Kyselé třešně
Lenka Chalupová
Kyselé třešně série
1. díl >
Na jaře roku 1944 přichází do malotřídky v Lověšicích, malé železničářské vesničce u Přerova, nový učitel. Venkovská škola znamená pro Petra Skálu seznámení nejen s dětmi, ale také s jejich rodiči – zejména pak s vdovou Lotou Kiliánovou, maminkou osmileté Helenky. Jejich rodící se vztah, ale také Helenčin něžný dětský svět a láskyplné prostředí domova, se střetávají s krutou realitou válečných a poválečných dnů. Historické prameny, záznamy v kronikách, vzpomínky pamětníků – to všechno autorce dopomohlo k napsání strhujícího příběhu, postaveného na pravdivých základech.... celý text
Takto dobrý příběh by si zasloužil lepší obálku, ale to je maličkost. Kniha se mi moc líbila.
Jen tak jsem se pustila do knížky, která má sympatické shrnutí obsahu a vysoké hodnocení od čtenářů a po přečtení jsem s úžasem zjistila, že se mi kromě příjemného čtení dostalo i poučení o poválečné historii, o tom, jaké věci se děly a trvalo celé desítky let, než se o nich dozvěděla i širší veřejnost. Masakr na Švédských šancích mě šokoval. Neměla jsem tušení. Grafik, který navrhnul obálku knihy, by měl dostat za uši a za trest jít do kouta. To se mu nepovedlo.
Velmi zajímavá kniha. Na 250 stranách se odehrává silný pribeh z konce 2. Sv. Války. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, napětí ke konci gradovalo. Konec přímo otřesný, na němž je nejhorší to, že se to opravdu ve válce dělo.
Audiokniha :
Moje první kniha autorky a určitě ne poslední. Moc pěkný příběh z nelehké doby. Závěr knihy mě překvapil, nečekala jsem to :(
Audiokniha skvěle namluvena Danou Černou.
Co ještě víc napsat? Snad všechno už tu bylo vyslovené. Nádherně popsaný jeden příběh naší historie. Citlivé, lidské, úžasné. Děkuji paní Chalupová a již otevíràm další knihu, tentokrát Páté jablko.
Kronika posledních dvou let druhé světové války na Přerovsku. Nečekaně krutý závěr - ne snad kvůli tomu, co se dělo s německými obyvateli, to asi všichni známe, ale spíše z hlediska hlavních postav této knihy. Alespoň já jsem, vzhledem k pokračování, měla pocit, že se kniha bude ubírat jiným směrem.
Jinak jde o nádherně odvyprávěný příběh, svižný, díky časovým údajům u každé kapitoly se dá bez problémů vnímat děj.
Moje první kniha od autorky. Zajímavý příběh, ale trochu mi vadil způsob psaní, takový zvláštní, skoro infantilní jazyk, neumím to přesně pospat. Každopádně příběh se mi líbil. Mám ráda, když se nakonec dozvím, jak postavy dopadly po letech.
Mé první a určitě ne poslední setkání s autorkou. A taky odhalení dalšího pro mě dosud neznámého střípku poválečné historie. Citlivé, lidské, výborně podané.
Tak to byla nádherná kniha.. myslím tím, ten příběh jak je napsaný.. chytla mě a už nepustila potřebovala jsem vědět jak to bude dál.. krásně zpracovaný román.. nechtěla jsem tento rok číst už nic o válce, ale vždy si mě ty knihy najdou, jak říká moje knihovnice Janinka, ale díky výzvě jsem musela nějakou knihu dát a na tuto jsem se delší dobu chystala, ale stále odkládala..nevadí přišel ten správný čas.. i takové kruté a smutné téma se dá hezky zpracovat.. moc děkuji autorce a jelikož již vím, že napsala další dvě díla, tak se těším a určitě je nebudu odkládat..vřele doporučuji přečíst i ohledně informací, o kterých se málo ví nebo vůbec
.... od konce války na Švédských šancích rostly vždycky už jen kyselé třešně ....
A opět kus neznámé moravské historie ....
Příběh malé Helenky, jejíž dětská bezelstnost je konfrontována s krutostí války ....
Obraz našeho venkova a život člověka za válečných podmínek - to je vzpomínka na dobu minulou ....
Další ze zdařilé tvorby této autorky - doporučím.
Na knihu jsem se chystala už delší dobu, musím říct že jsem neměla vůbec ponětí o události ,která se tam stala. Proč se tohle neučí na školách v dějepisu? Je to přece naše historie i když krutá, nesmíme před ní zavírat oči.
V knize je celkem hodně postav, přesto jsou příběhy propojené. Lidé se v těžké době snažili i radovat z maličkostí...ten konec je tak smutný, až mě zabalelo u srdce. Rozhodně doporučuji.
První stránky knihy mě úplně nenadchly, ale nakonec jsem se začetla na konci jen byla v šoku. Vůbec jsem neznala tuto historickou tragédii. Paní spisovatelka je prostě skvělá a doporučuji přečíst i další pokračování.
Vynikající příběh, uvěřitelné postavy zasazené do reálných míst. Oceňuji hlavně začlenění krutých událostí ze Švédských šancí. Je to relativně nedávno, kdy se o těchto zločinech začalo otevřeně mluvit....
Kyselé třešně mě šokovaly od prvních stránek – přesný přepis z kroniky obce Lověšice téměř do písmene kopíruje vše podstatné, co mi po celý můj život vyprávěl můj táta. Jeho vesnice se sice jmenovala jinak, ale okupace a germanizace, včetně školní výuky, probíhala totožně. Následný pohled na poslední válečná léta na Přerovsku zalidněný mnoha zajímavými postavami byl opravdu čtivý a pochopitelný, na rozdíl od fungování německého protektorátu. Jaro 1945 přineslo neuvěřitelnou gradaci a následnou snahu o odplatu všemu německému, ovšem 19.červen ukázal, že nelze dát rovnítko mezi slova špatné, zlé, kruté a slovo německé . . .
Postavy knihy byly pro mě jako živé – jak ty, kterým jsem nemohla přijít na jméno (Hedvika, Gustav), tak ty, kterým jsem přála v životě vše dobré (Arnoštka, Evženka, Alfons, Lota, Petr, Zitta). Způsob psaní mi velmi vyhovoval, takže určitě vyhledám další knihy paní Chalupové.
Audiokniha
Krásná knížka. Už jsem četla víc příběhů z této doby, ty události kolem války jsou vždycky smutné. Ale tady to se tak hezky četlo. Ty příběhy lidí vás vtáhnou a nepustí. Je to takový hořkosladký příběh. O obrovském smutku a neštěstí, ale i o lásce a naději. Dojemné čtení, a tak nějak... hluboké a bez patosu. Určitě si přečtu i další díly ze série.
česká literatura války učitelé, učitelky, pedagogové mezilidské vztahy Přerov Přerovsko poválečné odsuny Němců české rományAutorovy další knížky
2020 | Kyselé třešně |
2022 | Páté jablko |
2014 | Pomněnkové matky |
2023 | Svatojánské ořechy |
2016 | Tyrkysové oko |
Silný příběh, celou dobu člověka mrazí z toho, co se tam stane a kdo zemře. Napínavé až do konce a perfektně napsané.