Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551714/bmid_hajovna-pribeh-o-ztrate-svobody-a-materske-lasce.jpg 4 1065 1065

Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce. Píše se rok 1985. Linda žije na hájovně, která je součástí vojenského prostoru, v němž jsou umístěni ruští vojáci. Jedné noci změní hloupá legrace nezvaných hostů její osud v tragédii a Linda se ocitne ve vězení. Oporou jí je mimo manžela i kamarádka Hanka. Po propuštění z vězení se vrací na hájovnu…... celý text

kusma
02.03.2023 3 z 5

Jsem trochu rozpolcená, kniha čtivá, příběh zajímavý, ale podaný tak nějak věcně, chladně. Jako máma jsem se tématu trochu bála, že to budou emoce. A ony nebyly. Příběhu jsem věřila, vlastně se k němu ten styl i hodil. Ale něco mi chybělo. Na druhou stranu myslím, že o něm budu chvíli přemýšlet. Jinak se mi moc líbí obálka.

Anibag
25.02.2023 5 z 5

Hezké čtení.

brabofka
24.02.2023 3 z 5

Velice čtivě ale zároveň jednoduše napsané. Nicméně velice povrchní. Styl psaní mi přišel hodně podobný červené knihovně. Téma ale silné. Z toho by se dalo určitě dostat víc. Matka ve vazbě a následně ve výkonu trestu, bez dítěte 4m po porodu. Do toho rodina doma, která se s tím vším musela také vypořádat ještě a postarat o miminko. Škoda, za mě by to stálo za víc. Ale to neznamená, že se mi kniha nelíbila. Moc. Přečteno za 1 večer.

haki34
24.02.2023 2 z 5

(SPOILER) já blázen, že já si neuvědomila, že od autorky už jsem něco četla. Spálená křídla, která mě teda neokouzlila...
No nevadí. Podle anotace jsem se na Hájovnu hodně těšila. Rovněž navnadila obálka. Ale ouha...opět naprosto tuctový příběh, rýžující z minulosti (dobrá, nějaký vojenský újezd se tak často nevyskytuje, ani mladá matka ve vězení), jak je teď dobrým zvykem. Povzpomínat na komunismus, převrat v 1989, a na to našroubovat něco, co vezme za city. Akorát že mě nemělo co... postavy naprosto ploché. Lindě jsem nevěřila nic.. Psáno stylem, že pořád čekáte, kdy nějaká tragedie přijde. Vztah Lindy a Vojtěcha také velmi plytký, nezralý, jak už psal kdosi předemnou (nebo možná uživatelů bylo víc - zatím jsem jen nahlédla do komentů), úplně chyběla psychologie, hlubší rozvedení...nebyla šance dostat se postavám pod kůži. Navíc žádná z nich nebyla sympatická.
Linda má od začátku podezření, co se jejího muže týká, ale pořád svoji kamarádku podporuje, cukruje. Odstěhuje se na hájovnu, až pak zjistí, kde vlastně je, a jak to tam vypadá, včetně sousedů. Pak je naprosto malicherná, dětinská, a vyvrcholí to průserem... A kam se ten Vojtěch pravidelně ztrácel ??
Pak následuje věznice - opět popsáno velmi neosobně, s odstupem, jako by byla autorka bezradná..takové ty klišé - nějaké skupinky, dvojičky, nějaká ta lesba, kšefty za kafíčko...nic víc. Navíc Linda evidentně 6let žila "ve svém vlastním světě", více se do kolektivu nezapojila, až s podivem, jak se jí to povedlo. Jediý, kdo je popsán víc, je Erika... ale stylem, že od začátku jsem čekala, co z toho vyleze...lesba ? nemocná ? nějaký psychický problém ? a ono úplně opačným směrem...
Pak Lindino psaní - autorka promine, ale fakt nemám ráda ty knihy v knize... navíc nejsem dostatečný pejskofil (možná, kdyby tam bylo morče :P), takže tyhle statě jsem v podstatě jen přelétla očima.. no ale byl to oslí můstek k Aničce... (jestli ji Vojta tak miloval, fakt to edokázal zaříit jinak ?? dětský domov ? to fakt bylo tak běžné ???)

No a třešnička na dortu - Lindin návrat domů. Rozumím, že chtěla získat dceru...ale tohle ? akceptovat Hanku, Vojtu...opět zvládla relativně bez velkých emocí. Přitom představa, že vedle mého milovaného muže spí v mojí posteli moje nejlepší kamarádka , a já si lehnu do obyváku na gauč - jako fakt ??? a ještě budu kamarádce děkovat, že se mi starala o dítě.... To už jsem ani paní Kubíkové, natož Lindě nevěřila...
Snaha poždímat čtenářky a kapesníčky, mě to spíše naštvalo... Vidím ale, že svůj fanklub p. Kubíková už má. Knížka určo poputuje dál, snad se někomu bude líbit víc.
S autorkou jsme si nesedli a asi bych už neměla zkoušet další její tvorbu...

Toňula
20.02.2023 4 z 5

Jednoduchý příběh, který nepostrádá lidskost, román o mateřské lásce, nesvobodě, smutku i naději..Milá knížka k zamyšlení..

