Kyselé třešně
Lenka Chalupová
Kyselé třešně série
1. díl >
Na jaře roku 1944 přichází do malotřídky v Lověšicích, malé železničářské vesničce u Přerova, nový učitel. Venkovská škola znamená pro Petra Skálu seznámení nejen s dětmi, ale také s jejich rodiči – zejména pak s vdovou Lotou Kiliánovou, maminkou osmileté Helenky. Jejich rodící se vztah, ale také Helenčin něžný dětský svět a láskyplné prostředí domova, se střetávají s krutou realitou válečných a poválečných dnů. Historické prameny, záznamy v kronikách, vzpomínky pamětníků – to všechno autorce dopomohlo k napsání strhujícího příběhu, postaveného na pravdivých základech.... celý text
Tato kniha vás vtáhne do děje.Prožívala jsem každou postavu a čekala s napětím co prožije a jak to s ní skončí.Velmi povedená kniha s touto nelehkou tématikou.
Kniha, která chytne za srdce a dlouho po přečtení ho ještě bude držet. Alespoň to moje. Moje pocity se ztotožňují s escapelle.
(SPOILER)
Nádherná, hořkosladká kniha s krutým koncem která ve mně bude dlouho rezonovat. Příběh o trápení a bolesti,přesto plný naděje a lásky. Do poslední chvíle jsem doufala,že kniha skončí happyendem. Když mi oko zaletlo k názvu poslední kapitoly,vyskočila mi husina po celém těle a pak už jsem jen rvala a rvala.
Okamžitě pořizuju další díly.
“...od konce války na Švédských šancích rostly vždycky už jen kyselé třešně, nad kterými se lidem křivily obličeje."
Příběh na motivy skutečné události masakru v Lověšicích v roce 1945 je poměrně hezky zpracován, slušelo by mu však ještě lepší propracování místa i postav. Děj má spád, autorka má dobrou slovní zásobu, ale místy používá hovorová slovní spojení a výrazy, které, dle mého názoru, do literatury nepatří. Ubírám za ně jednu hvězdu v celkovém hodnocení.
Velmi kysele tresne, trpce chutnajici pribeh.
Je potreba ukazovat historii z ruznych uhlu pohledu.
Nadherne otresny pribeh.
Krásný, i když velice smutný příběh. Často si říkám, proč na některé lidi osud naloží takovou dávku trápení a neštěstí, jakou musela prožívat Lota a nejen ona. A taky si zas a znovu uvědomuji, jaké máme štěstí v tom, v jaké době žijeme. Jak moc se máme dobře. Vždycky mě dojme, jak dříve lidé a obzvlášť děti, dokázali mít obrovskou radost z věcí, které my považujeme za naprostou samozřejmost.
Konec jsem tedy proplakala, ten byl krutý. Nicméně se už teď těším na pokračování této rodinné ságy a určitě si ji nenechám ujít.
Kyselé třešně mě zaujaly hned na začátku, zaujal mě příběh, zaujal mě i styl psaní. Vcelku krátké kapitoly se střídaly podle toho, o které z postav nám byl zrovna příběh vyprávěný. Příběh inspirovaný skutečností, uvěřitelně podaný... Skoro se mi chce až napsat, že "obyčejný", o obyčejných věcech. A tím byl pro mě krásný... A ne, obyčejný rozhodně nebyl... ani náhodou.
Doporučuji.
Příběh moc hezky plynul, sice čtenář má strach o osudy všech postav, drží jim palce a překonává s nimi úskalí války a najednou ten hrozný konec. Krásná kniha o prostém životě.
Chtěla jsem napsat, jak poklidně děj plyne, kniha je psaná obyčejným jazykem, nehraje si na velké umění.
Ale ten konec mi doslova vyrazil dech a myslím, že na tento příběh hned tak nezapomenu.
Kniha se mi četla moc dobře, ikdyž je to smutná doba. Skvěle popsané postavy, příběh , který zaujme. Těším se na další knihu paní Chalupové a doporučuji.
Nestačí mi hvězdičky. Knihu jsem přečetla za jeden den v době nemoci. Nedala se odložit. Děj je tak uvěřitelný, na základě skutečných událostí, o kterých jsem dříve nevěděla. Jako bych, díky autorce, všechny ty postavy znala.
Neskutečně silný příběh a silně emotivní. Hned pokračuji další knihou od L. Chalupové
Příběh, který mě naprosto dostal. Skvěle popsané charaktery postav, stejně jako skvěle vykreslená politická a společenská situace. Knížka, která vás chytne na první stránce a udrží až do konce. Doporučuji všema deseti :)
Román odehrávající se v okolí mého rodného města? Sem s ním!
Ach, jak jsem před sebou viděla Máchovu ulici, Šířavu a Želátovskou, a ty nácky v krásné vile. A Lověšice, které znám jen velmi letmo. Hlavně ale Husovu ulici, která v roce 1944 zažívala mnohem lepší časy, než dnes; v době, kdy Přerov byl významným železničním uzlem, nádražní budova byla echt a drážní domy obývaly rodiny s hrdostí. Dnes chce každej z nádraží zmizet a kolem baráků lidí klušou s kabelkou přitisklou k tělu.
A jestli se mi třešně líbily jen kvůli Přerovu? Nemyslím si. Příběh venkovskýho učitele, lásky, nenávisti, a ty šoky! No, román se vším všude, myslím, že si zaslouží větší pozornost čtenářskýho publika. Pro mě byl i vzdělávací, protože jsem si dohledávala reálie, který jsem neznala. Třeba Švédský šance a lověšickou tragédii. Stydím se. Proč tomuhle není věnovanej jeden kout v muzeu? Nevím.
Četl jsem v pořadí-jablko,ořechy,třešně.A vůbec nevadilo.Jsou to samostatné příběhy.Kyselé třešně jsou opět nádherným románem,který obsahuje vše,co dělá z knih Lenky Chalupové zážitek.Ačkoliv je většinou doba zlá,ty lidské příběhy za to stojí.
Asi první čtvrtinu knihy jsem si říkala, že to odložím. Připadala jsem si, jako bych četla naivní příběh vyprávěný dětem. Vydržela jsem, a rozhodně nelituji. Pomalu se to začalo "rozjíždět", příběh se stával ponuřejší a ponuřejší...Konec mě naprosto odrovnal. Až se trochu "otřepu", určitě se nebudu bránit dalším dílům. :-)
Příběh vesnice během druhé světové války. Smutné, kruté, pravdivé.... přesně tyto romány plné propletených vztahů a zajímavých postav mě poslední dobou baví.... prostě život...
česká literatura války učitelé, učitelky, pedagogové mezilidské vztahy Přerov Přerovsko poválečné odsuny Němců české rományAutorovy další knížky
2020 | Kyselé třešně |
2022 | Páté jablko |
2014 | Pomněnkové matky |
2023 | Svatojánské ořechy |
2016 | Tyrkysové oko |
Kniha vtáhne do děje a dobře se čte. Těžké osudy v těžké době.