Farma zvířat

Farma zvířat
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277/mid_farma-zvirat-ahT-277.jpg 5 10408 10408

Pozoruhodná bajka začíná vzpourou zvířat, která vyženou majitele farmy a začnou si vládnout sama. Zprvu ušlechtilé, idealistické myšlenky o rovnosti, svobodě a blahobytu záhy berou za své a jejich místo postupně zaujme propaganda, nesvoboda a totalitní diktatura.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce

Rebelión en la granja, 1945

dara1111
07.07.2012 5 z 5

Geniální alegorická bajka. Vřele doporučuji.

dark.ma93
04.07.2012 5 z 5

Nadčasové, reální a díky tomu, že jde o bajku i pohádkové. Každopádně čtivé a doporučuji! Ukázala realitu politiky. Už od začátku, kdy dochází a plánuje se revoluce.

Lulla71
20.06.2012 5 z 5

Neuvěřitelně nadčasová bajka.

St. Jimmy
17.06.2012 5 z 5

Opravdu, jak naprosto geniální a nadčasové tohle dílo je! Orwell zde v mnoha ohledech skutečně předběhl dobu a na poměrně málo stránkách popsal ideální společnost s mnoha ušlechtilými pravidly a zákony, kterou však ovládne osoba vůdce-tyrana a pomocí vlády strachu, tajné policie a propagandy ji přetvoří v totalitní stát (zde si nelze nevšimnout paralely se Stalinovým Ruskem). I když je jinotaj v tomto případě velmi zjevný, musím opravdu ocenit i umně provedenou personifikaci, díky které každé zvíře „hraje svou roli“ podle svých charakterových vlastností (viz ovce = stádovité zvíře, tupě a slepě následující vůdce). Sečteno a podtrženo, výsledkem je jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy přečetl.

„Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.“

oolinkaa
15.06.2012 4 z 5

Bylo mi těch zvířat líto.. Kromě prasat teda!! :-((

kniholka
01.06.2012 5 z 5

Pokaždé, když ji znovu čtu, běhá mi mráz po zádech z toho, jak to už tenkrát dokázal Orwell vystihnout...

Verousek
31.05.2012 5 z 5

Opravdu krásná knížka. Nejvíce se mi líbil "citát" někde zhruba na konci...lidé se dívali do očí prasatům a prasata se dívala do očí lidem, ale už nebyl znám rozdíl, nebo tak nějak... Opravdu velice výstižné a docela dobře to sedí na dnešní vládu

Miru
22.05.2012 4 z 5

Velice výstižný a především nadčasový příběh. Až je z toho jednomu úzko...

eliska18
21.05.2012 5 z 5

Úžasná knížka, zanechala ve mně trochu smutku, bohužel to lze aplikovat na společnost v jakékoli době...

vhojta
22.04.2012 5 z 5

Nádherný, krátký, výstižný, dechberoucí a v neposlední řadě velmi čtivý román. George Orwell byl známý svým negativním postojem ke komunismu a dalším režimům, které jsou demokracii na kilometry vzdálené. Svého času s tím měl také mnoho problémů. V tomto románu s přesností sobě vlastní popisuje na příkladech ideologie komunismu, které začlení do života zvířat na farmě. Kdo by si nepamatoval: „Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.“

eniete
13.04.2012 4 z 5

knihu jsem četla už kdysi, ale nedočetla jsem ji.S postupem času jsem se odhodlala, že si ji přečtu... a dokonce.nelituji toho.Na celý příběh jsem se dívala úplně jinak.Líbila se mi.Co mě ale otravovalo byla naivita zvířat...přesto jsem se prostě nemohla přenést-ať jsem se snažila, jak chtěla- ale konec vše napravil a kniha Farma zvířat patří mezi mé oblíbené.

