Farma zvířat

Farma zvířat
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484405/bmid_farma-zvirat-biF-484405.jpg 5 10424 10424

Ilustrované vydání Farmy zvířat s desítkami obrazů ukrajinského malíře Iwana Kulika, jakož i s dosud nepublikovaným textem, v němž autor objasňuje a komentuje zrod své slavné knihy. Když George Orwell v roce 1944 dopsal svou Farmu zvířat, nemohl tušit, že jeho alegorická bajka o ruské revoluci a stalinské diktatuře se po několika desetiletích stane klasikou, ba povinnou školní četbou, a to tím spíše, že britští nakladatelé o vydání knihy zpočátku nejevili pražádný zájem, ba přímo ji odmítali – své nesmrtelné dílko totiž autor napsal v době, kdy západní mocnosti v přetěžkém zápase s nacistickým Německem spolupracovali se Sovětským svazem a kdy panovala obava, že by dystopický, až příliš pravdivý obraz reality sovětské společnosti mohl Stalina nahněvat. Orwell byl přesvědčen o tom, že spojenectví nebude mít dlouhého trvání a své přesvědčení prorocky vtělil do závěrečné scény Farmy zvířat (jejímž předobrazem je teheránská konference), která nejenže symbolizuje definitivní konec revolučního idealismu a vítězství cynického pragmatismu, ale též ohlašuje éru nesmiřitelného konfliktu, kterému se zanedlouho začne říkat studená válka. Jestliže Farma zvířat v době svého vydání vyvolávala u mnoha komentátorů a kritiků rozpaky, ba odpor, s příchodem otevřené studené války se situace obrátila a příčiny tohoto zvratu byly i tentokrát politické povahy: kniha byla napříště halasně velebena a hojně vydávána, protože se ukázala jako efektivní nástroj antikomunistické propagandy. Americká vláda financovala překlady knihy do jazyků (např. řečtiny, vietnamštiny, arabštiny, fársí, malajštiny), jimiž se hovoří v zemích, které považovala za „rizikové“, a následně podporovala i jejich šíření a distribuci. Nedlouho po autorově smrti pojala americká zpravodajská služba CIA důmyslný strategický nápad Orwellovu parodii na sovětský komunismus zpopularizovat filmem a prostřednictvím nastrčených aktérů odkoupila od Orwellovy manželky filmová práva. Animovaný film Farma zvířat z roku 1954, oproti knižní předloze náležitě upravený, byl plně v její režii... Autor, který tak bravurně popisoval mechanismy totalitního systému, propagandy a demagogie, nemohl tušit, že předmětem manipulace se stane samotné jeho dílo... Farmy zvířat se dovolávali prakticky všichni – konzervativci, liberálové, a to pravicoví i levicoví, ale také socialisté, a je třeba říct, že právem. Vždyť jestliže autor svou knihou chtěl před veřejností, zvláště pak britskou, „demaskovat sovětský mýtus“, činil tak podle svých slov v zájmu demokratického socialismu: „… A proto jsem přesvědčen, že zničení sovětského mýtu je pro obrodu socialistického hnutí zcela zásadní.“ Můžeme si položit otázku, jaký mýtus by demaskoval dnes…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rybka Publishers

Rebelión en la granja, 1945

ElissAnn
13.10.2017 5 z 5

Pan Orwell věděl sakra dobře co píše. Kniha je i dnes dobrým tématem a příkladem pro dnešní i budoucí generace. Přijde mi, že v těch málo stránkách se najde vše. Ponaučení, malé pousmání nad prasaty a jejich "chytrými" předělávkami přikázání, naděje (ostatních zvířat, že se skutečně budou mít lépe)... jednoduše řečeno, je to kniha, kterou by si měl přečíst každý. Čte se snadno a (jak jsem již zmínila) má málo stran, takže ji za chvilku přečtete :). Za mne 5 hvězdiček, určitě šáhnu i na román 1984.

