Holčička, která měla ráda Toma Gordona

Holčička, která měla ráda Toma Gordona
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469294/bmid_holcicka-ktera-mela-rada-toma-gordo-hK7-469294.jpg 4 2384 2384

Trisha McFarlandová zjistila, že svět není jen krásné místo na hraní, když jí bylo devět let. V deset hodin dopoledne začátkem června 1998 seděla vzadu v matčině autě, na sobě měla modrý dres Red Sox (s číslem 36 a jménem GORDON na zádech), hrála si s panenkou Monou a těšila se na výlet po Appalačské stezce. V půl jedenácté zabloudila v lese. Snažila se nepodlehnout panice, snažila se nemyslet na to, že když se lidé ztratí v hustém a temném porostu, může se jim něco stát…... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský

The Girl Who Loved Tom Gordon, 1999

Atekram
28.03.2020 4 z 5

Kniha je hodně jednoduchá. Je plná různých halucinogenních scén a výjevů, kdy nevíte co je skutečnost a co blud a obyčejné věci se tu mění v děsivé příšery. A právě ta jednoduchost a zároveň nejistota, dost věrohodně navozuje pocit hrůzy z neznámého, vnímaný očima dítěte.

Greenfingers
01.03.2020 3 z 5

Taky jsem jednou zabloudil v lese a to jsem byl již pán v letech...
Kniha mě až natolik nebavila, poskytla několik informací týkajících se baseballu (ten mě taky příliš nezajímá).

andrea7191
13.02.2020 4 z 5

Tato kniha mě překvapila svojí jednoduchostí v porovnáním s jinými knihami od Kinga a přesto zajímavým, i když naprosto nereálným dějem. Konec mě trochu překvapil, protože mi úplně neseděl k celkovému konceptu příběhu, ale vzhledem k tomu, kdo to psal, se není čemu divit a přeci jen se tam trochu té "kingovštiny" objeví.

Vilma232
26.01.2020 4 z 5

Po několika letech od přečtení jsem si zopakovala jako audioknihu. Po mě to není typický King, ale příběh je zajímavý, napínavý a pro hlavní hrdinku určitě ten správný horor.

PetK
13.01.2020 3 z 5

Poslouchala jsem jako audio, četla to nějaká lehce afektovaná paní, no musely jsme si na sebe chvíli zvykat. Pro mě když King, tak Jiří Žák. :-) To už byla bohužel hvězda dolů.
Jinak oceňuju, že King umí udělat drama z toho, čeho se všichni fakt bojíme (tady konkrétně ztratit se v lese/dítě se nám ztratí v lese) a povýšit to ještě o level výš. Představa, že bych byla na místě Trish, nebo moje dcera byla na místě Trish... br.
Nicméně postrádala jsem nějakou nadstavbu, kterou si mě rozmazlil třeba v trilogii s panem Mercedesem. Tak nějak to pro mě postrádalo wow efekt. Ale co si budem, stejně si brzo dám dalšího Kinga.

PetrCepek
13.01.2020 2 z 5

Za mne jeden z nejdivnějších (a nejslabších) Kingů

Sisi394
20.12.2019 5 z 5

Jednoduchy namet, ale kniha ani chvili nenudila. Poprve jsem precetla a po letech poslouchala jako audioknihu, ktera byla naprosto brilantne nactena a dava pribehu dalsi rozmer.

n.ezn.amy
15.12.2019 5 z 5

I když tato kniha zde není moc dobře hodnocena, mě se přesto líbila. Jednoduchý příběh ztracené holčičky v lese, která se snaží dostat zpátky do civilizace a pomáhá jí její oblíbený hráč baseballu, kterého si představuje. Tato kniha není čistě hororová, přesto dobrý příběh, který mě moc bavil

Mrs.Depp
06.12.2019 5 z 5

Četla jsem ji už před několika lety, ale pamatuju si, že se mi četla moc dobře, zajímavý příběh, Stephen opět ukázal, že umí i jiná vyprávění než ta hororová. Na Stephena nezvykle tenká knížka, kterou stojí za to si přečíst:)

petrarka72
25.11.2019 4 z 5

Návrat po patnácti letech. Tehdy jsem Holčičku prozívala, tentokrát ji beru na milost. Není to nejlepší King - dokonce to není ani nejlepší KRÁTKÝ King - ale určité pasáže mají něco do sebe: to, jak Trisha přemýšlí, a momenty, kdy je její bloudění dáváno do kontextu se "zbytkem světa".

