Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce
Karla Kubíková
Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce. Píše se rok 1985. Linda žije na hájovně, která je součástí vojenského prostoru, v němž jsou umístěni ruští vojáci. Jedné noci změní hloupá legrace nezvaných hostů její osud v tragédii a Linda se ocitne ve vězení. Oporou jí je mimo manžela i kamarádka Hanka. Po propuštění z vězení se vrací na hájovnu…... celý text
Tato kniha se mi těžko hodnotí a kdyby to bylo možné, dostane ode mne tři a půl hvězdičky...
Příběh jako takový byl silný.. myslím že mi dlouho zůstane v hlavě... ale zpracování jaksi pokulhávalo... nevím, čím to bylo.. jestli ne úplně povedeným začátkem, nebo naopak zničehonic "šťastným" koncem... každopádně jako ženu a matku mě příběh velmi zasáhl, ale jako vášnivou knihomolku mě asi trochu zklamal..
Mám ráda tyto příběhy, do konce jsem netušila, jak to s Lindou dopadne... 5 hvězd právem :-)
„Bůh nedává důkazy o své existenci, ale pouze znamení. Kdo je hledá, ten najde…“
Hezký, smutný příběh o jednom osudovém okamžiku, díky kterému hlavní hrdinka příběhu přišla úplně o všechno.
Celkově to byl takový nekomplikovaný, lehce plynoucí příběh, v mnoha ohledech sice i dost nevěrohodný (pro mě zejména ta finální pointa a vůbec – celé to podivné soužití v hájovně), z druhého úhlu pohledu je ten příběh ale naopak hodně mrazivý, protože situace, kdy se v jedné vteřině může změnit úplně obyčejný život v pravé peklo, může reálně potkat kohokoliv z nás.
Chladnou mě to rozhodně nenechalo, emoce se dostavily.
Lindu jsem se snažila chápat – její snahu uvěřit tomu, že se jí to opravdu děje, taky její pocity po návratu na hájovnu, potlačování vlastních citů, srovnávání se s novou situací a její řešení, když se v ní vnitřně bila vděčnost s pocitem zrady.
Četlo se to opravdu hezky.
Škoda jen, že anotace ke knize prozradí už dopředu téměř celý děj, takže jediné, na co čtenář čeká, je jen to, jak to nakonec Linda všechno vyřeší.
(SPOILER) Těšila jsem se na příběh plný emocí a dostala jsem plytký popis života ženy, která prožila část života ve vězení. Kniha je celá "k neuvěření". To jak hrdinka přijímá osud a konec knihy ještě víc. Měla jsem pocit, jako bych se dívala na osud ženy za normalizace, ale psán z pohledu ženy, která žije ve 21. století a prošla kvalitní psychologickou terapií. Jinak si ten nadhled a zpracování životních ran nedokáži představit. Za mě to bylo zklamání.
Sice jednoduchá kniha ale s krásným a silným příběhem. Postava Lindy mi zpočátku nebyla moc sympatická, po jejím pobytu ve vězení, se ale podle mne velmi změnila. Myslím, že autorka velmi důvěryhodně popsala dobovou atmosféru. Knihu jsem přečetla během pár dnů, a rozhodně nelituji.
Velmi zajímavá kniha na téma, které jsem ještě nečetla. Silný příběh matky, kterou ovládl strach a jediná chyba, která ji odloučila od dcerky. Děj byl svižný, stránky ubývaly rychle, kniha se mi dobře četla. Doporučuji.
Tak to je drsný... Mám husí kůži a myslím, že dlouho budu mít v hlavě.. nepřála bych nikomu ..velmi smutný příběh a ta doba byla taky příšerná.
Moc hezký příběh z osmdesátých let situovaný do českého vojenského újezdu zabraného ruskými vojáky. Před rokem jsem v takové oblasti byla, na hájovně, na propustky, v tiché krásné přírodě a často uvažovala, jaké osudy se v těchto místech žily. Z mého pohledu už je zvláštní, že bylo možné obývat civilisty hájovnu ve vojenském prostoru. Knihu doporučuji.
Ze začátku jsem nechápala Lindinu zaujatost rusáky. Její síla proplouvat vězením mi byla velmi sympatická. A její jednání po propuštění jednoznačně vyžaduje obdiv.
Kniha měla spád, doporučuji.
