Jeden z nás
Shari Lapena
Udržet tajemství mezi sousedy, kde každý každého zná, může být těžké. Vražedně těžké... Ovzduší na poklidném newyorském předměstí, kde jsou k sobě všichni milí a vstřícní, rozvíří anonymní dopis zanechaný v jednom z domů. „Omlouvám se. Můj syn se k vám nedávno vloupal. A nejen k vám.“ Čí je to syn? A co mohl odhalit? Dohady a podezření na sebe nenechají dlouho čekat. Pak je však jedna z místních žen nalezena mrtvá – a tento objev strhne lavinu napětí. Kdo ji zabil? Kdo ví víc, než říká? A mohl to být opravdu jeden z nás?... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2023 , TémbrOriginální název:
Someone We Know, 2019
Interpreti: Martina Hudečková , Libor Hruška
Další vydařená knížka...četla se sama a zase jsem vraha netušila až do posledních stránek.
Moje první setkání s autorkou a určitě ne poslední. Kniha je velmi čtivá a napínavá. Samozřejmě jsem tipovala, který z nich to byl. Nevyšlo mi to.
Hodně dlouho jsem se vůbec nemohla začíst. Mám pocit, že všechny thrillery, co teď čtu, jsou si strašně podobné. Což platí i v případě této knihy. Je to takový milá oddechovka. Vraha jsem ale tušila.
Kniha se četla se velice pěkně, zajímavá zápletka , díky krátkým kapitolám děj rychle ubíhal. A pro mne docela překvapivý konec...
Mám ráda detektivky, které nejsou moc krvavé, a tohle tato kniha přesně splňuje. Příběh byl originální se zajímavým sousedským propletencem. Autorka celkem trefně vyjadřuje život v podstatě jakékoliv společnosti - ta se kamarádí s tou, ta spí s tím, ta nesnáší tamtu... A tak se do role pachatele hodil v podstatě každý a vy se spolu s detektivy snažíte odhalit vraha a stále nevíte, protože na povrch vyplouvají nová a nová tajemství lidí, ke kterým by se nikdy nepřiznali, kdyby nemuseli. Takže napětí, kdo je vlastně vrah, bylo až do konce knihy.
Nicméně rozjezd byl takový pomalý, a nestalo se mi, jako tomu bývá u jiných knih, že bych hned od začátku nemohla knihu odložit. Ale pak se příběh postupně rozjel a už stránky rychle ubíhaly. Kniha nebyla špatná, ale autorka má i lepší.
Tak za mě tato knížka nejvíc povedená z těch všech, který kdy autorka napsala.
Od prvního písmenka a první strany jsem do toho byla úplně zažraná.
Mám přečtene všechny knihy co autorka napsala a musím přiznat, že se mi Nevítany host líbit nejvíc. Ale i tato kniha se povedla. Od začátku nemáte ponětí kdo to udělal, kdo za všechno může a tak vám nezbyde než obviňovat každého a čekat na konečný rozsudek. Kniha se opět skvěle čte, od začátku vás vtáhne do děje a napětí stoupá každou stránkou. Knihu jsem si užila a věřím, že i další knihy budou stát za to, si je přečíst. Shari Lapena je skvělá autorka, která dokáže zaujmout ne jenom obálkou ale i samotnou anotací.
Za mě příjemné a nenáročné čtení, od začátku je kniha napínavá, žádné zbytečně stránky, které by nebyly k objasnění příběhu.
Od autorky už čtvrtá kniha a opět to byla zajímavá kniha. Kniha mě bavila, byla hezky čtivá bez jakýchkoliv prodlev a zbytečného natahování. Zápletka se mi taky líbila. A pěkně to v knize ukazuje na to že každý máme v životě něco o čem druzí neví. Když se člověk začte nejde jinak jak knihu dočíst a to mě u autorky moc baví. Pokud vyjde další kniha tak po ní ráda sáhnu.
Na základě pozitivních recenzí jsem koupil a protrpěl do 150 stránky. Nekonečná nuda, divný styl psaní. Slabý průměr.
Knížka je zajímavá tím, že ačkoliv se jedná o detektivku, není psaná primárně z pohledu vyšetřovatelů, jak bývá zvykem, ale z pohledu lidí, kterých se vyšetřování vraždy dotýká. Nabízí zajímavý propleten vztahů a tajemství. Za mě spíš taková oddechovější detektivka, nezařadí se mezi mé oblíbené, ale čtení bylo příjemné.
Hm,tak myslím, že končím se Shari Lapenou. Další nudná nezajímavá kniha, plytká dějem, jakoby na místě se potácející. Totální ztráta času.
Příběhem zajímavá detektivka se zajímavým, ale nezvládnutým sousedským propletencem, přímo nabízející prakticky libovolnou postavu do role pachatele. Počet postav byl tak akorát, aby v tom nebyl matlajz, postupná psychologická proměna podezřelých byla z počátku dlouho zábavná a zajímavá, nicméně ke konci již nudná, omletá a na hlavu padlá a příběhová kostra tak trochu, jako neustále se opakují přes kopírák - detektivové dokola obcházejí ty stejné osoby a tyto pokaždé pod psychickým tlakem nevydrží dál odolávat a poodkryjí o něco víc z toho, co ví a tají. Opakuji se - hodně nezvládnuté. Vlastně celé vyšetřování je založeno jen na tomto. A tím bohužel kniha padá hodně k průměru. Průměrná je též literární kvalita knihy, rozhodně nejde o autorku, jejíž vypravěčské schopnosti a slohové kvality by byly navždy zapamatovatelné, její styl psaní je takový šedý, plochý, nepříliš zajímavý a nepříliš záživný, což v této knize kompenzuje ona napínavá, originální zápletka, která dává čtenáři prostor, neustále měnit tip na vraha. Zklamán nejsem, dalo se, aspoň byl příběh prost vyložených blbostí, ale nadšen rozhodně také nejsem. Od autorky si určitě už nikdy nic přečíst nechci.
Zase nezklamala, ctiva detektivka s prijemnou zapletkou a zase uplne jinym koncem, nez jsem ze zacatku cekala ????.
thrillery napětí thrillery pro ženy anonymní dopisy
2017 | Manželé odvedle |
2019 | Nevítaný host |
2020 | Jeden z nás |
2018 | Někdo cizí v domě |
2021 | Její konec |
Je to moje třetí kniha od této autorky a je vidět, že Shari Lapena zápletky opravdu dobře promýšlí. Když k tomu přidám skvěle popsané vztahy v rodinách, myšlenkové pochody a pocity jednotlivých postav, nemůžu hodnotit jinak, než pěti hvězdičkami. Jen knihu nedoporučuji číst lidem, kteří si myslí, že bydlí v poklidné čtvrti plné přátel, kde si všichni navzájem vidí do talíře.