Hana
Alena Mornštajnová
Ak existuje niečo, čo preveruje ozajstnosť ľudského života, potom je to utrpenie. A ak existuje niečo, čo život znehodnocuje, potom je to utrpenie, ktoré človek spôsobuje iným. Lenže čo keď je napriek tomu nevinný? Čo keď je to všetko len zhoda okolností a človek je iba bezmocným nástrojom osudu? Je zima roku 1954 a deväťročná Mira sa napriek zákazu rodičov vyberie k rieke voziť sa na ľadových kryhách. Spadne do vody, čím sa jej neposlušnosť prezradí, a je za to potrestaná tým, že na rodinnej oslave nedostane zákusok. Nevinná príhoda z detstva však pre Miru znamená zásadný životný zvrat. Nasleduje tragédia, ktorá ju na dlhé roky pripúta k mĺkvej a depresívnej tete Hane a odhalí pohnutú rodinnú históriu, čo popláva ďalej s prúdom jej života ako ľadová kryha. Príbeh, vychádzajúci zo skutočných udalostí, podáva Alena Mornštajnová v strhujúcom tempe a so zmyslom pre dramatickosť, až má čitateľ pocit, že sleduje napínavý film. Zostáva iba otázka, či sa kryha osudu nakoniec predsa len roztopí…... celý text
Už hodně dlouho se mi nestalo, že by mě nějaká kniha až tak chytla. Zvládla jsem to za jediný den a nemohla jsem se od toho odtrhnout. Jedna jediná věta v konečné části knížky mě uplně rozbila (asi všichni víme která).
Hana byla čtivá...trochu jsem měla obavy z takové reklamy, co na danou knihu je. Asi v polovině knihy jsem se začetla tak, že jsem začala s hlavními postavami prožívat jejich příběh. Konec byl výborný. Nemám ráda české autory. Ale Hana Morštajnová je jedna z těch, od kterých si přečtu i další knížky. I když Hanu nepovažuji za nejlepší knihu, co jsem kdy četla.
Nemohla jsem se odtrhnout. Už dlouho jsem nečetla nic tak strhujícího. Tahle kniha si říká o filmové zpracování ;-)
Úžasná kniha! Pokud se to však o tomto tématu dá říci. Neuvěřitelný příběh a nedalo se číst bez slz v očích.
Alena Mornštajnová netypickým způsobem propojila dvě významné události, které se odehrály ve Valašském Meziříčí: epidemii tyfu a transport místních Židů. Vypravěčkami jsou Hana Helerová a její neteř Mira, která nás doprovází první a druhou částí knihy a seznamuje nás s těžkým osudem své rodiny. Poslední část je zasvěcena Haně, která příběh své rodiny uzavírá. Musím říct, že autorčino pojetí se mi velmi líbilo a některé pasáže, obzvlášť ty, jež vypovídaly o osudech beskydských Židů, mě dojaly až k slzám, ovšem co jsem postrádala, bylo hlubší sepětí a psychologické vykreslení hlavní hrdinky. Přesto knihu mohu vřele doporučit.
Přečteno za jediný den, kdy šlo téměř vše stranou ... Kniha, na kterou se nezapomíná ...
Knihu jsem četla v rámci čtenářské výzvy, měla jsem ji od Vánoc nečtenou v knihovně, takže díky za tu výzvu. Kniha je velmi čtivá, příběh a jeho spád vás nenechají odpočinout. Autorka neplýtvá popisem, což v tomto případě není chybou, výsledkem je hutný děj, od kterého neodejdete. A navíc příběh sám...
Spousta lidí o téhle knize básnila, a tak jsem se bála, že budu očekávat moc a budu zklamaná. Nestalo se, naopak. Jsem nadšená jak příběhem, tak kompozicí, stylem, prostě vším. Byla jsem nadšená od začátku, od okamžiku s cukrovými věnečky, kdy zasáhla "ruka osudu", na konci jsem se neubránila slzám ani úsměvu. Autorka má můj obdiv!
Skvělé! Silný lidský příběh na pozadí dějin. O tom jak jednotlivá rozhodnutí mívají zásadní vliv na běh života.
Uvěřitelný příbě, který se postupně dramaticky rozrůstá a propojuje. Přečetl jsem to v letadle a nemohl jsem se odtrhnout, MUSEL Jsem pokracovat i metru . Opravdu skvělé.
Příběh, který začal celkem banálně - dětskou neposlušností a žloutkovým věnečkem. Autorka zvolila zajímavý způsob střídání vyprávění Miry a Hany, který byl v tomto případě velmi smysluplný. Příběh Hany mi dal trochu jiný pohled na holocaust, protože nešlo o osud anonymních milionů lidí, ale o ten jeden její. Tím víc však nuti k zamyšlení. Velkým překvapením v knize bylo i postupné odkrývání rodinné historie a tím i odhalování vztahů jednotlivých postav v minulosti. Celkově mě kniha opravdu zaujala a ráda si přečtu další od této autorky.
Hodně se mi líbil i obal knihy od Veroniky Kopečkové.
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2023 | Les v domě |
2017 | Slepá mapa |
Trochu zklamání vzhledem k tomu, jak to všichni vychvalují.