Labuť a lovec
Jiří Březina
Když Lovec narazí při lovu labutí na tu zvláštní bytost, pochopí hned, že pochází z jiného světa. Netuší však, jak blízko ten svět je a jaké změny s sebou přináší. Tam, kde se dnes leskne hladina Lipna a zvedají se šumavské kopce, se před tisíci lety rozprostíralo území mezolitických lovců. Jeden z posledních ostrůvků původního lidského způsobu života ale musel dříve nebo později čelit nově příchozí civilizaci zemědělců a pastevců. Na pozadí mýtu o labutí panně, který patří k nejstarším lidským vyprávěním, se rozvíjí první, ale rozhodně ne poslední opakování příběhu Evropy: s jeho migrací lidí a kultur, válkami, odchodem starého a příchodem nového, krví, násilím i záblesky naděje.... celý text
Tenká novela z pravěku vyprávěná v přítomném čase, autorova fantazie v lyrickém příběhu. Nečekejte žádná dramata, thriller-scény. Jednoduchý příběh - a moc se mi líbil.
Milé překvapení. Jednoduchý příběh z období pravěku. Lovci,Říční lidé, pastevci , zvláštní Labuť. Útlá knížečka, přesto přináší zamyšlení co vše člověk potřebuje k životu.
Oddechová kniha k mírnému zamyšlení nás vrací do dob, kdy lidé měli starosti pouze o své obydlí, rodiny a obživu. Propojení přírody a lidských životů....děkuji
Za mě velmi zajímavý příběh napsaný zajímavým způsobem. Četlo se mi to velmi dobře, doporučuji na zimní večery.
Jako fanoušek detektivek pana Březiny jsem se stále nemohl odhodlat k přečtení této knihy, nějak jsem podvědomě nebyl v tom správném nastavení. Teď, po přečtení, vím, že jsem to udělal správně a všem budoucím čtenářům doporučuji, aby si čtení užili v klidu, bez vyrušování a nejlépe na jeden zátah. Není to nijak složité, stačí jeden večer, kniha je útlá.
Obsahově se jedná o mýtický či poetický příběh, jehož zajímavostí je, že neobsahuje žádnou přímou řeč. Ke konci autor, jako správný detektivkář, stupňuje napětí a příběh dovede k zajímavému rozuzlení, které je ještě dovysvětleno autorovou poznámkou. Zajímavá je i deklarované vazba na Lipensko a okolí, což ovšem není pro příběh nijak podstatné – spíše nás to vede k zamyšlení o životě v dávných dobách na území naší vlasti.
Kniha je sama o sobě krásná, doplněna zajímavou grafikou a jistě bude ozdobou každé domácí knihovny. Sám se mohu pochlubit osobním autorovým věnováním.
Okouzlující příběh inspirovaný pověstí o Labutí panně, zasazený do období mezi mezolitem a neolitem, kdy v oblasti dnešního Lipna žily kmeny lovců, které pomalu vytlačují pastevci a zemědělci.
Tak tohle jsem si opravdu užila! Jednoduše, ale poutavě napsaný příběh, krásné grafické zpracování knížky ještě podtrhuje atmosféru...Mám ráda detektivky pana Březiny, ale tohle byla lahůdka.
Vůbec jsem nevěděla, co od knihy čekat. Bežně nevyhledávám příběhy z doby pravěku, no musím uznat, že toto dílo je opravdu povedené. Psané krásným jazykem, dojemné. Opírá se o mýtus o labutí Panně.
Jednoho dne Lovec vyráží na výpravu za jídlem pro svou osadu. Netuší však, že kořist nebude jen tak ledajaká - ,,uloví" si totiž budoucí ženu. Problém je v tom, že vůbec není podobná Říčním lidem, ke kterým patří náš Lovec. Proto ji ostatní osadníci neuznávají, bojí se ji, chtějí ji vyhnat. Avšak příběh Labutě je mnohem rozsáhlejší a sám Lovec na něj nakonec přijde. Musím uznat, že konec, kdy Labuť nalezla cestu zpět a dokázala se vrátit ke kořenům, byl dojemný. A samozřejmě nemůžu opomenout nádherné grafické zpracování, které doplňovalo příběh.
