Hana
Alena Mornštajnová
Třetí román úspěšné české autorky. Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen? Co když je to všechno jen shoda okolností a člověk je pouze bezmocným nástrojem osudu? Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, který vychází ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…... celý text
No tedy, jak se mi mohlo stát, že jsem Alenu Morštajnovou zatím míjela. Píše skvěle, výborně splétá příběh. Nebanální téma- dost syrově zpracované. Někdy jsem musela knížku na chvíli odložit a nadechnout se. Ten ponor byl opravdu intenzivní, jak vás Hana a Mira vtáhnou do děje a nepustí. Člověk člověku vlkem a někdy darem.
Lidský příběh obyčejných hrdinů. I zlomená duše má právo na léčbu a vše se děje z nějakého důvodu. Hana je úžasná kniha s nádherným poselstvím. Pro mě knižní událost tohoto roku.
Velmi příjemné překvapení na poli české literatury! Zaslouží si minimálně stejně takovou pozornost, jako knihy od jiných českých autorů a autorek, které jsou nám neustále podsouvány jako prvotřídní bestsellery. Hana ale žádnou berličku v podobě přemrštěného marketingu nepotřebuje - je to kniha sama o sobě skvělá! Krásná čeština, krásný příběh, citlivě podaný, bez neuvěřitelných zápletek... Ano, to jsem vlastně chtěla říct - Hana je naprosto uvěřitelná a přitom ne banální a plytká. Za mě palec nahoru.
Už dlouho jsem nečetla něco takového... Hodnota knihy se nedá ani slovy vyjádřit. Celý příběh je smutný, surový, láskyplný a nespravedlivý. Nádherně napsaná kniha, chytá za srdce, zároveň nehraje na city. Ukazuje, jaký život umí někdy být.
Dnes jsem dočetla. To byla Kniha. Jedna z nejlepších, co jsem kdy četla. Tolik emocí.. Vše do sebe zapadalo a konec.. Váhala jsem, zda knihu číst - válka, holokaust.. Ale i vzhledem ke komentářům zde jsem si knihu koupila a četla, je to velice silná kniha, je tam toho tolik. Četla jsem i o tom, co mi vyprávěla babička - o 2. světové válce, o době před ní, o době po ní, tak jsem si vzpomínky na vyprávění oživila. Tuto knihu by si mělo přečíst hodně lidí, aby věděli...
Více v recenzi:
Nemám ráda řeči typu "Prosím tě, nestěžuj si, jsou lidé, co se mají mnohem hůř." Myslím si, že každý prožívá svá osobní dramata a argumentovat mu osudem někoho jiného, je hloupé. I přesto jsem se v aktuálně ne zrovna dobrém období u této knihy uklidnila. Protože jsem si uvědomila jak skvěle se v této době máme, jak jsme svobodní, kolik máme možností, že naše starosti jsou přeci jenom malichernosti oproti tomu, co lidé řešili v době, ve které se příběh knihy odehrává... Hana mi dala hrozně moc a to nejdůležitější je klid na duši. Uvědomění si, že cokoliv teď řeším, není velký problém, že se to vyřeší a nějak to dopadne a i když to nedopadne, život půjde dál a já se chytím zase jiné příležitosti. Kniha je to silná, smutná, plná beznaděje... a přesto mi dokázala tolik pomoct!
Tato kniha mi byla doporučena, českou literaturu moc nemusím, ale když si ji v práci všichni vychvalovali říkám dobře jdu do ní...... waaaau!!!! Miluji tu knihu... nevím co víc k tomu říct, je úžasné jak to vsechno do sebe nádherně zapadá, nic nezustane neobjasněné.... knihu doporučuji lidem na potkání... :-)
První knížka od této autorky a rozhodně né poslední! Už dlouho sem knížku nepřečetla takhle rychle! Opravdu zajímavý příběh!
