejná, a proto tak nějak nemůžu hodnotit asi tak dobře, jako ostatní, protože jsem se trochu "přejedla".
Nedokážu se totiž tak nějak odprostit od toho, že vždy a tak často po sobě se ve Skotsku objeví tolik sériových vrahů, kdy zárověň jsou vždy řešeny dva příběhy. Sice se mi líbil, že ten druhý nevystupuje jako sériové vraždění a je to tak nějak vedlejší linka - hlavní příběh sériového vraha v takovém množství mi příjde tak nějak bláznivý. Prosím, to opravdu nejde napsat kvalitní detektivku, která není masovým počinem ale třeba jednou něbo dvěma událostmi?
Začínám mít pocit, že jedna vražda nebo jiný čin už tak nějak "nestačí". Nebo se mýlím?
Ty jo, další DO KO NA LÁ knížka od Helen Fields. Opět knížka, co má, za mě, parádní napínavý děj, rychlý spád. Těším se, až vezmu do ruky další dokonalou knížku od této autorky - nikdy nezklame :)
Výborné pokračování série. Dokonce komisařka Overbecková projevila lidskou stránku. Těším se na další díl.
Od této knihy jsem čekal víc. Měla super reference a hodnocení, přesto mi přišla tak nějak vypočítaná hlavně na efekt. Autorka sice psát umí a jak je vidět, své čtenáře si její styl najde. Jde spíš o to, že samotný příběh je za hranou uvěřitelnosti.
4. díl série. Náboženský fanatismus vedoucí k vraždám. A zločiny páchané v klidu s pocitem moci. Toto mělo grády. Ale bylo to drsné
Do této série jsem se pustila formou audioknih a musím říct, že pan Jan Šťastný super.
Bohužel paní autorka na mě působí tak trochu nevyrovnaně ve své tvorbě, protože mi vždy přijde, že jeden díl super a další díl mě vůbec nechytí a je mi to jedno. Co mě drží při tom, abych si všechny díly naposlouchala je, že vztah Luc a Ava je hezký, oba jsou zajímaví a velmi mě baví jejich komunikace a společná práce na případech.
Akorát tu zápletku s drogově závislými bych vynechala a hned by ta kniha byla svižnější a taky kratší.
A i přesto, že to bylo velmi zajímavé, tak za mě takový střed.
Ale i tak, vyhlížím každý další díl.
Moje první kniha autorky a vím, že chci přečíst celou sérii. Perfektní propracování, vyšetřování dvou případů a zároveň se dozvíme i spoustu o osobním životě vyšetřovatelů, jejich soukromí, jejich životech a to mě baví, že jsou to taky jen lidé.... závěr byl perfektně propracovaný, byla jsem hrozně napnutá jak to nakonec dopadne. Způsob vražd byl ale dost brutální. Prolínají se i myšlenkové pochody obětí, moc mě to bavilo.
Opět perfektní, ale také i hodně brutální je tento další dokonalý díl.
Ale tato detektivní série nestojí pouze na těchto popisech, je skvěle napsaná a jsou tam i odlehčené a vtipné momenty, dobré hlášky i slovní přestřelky mezi členy týmu. A tentokrát jsem se i zasmála, když Ava ,,zachraňovala" svoji šéfovou :-). Souběžně probíhá dvojí vyšetřování a ve svižném tempu a gradujícím napětí se dostaneme do mrazivého finále. I když mě mrazilo během čtení mnohokrát.
Mám doma již nachystaný i další díl, ale dám si chvilku pauzu. Tak fandové dobré a drsné detektivky, tohle by Vám nemělo utéct, cíťové, vy se této sérii vyhněte velkým obloukem!!!
Prostě dokonalá. Stránky se otáčí samy. Ava a Luc jsou dokonalá dvojka - vtipná a drzá. Tento díl byl trochu víc morbidní, ale zajímavý. Těším se na další díl....
Prostě další dokonalý díl. Není třeba nic dodávat, vše obsahují předešlé komentáře. Doporučuji a těším se na další Dokonalý ...
Tato kniha je jako čokoláda, dáte si jeden čtvereček v podobě jedné kapitoly a najednou už nemáte skoro žádnou čokoládu a kniha je u konce...
Ava a Luc jsou perfektní vyšetřovatelé a tato série prostě má grády!
drogy vraždy kriminalistika thrillery sérioví vrazi násilí diskriminace Edinburgh vyšetřováníAutorovy další knížky
2018 | Dokonalé stopy |
2018 | Dokonalá kořist |
2020 | Dokonalé ticho |
2019 | Dokonalá smrt |
2021 | Dokonalý zločin |
Skvělé jako všechny předchozí díly, několikrát jsem měla z příběhu husí kůži. Moc se těším na další díl.