Houbařka

Houbařka
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366041/bmid_houbarka-2VA-366041.jpeg 4 3104 3104

Co všechno se dá najít v lese? Mladá Sára žije ve staré chalupě na Šumavě a živí se sběrem hub. Každé ráno si obuje letité pohorky, popadne košík s utěrkou, v kapse pohladí ostrý nožík a vyrazí. Už sedm let chodí po stejné trase, sedm let od jara do podzimu sbírá houby na týchž místech a prodává je za pár stovek jedné hospodě. Jako dobrovolná poustevnice se s nikým nepřátelí ani neopouští Pošumaví. Jen občas vyrazí za psychiatričkou do Plzně přesvědčit ji o svém vyrovnaném duševním stavu. Zpráva o matčině smrti proto Sářin život příliš nezmění. Zúčastní se pohřbu, setká se s bratry, kterým se už dávno odcizila, a vrátí se zpátky do lesa. Jenže co se zdá jako nepatrnost na povrchu, bouřlivě bují pod ním. Dědické řízení do jejího života navrátí rodinu, která ji zavrhla. A domek se postupně rozpadá. Obchody nejdou. Začíná být jasné, že Sára bude muset svůj houbařský způsob života opustit. A jedinou cestou ven je přestat odvracet oči od toho předchozího. Viktorie Hanišová zpříma a zároveň citlivě měří, co vydrží dětská duše a kde jsou hranice rodiny. Román Houbařka je příběh předem neúspěšného pokusu utéct traumatu. Občas ale nejde neutíkat. Dotisk r. 2020... celý text

Hakl54
22.03.2020 5 z 5

Knížka mi přišla taková tajemná, jako bychom se nedozvěděli všechno. Krásné čtení, výborně napsané.

JarunkaP
19.03.2020 4 z 5

Knihu mi doporučili v knihovně a opět nezklamali můj "vkus". Čtení je to syrové, od pulky mě to zatáhlo do děje tak, že jsem nemohla jít spát a chtěla jsem vědět jak to dopadne. Líbilo se mi i to, že to je jaksi o "nás" Sára ve věku mé dcery, Plzeň znám obstojně, Šumavu také a na houby chodím také ráda, takže mě popisy o sběru přišli milé a určitě mi nevadili. Jen vlastně ten konec je takový na zamyšlení jak to vlastně bylo....

Bibi23
17.03.2020 4 z 5

Velmi čtivá kniha, vtáhne vás do děje, od druhé poloviny neodložíte až do přečtení. Jedinou hvězdičku strávám za příliš rozsáhlé popisy hub, ale chápu, že už dle názvu knihy to jinak nešlo.

lea735
13.03.2020 5 z 5

Skvěle napsané pocity a emoce hl. hrdinky. Emotivní, čtivé. Líbilo se mi jak Sára vidí vše tak , jak je. Nenalhává si nic. Je inteligentní a vnímavá. Moc hezky jsou popsány i vztahy v rodině. O matku Sáry se nikdy nikdo pořádně nezajímal. Pro manžela byla jen panenkou, když jí přestala být, stalo se něco odporného s tichým souhlasem matky Sáry.
Sáru jsem obdivovala pro její houževnatost , vnitřní sílu a odvahu žít tak , jak žila. Pro její stálost názorů a umění odpouštět.
Osud ? Ba ne, Sáře život zkazila vlastní rodina.

Jirinamac
10.03.2020 4 z 5

Po dočtení mě napadla otázka, co s ní bude dál? Knížka se čte dobře, ale stále jsem si říkala, proč se pro takový život rozhodla, čím a kdo jí ublížil? Postupem čtení je na mé některé otázky odpovězeno, ale i tak by mě zajímalo, co přinese budoucnost, snad zůstane minulost pohřbena. Otevřené konce nemám ráda, přijde mi, že autorka své knihy nedotáhne a neví kudy kam a já se cítím ošizená.

4xab
04.03.2020 4 z 5

Dobry, jen me hrdinka stvala svym chovanim. Ach jo.

dee7
04.03.2020 5 z 5

Velice dobře napsáno! Můj nový „objev“.. A hned taková pecka!
Autorka popisuje každodenní život mladé Sáry, (ne)dobrovolné poustevnice žijící na Šumavě v chátrající chatě.
Její velkou vášní a zároveň i skromnou obživou je sběr hub. Každé ráno vyráží na „expedici“ ve stejný čas, po stále stejné trase, vyhýbá se lidem, vrací se až večer.. A vy si stále říkáte proč? Proč vede osamělý život?
Příběh plyne a pak vám to docvakne – jsou to rituály, které nesmí porušit.. Jinak ta plíseň vyleze na povrch..

jankor
03.03.2020 4 z 5

Velmi čtivé.... ale jak je napsáno v jednom příspěvku níže, trošku znejistíte, co se vlastně odehrálo doopravdy, když je "poslední pannou ve třídě", ale to bych taky nechala být. Nejvíc mě překvapila poslední věta. Zůstalo zdvižené obočí a velký otazník. Z mě 4,5.