Obrovsky silný příběh. Tuto knihu zařazuju jako nejlepší knihu letošního roku a mezi TOP knihy co jsem kdy četla. Alena Mornštajnová si bezpochyby zaslouží veliké uznání!!! Vřele doporučuji všechny její knihy
Dnes odpoledne jsem si ji půjčila a nemohla jsem se od ní odtrhnout - myslím,že mohu s klidným srdcem říci,že jsem snad nic tak skvěle napsaného dlouho nečetla.Trochu jsem se obávala čtení pasáží z válečných let,z koncentračního tábora - ale všechno to bylo tak citlivě,nádherným stylem napsáno,že člověk jako by ty hrůzy války,tu bezmoc,beznaděj,zoufalství těch,kteří to prožívali,pociťoval téměř hmatatelně na své vlastní kůži a nešlo nečíst dál a dál ... každopádně pět hvězdiček si zaslouží a kdyby to bylo možné,dala bych této knize i paní Aleně Mornštajnové nejméně jednou tolik !!!
Je tam vše - láska,štěstí,radost,zklamání,bolest,utrpení ... a taky jak někdy osud dokáže zamíchat kartami a zdánlivě bezvýznamná záležitost změní život spoustě lidí ...
Opravdu silný příběh ...
Třetí kniha, kterou jsem od této autorky četla. Zhltala jsem jí během dvou dnů a nemohla se od ní odtrhnout. Silný příběh...
Tahle kniha určitě patří k těm, které si po přečtení založíte doma do knihovničky a po čase ji zase oprášíte a přečtete znovu. Je to příběh o skutečném životě, je zde popsána bolest, kterou s sebou člověk nese, utrpení a lítost. Na druhou stranu je zde také štěstí, láska a naděje, bez které by nemělo cenu žít. Kniha se mi líbí jednak proto, že je tak skutečná a jde poznat, že autorka si nevymýšlí a jednak proto, že mám ráda vyprávění z dob minulého století, kdy bylo všechno jinak. Rozhodně to teda není fikce a i když se na první pohled zdá, že je Hana stará, zchátralá a smutná žena, pravda je, že málokdo by dokázal přežít to, co ona. Líbí se mi také styl, který použila autorka k vypravování a nestalo se mi, že bych se ztratila nebo přestala orientovat v postavách či ději. Určitě Hanu doporučuji přečíst.
Nádherná kniha,s krásným lidským příběhem, se spoustou trápení,ale i opravdové lásky. Kniha, kterou mohu jen doporučit.
Jedna z nejlepších knih, které jsem za poslední dobu četl. Z celého příběhu až zamrazí, že se takové věci děly a byly tehdy skutečností.
Tak Hana je přečtena, nebo spíš zhltnuta, a já vůbec nevím, co bych při hodnocení vyzdvihla dřív. Jestli krásný jazyk, kterým je psaná, samotný příběh, postavy (a to nejen ty hlavní), jejichž charaktery nešustí papírem, ale působí velmi přirozeně a skutečně, nebo to, jak skvěle autorka vystihla atmosféru doby, ve které se dané části knihy odehrávaly. Paní Mornštajnová přitom líčí hrůzy války (i koncentračních táborů), aniž by k tomu potřebovala podrobné popisy zvěrstev a tragédií, k nimž docházelo, a přesto je její vyprávění velmi působivé.
Tato kniha se prave zaradila k mym srdcovym zalezitostem, k mym top.Je cerstve doctena a psat, ze je uzasna ani neni potreba, to vam prozrazuje uz samotne hodnoceni a komentare dole pode mnou. Ale i tak to napisu. Je uzasna a velice doporucuji! Skryva v sobe silny pribeh, pribeh, ktery se vam z hlavy jen tak nevytrati a na ktery si treba vzpomenete pri navsteve cukrarny, kdy si ke kave objednate i venecek s cukrovou polevou, ktery ja osobne tak miluji. Proste je to kniha, na kterou se nezapomina a styl psani pani Mornstajnove mne zaujal natolik, ze urcite sahnu i po dalsi z jejich knih.
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české romány
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2017 | Slepá mapa |
2023 | Les v domě |
Upřímně... Asi nemám slov. Nemůžu najít správná a vhodná slova, která by popsala tuhle skvělou knihu s neuvěřitelným příběhem plný emocí.
Kniha se krásně četla a touhou, jak to s hlavními hrdiny bylo dál, jsem se od ní ani nemohla pořádně odtrhnout. A už dlouho jsem necítila takový smutek a úzkost při čtení, ke konci jsem téměř brečela.
Prostě bravo, neuvěřitelná kniha.
Mohu jen doporučit.