Chesterton
16.11.2019 4 z 5

Trisha je správná holka do nepohody co to umí sama se sebou a ještě myslí na to jak poladit své rozhádané okolí.
Celou cestu drží pohromadě díky vzpomínkám na svoje lidi a jejich rady do života i myšlenkami směrem k Neslyšnému. Určitě není žádnou rozmazlenou fiflenou a dokáže kvůli odvaze sáhnout i k černému humoru. Pán temných koutů je reálnější než realita.
King na malém prostoru zvládá mistrně své řemeslo a ještě je schopen jako bonus svému tvaru vdechnout duši.
Ale upřímně, dlouho jsem o tom pochybovala. A baseballové pasáže i jiné trochu nuda.
Finále je jemným způsobem strhující :o)

* Je v Boží povaze přicházet na konci deváté směny, říkával jí Tom. A jaké bylo tajemství vítězného zakončení zápasu? Dát najevo, kdo je lepší. Člověka může potkat porážka . . . nesmí se však porazit sám.
Ale nejdřív je nutno najít v sobě klid. Takový, který vychází z ramen a splývá po celém těle, až tvoří jakýsi ochranný obal jistoty.
Člověk nesmí nadhodit mizerný míček a nesmí utíkat !

terimila
09.11.2019 4 z 5

Výborná netypická kingovka (čtyři hvězdy dávám jen proto, že je to King a že Holčička prostě není To, není to taková ta geniální velká věc s mytologickým přesahem).
Je to kratší příběh (na Kingovy poměry) a je to celkem hodně civilní. Protože malý holky v lesích se ztrácejí, když si nedávají pozor, odkud přišly, a nevrací se tou správnou cestou... Z knížky mě brala hrůza v několika ohledech:
1) Jak nesmírně snadný je ztratit se, když si nedáte pozor (pokud teda nejste v rodných luzích a hájích, kde prostě v průměru co tři kilometry potkáte osídlení).
2) Jak neskutečně silnej tvor je člověk, a dokonce i dítě. Říkala jsem si, že být Trishou, dávno už bych to vzdala a zůstala ležet někde v dolíku... a ta holka se zase zvedne a ťape a bloudí dál.
3) Jak poťouchlá věc je lidská mysl, která si ve snaze uniknout z reality začne vymýšlet vlastní příběhy... a někdy se jimi dokáže zničit, jindy se jimi dokáže zachránit. Trishe se dařilo vlastně oboje.
K tomu mi tahle knížka dala pár velmi moudrejch poučení pro někoho, kdo hodně často a hodně rád sám chodí po lesích:
1) Když se ztratíš, nechávej za sebou co nejvíc neužitečného bordelu; ti, kdo tě půjdou hledat, tě pak mohou snáze najít.
2) Nikdy nikam nechoď bez lahve na pití. Skoro vždycky najdeš aspoň něco, co do ní nabrat, a vypít se dá v podstatě všechno.
3) A nikdy to nevzdávej, i když stojíš tváří v tvář příšeře.

jaroiva
09.11.2019 3 z 5

Kdyby to bylo "podle skutečné události", dala bych 6 hvězd. Takhle je to trochu předvídatelné, tak jsem půlku knížky považovala spíš za nudnou, ale pak jsem se už nemohla odtrhnout.

Kacennnka
04.11.2019 5 z 5

Moje první rande s Kingem prohlašuji za úspěšné a rozhodně budu ve schůzkách pokračovat.

morienhithwen
30.10.2019 4 z 5

Roztomilé.

igor6114
15.10.2019 3 z 5

no žiadna sláva... oddychovka z lesa, ale od Kinga by som čakal o niečo viac :)

cube6
11.10.2019 4 z 5

Další netypická Kingovka. Rozhodně bych neřekl, že se jedná o horor. Spíš je to takové survival drama. Příběh devítileté holčičky, která se ztratí v hlubokém lese a čím déle bloudí, tím víc si uvědomuje, že bojuje o holý život. Kniha je to krátká a skvělá. Hrozně se mi líbí, jak King dokáže z minima vytěžit maximum. Za mě tedy dobrá kniha, ke které se určitě někdy vrátím, jen mi holčička přišla - na svůj věk - mentálně až moc vyspělá.

Hodnocení: 8/10

Frupet
05.10.2019 5 z 5

Jak snadno se může malá holka ztratit v lese? A dokáže se zase najít, přežije? Jednoduchý námět, skvělé zpracování. Uvažování malé Trish mě nepřestalo fascinovat do konce příběhu. A když se objevil netvor, který ji provázel, děsil... nedokázala jsem se odtrhnout.

jindrich5708
28.08.2019 5 z 5

Naprosto skvělé čtení. Dokonale popsaný strach, úzkost a nakonec i odvaha 9-leté holky. Dceři bude 11. Myslím, že by si měla tuto knihu přečíst.

Páájinka
23.08.2019 5 z 5