Evsim
03.03.2020 5 z 5

Dlouho mi ležela na nočním stolku. Ale pak přečtená za jeden den.

hanka_reading
03.03.2020 5 z 5

Houbařka je příběh, nad kterým se určitě pozastavíte a budete Sáru povzbuzovat, že určitě zvládne pracovní pohovor a jinou práci než je sbírání hub. A že je schopná žít “normální” život. Je to další kniha, kterou můžu doporučit.

Makyny
29.02.2020 4 z 5

Hodně silné téma hodně dobře syrově napsané... S hlavní hrdinkou jsem dokonale zžila a chtěla jsem jí tak strašně pomoc... Zajímavě zasazen děj do houbařského prostředí, kdy se dozvíte mnohé o houbách a sřídání časových linek nikterak nevadí.
Doporučuji.

Arbenin
29.02.2020 2 z 5

Podle hodnoceni jsem cekala od knihy vic. Pribeh mi prisel nedomysleny a nevyuzil sveho potencialu. Snaha o ctenarskou pritazlivost a zaroven intelektualni presah podle me nevysel.

linda2125
26.02.2020 4 z 5

Velmi tíživá kniha.
Vynikající psychologický román, který vtáhne do děje od první stránky. Kniha se čte snadno a ani nepravidelné střídání různých časových období v jednotlivých kapitolách nepůsobí jakékoliv zmatky.

I když je hlavním sdělením knihy něco jiného, moc mě bavila i samotná houbařská dějová linka, která mě během čtení nejednou přiměla k nahlédnutí do atlasu. A to nepatřím mezi houbaře, co sbírají jen houby "s molitanem" naspodu klobouku.

Jirikk
24.02.2020 4 z 5

Vyborna kniha
Vyborně napsaná
Vyborně zpracované těžké téma které snoubí se sbíraním hub a životem na Šumavě a velký průšvih v rodině..
Silný příběh. A navíc se dozvíte spoustu věcí o houbách a s hlavni hrdinkou budete courat po Šumavě.

Isew
17.02.2020 5 z 5

Velmi silná kniha. Téma není vůbec snadné. Navenek spořádaná rodina a pod povrchem naprosto nefunkční a podivné vztahy. Mužské postavy, až na jednu výjimku, naprosto na ránu. Neuvěřitelná sobeckost a sebestřednost nejen téměř všech mužů, ale i matky. Z literárního hlediska jsem ale nadšená. Měla jsem pocit, že tam nebylo snad ani jedno slovo navíc. Vše mělo svůj význam. A i když ne všechno bylo explicitně vysvětleno, dalo se to odvodit. Třeba motivace k nepochopitelnému chování matky. A konec? Otevřený mi rozhodně nepřišel. Naopak. Myslím, že se k této knize budu v myšlenkách ještě dlouho vracet.

85098211
17.02.2020 5 z 5

Kniha mi moc nesedla, i když musím uznat, že se velmi dobře čte a stránky jen letí. Není to však typ příběhu, který by se mi líbil nebo mne oslovil, navíc jsem nikdy houby nesbírala a ani mne to neláká - to je ale pouze moje věc a na hodnocení knihy z mé strany to nemá žádný vliv ;-). Jinak totiž autorka píše výborně, příběh je opravdu poutavý a nemá vůbec žádná hluchá místa. Sáry mi bylo nekonečně líto a celou dobu jsem doufala a věřila, že se jí nějaké pomoci (ať už odkudkoli) dostane... Za to všechno dávám hodnocení nejvyšší, protože kniha si ho plným právem zaslouží.

mufrody
17.02.2020 5 z 5

Syrový, čtivý příběh, s výrazným psychologickým podtextem. Otevřený konec mě trochu překvapil. Kniha má čestné místo v mé knihovně.

LenkaVrbatova
16.02.2020 5 z 5

Tohle je přesně ta kniha, kde žádné slovo není zbytečné. Dokonce až poslední věta dá smysl celému příběhu. Byla jsem při čtení nadšená, líbí se mi autorky styl psaní i to jakým způsobem odhalovala rodinné tajemství. Podle mě je Houbařka patří k nejlepším knihám současné české prózy.

Pisquosus
15.02.2020 3 z 5

Dost se to ve mně bije. Na jednu stranu byla kniha velmi čtivá a poutavě napsaná, hltala jsem text, abych se dočetla “toho”.

Ale ve finále jsem byla zklamaná. Vlastně jsem asi teda nepochopila, co se vlastně stalo mezi Sárou a jejím otcem, když vlastně byla poslední panna ve třídě na gymplu.

fnoudek
11.02.2020 5 z 5

Milé překvapení. Krásné a čtivé. Sára byla bojovnice.
...byla jsem tak ospalá, že mi i zívání připadalo jako výstup na osmitisícovku.