Lukaj
18.03.2012 4 z 5

Pojednání o tom, že dobrá myšlenka na počátku se postupně zvrhne. Ač je myšlenka počátku revoluce sebelepší, brzy se zformují nové elity, u kterých touha po majetku a moci převládne nad původní ideou. Příběh by se dá aplikovat i na jiné oblasti lidského konání.

zahadum
11.03.2012 5 z 5

všetci sú si rovný…niektorý sú si rovnejší…rozumej kto má prachy je vždy rovnejší… táto kniha hoc krátka a na prvý pohľad infantilná nám nastavuje nemilosrdne pravdivé ( krivé ) zrkadlo našej " rovnej a rovnejšej " spoločnosti… Netreba v tom vidieť alegoriu na komunizmus lebo knižka je to nadčasová …a v dnešnej dobe pokiaľ nebozkávame zadok USA a Izraelu sme všetci teroristi a antisemiti každá doba má svoje prasce !!!

Kniha zakázaná v USA v " kolíske demokracii " ( dobrý vtip )
ktovie prečo ju zakázali ?:))))

bousak
22.02.2012 4 z 5

Až mi bylo úzko, nad tím jakými jednoduchými mechanismy se dá od idealistických myšlenek propracovat k totalitě.

chamyl
20.02.2012 5 z 5

I když se jedná o naprosto jedinečně popsanou alegorii komunismu (zejména stalinistického typu po VŘSR), doba po vzniku tohoto Orwellova díla potvrdila, že je nadčasové a bez hranic. Bohužel - jak píše ve svém komentáři i marvitekar - už při čtení jsem si s hrůzou uvědomoval, že chování prasat, ovcí, psů a dalších zvířat není platné jen pro komunismus, ale s drobnými modifikacemi v podstatě pro jakýkoliv systém a především pak jeho propagandu. A proto mám obavu, že na farmě zvířat žijeme tak nějak pořád...
Každopádně velká ostuda a chyba, pokud toto - mimochodem velmi čtivé - dílo není součástí povinné literatury na základních školách.

Snow
20.02.2012 5 z 5

Suprová kniha. Knihu hodnotím jako jednu z nejlepších, co sem četl. Kdo nezná, měl by okamžitě napravit.

raisen
13.02.2012

Z této knihy mám po přečtení vždy tak nehoráznou "depku". A budu se opičit po uživateli Rockwood, protože použil citaci, kterou jsem pracně hledala a nenašla, ale která mě osobně z celé knihy dostala nejvíce, kterou jsem musela číst pořád dokola. Tedy:

"Dvanáct rozčilených hlasů na sebe křičelo, a všechny si byly podobné. Teď už nebylo pochyb o tom, že s tvářemi prasat se něco stalo. Zvenčí pohlížela zvířata z prasete na člověka a z člověka na prase, a opět z prasat na člověka. Ale nebylo už možné rozlišit, která tvář patří člověku a která praseti."

Flipper
01.02.2012 5 z 5

Napísané v Novembri 1943 - Februári 1944, desí ma koľko prasiat sa odvtedy poľudštilo...

Vera Silent
19.01.2012 5 z 5

proste uzasne - prosila bych natisknout kopie a zadat jako povinnou cetbu v KSCM. Tohle je to nejdokonalejsi odmitnuti komunismu, jake jsem kdy cetla, a take nejdrastictejsi. Videla jsem i filmovou verzi a ta ma, jak jinak, happy end kdy je hlavni hrdinkou fenka Jessie a nakonci poskakuje na louce se svymi stenaty. Farma zvirat pro me byla v podstate hororem a napad vystihnout lidskou spolecnost skrze zvireci alegorii je proste genialni. Zpusob, jakym jednotlive druhy zvirat reprezentuji jednotlive typy lidi demostruje, jak by se ruzne lidske charaktery vyrovnavaly s rudou revoluci. A fakt to neni pekny pohled.

Evelin
19.01.2012 4 z 5

Pěkná kniha :), jen je smutné jak se dá manipulovat s nevzdělanými nebo hloupými zvířaty (lidmi) nebo těmi, kteří svůj správný a chytrý úsudek mají, ale nechají se obalamutit nesmyslnými výroky a argumenty. Avšak někdy bylo nutné jen mlčet a snažit se přežít :(