Kriedové správy

Kriedové správy
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366897/bmid_kriedove-spravy-faQ-366897.jpg 4 2986 2986

V roku 1986 sú Eddie a jeho priatelia ešte iba chlapci na prahu dospievania. Dni trávia bicyklovaním okolo svojej ospalej anglickej dedinky a vymýšľaním vzrušujúcich hier. Keď kamarát Gav dostane na dvanáste narodeniny vedierko plné kried, po prvých rozpakoch ich darček nadchne. Na dohovorených miestach si kreslia kriedou panáčiky, svoj tajný kód obsahujúci správy, ktorým rozumejú iba oni. Potom ich však jeden tajomný kriedový panáčik privedie rovno k rozštvrtenému telu a tým sa ich životy navždy zmenia. V roku 2016 je Eddie už dospelý, trochu osamelý muž a myslí si, že s deprimujúcimi zážitkami z minulosti sa vyrovnal. Nečakane však dostane list, ktorý obsahuje kresbu jediného kriedového panáčika. Keď sa ukáže, že rovnakú správu dostali aj jeho priatelia, všetci to považujú za hlúpy žart... kým jedného z nich nenájdu mŕtveho. Vtedy si Eddie uvedomí, že zachrániť sa znamená konečne zistiť, čo sa naozaj pred mnohými rokmi stalo.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Ikar (SK)

The Chalk Man, 2018

janina3311
22.03.2019 4 z 5

Od této knížky jsem měla bohužel větší očekávání, četla se ale dobře a ten konec a samotné rozuzlení bylo zajímavé, sice jsem to tak nějak čekala, ale i tak to bylo fajn.

koki.veru
22.03.2019 4 z 5

Na to, že jsem o knížce všude četla, všude na ní narážela, tak pro mě byla zklamáním. Četla se dobře, ale něco mi tam chybělo a strašně mi to připomínalo To od Kinga. Za mě taková průměrná knížka.

Anika27
20.03.2019 2 z 5

Zaujali jen popisy nočních můr, byli více živé, než celá kniha.

Renata98
20.03.2019 3 z 5

Taková průměrná oddechovka, přečetla jsem to za 4 dny, asi spíš ze zvědavosti. Občas mě rozčilovalo to prolínání minulosti a současnosti, jelikož když už jsem se začetla, kapitola skončila a já se zas musela vrátit do méně záživné kapitoly. ***

DriftBooks
19.03.2019 4 z 5

Téměř celý leden jsem nedokázal číst. Divná zkušenost. Ne, že bych zapomněl písmena, nebo že bych snad ztrácel zrak. Ne. Já ztrácel koncentraci. Přečetl jsem odstavec, dva, snad tři a… A má mysl znenadání přeskočila kamsi do vzpomínek, či do úvah co by mohlo být, co bylo, co bude. V mozku jsem měl kolotoč, který jsem nedokázal ovládat. A ten se točil stále dokola a já nedokázal vystoupit. Křičel jsem strachy, křičel jsem vzteky, křičel jsem beznadějí… A v chvilkách úlevy, kdy se ta centrifuga zastavila, jsem dokázal jen odpočívat. Vzal jsem do ruky knihu, a v hlavě se okamžitě rozduněl megafon… „nastupte si na naše létající draci… račte nastoupit na náš kolotoč smrti… ať křičí ten, kdo se chce točit rychleji…“

Takže jako první po této nechtěné jízdě číst právě Kříďáka bylo docela… zvrácené. Znovu kolotoč, Kolotočenka, znovu temné stíny, znovu pláč, strach a neporozumění světu kolem…

Příběh je nepokrytě „kingovský“. To a Tělo. A měla-li to být pocta velkému mistru – povedla se. Pravda, až na slabší závěr. Ale jinak – skvělé. Mé rozjitřené mysli se ulevilo. Mně se ulevilo. Rozbouřené moře se pomalu vrací do svých historických břehů. A tahle kniha mi pomohla. Je v ní několik vskutku milých špeků, které mě rozesmály. Je v ní i jakási něžnost, snad proto, že jí napsala žena. Nedokáže jít až tak na dřeň, jako to dokáže King. A to je vlastně asi dobře. Určitě se těším na další knihu od této autorky…

Dandulka
19.03.2019 5 z 5

Super čtení! Velmi napínavé až do konce. Je to sice takové to moderní čtení, ale mně se tyhle knížky prostě líbí.

