Farma zvířat
George Orwell (p)
Farma zvířat je alegorický satirizující román George Orwella, ukazující formou bajky politické vztahy a děje mezi lidmi. Autor se důsledně vyhýbá vysvětlujícím komentářům, ale vzhledem k době napsání díla je nejzjevnější podobenství se stalinistickou degenerací Sovětského svazu. V příběhu se objevuje skupinka zvířat, která se vzbouří a vyžene lidi z farmy, na které žije, a vede ji sama. Jejich vláda se však postupně zvrhne v brutální tyranii. Tento román byl napsán v průběhu 2. světové války a vydán srpnu roku 1945. Ačkoliv nebyl do konce 50. let příliš úspěšným, dnes je jedním z nejznámějších děl autora, stejně jako např. antiutopický román 1984.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , MaťaOriginální název:
Rebelión en la granja, 1945
Co napsat... Vše už je v komentářích od ostatních napsáno. Četl jsem několikrát a různá vydání a vždy si odnesl něco jiného. Nový a zase jiný pohled.
Trochu mě mrzelo, že jiná vydání mění jména zvířat a farmáře. Jiná je i "hymna" zvířat, ale samotná myšlenka zůstává stejná. A to je to, oč tu běží...
Všichni jsou si rovni, jen někteří jsou si rovnější. Tak to bejvá. Drsné čtení o tom, jak si někdo myslel, že by mohlo fungovat, ale i reálná praxe ukazuje, že takhle to prostě nefunguje... Spolu s 1984 další povinné čtení!
Klasika z toho skutečného seznamu knih, které by člověk v životě měl přečíst, když už nic jiného. Orwell použil několik nástrojů, které o pár let rozpracoval ke své skutečné zrůdnosti v 1984 - proměnný nepřítel, který udrží farmu v neustálém napětí a koncept ne-paměti, která umožňuje jakkoliv měnit libovolný bod sedmera pravidel, jejichž původní znění si nejenže nikdo nepamatuje, ale již ani nepochybuje o správnosti - ať už je znění jakékoliv.
Smutné i úsměvné zároveň. Autor dobře vystihl lidskou povahu a vtipně ji personifikoval na domácí zvířectvo. Předloha v revoluci v Rusku od roku 1917 je naprosto zřejmá a tak trochu mě to navnadilo, abych se zase podíval na Solženicyna...
Orwell je prostě génius, stejně jako náš Čapek.
Poprvé jsem Farmu zvířat četla na střední a byla jsem z ní naprosto unešená. Teď jsem ji slyšela v audiopodobě (díky, pane Čtvrtníčku, váš "Kuliš!" mě bude ještě dlouho pronásledovat) a byla jsem snad ještě unešenější. Asi s věkem dokáže člověk docenit tíhu celé té atmosféry.
Toto dílo by si nejspíš měl jednou přečíst každý... nadčasové, trochu děsivé, ze života... co dodat? Orwell veděl, co dělá. Kritika mocichtivosti a nadřazenosti ve společnosti. "Napoleoni" mezi námi bohužel vždycky byli a budou...
Úsměvná novela, ale když člověk ví o čem to doopravdy je, tak to už taková sranda není.
Z 1984 mě mrazilo více, ale Farma zvířat se mi četla lépe a i proto, že má jen lehce přes sto stránek.
Tyhle knihy moc nevyhledávám, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla.
Knihu jsem si zakoupila na základě povinné četby ve škole. Jedna z mala knih z povinné četby co se mi opravdu líbila a přečetla jsem ji jedním dechem! Doufám, ze si ji vytáhnu u maturity!
(SPOILER) Další naprosto skvělé a nadčasové dílo od Orwella. Zbožňuji metaforické překlopení na svět zvířat, kde v počátku zrodu je hezká myšlenka svobodného a rovného zvířecího "státu", jež ale postupně přejde do nadvlády prasat, kterým moc nakonec zatemní hlavy. A tak jako mnohé elity, rochní se prasata v "luxusu a bohatství" zatím co ostatní zvířata na farmě trpí pod tíhou nového totalitního režimu. Toto dílo, rozhodně vede k zamyšlení, a myslím, že i v dnešní době má velmi silný hlas.
Naprosto nadčasová kniha. Je to přesně ta kniha, proč vznikla povinná četba a proč má něco jako povinná četba zůstat. Rozhodně to po přečtení vnímám, jako knihu, která by měla jít stále napříč generacemi.
Odnáším si z knihy jednu větu, která mě bude děsit i nadále - Všechny zvířata jsou si rovny, jen některá si jsou rovnější.
Očekávala jsem trochu optimističtější konec. Jenže život není pohádka a realitou bylo, je a bude, že zvířata, která jsou si méně rovna, musí svůj denní chléb těžce v potu tváře dobývati, držet pusu a krok a nepřemýšlet.
