Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487490/bmid_hajovna-v1s-487490.jpg 4 1074 1074

Píše se rok 1985. Linda žije na hájovně, která je součástí vojenského prostoru, v němž jsou umístěni ruští vojáci. Nemá je ráda a obává se jich, ale se svým osobním životem mladé manželky a matky je spokojená. Jedné noci změní hloupá legrace nezvaných hostů její osud v tragédii a Linda se ocitne ve vězení. Musí se vyrovnat s tvrdým trestem a mnohaletým odloučením od manžela Vojtěcha a teprve čtyřměsíční dcery Aničky. Oporou jí je mimo manžela i kamarádka Hanka. Po propuštění z vězení se vrací na hájovnu, na které ji pomalu, ale definitivně nahradila Hanka. Rozhodne se bojovat o manžela i dceru, ale tento boj s nejistým výsledkem je ze všech nejtěžší.... celý text

Vlak7
25.04.2022 5 z 5

Šťastný konec

LeserDe
25.04.2022 2 z 5

Ten námt se mi líbil a na knihu jsem se těšila. Horší to bylo s textem jako takovým a jeho čtivostí. Možná za to ale mohlo jen mé líné rozpoležení, nevím...

Aktij605
24.04.2022 5 z 5

Velmi čtivá knížka….

lalela
24.04.2022 5 z 5

Nenápadná hájovna v lese, jen trošku ve vojenském prostoru. Linda mohla chodit za totality nakupovat k ruským vojákům, měla skoro všechno, jen manžel nebyl doma a ona se bála, měla i hodně dobrou kamarádku. Dostal mě ten její příběh, brečela jsem s ní, protože mi bylo líto, že se toto dělo a bylo tolik nespravedlnosti. Nedokážu si představit být v její kůži. Ale alespoň měla štěstí na další dobrou kamarádku, kterou si našla. Knížka se mi moc líbila a četla se jedním dechem

Gugu
24.04.2022 3 z 5

Za mě takový průměr, příběh zajímavý, lehce předvídatelný, ale stylisticky mi na tom něco vadilo, možná občas naivní myšlenky, preskakování v úvahách...dočetla jsem, ale přirovnání této knihy k autorkám jako je K. Lednická nebo A. Mornštajnová, jak jsem kdesi četla, mi přijde dost mimo. Něco tomu prostě chybělo.

karoli77
21.04.2022 5 z 5

Líbil se mi popis i autentičnost místa, velmi uvěřitelný příběh, hlavní hrdince jsem fandila. Rozsudek považuji za nespravedlivý, trest neúměrný. Rozhodně zajímavá kniha, kterou můžu doporučit k přečtení.

JajaCZ
19.04.2022 5 z 5

Nenápadná a pritom tak skvelá kniha. Nemohla som prestať čítať. Príbeh Lindy ma totálne ovládol a prežívala som s ňou smútok i beznádej v jej neľahkom živote. Teším sa na ďalšie knihy od pani Kubíkovej.

sachista
18.04.2022 5 z 5

Jak aktuální téma a silný příběh ženy, jež ve svém mladém věku zakusila nesmírnou bolest a četná příkoří. Není to zrovna velikonoční čtení, ale nemohl jsem se od toho odtrhnout. Povedený román s překrásnou obálkou přesně vystihující atmosféru celého díla.

Eva-K
15.04.2022 3 z 5

Budu opakovat komentáře níže - nádherná obálka, zajímavý příběh, slabší zpracování. Užila jsem si až poslední třetinu knížky, kde šla literární úroveň nahoru, ale začátek byl stylisticky opravdu tristní.

martineden
14.04.2022 2 z 5

(SPOILER) Obálka a anotace knihy vypadaly tak slibně... Bohužel mě ale příběh Lindy vůbec neoslovil, připadá mi, že její život nenarušili ani tak sovětští vojáci, jako spíš její špatný výběr chlapa a jeho kamarádů. A s tou střelnou zbraní se tedy zacházelo lehkovážně. I když se tak to vysvětlení nabízí, přijde mi, že se Linda prostě snaží dělat lepším člověkem - do univermagu chodila, i když nechtěla, nakupovala tam s krajním odporem. Přitom v poslední části knihy nebyl problém do městečka chodit každý den. S tchyní si nerozuměla už na začátku, nezašla ta ní, protože tchyně by se potvora ptala jen na to, kde má Vojtěcha.
No, to se fakt nedá pochopit! A Hanka dle slov hlavní hrdinky byla ošklivější, ale uměla to s lidmi. Hm. Opravdu mi Linda k srdci nepřirostla. A další kapitolou sama o sobě byla gramatická část knihy. Tolik vykřičníků jsem v obyčejných oznamovacích větách neviděla.