Krásný příběh, krásné grafické zpracování, skvěle vykreslena atmosféra a emoce, nemám co vytknout. A autor naprosto zbořil můj předsudek - že příběhy bez přímé řeči mě nebaví.
V této útlé knížečce si přečteme krásný, mýtický příběh z doby dávno minulé.I ilustrace knihy od grafičky Sabiny Chalupové, je velmi pěkná.Autor detektivek mě tímto příběhem velmi překvapil.Pro mne to byla,taková milá jednohubka na jeden večer.
Velice chutná jednohubka s krásně odvyprávěným příběhem, moc mě bavilo být na tom pradávném a mystickém místě se všemi protagonisty, i když to chvílemi jistě bylo bytí nesnadné. Ale velice poutavě podané!
Na území dnešního Lipna kdysi dávno pobývaly kmeny lovců, pastevců a zemědělců. O své teritorium se museli bít a čelit všemožným nástrahám a obavám z cizích a nepřátelských kmenů.
Jednoho dne lovec postřelí labuť, avšak namísto kořisti si odnáší zvláštní bytost z jiného světa. Bytost opředená záhadami a cizokrajností je zprvu trnem v oku každému členovi kmene lovců, nakonec si ale na její přítomnost přeci jen zvyknou. Nebo ne?
Lovci nepolevují v prozkoumávání širšího okolí a v honbě za úlovky narazí v lesích na vypleněnou vesnici. Sami pak mají co dělat aby se ve zdraví dostali zpět ke svým blízkým.
Atmosféra příběhu je velice působivá a moc jsem si toto putování užila. Pan Březina píše skvělé detektivky a i tady u této chuťovky jsem byla nadšená! Moc doporučuji!
Menší formát knihy a hezké ilustrace slibují nenáročnou knihu. Děj knihy byl místy snový až magický, jindy byl cítit loveckou vášní. Spojení labutě a dívky mi tam vlastně trochu překáželo, děj mohl být v tomto směru více obrazný než reálný.
PS: až v samém závěru knihy, kde autor popisuje své začátky psaní, jsem našla spojitost s Lovci mamutů.
Několikanásobný držitel ocenění Nejlepší česká detektivka napsal příběh z období mezolitu. Upřímně, kdyby nebylo toho, že je tahle maličká knížečka vzhledově tolik odlišná od jiných titulů, nejspíš bych jí ani nezaregistrovala. Překrásná obálka a zajímavá grafická úprava mě ale donutila vzít knihu do ruky a po přečtení anotace jsem věděla, že tenhle příběh bude natolik zvláštní a výjimečný, že ho prostě musím zkusit.
A dobře jsem udělala. Kratší rozsah ani poetický styl mi vůbec nevadily, právě naopak. Bavilo mě, že ne vše bylo v knize vysvětleno a některé věci jsou ponechány čtenářově fantazii. Příběh je plný tajemství a mýtů, což v kombinaci s obdobím, ve kterém se odehrává, dělá z knížky něco speciálního. Mně se to moc líbilo!
Veliké a milé překvapení! Nádherná kniha! Znám všechny autorovi detektivky, tohoto žánru jsem se obávala, ale byla jsem naprosto nadšená! Krásný příběh, opět úžasné zpracování nakladatelství Vyšehrad, oku velice lahodící ilustrace, ale především mistrně napsaný příběh, který obohatí vaší duši, člověk prožije část života našich předků jakoby se vznášel nad nimi a vše pozoroval z výše, přitom cítí půdu pod bosýma nohama, chytá ryby do svých rukou a stupňujícím napětím nemůže skoro dýchat, aby nebyl prozrazen. Skvělé! Bravo pane Březino! Děkuji za jeden z nejkrásnějších čtenářských zážitků letošního roku!
