Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete
Karolína Fourová
Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Pro běžného smrtelníka je složité se v džungli protichůdných doporučení orientovat a rozpoznat, co je pravda a co už je za hranicí zdravého rozumu. Detoxikační kůry, drastické diety, extrémní výživové směry, polopravdy ohledně výživy dětí. To vše může ovlivnit lidské zdraví i psychiku na mnohem delší dobu, než si řada z nás vůbec dovede představit. Pod záplavou jednoduchých řešení, které moderní doba přináší, se lidé přestávají spoléhat sami na sebe, vytrácí se selský rozum a kritické myšlení. Kniha Karolíny Fourové, odbornice na výživu a kvalitu potravin a úspěšné blogerky (FOOD BLOG ROKU 2019 - kategorie PŘÍNOS), vám pomůže pochopit základní principy stravování, představí jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučíte se správně nakupovat a dostanete odpověď na většinu otázek o jídle a potravinách, které vás kdy napadly. A abyste se v té zdravé zdravě neztratili hned na začátku, najdete v knize i 40 autorčiných nejoblíbenějších receptů, které vám cestu usnadní. Dobře se bavte a nejezte blbě!... celý text
Literatura česká Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: 2020 , EsenceOriginální název:
Nejez blbě, 2020
více info...
Přidat komentář
Dobry zaklad pro kazdou zacinajici i zavednou "hospodyni". Moc ocenuji klasicke recepty ve vyzivnejsim havu a konkretni doporuceni, co a proc kupovat.
Kniha je srozumitelně vysvětlená a vyvrací mýty, které se objevují různě na internetu a sociálních sítích a nemusí se zakládat na pravdě.
Tuto knihu by si měl přečíst každý, kdo se alespoň trochu zajímá o to, co jí.
Kniha je doplněná recepty a já už se těším až nějaký vyzkouším.
Tuhle knihu by si mel precist kazdy. Ac je kniha naucna, je lehce stravitelna i pro uplne laiky. Je to po dlouhe dobe kniha, kterou si poridim vlastni, v papirove podobe, protoze ma smysl se k ni vracet. (Jinak si knihy jen pujcuji, nebo kupuji eknihy)
Super kniha o výživě, která navíc boří mýty, jimž v dnešní době ještě spousta lidí věří. Navíc je kniha opravdu dobře napsaná. Obsah tohoto téma je sice obrovský, ale autorka se s ním dokázala skvěle vypořádat, přičemž je kniha psána s naprostou lehkostí a člověk nemá pocit, že má hlavu jako pátrací balon. I tak ale doporučuji si ji dávkovat po kapitolách. Naprostou třešničkou na pomyslném dortu jsou výborné funkční recepty na konci knihy.
Ta kniha je tak výborná, že jsem si ji přečetl před VÝŽIVNÝM pokračováním podruhé. Jelikož opakování je matka moudrosti !
Skvělá kniha. Zažila jsem tolik AHA momentů, že jsem je přestala počítat. Jediné, co mě mrzí je, že jsem ji nechala v knihovně bez přečtení tak dlouho. Budu se k ní určitě vracet a pořídím si pokračování.
Něco takového už jsem dlouho hledala, vše je tu jednoduše vysvětlené, ale ne se všemi tvrzeními souhlasím.
Jakmile jsem zjistila, že je paní Fourová autorkou dvou knih o zdravé výživě, o četbě na dalších pár dní bylo rozhodnuto. Paní Fourová se ukázala nejen jako skvělá bloggerka, ale stejně tak jí sluší i role spisovatelky. Z knihy, jejíž název plně vypovídá o jejím obsahu, jsem si odnesla spoustu cenných informací, změnila přístup k jistým potravinám a díky jejím receptům teď u nás v kuchyni bude na delší dobu rušno :). Myslím si, že člověk, kterého zajímá zdravý životní styl, by tuto knihu neměl rozhodně obejít. Autorka tu podrobně píše o jednotlivých složkách potravy (makro a mikroživinách), jejich vlastnostech a úloze v lidském těle, vyvrací zastaralé i ty nejnovější mýty o výživě a hubnutí, a také nás nechává nakouknout do svých receptů, ke kterým přidává i užitečné rady a vsuvky.