Nemůžu dát plný počet hvězdiček, protože první dvě části knihy byly dost plytké. Černobílé postavy, příběh nebyl nijak hluboký. Třetí část pro mě byla dost silná. Jako máma malé holčičky jsem dost těžko nesla to, co se hlavní hrdince honí hlavou. Zasáhl mě spíš příběh, než styl, jakým byl napsaný. Celkový dojem mám z knihy ale dobrý, můžu ji doporučit.
Bezmoc, zoufalství, trápení.Tak by se dala specifikovat tato napínavá kniha, kterou jsem přečetla rychlostí blesku. Jsem také matka, při představě, že bych musela zažít něco podobného mi běží mráz po zádech. Občas stačí chvilka a člověku se obrátí život vzhůru nohama. Nezbývá nic jiného, než se s tím nějak popasovat..
Námět příběhu je zajímavý, škoda, že je tak málo propracovaný. Chyběla mi omáčka okolo, detailněji popsané situace odehrávající se v knize, hlubší popis postav a myšlenky hlavní hrdinky, které by více vtáhly do děje. Knihu bych doporučila nenáročným čtenářům, kteří hledají rozptýlení na 1-2 večery.
Moja prvá kniha od tejto autorky vo mne vyvolávajúca veľmi rozporuplné pocity po jej prečítaní.
Na jednej strane sa mi kniha veľmi páčila, predovšetkým jej hlavný námet o sile nepominuteľnej materskej lásky počas dlhého odlúčenia od dieťaťa s dopadom na ich vzájomny vzťah po návrate. Ďalej sa mi páčilo opísané prostredie s hájovňou na samote, kde sa odohráva väčšia časť príbehu. Za zmienku stojí aj opis politického diania počas osemdesiatych rokov minulého storočia - okupácia územia Rusmi, pád komunizmu, zmena politickej orientácie atď.
Na druhej strane sa mi však nepozdával použitý literárny jazyk, ktorý pôsobí až príliš stroho a nedostatočne prepracovaná psychológia postáv. Nejako som sa nedokázala stotožniť s hlavnou postavou, ktorá na mňa zapôsobila veľmi nepresvedčivým dojmom.
Bez ohľadu na moje pripomienky, knihu odporúčam všetkým čitateľom zaujímajúcim sa o našu spoločnú nedávnu históriu.
Překvapilo mě tak vysoké hodnocení u této knížky. Příběh je nepravděpodobný navíc s nesympatickou hlavní hrdinkou, která se chovala nelogicky (Nesnáší Rusy a bojí se jich, ale nakupovat k nim chodí, v noci jde sama! z bálu lesem domů). Nechápu její jednání, které předcházelo jejímu uvěznění. Proč nezavolala policii? Vůbec neřešila, že zničila život i někomu jinému, vždyť za to přece "mohli Rusáci". Jednu * dávám navíc za pěknou obálku.
Srdceryvný příběh z doby vládnoucího komunismu o matce, která se snažila ze všech sil o blaho své dcery.
Čtivé kapitoly, poutavý děj. Chvílemi jsem měla vztek na Vojtěcha a jeho "Já nevím". Obdivovala jsem sílu Lindy.
Příběh si zaslouží více pozornosti a svým stylem je velmi jednoduchý pro všechny, nejen vášnivé čtenáře.
vězení, věznice 80. léta 20. století rodinné vztahy socialismus ze života mateřství české rományAutorovy další knížky
2022 | Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce |
2017 | Spálená křídla |
2007 | Rafanda |
2008 | Samoživitelka |
2024 | Dům na konci ulice |
Můj obdiv patří těm, kteří za těch časů žili a nepřežili a těm, kteří přežili nemožné.
Život po válce se pro mnohé začal obracet k lepšímu. Dokud nepřišli Rusové znova. Vlastně potřetí.... sice náš stát osvobodili, ale pak v průběhu let 1968 a 1985 udělali ze života lidí tragédii. Mladá studentka, teda teď už vlastně maminka se nám život té doby snaží vysvětlit. Za sebemenší slovo v hospodě stačilo místním, abyste skončili ve vězení. Ruské obchody překypovaly zbožím, zatímco u místních byl nedostatek snad všeho . Hlavně v době výchovy malého dítěte. Co ale způsobí odloučení dcery od matky?