Nádherná kniha, jak obsahem, tak zpracováním. Krásný jazyk, výběr slov, ilustrace, příběh.. prostě všechno.
Navzdory některým ne příliš vstřícným hodnocením na Instagramu se mi příběh moc líbil.Napinavé, syrové, dojemné... při jeho čtení jsem si uvědomila, že jsem se na vývoj civilizace na našem území nikdy příliš nezamýšlela. Brala jsem ji tak,ze jedna forma vymřela a byla nahrazena jinou.Přitom musely nějakou dobu žít vedle sebe! Za mě skvělé!!
Jiří Březina je na tuzemské literární scéně oceňován především jako autor detektivních knih s vyšetřovatelem Tomášem Volfem. Poslední dobou se ale českobudějovický spisovatel pouští i do jiných žánrů – nejprve si v roce 2023 vyzkoušel prózu pro dětské čtenáře Noční slunce a následujícího roku vydal neobvyklý pravěký příběh odehrávající se v době, kdy na naše území poprvé začala pronikat vývojově pokročilejší kultura lidu z dlouhých domů.
Jedná se o vkusně vyvedenou útlou knížku, která Březinovo čtenářstvo možná překvapí. Podobně jako v detektivkách vychází sice autor z důkladných rešerší, takže jeho vykreslení každodenního života mezolitických lovců a sběračů působí velmi barvitě, mnohem menší roli zde ale oproti detektivním prózám hraje děj. Příběh lovce, který „uloví“ tajemnou labutí dívku, nevykazuje spektakulární epické zákruty. I přesto četba příjemně odsýpá, Březina se vyjadřuje v krátkých, přesně usazených větách a dokáže účinně měnit vyprávěcí rytmus.
Labuť a lovce považuji za sympatickou, protože odvážnou knihu, neboť v ní autor opustil bezpečí žánru, který již do značné míry ovládl, a vydal se do míst okupovaných v představách českého publika klasikem Eduardem Štorchem.
Labuť a lovec, jednohubka, na kterou jsem se chystala opravdu dlouhou dobu, a konečně na ni přišel čas!
Jiří Březina se řadí mezi mé oblíbené, české autory, přečetla jsem většinu jeho knih a miluju je! Proto mě nemohl minout ani tento příběh!
Kniha je tentokrát odlišná od autorovi klasické tvorby. Chvíli mi trvalo, než jsem si na celý koncept zvykla. Ale jakmile jsem se do děje dostala, tak mě prostředí kolem pračlověka uchvátilo.
Oceňuji autorovu kreativu a znalost celé problematiky!
Za mě se jedná o opravdu povedené čtení. Ideální na dlouhá odpoledne někde u vody.
Zvláštní příběh, hodně fantazie i část reality. Boj o přežití, mýty, život přizpůsobený prostředí....... řada myšlenek o minulosti, Mohlo to tak být? Fantazie autora, zvláštní styl vyprávění. Ilustrace příběh velmi dobře doplňují. Zajímavý čtenářský zážitek. Zkuste přečíst a utvořte si vlastní názor.
LABUŤ A LOVEC je útlounká a maličká knížečka, vymazlená záležitost z edice Tvář. Knihy z této edice je radost číst, mít je v ruce a kochat se vždy dokonalým grafickým zpracováním.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků
pravěk mýty a legendy Šumava mezolit neolit migrace historické romány střet civilizací a kultur
Pravěk...to tu dlouho nebylo. Líbilo se mi po velmi dlouhé době číst něco zajímavě jiného. Stylem, jazykem, tématem. Velmi mě bavily i změny jazyka, přizpůsobení se vývoji a možnostem jednotlivých skupin lidí i jednotlivců, tak jak jim to jejich způsob života umožňoval, kam je dovedl. Říční lidé přemýšlí a hovoří jednodušeji a v kratších větách. Labuť již přemýšlí a hovoří v širších souvislostech a dokonce svému děťátku zpívá. Moc pěkné!