Zuzulinka
13.04.2022 5 z 5

Krásný příběh. Sama jsem v roce 1985 rodila. Připomnělo mi to dobu socialismu. Vrátila jsem se zpět do těch let. Příběh byl moc smutný. Hlavní hrdinku jsem obdivovala.

Jana283
13.04.2022 3 z 5

Výborný příběh, trochu slabší literární zpracování. Silná, obdivuhodná hrdinka, ale autorka, bohužel, nedokáže toto téma vytěžit a nabízí jen velmi málo šťavnatou jednohubku pro nenasytnou knihomolku.

RMarkéta
13.04.2022 5 z 5

Ten, již zde zmiňovaný úsporný styl psaní mi vůbec nevadil. Někdy prostě není potřeba se rozepisovat. I v přímočarosti se dá najít spoustu emocí. Člověk je rychleji vtažen do příběhu nebo spíše vhozen. S tím nemám problém. Proč něco zbytečně pitvat a chodit kolem. Kniha se hezky četla. Byl to silný příběh.

pavlačinka.1
12.04.2022 5 z 5

Velice čtivá kniha s moc smutným příběhem...Dobře zachycená doba socialismu a změna režimu v životech obyčejných lidí. Pro mne velice zajímavé informace o životě ve vojenském prostoru a jeho okolí...

boeink
10.04.2022 5 z 5

Knížka mě zaujala moc pěknou obálkou a ledabyle přečtenou anotací. Je psána opravdu takovým úspornějším stylem, který ne úplně každému sedl.
Mě ano. Dvěstě stran úplně stačilo na trochu smutný, tragický příběh o (ne)svobodě a lásce k dítěti i muži. Oddechovka, ale na vážnější téma. Četla se dobře a líbila se mi.

zimolka
10.04.2022 5 z 5

Nádherná ,čtivě napsaná kniha.

JitaJL
09.04.2022 5 z 5

V podstatě hned od začátku knížky jsem byla vtažena do příběhu, který se z velké části odehrává ve vojenském újezdu, kde žijí ruští vojáci. Ihned jsem si představila Milovice, kde žili ruští vojáci od roku 1968. Vzhledem k tomu, že je to poblíž mého bydliště, pamatuji si velmi dobře, že jsme jako děti věděly, že do blízkého lesa se nesmí. Při čtení jsem pořád přemýšlela, kde se hájovna Lindy a Vojty mohla nacházet. Úplně jsem slyšela zvuk stíhaček, protože letiště je v podstatě hned za vsí. Taky si vzpomínám, že se říkalo, jaké skvělé zboží měli v tamním univermagu. Ač jsem v té době byla pouze malá holka, vzpomínky se oživily a já strávila dva večery ve společnosti Lindy a jejích starostí/radostí.
Mně se knížka líbila.

Jabkovžupanu
09.04.2022 3 z 5

Příběh hezký, zpracování amatérské. V první polovině knihy se autorka nebyla schopna rozhodnout, jestli chce psát v minulém nebo přítomném čase (ne, nebyl to záměr) - tohle fakt ruší. Jinak zajímavý, lineárně vedený příběh, přečetla jsem za dva večery. Hvězdičky dávám za námět, ne za zpracování.

čef
08.04.2022 5 z 5

Přesně tímto stylem by se měly tyto příběhy ze skutečného života vyprávět. Bez zbytečných kliček a smyček se dozvíme, co mladá žena prožila na konci komunismu, když žila v hájovně ve vojenském újezdu a co musela vytrpět po jedné životní chybce, aby se mohla posunout dál.
Takováto vyprávění mám rád a určitě nejsem sám.

borupet
07.04.2022 3 z 5

Samotný příběh a hlavní dějová linka zajímavá. Ale zpracování velice zvláštní, jakoby odbyté, jednoduché věty, slova, úvahy, strohé popisy. Nepropracované, nerozvedené, jakoby autorka chtěla knihu rychle mít napsanou. Prostě žádný literární zážitek. Zklamání.