Darf...
09.10.2017 5 z 5

Četla jsem knihu už na střední škole v rámci povinné četby. Teď jsem se k ní po delší době vrátila, přečetla ji znovu a byla překvapená, kolik věcí jsem předtím nejspíš nebyla schopná pochopit. Myslím, že by si to měl přečíst každý, ať už si z toho vezme cokoliv.

readah
05.10.2017 5 z 5

Povinnost. Ať to ve vás nechá cokoliv, něco určitě ano. 5* bez diskuze.

Carlita.cte
04.10.2017 5 z 5

Farma zvířat je proslulou satirou, která byla v zemích východního bloku zakázaná, neboť se v ní soudruzi ze Sovětského svazu příliš poznávali. Napoleon tak představuje Stalina, Kuliš Trockého, psi tajnou policii a uštvaný Boxer trpící lid. Orwell vystihl hlavní rysy totalitního režimu jako je propaganda, ovládání nejobyčejnějších vrstev, překrucování minulosti, zastrašování a vytváření obrazu třídního nepřítele.

Farma zvířat je tak poselstvím o tom, že všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.

Pazďa
01.10.2017 5 z 5

Výborná kritika komunismu/Stalinismu kterou pochopí snad úplně každý. Celou knihu jsem přemýšlel jestli se tomuhle nějak povede uspokojivé zakončení ale hořký konec konec byl zvládnutý neméně výborně.

Analady
27.09.2017 5 z 5

Alegorický příběh s hlubokou myšlenkou - jak krásné ideály po lepším a spravedlivějším světě berou za své, jakmile se necháme ovládat touhou po moci. Nemyslíme pak na dobro všech, ale na to, jak získat co nejvíc pro sebe.

Leniik33
19.09.2017 5 z 5

Orwell nikdy nezklame. Jeho knížky mám ráda, jsou k zamyšlení a je až fascinující, jak dokáže rozvinou své příběhy. Knížka je psaná jednoduše, ale myšlenka celého příběhu má hloubku.

fruitbueno
17.09.2017 4 z 5

Hrozivé podobenství o tom, kterak si všichni nejsme rovni, které snad v žádné době nepřestane být aktuální. Orwell přeskočil svou dobu o pořádnou míli.

Francesca14
11.09.2017 3 z 5

Vím, že tu skoro všichni na tuhle knihu pějí ódy, ale já buď ještě nejsem ve stádiu, kdy by mě tahle kniha něčím "dostala", nebo jsem prostě nebyla při čtení v té správné náladě... Knížka je napsaná čtivým stylem a autor se nezdržuje zbytečnými pasážemi, od Orwella si určitě chci ještě něco přečíst, ale tahle knížka za mě nic moc. Vnímala jsem v tom stejně spíš jen ten politický kontext a zvířat a jejich naivity mi bylo akorát líto. Jsem zvědavá na nějaké jiné autorovy knihy.

nickol
11.09.2017 5 z 5

Orwell je můj nejoblíbenější autor . Tuto knihu mohu číst pořád dokola a vždy mě dostane.

JamesF29
09.09.2017 4 z 5

Jako první jsem viděl animovaný film z roku 1954. Třikrát. Asi i proto už mě kniha nedokázala ničím překvapit, film se totiž až na drobné dějové nuance principiálně drží knižní předlohy. A ten vizuál je fakt nářez.

Michalka98
09.09.2017 5 z 5

Mistrně napsané dílo, které ukazuje, že dobrá myšlenka může být snadno zneužita a převrácena lidmi, kteří usilují pouze o vlastní prospěch. Nejvíce mě zaujal ten konec. Ano, chování lidí a prasat je někdy téměř identické.

Cink262
05.09.2017 5 z 5

Poučení: Jak lehko se může stát z dobře vypadající myšlenky něco hrozného.

