Hana
Alena Mornštajnová
Třetí román úspěšné české autorky. Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen? Co když je to všechno jen shoda okolností a člověk je pouze bezmocným nástrojem osudu? Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, který vychází ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…... celý text
S podobnou tématikou jsem četla už mnoho knih, ale tahle má rozhodně jeden z nejsilnějších příběhů, na který jen tak nezapomenu. Knížka je tak moc dobře čtivá, že jsem si ji šetřila a četla jsem úmyslně pomalu, dokonce některé pasáže jsem si musela přečíst víckrát za sebou. Doporučuji!
Silný příběh, výborně napsaná kniha. Ještě několik dní po dočtení jí nemůžu dostat z hlavy...
Výborné. Tolik knih s podobnou tematikou už jsem přečetla a pořád je co objevovat. Tady například,jak maloměsto v padesátých letech vnímalo Židovku,která jako jedna z mála přežila Terezín i Osvětim. A jak málo se o holokaustu mluvilo a jak byl antisemitismus stále přítomný. Výborně napsáno!
Nevyhledávám knihy okolo kterých je takové pozdvižení, často neoprávněné. To ale rozhodně není případ Hany. Příběh mi naprosto vyrazil dech, skvělý styl psaní a příběh je nesmírně silný. Knihu nejlépe popisuje ironie osudu, která vede hlavní hrdiny skrz záludné překážky. Člověku se ani nechce věřit jaké maličkosti v důsledku rozhodují o bytí či nebytí.
Nejenže má tahle kniha krásně zpracovanou obálku, ale je tak neskutečně čtivá, umí vyvolat ve čtenáři emoce a některé pasáže byly tak dechberoucí, že jsem si je musela přečíst víckrát!
Nádherná kniha, jako všechny, které napsala Alena Mornštajnová. Tato se mi líbila nejvíce. Doufám, že paní spisovatelka chystá nějakou další.
Opět výborná kniha, silný příběh, čtivá forma, popisující těžké životní osudy bez zbytečného patosu. Tento styl psaní mi prostě sedí a určitě to není poslední kniha od této autorky, kterou jsem si přečetla.
Priznám sa, že hlavný podiel na tom, že som siahol po tejto knihe, mala dcéra autorky, ktorú poznám už asi 10 rokov. Nebudem už opakovať, čo je napísané v iných komentároch. Nikdy som si nemyslel, že tak závažná téma može byt spracovaná tak strhujúcim spôsobom. Od knihy sa prakticky nedalo odtrhnúť. A moje pocity po prečítaní? Uvedomil som si, že sa vlastne hanbím za to, aké nepodstatné "hodnoty" dnes vyznávame a nedokážeme si vážiť maličkosti, ktoré považujeme za tak samozrejmé, aj keď samozrejmé ani zďaleka nie sú. A keď som zapol telku a videl reklamu na niečo úžasne "dôležité", bez čoho sa údajne snáď ani nedá život predstavit, tak som ju so znechutením hneď vypol. Asi by som mal znovu začať žiť.
Když někdo umí dobře psát, působí jeho text, jako by bylo úplně snadné ho napsat - tak lehce plyne. A když někdo píše tak výborně jako Alena Mornštajnová, dokáže psát i o drsných a krutých událostech a traumatech jemně. Tak jemně, že na to nikdy nezapomenete. Člověk nemusí číst recenze ani komentáře - už od začátku ví, že si Hana nese s sebou velmi těžké břemeno. A pak je vtažen do toho příběhu...a už nemůže zůstat vně, začíná sám cítit, jak to břemeno těžkne.
Kniha o vině a trestu, o výčitkách svědomí a bolesti mnohem větší, než když vám vpisují číslo do kůže.
Mé první a určitě ne poslední setkání s autorkou.
Neskutečně uvěřitelná, silně lidská a dojemně syrová, to je jen pár přívlastků, které mne napadají pro tuto brilantně napsanou knihu.
Autorka posplétala ze slov celý příběh složitého života Hany stejně, jako Hana své krásné vzorky jehlicemi. Příběh o neschopnosti a strachu znovu žít, ale i zemřít, o šrámech a ranách, jež rozbijí a rozloží duši na kousky.
Nemyslím, že bych ji četla znovu, ale budu doporučovat, neboť nikdy nezapomenout a již nikdy neopakovat, je odkazem této mimořádné knihy.........
Hodně silný příběh, který si budu asi dlouho pamatovat. Člověk si díky knize uvědomí, jak se má vlastně dobře a může být rád za to, co má. Je hrozné, co se kdysi dělo a člověk může jen doufat, že se to v budoucnu nebude už více opakovat. Krásná kniha, krásně napsaná.
kniha postupně odkrývá tajemství a dílky postupně zapadají do sebe. Nejednou mi ukápla slza.
HLP - to jsou tři písmenka, která vyjadřují moje pocity po přečtení této knížky. Bylo mi těžko u srdce ze životního osudu Hany...mám ráda knihy, která mě takhle zasáhnou. Autorka mě nezklamala, četla jsem její předchozí knížky a byla jsem moc spokojená.
Kniha o žloutkovém věnečku s pořádně trpkou příchutí... Hana v sobě ukrývá obrovské množství bolesti, která graduje až do poslední strany. Alena Mornštajnová o údělu žít, když k tomu schází důvod, vypráví citlivě a naprosto strhujícím způsobem. Je to plné emocí, mistrovsky sepsané, a kdo to ještě nečetl, měl by si k tomu najít cestu i za cenu úzkosti, která čtení doprovází. Tohle je totiž kniha roku 2017.
Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla. Krásný příběh, který mě strhnul hned od začátku. Doufám, že budu mít možnost od této autorky přečíst i další knihy.
Skvělá kniha, jsem naprosto unešená. Naprosto bez chyby. Musela jsem číst, číst a číst a když jsem nečetla těšila jsem se až zase budu číst. Naprosto dokonalá kniha. Čtivá, krásný i když krutý příběh. Všem vřele doporučuji
Kniha ma veľmi prekvapila. Prvá po veľmi dlhej dobe od "nášho" resp. susedného autora. Cítila som sa až previnilo, že takéto dobré knihy som možno aj v minulosti prehliadla a že asi aj u nás a v Čechách sú skvelí autori.
Hana mi vzala dych po dočítaní. Väčšinu knihy som prečítala za 2 dni - piatok a sobota, keď bol na to čas ....pohodička, čajík :)
Myslím, že by takúto knižku mohli zaradiť aj do povinného čítania, bolo by to určite skvelé a myslím, že by to zaujalo aj veľa študentov na SŠ.
Za mňa určite 5* a rátajte s tým, že možno ani slová nebudú po dočítaní.
Ja som HANU mala v hlave ešte 2 týždne po dočítaní ...
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české romány
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2017 | Slepá mapa |
2023 | Les v domě |
Hana je ten typ knihy, od kterého se nemůžete odtrhnout a je vám líto, že skončila... za srdce beroucí příběh, navíc zajímavě chronologicky poskládáný... nejprve si přečtěte o následcích událostí a pak teprve, jak a proč to tak všechno bylo...