Jak funguje jídlo - Co jíme, když jíme
kolektiv autorů
Srozumitelný, přehledný průvodce fakty o potravinách a výživě. Přibližuje klíčové koncepce o jídle a zabývá se různými teoriemi, které potraviny nám prospívají a které ne. Graficky poutavě upravená publikace zkoumá to dobré, to špatné i to matoucí o potravinách, probírá i trendy ve výživě. Přečtěte si, co jsou to antioxidanty, zjistěte, co s vaším tělem udělají superpotraviny, poučte se, proč je nebezpečné znovu ohřívat rýži. Kniha pokrývá širokou škálu témat, od diet k nesnášenlivosti lepku a vyvrací řadu běžných mýtů o jídle. Vysvětluje, jaké jsou zásady dobré výživy, probírá jednotlivé skupiny potravin, srovnává organické a průmyslově zpracované potraviny. Sleduje historii výroby potravin a organického zemědělství, způsob dopravy potravin, vysvětluje i to, co znamená doporučené datum spotřeby. Kniha je poutavým průvodcem čtenáře, pomůže mu pochopit skryté biologické účinky běžných potravin pomocí vědeckého rozboru a odhalí sílu různých druhů jídla a pití.... celý text
Přidat komentář
Graficky skvěle zpracovaná učebnice. Ovšem pokud nejste v oblasti stravy úplně nepolíbeni, asi vám toho úplně moc nedá.
Tohle pro mě bylo docela zklamání. Po vizuální stránce skvělá práce, co dvojlist to nádherná a přehledná vizualizace, která by šla i samostatně použít třeba ve výuce. A to je ale vlastně přesně ten problém, člověk celou dobu nemůže potlačit pocit, že listuje středoškolskou učebnicí biologie/chemie, o moc hlouběji se totiž v informacích nedostane. Knížka tak vlastně zbytečně klouže po povrchu a zůstává takovou tou encyklopedií, co si se zájmem prolistujete, když ji dostanete, ale pak už ji z police nikdy znovu nevytáhnete.
Kniha je krásná svým zpracováním, opravdu design skvost, ale informace jsou dost povrchní, některé i zastaralé a neshodují se s novinkami v oboru výživy. Za mě knihu rozhodně nedoporučuji ke koupi, spíše si jí půjčit. Nepočítat s tím, že se dozvíte převratné informace nebo novinky, spíš sem tam nějaké zajímavosti.
Kniha určitě není špatná, na první pohled zaujme vzhledem - je moc pěkně ilustrovaná, se spoustou témat týkajících se všeho kolem potravin, jídla, výživy....ale nevím proč, když jsem byla na ni tak moc natěšená, mě nakonec neoslovila tak, jak jsem původně myslela...možná to bylo tím, že jsem čekala více informací, ne jenom základních.....:-(
Souhlasím se sloganem uvedeným na zadní desce knihy - Nejpřehlednější a nejnázornější průvodce potravinami a výživou. Kniha je opravdu výborně zpracovaná a krásně barevná. Čtenáře tedy zaujme na první pohled a jsem si jistá, že díky ilustracím a grafickým zpracováním, které se v publikaci hojně vyskytují, si i hodně zapamatuje. Informace zde podané jsou všeobecné, ale poskytují odrazový můstek k tomu, abyste si své obzory ohledně jídla a výživy rozšířili ve více zdrojích.
Strojový překlad anglického originálu Jitka Rákosníková absolutně nezvládla a příšerná kvalita textu i chyba na *obálce knihy* (blackcurrants opravdu nejsou ostružiny...) prošla přes trio Květuše Hrachová, Tereza Nekorancová a Lenka Gregorová.
Tisk této knihy byla škoda papíru.