Tuto alegoricko satirickou novelu, bych mohla číst pořád dokola a vždy bych si všimla dalších nových věcí. Knihu jsem četla už asi potřetí a vnímala jsem ji jinak než v maturitním ročníku. Toto dílo by nemělo chybět v každé knihovně. Děj je psán do podoby bajky, která dokáže poučit v každou dobu.
(SPOILER)
Geniální a nadčasová satira, která přesně vystihla vývoj totalitního režimu. Vytváření novych elit, eliminace vnitřního nepřítele, manipulace s veřejným míněním. Všechno to známe z historie.
"Čtyři nohy dobré, dvě špatné." "Čtyři nohy dobré, dvě lepší."
Vůbec nechápu, proč jsem se Orwelovi tak dlouho bránila. Dnešní noc jsem trávila tedy s ním a byla jsem v tu chvíli četby naprosto mimo realitu života. Tak strašně z minulosti, protkané současností s hrozbou do minulosti, protože prasata byli, jsou a budou, stejně tak jak byli jsou a budou Napoleoni. TAk ale hlavně, že každá revoluce ukazuje, jak si mají být lidé rovni, Ovšem hned v zákulisí jakékoli revoluce je zřejmé, že někteří jsou si rovnější.... ať už jde o lidstvo , nebo jakékoli jiné přirovnání k jinému živočišnému rodu.
Farmu zvířat jsem četla asi před pěti lety k maturitě. Proto, když jsem dostala na Vánoce nádherné vydání od nakladatelství Rybka, zapřísáhla jsem, že si musím dát rereading.
Jedná se o velmi nadčasovou alegorii, kterou by si měl povinně přečíst každý. Jsou zde až znepokojivě vykresleny praktiky totalitních režimů. Slouží jako varování dodnes.
Oblíbila jsem si osla Benjamina, přišlo mi, že se možná jednalo o jakousi autorovu sebereflexi, ne-li jeho alter ego.
Ze scény s koněm Boxerem mi bylo úzko. Tohle si, chudáček, nezasloužil :(
K tomu je kniha velmi čtivá, útlá a dá se přečíst za jedno odpoledne. Vřele doporučuji všem.
Velmi pěkná a stále aktuální kniha. Za mě jeden z nejlepších titulů povinné četby, kterou by si měl každý přečíst.
Výborná bajka o vpoure zvířat jejím cílem nastolení svobodné společnosti bez vykořisťování revoluci řídí prasata major který se se ale revoluce nedožil Napoleon a Sněžník. Revoluci se jim podari vyhrát a nastolit spravedlivý společnost ale postupně dochází k rozporum mezi sneznikem a Napoleonem. Sněžník chce revoluci rozšiřovat ale Napoleon ne. Tak se podaří Napoleonovi Sněžník svrhnout a vyhnat a zvířatům namluvit ze on byl nepřítel revoluce a dal ji škodí veškeré problémy může on a dokonce údajne spojence necha zabít. Zde je vidět velká alegorie na Ruskou revoluci kde Snešník má znazornovat trockeho a Napoleon Stalina. Napoleon tak postupně překročí všechny zákony revoluce které stanovil hlavní tvůrce revoluce major. A nastaví brutální totalitu, kde vládu přebíraj prasata a postupně se přepisuje historie ve prospěch Napoleona a ocerňuje Sněžníka Velmi poučena kniha o tom jak muze revoluce i s dobrým umyslem skončit nedobre
Rad se knížce rád vrátim a přečtu si další knihy od autora.
Další z knih, kolem které jsem opatrně kroužila a čekala na ten pravý okamžik, kdy ji budu moct vzít do ruky a nejen to, ale i si ji v klidu přečíst. Čím je člověk starší a vyzrálejší, tím ji dokáže pořádně docenit. Z Orwellových knih mě vždycky klesne čelist a mrazí v zádech. Jak to ten chlap dělal? To mi zůstává rozum stát. Jasná kritika komunismu a totalitních režimů. Bohužel pořád aktuální a nadčasové dílo. Přečteno na jeden zátah. Nemohla jsem se odrthnout. Geniální kniha.
Spoustu let jsem se knize vyhýbala a teď po dočtení nevím proč, protože je naprosto skvělá.
Příběh o zvířatech, která převezmou farmu a začnou na ní uplatňovat myšlenky animalismu je naprosto skvělý. Jedná se o jasně patrnou alegorii komunistického režimu, bolševické revoluce, zavádění nových myšlenek... stejně tak některé postavy se dají velmi snadno spojit se sovětskými vůdci.
Jednoduše jsem nadšená.
"Všechna zvířata si jsou rovna, ale některá si jsou rovnější."
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy komunistický režim
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Absolutní dokonalost ze které mrazí. V myšlenkách zůstane hodně dlouho.