Jeden z nás
Shari Lapena
Udržet tajemství mezi sousedy, kde každý každého zná, může být těžké. Vražedně těžké... Ovzduší na poklidném newyorském předměstí, kde jsou k sobě všichni milí a vstřícní, rozvíří anonymní dopis zanechaný v jednom z domů. „Omlouvám se. Můj syn se k vám nedávno vloupal. A nejen k vám.“ Čí je to syn? A co mohl odhalit? Dohady a podezření na sebe nenechají dlouho čekat. Pak je však jedna z místních žen nalezena mrtvá – a tento objev strhne lavinu napětí. Kdo ji zabil? Kdo ví víc, než říká? A mohl to být opravdu jeden z nás?... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2023 , TémbrOriginální název:
Someone We Know, 2019
Interpreti: Martina Hudečková , Libor Hruška
(SPOILER) Skvěle rozehraný příběh začal několika menšími zápletkami, kdy se jen netrpělivě čekalo, jak se vyvinou a spojí. Když si ale podezření začaly zhruba za polovinou pinkat mezi sebou dva páry, knize docházel dech. Závěr byl ukázkou toho, že touhu po šokujícím odhalení je někdy lepší ovládnout. Co nechápu: jak to, že nikomu (a detektivům nejvíce) nebylo divné, jak se jeden pachatel dokázal zbavit mrtvoly a auta a pak se dostat z odlehlého místa pryč? Tedy, že komplic byl nasnadě. Vážně se Keith na policejní stanici prořekl právě v tom, z čeho měl už týdny strach, a tudíž v jediné věci, na kterou si musel dávat pozor, aby ji neprořekl (zamčená chata a schovaný klíč). A proč bylo nutné se zbavovat zrovna Carmine? Přijíždějící auta mohl přece vidět kdokoli v sousedství. Navíc mě docela mrzí, že v knize vůbec nebylo rozebráno manželství Roberta a Amandy, když spoustu podivných věcí z něj bylo nakousnuto. Shrnuto: na dovolenou a do vlaku dobrý.
Velice dobře napsaná detektivka s pěkně vykreslenými charaktery postav, perfektně stupňovaným napětím a skvěle načasovanym odhalováním příběhu a docela překvapivým závěrečným odhalením vraha.
Zase mě autorka nezklamala. Ke konci mi už docvaklo, kdo to udělal...ale vůbec to nevadí..zase skvělá knížka.
(SPOILER)
Od začátku je kniha strašně čtivá a vlastně do posledních stránek netušíte, kdo to udělal.
1 hvězdičku strhávám za (podle mně) ne úplně domyšlený konec. Byly tam jiné postavy, u kterých by byl motiv mnohem pochopitelnější. Takhle to bylo ve stylu - vyberu si náhodnou postavu, o které jsme se v průběhu celé knihy skoro nic nedozvěděli a na posledních 4 stranách ji přišiju vraždu a pokusím se to co nejrychleji vysvětlit aby to jakž takž dávalo smysl. Škoda.
Moje čtvrtá knížka od této autorky, dávám jí pět hvězdiček, ač stále vede její knížka Manželé odvedle. (Škoda, že hvězdiček není víc.) V příběhu Jeden z nás mě bavilo přesunování možností, kdo je pachatelem vraždy, mě to napadlo brzy, ale pak jsem ten úsudek několikrát přehodnotila. Dobře napsaná detektivka, doporučuji.
Přečteno během chvíle, nedalo se od knihy odtrhnout. Napínavé, ale přesto mi tam něco trošku chybělo .. nebo přebývalo ..?
Solidní, čtivá detektivka, ostatně jako všechny od Lapeny. Ale ten konec se věru velmi nepovedl. Twist sice parádní a předem neodhalitelný, nicméně mám problém s jeho uvěřitelností, jeho zdůvodnění kulhá na obě nohy.
Kniha mě moc bavila.Občas jsem si teda říkala,že děj je hodně nepravděpodobný,ale čtivý byl a to je pro mě důležité. Do konce jsem byla napjatá,jak to vše dopadne. Tato spisovatelka mě prostě baví:)
Lapena to vážně umí. I když je děj místy přitažený za vlasy, jste schopní to odpustit. Není možné knížku odložit, chcete vědět, jak to celé vlastně bylo. Skvěle nadávkované napětí, výborné střídání děje z pohledu různých postav. Dokonce mi tentokrát ani nevadil použitý přítomný čas, dokonce se mi líbil! Trochu mě mrzelo(ne, fakt mě to naštvalo), že se potvrdil můj typ na pachatele, i motiv (který doslova volal o pozornost) a celé závěrečné odhalení tak pro mě nemělo tu správnou šťávu. Ale co se dá dělat. Ono je těžké v dnešní době vymyslet něco, co by průměrný čtenář detektivek a thrillerů nepředpokládal. Tentokrát tedy nedávám plný počet za příběh, ale za zážitek. PS: ta brutální scéna (naštěstí jediná) v úvodu knížky byla zbytečná. Myslím, že není třeba se velkoryse podřizovat současnému trendu a fiktivní poptávce po šťavnatém násilí. Mě osobně mnohem víc baví thrillery, ve kterých nestříká krev. Ale zjišťuju, že většina lidí miluje Keplera, Cartera a spol. Škoda.
Pro mě nejlepší kniha od autorky. Jinak já bych nemohla být detektiv :D. To by bylo pak vězení plné nevinných lidí :D
Za mě super! Líbí se mi styl psaní, kdy člověk dlouho netuší jak to bylo, kdo to udělal. Těším se na další autorčinu knihu.
Kniha je detektivní,není to žádný drasťák a docela rychle ubíhá.Podezřelý je v podstatě každý,vrahem může být kdokoli a karta se několikrát obrací..vraha jsem si v podstatě tak nějak tipla,nebo mi spíše proběhla hlavou i tato varianta..tak nějak mi to přišlo smutné, jedna žena rozvrátí život v celé ulici.
Kniha se dobře a rychle čte. Zápletka byla dobrá a ani jsem netušila kdo je vrah. Ale něčím mě ta kniha nenadchla, možná mi tam chyběla nějaká větší promyšlenost příběhu.
Brutální vražda mladé ženy. A kdo je tedy vrah? Ty, já? Zkrátka jeden z nás.
Pavouk strachu splétá sítě a vilová čtvrt je paralyzována v kokonu lží a podezírání.
Však lež má krátké nohy.
,,Jak málo znala ona jeho, to temné, chladné místo uprostřed jeho duše.
Jak málo znal on ji."
Jak málo známe sami sebe...
Velký propletenec sousedských vztahů a
přátelství je fuč ...
Dobře napsaný detektivní příběh. Vraha jsem odhadla v půlce knihy, takže překvapivý konec se u mě nekonal. Ale bylo zajímavé sledovat stahující se smyčku zákona.
Však někdy skutečný viník té pozemské spravedlnosti unikne.
P.S.: Pronikání do cizího systému je vzrušující, přesto velmi nebezpečné
P.P.S.: Nepožádáš manželky bližního svého
thrillery napětí thrillery pro ženy anonymní dopisy
2017 | Manželé odvedle |
2019 | Nevítaný host |
2020 | Jeden z nás |
2018 | Někdo cizí v domě |
2021 | Její konec |
Skvělý příběh, skvělá zápletka. Bylo to napínavé a konec dopadl překvapivě. Jen jsem na konci měla pocit, že autorka konec nějak trochu uspěchala, ale na hodnocení nic neměním.