Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení
Jana Vlková
Květinová kuchařka Jany Vlkové vás seznámí s rostlinami, které se v kuchyni používaly odpradávna a nyní je zvolna objevují věhlasní kuchaři a gurmeti. Autorka poradí, kdy, kde a jak divoké i kulturní rostliny sbírat. K tomu představí vynikající, inspirativní, a přesto velmi jednoduché recepty. Jedlé květy a listy podtrhují chuť pokrmů a hrají důležitou dekorativní roli. Kniha je přehledně rozdělena do kapitol „ čtyř ročních období kytkožrouta“, tedy podle toho, kdy jsou v Čechách rostlinky k mání. Vychutnejte si jídla, která lahodí oku, a odhalte jedinečné chutě, které nám příroda nabízí. Váš talíř ozdobený jedlým kvítím a býlím se rázem stane uměleckým dílem.... celý text
Přidat komentář
(SPOILER) Skvělá kuchařka, u mích květin mi ale chybí chuť chemie s toxických železničních pražců které jako spolumajitelka má na svém pozemku a tak distribuuje tyto toxické chemikálie dále po proudu pstruhového potoka. Asi pro jedinečnou vůni a chuť.
Květinová kuchařka je velmi inspirativní a krásná. Je plná nádherných fotek, psána přátelským a vtipným jazykem, plná jedlých květin a tipů a receptů, jak je využít v kuchyni. Nemůžu se dočkat až porostou první květiny a já si připravím třeba lososa marinovaného ve smrkových výhoncích nebo nakládaná poupata pampelišek! Krásné obohacení jídelníčku. Nádherná kniha.
Spíše herbář než kuchařka. Ale místo toho, aby se z bylin dělaly čaje, jedí se z něj květy. Pár receptů tam samozřejmě ale najdete také.
Spousta z toho, co se dá jíst, se válí (roste) jen tak mimochodem všude kolem. Autorka se u této knihy hlavně zaměřuje na květy, nesnaží se poskytnou komplexní přehled a to se mi na ní líbí.
Není to žádná kuchařka, kterou bych musela mít doma, nejužitečnější se seznam rostlin zezadu z rejstříku, ale jsem ráda, že jsem na ni narazila.
Na knihu jsem narazila úplnou náhodou zde na databázi a okamžitě jsem věděla, že ji musím co nejdříve mít. Vypůjčila jsem si výtisk v knihovně a hned jsem začala hltat stránku za stránkou. Byť se jedná primárně o kuchařku, je doplněna řadou rad a praktickým herbářem. Pro mě jedlé květy nejsou novinkou, málokdy projdu kolem sedmikrásek nebo pampelišky bez ochutnání, ale zde mám všechny běžné kytičky pohromadě (řadu jich ani neznám) a recepty jsou dokonalým bonusem doplněným nádhernými barevnými fotografiemi. Roláda s fialkami bude první věc, na kterou se chystám. Hned, jakmile mi violky vykvetou.
Knihu doporučuji opravdu všem, kteří mají rádi přírodu a nebojí se sníst i něco jiného, než je ledový salát ze supermarketu.
Nádherná knížka, plná barev. Zjistila jsem, že spousta "plevele" na naší zahradě je ve skutečnosti k jídlu! Zvedne vám náladu už jen tím, že v ní listujete, ani nemusíte podle ní vařit. Nejvíc se mi líbí recepty s jarními kytičkami, takže jen lituju, že jsem se ke knížce dostala na sklonku léta.
Konečně kuchařka, která nevnucuje obecně rozšířenou dietologickou mantru, že člověk potřebuje jíst pětkrát denně. Autorka správně poznamenává, že se to samozřejmě nedá stíhat (pokud děláte třeba dvanáctky u pásu).
Publikace je rozdělena do kategorií dle ročních období, v nichž nabízí recepty z bylin, které se v tu či onu dobu dají volně v přírodě sbírat. Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že Jana Vlková bydlí kdesi na svazích Kralického Sněžníku, opak je pravdou a autorka nám ukazuje, že i v Praze se dá v každém ročním období sehnat nepřeberné množství chutných a výživných bylin. Stačí znát ta správná místa.
Kuchařce dávám pět puntíků zejména za originalitu, protože květinové vaření zatím na knižním trhu neexistovalo. Držím palce do druhého dílu.
Informace a recepty na polévky a hlavní jídla kde hlavní roli hrají květiny. Hezké obrázky.
Velice praktická věcička pro milovníky divoké zeleně. Funguje jako parádní atlas (s malovanými i fotografickými vyobrazeními) i jako kuchařka. Skutečných receptů je tu sice poskrovnu, ale u všech bylinek je velmi dobře popsán způsob jejich využití, často přirovnaný k jiné známé bylince. Potvrzuji že bršlice nebo šrucha je vskutku výtečná ;)
Autorovy další knížky
2015 | Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení |
2018 | Kytky k jídlu v receptech i herbáři |
2016 | Notes Květinové kuchařky |
2019 | Pampelišky k jídlu |
Skoro až neuvěřitelné, co všechno se nechá sníst a čím nasytit nejen tělo, ale i potěšit oči. Kuchařka, která je zároveň takovou encyklopedií bylin a keřů, se kterými se běžně setkáváme na našich zahradách i na loukách, s popisem jednotlivých rostlin, seřazených postupně dle ročního období, ve kterém sbíráme buď lístky nebo květy a návrhy na jejich využití v kuchyni. Jednotlivé recepty jsou doplněné krásnými obrázky. Za mě spousta nádherné inspirace.