Kniha po přečtení asi patří mezi mé nejoblíbenější, viděl jsem i film, ten mě ale v žádném případě tolik nezaujal. Kniha popisuje děj v SSSR sice na jednu stranu alegoricky, ale na stranu druhou až hrozivě podrobně, myslím, že tuto knihu by si měli přečíst všichni lidé, kteří důvěřují myšlenkám sovětského komunismu a lidem, kteří ho založili.
Občas mi bylo zbytku zvířat i líto, líto, kvůli tomu co museli vytrpět, ale i kvůli tomu, že oni nechápali co se děje a evidentně chytřejší prasata využili své inteligence ne k tomu, aby povznesli úroveň celé farmy, ale jen tu svou.
Toto nakonec zbylo ze všech 7 přikázání, které Napoleon zrušil:
VŠECHNA ZVÍŘATA JSOU SI ROVNA, ALE NĚKTERÁ JSOU SI ROVNĚJŠÍ.

BeyondHorizon
03.09.2017 5 z 5

Díky za Orwella. Je to génius, kterého potřebujeme, ale kterého si nezasloužíme. Farma zvířat je úžasná politická alegorie a doporučuji všem si ji přečíst.

Shajna
01.09.2017 5 z 5

Skvělé, čtivé, vystihující. Nemám, co dodat.

peju
15.08.2017 5 z 5

Prostě skvělé.

KejmlP
14.08.2017 5 z 5

Mistrně napsaná kniha, což o to. Jenom bych ale rád upřesnil, že autor ji rozhodně nenapsal proto, protože by chtěl hanět komunismus, jak se řada čtenářů domnívá. Naopak, sám Orwell se k myšlence komunismu hlásil, a např. ve Španělské občanské válce bojoval za jednu z trockistických (komunistických) skupin. Ovšem odmítal režim vybudovaný Stalinem v SSSR. A v tom je také jádro interpretace knihy:
Zvířecí revoluce (komunistická revoluce) je dobrá, zavede spravedlivý režim (socialismus), i první kroky pod vedením Majora (Lenina) jsou dobré, ale kritika začíná ve chvíli, kdy se moci zmocní Napoleon (Stalin), vyžene hodného Kuliše (Trockého) který to myslel dobře, a změní režim na diktaturu jen svojí skupiny. Zvířecí alegorie na trockistickou interpretaci dějin SSSR. Nikde v knize není řečeno, že "komunistická revoluce je špatná", ale píše se: "moc po revoluci získali ti špatní, ale byla tu jiná možnost.". Je tedy třeba znát autora.
(Pro neznalé: Trockij byl Stalinův soupeř, poražený v boji o nástupnictví po Leninovi, který se od něj v brutalitě postupů příliš nelišil, ale měl jiné názory na některé myšlenky a cíle, mj. se chtěl třeba soustředit na rozšiřování revoluce po světě, zatímco Stalin se více soustředil na Rusko samotné. Trockij a jeho následovníci v exilu pak vypracovali svoji verzi dějin SSSR, v nichž tvrdí, že Stalin zradil Leninovy ideály a zavedl v SSSR diktaturu jedné byrokratické kasty.)
Nic to nemění na kvalitě knihy a tom, že obecněji ji lze vnímat i jako varování před vznikem totality, byť Orwell to myslel trochu jinak.

cepice
12.08.2017 5 z 5

Schopnost autora alegorický popsat zrůdnost komunismu je až neuvěřitelně mrazivé přesná.

Mikkinnen
09.08.2017 5 z 5

Skvělá kniha, ze které místy až mrazí. Zrůdný komunismus v čisté podobě.

Terezk-a
01.08.2017 4 z 5

Mě se kniha moc líbila.
Komunismus vysvětlen na zvířatech. Líbilo se mi že jsem si v knize prošla celým vývojem tohoto politického směru a tím jsem ho i lépe pochopila.

Dobře že je tato kniha zařazena do povinné četby.