Hana

Hana
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375955/bmid_hana-PsV-375955.jpg 5 14057 14057

Třetí román úspěšné české autorky. Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen? Co když je to všechno jen shoda okolností a člověk je pouze bezmocným nástrojem osudu? Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, který vychází ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…... celý text

nakavusterezou
18.08.2017 5 z 5

Nemám slov.
Poslední část knihy pro mě byla nejsilnější a nejhůř jsem si snášela.

adorjas
18.08.2017 3 z 5

Niekedy premýšľam nad tým, že akonáhle sa píše o tematike 2.sv.vojny, koncentračných táboroch, krivdách, ktoré sa v tom čase udiali, tak kniha je automatický považovaná za kvalitné čítanie. Aj na úkor toho, že jednotlivé príbehy variujú, menia sa len postavy...

Preto ma pri čítaní tejto knihy napadlo, že táto kniha mi tematikou veľmi pripomína Grossmanovo Obchodníka na korze- síce postavy mali iné motívy, a žáner bol uchopený z pohľadu ženskej duše (+ retrospektíva v podobe vracania sa do minulosti a popis živorenia v táboroch), ale i tak som tam podobu videla.

Inak, je to slušné dielo, vyslovene ma kniha neomráčila a nezmenila mi život, ale chválim!

hanap
17.08.2017 5 z 5

Výborná, skvělá, to nejlepší co jsem poslední dobou četla. Mám ráda všechny knihy od pani Mornštajnové.

Anahk1
17.08.2017 5 z 5

100% doporučuji.. velmi silný příběh..

fifinka8
16.08.2017 5 z 5

Velmi silný příběh o tom, jak na první pohled banální rozhodnutí jednoho člověka dokáže zamíchat osudy několika dalších lidí...Kniha rozhodně stojí za přečtení, ale varuji - je těžké se od ní odtrhnout.

Haen
16.08.2017 5 z 5

Je to tak skvělá kniha, že pět hvězdiček nestačí! Nejen silný příběh, ale i výborně napsáno. Velmi doporučuji.

lidunka1
14.08.2017 5 z 5

Paní Morštajnová píše brilantně. Knížky z války mě vždycky přesvědčí o tom, jak se mám skvěle a vedou mě k vděčnosti. Autorka skvěle propojila jednotlivé osudy, umí vykreslit postavy a píše tak, že jsem se jen těžko vracela do reality, jak jsem byla ponořena do děje.

MahulenaK
14.08.2017 5 z 5

Nelze dát jinak, než plný počet. Jediná drobnost-není to vhodná knížka na dovolenou...Doufám, že paní Mornštajnovou radost ze psaní neopustí a brzy se dočkáme další knížky.

Martooni
13.08.2017 5 z 5

"Mohla jsi.. Mohla.."

Přečetla jsem mnoho knih o válce, Terezine, Osmetimi, Ravensbrucku.. videla mnoho válečnych filmu.. ale po přečtení této knihy, mi bylo opravdu hrozne.

Hana je můj první "zdokumentovany" člověk, který návrat k normálnímu životu po koncentračních táborech, nezvládl. Nedivím se ji, taky bych přežívala, pomalu umirala, být na jejím místě.

Knihu doporučuji, dávám 5*, čte se jednim dechem, ale já už ji znovu přečíst nezvládnu.

Kirijaki
12.08.2017 5 z 5

Precteno za dva dny, nemohla jsem se odtrhnout. Jeste ted o tom musim premyslet.

Kiisaki
11.08.2017 5 z 5

Takové knihy z nedávných dějin obvykle nečtu, ale zde jsem se nechala zlákat báječným hodnocením a krásnou podobou knihy. Trvalo mi to něco málo přes den, prolila jsem stovky slz a teď se ve mě mísí pocity naprostého smutku nad osudem Hany a celé její rodiny, ale i vděčnosti za to, že na světě existují lidé, kteří dokáží tak nádherně a citlivě napsat příběh plný hrůzy a bolesti. Před paní Mornštajnovou smekám.

bee88maja
11.08.2017 5 z 5

Číst podobnou knihu, je něco, co se mi zarývá do mého pudu pro spravedlnost, cit a logiku. Knihy jsou tu, aby nás poučily, ale bohužel ti, kteří by měli být poučeni, po moudrých knihách nikdy nesáhnou...Děsivé, smutné, ale stálé aktuální.

perpe2a
11.08.2017 4 z 5

Silný příběh, krásně napsáno, za mě rozhodně ANO, stojí za přečtení.

nikolicevopice
11.08.2017 5 z 5

Tato spisovatelka mě moc nenadchla a tuto knihu jsem si koupila jen protože mi nějak padla do oka, ale nakonec jsem byla úplně nadšená a i když jsem si knihu chtěla šetřit, tak se to četlo samo.

rohlajda
11.08.2017 5 z 5

Strhující příběh, od kterého jsem se nemohla odpoutat. Plné emocí i podnětů k zamyšlení. Vřele doporučuji k přečtení.

JustWomen
10.08.2017 5 z 5

Krásně se to četlo, zasáhlo mě to, bylo to silné, smutné, poučné. Skvělá kniha, dobře napsaná, čtivá, doporučuji !!!

May
10.08.2017 5 z 5

Kdysi před lety mi dědeček vyprávěl, že byl za války nasazený na nucených pracech v Německu a vyprávěl, jak se s nimi zacházelo .... Byla jsem sotva v pubertě nebo spíš ještě chvíli před ... Jeho vyprávění mě děsilo, ale tehdy mi to přišlo jako děsivá "pohádka", abych si vážila toho co mám ... Dnes, kdyby děděček ještě žil, řekla bych mu jak moc ho mám ráda a jak jsem mu vděčná, že všechno zvládl a vydržel a díky němu jsem tu i já ... Díky této úžasné knize na něj už několik dní vzpomínám ... Říkat o Haně, že je úžasná je ... trošku zvláštní, lepší označení by asi bylo, velmi silná a poučná kniha ... Knihy o válce a válčení čtu zcela výjimečně, ale tato kniha za přečtení stojí ... I za všechny kapesníky, co jsem u ní probrečela ...

Terezita
09.08.2017 5 z 5

Bože... Tahle kniha je famózní. Tolik utrpení, tolik lásky, soucitu, strachu, všeho. Smekám pomyslný klobouk před paní spisovatelkou. Takovou koňskou dávku emocí, kterou mi Hana vrazila přímo pod kůži, jsem dlouho nezažila. Nemám slov. Doporučuji opravdu každému.

turnip
09.08.2017 4 z 5

Autorka opět nezklamala. Po Slepé mapě a odlehčeném Hotýlku znovu úžasný příběh a skvělé vypravěčské schopnosti. Mo se těším na autorčiny další počiny.

Blaufik
08.08.2017 5 z 5

Silný příběh u kterého si zajisté popláčete. Já jsem si alespoň pobulela. Určitě mi kniha zůstane dlouho v mysli a jen tak na ni nezapomenu. Rozhodně jsem nečetla naposledy. Doporučuji.