Zorka
19.02.2023 3 z 5

Téma velmi zajímavé, jen literárně trochu průměrné.

Anie94
18.02.2023 3 z 5

Z knihy jsem po docteni byla velmi rozpacita. V knize bylo dobre vykreslene prostredi, doba a vztah matky s dcerou po dlouhem odlouceni. Fajn byl i popis politicke situace na pozadi pribehu. Na druhou stranu me rozcilovala forma psani - velmi strohy pribeh, kdy vubec nebyla rozvinuta psychologie postav a pritom zrovna tento pribeh by si to tolik zaslouzila. Pribeh mel velmi dobry potencial, ktery byl bohuzel zabit spatnym zpracovanim.

Val
12.02.2023 5 z 5

Jen pár let před sametovou revolucí se odehrává příběh mladičké maminky Lindy , bydlící v hájovně v ruském vojenském prostoru ...
Knížka hlavně o tom , jak jedna hloupá legrace může převrátit život vzhůru nohama a někdy i zničit.
Pro mě velmi příjemné, i když smutné překvapení.

Mermaid
10.02.2023 5 z 5

"Jak se dostat z hájovny do háje". Krása a smutek se u knih nevylučuje, takže můžu použít obě slova. Čekala jsem dobový román a objevila román normalizační, tedy z doby relativně nedávno minulé. Ale dnes už si těžko představíme, že nedůvěra v sověty znamenala přitěžující okolnost a kojenec vyžadující matku neznamenal naopak nic.
Chápu, že pro některé čtenářky nebude kniha stravitelná, pokud v té době žily a splynuly s davem, přizpůsobily se režimu a nechtěly VÍC - pak určitě mohly prožít hezký život. Ale od hrdinky Lindy žádné kývání nečekejte. A nečekejte ani Harlekýnku. Je to příběh o statečnosti a na konci možná ukápne i slza. Mně useknutý nepřišel. (Ale těch vykřičníků příště ubrat!!!)

Pomko
02.02.2023

Krásná obálka, toť vše! Nedočetla jsem.

Pianistka
01.02.2023 5 z 5

Čtivě napsaný srdceryvný příběh inspirován skutečnými událostmi i postavami. Jako maminka 2 malých dětí jsem tajila dech nad bezbřehým odhodláním a silou mateřské lásky hlavní hrdinky. Sledovala krutost osudu, jak cynický někdy dovede být.... Při četbě jsem často chodila sledovat své děti, jak spokojeně spinkají.... Buďme rádi za blízkost, svobodu, mír a klid, v němž můžeme ještě žít.... Za radost a štěstí v očích našich maličkých.... Vše je tak křehké. Děkuji autorce za tuto knihu.

Terez25
30.01.2023 5 z 5

Překrásná a dojemná kniha, která se četla velmi dobře. Bylo mi moc líto Lindy, která byla kvůli hloupé nehodě odtržena od dcery i dosavadního života.
Vřele doporučuji.

Safrika
23.01.2023 4 z 5

Zase velmi chmurna knizka, posledni dobou mam na ne stesti. Pribeh, ktery se opravdu mohl stat… hrozne… hrozna predstava, ze bych byla bez dcery, kvuli takove chybe :(

Katynka01
16.01.2023 3 z 5

Kniha vypadala velice lákavě i obálka je moc krásná. Těšila jsem se na to až ji vezmu do ruky a začnu číst. Kniha byla napsaná poněkud stroze a děj samotný i obsah knihy byl napsán hezky, příběh se mi líbyl, ale bohužel jsem od toho čekala víc. I ten konec byl useklý.. Čekala jsem více emocí, více akce, více lásky a bohužel.

Popko
14.01.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila, trošku useknutý a předvídavý konec, nicméně výborné čtení.

jarkaska
13.01.2023 5 z 5

Knihu jsem si loni koupila, ale nedostala jsem se ji přečíst. Teď se mi kniha dostala opět do ruky a už jsem ji neodložila. Krásný a smutný příběh mladičké Lindy. Děj odehrávající se v době, která u nás byla. Příběh z tehdejšího života. Určitě, kdo nečetl , měl by si přečíst. Nebylo by špatné, dovědět se o Lindině životu i dále.

evilunicorn
12.01.2023 4 z 5

Upřímně.. Nečekal jsem, že mě zrovna tahle kniha tak příjemně překvapí.Obzvlášť část ve vězení a následný návrat do hájovny jsou skvěle napsané. Jediné co mohu knize vytknout je snad jen příliš uchvátaný a useklý konec,ale jinak má příběh rozhodně co nabídnout!

Mišák240
12.01.2023 5 z 5

Stačí chvilka, která dokáže obrátit život vzhůru nohama tolika lidem. Hlavní hrdinka Linda se dokázala poprat s tolika nástrahami a její hrdinství mě opravdu dojalo.

Aaloha
12.01.2023 5 z 5

Hodně silný příběh, který mě vtáhl do děje. Nemohla jsem přestat číst jak jsem byla zvědavá, jak to celé dopadne. Vzhledem k tomu, že jsem v té době žila a sama mám dceru, tak i slza ukápla.

Slůník
10.01.2023 3 z 5

Raději bych četla déle a dozvěděla se o hrdince víc.