Holčička, která měla ráda Toma Gordona
Stephen King
Trisha McFarlandová zjistila, že svět není jen krásné místo na hraní, když jí bylo devět let. V deset hodin dopoledne začátkem června 1998 seděla vzadu v matčině autě, na sobě měla modrý dres Red Sox (s číslem 36 a jménem GORDON na zádech), hrála si s panenkou Monou a těšila se na výlet po Appalačské stezce. V půl jedenácté zabloudila v lese. Snažila se nepodlehnout panice, snažila se nemyslet na to, že když se lidé ztratí v hustém a temném porostu, může se jim něco stát…... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2021 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Girl Who Loved Tom Gordon, 1999
Za mě teda luxusní záležitost, ač to není Kingovka na jaké jsme všichni zvyklí. Sice nevěřím, že by devítileté dítě (i když je jí skoro deset a je na svůj věk velká) tohlencto zvládlo. Pro mě super čtení s nádechem mystéria, až je s podivem, že je v modrém.
Jedná se o jeden z útlejších románů od Kinga. Děj se dá shrnout jednou větou: Holčička se ztratila v lese a bloudí. Přesto jsem se od začátku do konce měla problém od knihy odtrhnout a moc jsem té ztracené holčičce fandila.
Překvapilo mne, že autor píše i knihy s dětským hrdinou,dokládá to jeho literární talent a nezměrnou fantazii. A je to napínavé i když ,,nekingovsky,,.
Strašidelný příběh o ztracené holčičce v lese...jak jednoduché a přitom vůbec ne k zahození. Není to typická Kingovka, ale neurazí. Nejvíc mě na tom baví, jak autor umí popsat pocity- strach, zoufalství,naději .. Žádné nadpřirozeno a přitom člověku sem tam proběhne mráz po zádech.
Pre mňa ploché a nudné. Počúval som to ako audio knihu, možno keby som to čítal tak sa mi to páči viac, alebo možno aj menej. Chýba mi tam šírka. Dejová linka s rodičmi je na chvíľu naznačená a potom sa vytratí úplne. Jeden z mála dobrých nápadov je s walkmanom ako jediným spojením s vonkajším svetom, a naviazané baseballové zápasy. Dobre ale to je tak zo šírky všetko, a preto pre mňa neuveriteľný príbeh, bez zázemia širších okolností, súvislosti, a z množstvom opisov ktoré ma poväčšine nudili. Prišlo mi to ako pretiahnutá poviedka. Skrátka nič nutné.
Docela napínavé čtení. Sympatická malá hrdinka. Opravdu jsem se o ni bála.
Celé to spojení s baseballem možná zbytečné.
Vždycky mám dojem, že celou atmosféru pokazí, když se to cosi objeví "na světle". Dokud člověk neví, čeho se bojí, bojí se mnohem víc. I když tady to smysl mít mohlo, popis oné nestvůry na konci mi přišel spíš k smíchu.
Líbily se mi i pasáže o jejích rodičích, i když jich tam bylo jen pár. Jak se najednou ukáže, co je skutečně podstatné.
Na můj vkus až moc zdlouhavé. Nenadchlo ale ani neurazilo. Od Kinga jsem ale četla lepší kousky.
Velmi působivý popis pocitů a prožitků děvčátka.
Žádné další postavy.
Děj se omezuje na líčení dnů hledání aděvčátka, a to velmi realisticky, jak to King koneckonců umí. Ano, dýchá to na vás.
Dobré, ale už jsem od Kinga četla lepší.
Velmi dobře popsaný a utvořený příběh, do postavy Trishy a jejího utrpení se snadno vžijete ať chcete nebo ne. Atmosféra ponurého lesa s netvorem na čtenáře dýchne už po prvních stránkách.
Moje první Kingovka. Líbilo se mi, jak se autor dovedl vcítit do devítileté Trishy a vidět vše jejíma očima. Takže pěkně a umně psychologicky prokreslené a dobře napsané. I baseball měl v knížce dost důležitou roli - a samozřejmě Tom Gordon.
Vtáhlo mě to. I přesto, že vývoj je tak nějak očekávaný a člověk si víceméně odškrtává vše, co by se tak mohlo stát, závěr mě upřímně dojal.
Prošla jsem s Trishou celou tu dlouhou cestu, v pětiletce již podruhé, a stále se stejným strachem a zoufalstvím, úžasná kniha přečtená jedním dechem
King je jeden z mých nejoblíbenějších autorů. Knihu jsem si koupila, aniž bych četla předchozí recenze. Ze začátku mě to docela bavilo, ale potom jsem se do čtení trošku musela dokopávat a říkala jsem si, že tam nějaký zajímavý zvrat přijde. Protože celá kniha je tak trochu o ničem. Byla jsem ráda, že to holčička nakonec přežila, ale konec knihy mi prostě přišel jako kdyby Kingovi došel dech. Znovu knihu určitě číst nebudu a musím souhlasit, že je to jedna ze slabších knih.
Oproti jinyclm kniham, ktere jsem od Kinga cetla (vesmes horory) byla tato prijemnou zmenou. Divenky mi bylo lito a zaroven jsem ji obdivovala za jeji znalosti botaniky a preziti. V mnoha pripadech jsem si predstavovala co bych udelala jinak. Kazdopadne jsem rada jak to dopadlo a ze to Patricia prezila.
děti boj o přežití thrillery lesy strach bažiny, mokřady, močály baseball dramata romány světová literatura
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Moc zajímavý psychologický příběh o pocitech holčičky ztracené v lese. Příběh byl napínavý od začátku až do konce a Trishe jsem moc fandila, aby to s ní dobře dopadlo. Jedinou výtku, kterou k tomu mám je věk Trishy, protože nějak pochybuju, že by takto malá holčička zvládla vše, co jí v této knize potkalo a osobně bych ji odhadla na takových 14 let a více, ale to je tady jen taková drobnost. Rozhodně však doporučuji všem, kteří mají rádi napínavé psychologické příběhy.