_Janina_
18.03.2019 3 z 5

Námět i myšlenka knihy dobrá, napsané to také nebylo úplně špatně, ale měla jsem pocit, že čtu spíš filmový scénář. Ačkoliv jsem do poslední chvíle nevěděla, jak to dopadne, vnitřně se mě to nijak nedotklo, byly tam nespecifikovatelné rušivé elementy, díky kterým jsem se do knihy prostě nemohla plně ponořit, proto jen 3 hvězdy. Možná až bude autorka vypsanější, uvidíme.

MartulkaS
18.03.2019 2 z 5

Tato kniha mě zklamala, čekala jsem více napětí, zajímavější děj. Hlavní hrdina je trochu divný, nudný a celkově všichni tam jsou trochu zvláštní. Vraždy se moc neřeší, všichni mají svá tajemství, a ten konec je takový nedotáhlý, vlastně mě ani moc nezajímalo kdo to udělal, každý totiž udělal něco. Kniha mě zaujala svým přebalem, ale to je asi všechno.

Toms16
17.03.2019 5 z 5

Kniha je velice zajímavá

matinka
16.03.2019 2 z 5

Rozhodně slabší děj a celková zápletka. Nutila jsem se knihu dočíst. Vlastně mě to ničím extra nezaujalo, je mnohem víc napínavějších a zajímavějších knih než tato.

Kitty
16.03.2019 3 z 5

Od Kinga jsem nic nečetla, tak nemohu jako jiní srovnávat. Mě se propletený příběh líbil, bylo to napínavé, dvě časové osy tomu přidávají na zajímavosti. Za mě dobrý.

Nomia
16.03.2019 3 z 5

Mnoho povyku pro nic. Kříďák může tématicky připomínat Kingovo To, ale to je asi tak jediná podobnost, styl psaní a přístup k postavám je odlišný. King má jednoduše řečeno větší koule.

Kříďák vůbec není špatná kniha, těch 300 stránek zhltnete poměrně rychle, kniha se čte snadno, ale ve mně bohužel kniha zanechala spíš pocit nenadchne-neurazí. Jednoznačně silnější hype a marketingová kampaň, než kvalita samotného příběhu.

Januli
15.03.2019 3 z 5

Průměrná kniha. Měla jsem větší očekávání a úplně jinou představu.

vavunik
15.03.2019 3 z 5

Čtivá detektivka, u které jsem si nebyla jistá, jak skončí. Co mi opravdu vadilo, byla velká písmenka a široké mezery mezi řádky, jak kdybych četla knížku pro děti... Na druhou stranu, obálka se mi moc líbí. A nejsem si moc jistá srovnáním s Kingem, moc podobného jsem tam neviděla...

katy238
15.03.2019 3 z 5

Kříďák není v principu špatná kniha, ale u titulu, kdy vidíte reklamu v podobě polepů na automobilech i v dnešních dnech, čekáte více. Mnoho knih bez podobného reklamního šílenství má vyšší hodnocení, protože se od něj neočekává tolik. Děj postavený na dvou časových rovinách, neustálé comebacky a "temná tušení", která vyšumí do prázdna a na konci nezodpovězené kličky děje, bohužel spíše rozčilují. Titul se snaží dodržet tradice Stephena Kinga, navzdory snaze pokulhává i za jinými knihami tohoto žánru. Přehnaná propagace knihy na úkor obsahu opravdu knize škodí.

klara8886
15.03.2019 5 z 5

Na začátku jsem chvilku váhala, jestli vůbec knihu dočtu.
Když jsem se k ní po týdnu vrátila, rychle jsem se začetla a musím říci, že mě opravdu bavila.

Lilianne104
14.03.2019 1 z 5

Čekala jsem od toho víc, no :) knihu už nepotřebuju, takže ji klidně někomu prodám ;)

Birlibán
13.03.2019 3 z 5

Není to špatné, ale s Kingem bych autorku nesrovnávala. Bohužel místy i trochu nudí...

slezakova.nika
13.03.2019

Upřímný názor: až příliš mi to připomíná Kinga (přesněji To- postavy, děj, některé motivy), ale vůbec to není na škodu. Knížka se mi tím hodně líbila a závěrečné vyústění mě velmi překvapilo. Rozhodně doporučuji.

Olava
12.03.2019 3 z 5

Hodnotím jako lehce přes průměr. Nebylo to špatné, kniha se velmi dobře a rychle četla, ale asi jsem čekala poněkud víc. Ano, četla jsem Kingovo TO a podobnost by se i našla, ale přála jsem si, aby děj byl více propracovaný. Idea Křídového panáčka je super. A přiznám se, konec jsem netušila.