Zajímavě vysvětlené základy zdravé výživy. Kniha je pěkně zpracovaná a dobře se čte. Už se těším na druhý díl, který jsem dostala jako dárek.
Půjčila jsem si knihu v knihovně a velmi brzy mi došlo, že ji musím vlastnit. Srozumitelně sepsané informace o jídle, což je v dnešní době, kdy se na vás ze všech stran valí protichůdné info, neocenitelné.
Kniha mi v některých věcech docela dost otevřela oči a donutila mě přemýšlet, že ne vždy by člověk měl věřit módním trendům, ale měl by si informace vyhledávat a ověřovat.
Kvalita shodná se Slimákovou , jen každá hraje kapku na jinou strunu . Nicméně spoustě lidem tohle otevře oči.
Zhltl jsem to za dvě odpoledne. Rozhodně jde o příjemně střízlivý příspěvek ke zdravému stravování. Uvítal bych víc podrobností, které patrně budou v navazující knize.
Nejde o jen tak nějakou knihu o jídle, tohle je opravdu jediná kniha o jídle, kterou běžný smrtelník potřebuje. Autorka je odbornice ve svém oboru a informace podává jasně, srozumitelně a tak, jak jsou v aktuální době vědecky ověřené. Po vizuální stránce je kniha krásná od ilustrací po jednotlivé fotografie. K doplnění dalších informací určitě doporučuji autorčin instagram.
Výstižný podtitul knížky #nejenblbe mluví za vše. ️Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete.
@karolinafour zde přehledně, zajímavě a jednoduše vysvětluje vše důležité k výživě a potravinám, navíc na konci knížky najdete zdravé a nápadité recepty.
Mrkej, co se tam, kromě jiného, řeší⤵️
nejhorší tuky
jak vybrat olej do kuchyně
skryté cukry
mýty o mase a mléce
omyly v pitném režimu
posvítíme si na nejznámější diety
bojíte se ÉČEK?
...a v praxi určitě využijete, jak číst obaly.
Těžko se hodnotí nějaká první nutriční knížka, kterou jsem kdy přečetl nějak objektivně. Osobně mi nijak nevadil styl, názory mohou být sice neobjektivní, ale někdy podpořili mou domněnku, což může být dobře, ale i špatně. Kdo ví, v čem je pravda, povíme si třeba za dvacet let až názory budou jiné, ale mnohdy nemám problém knize nevěřit. Hlavní negativum bych viděl v tom, že i když autorka nehaní jezení masa, tak v jejích receptech se snad ani jednou neobjevuje a to, co bylo hlavním problémem byla nepraktičnost, kdy jsme byli zahlceni mnoha odbornými pojmy, ale reálně jsme se nemuseli dozvědět jaké reálné produkty a potraviny teda používat. Čest výjimkám. To vidím při této knize jako problém, protože pak to postrádá smysl. I tak jsem rád, že jsem přečetl a za ně určitě dobrá kniha.
Zajímavé, určitě pro mne nové podněty k zamyšlení, možná aplikování. První část, cca 50 stran mi neseděl styl, jakým se autorka snažila informace podat. Možná i se to sešlo s dobou. Recepty vypadají jednoduše, určitě vyzkouším.
Mám knihu i s věnováním autorky, ale bohužel, byla pro mne velkým zklamáním. Pro toho, kdo se s problematikou zdravé výživy snad vůbec nesetkal, je možná vhodným úvodem, nicméně stejně bych mu ji nedoporučil, a to zejména kvůli podprahové manipulaci, kdy spousta poněkud diskutabilních názorů samotné autorky je zde prezentována jako fakta, což má podtrhnout i odvolávka na to, že "výzkumy potvrdily" nebo naopak nepotvrdily, aniž by ovšem podobná tvrzení byla jakkoli podložena odkazem na citace a relevantní odbornou literaturu.
Štítky knihy
diety jídlo a pití stravování, výživa jídlo zdravá výživa
Autorovy další knížky
2020 | Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete |
2022 | Výživná kniha o jídle |
2020 | Nejez blbě |
Skvěle zpracované základy výživy, jednoduchý přehled všech nejdůležitější složek, vyvrácení par mýtů o výživě. Hodně se mi líbila kapitola o tucích. Jsem rada, ze autorka zahrnula take kapitolu k vegetariánství.