Les v domě

Les v domě
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509372/bmid_les-v-dome-6479c873c40b8.jpg 4 4572 4572

Nečekaně mrazivý román od autorky bestsellerů Hana, Tiché roky, Listopád. Říkají jí cácora a vypadá to, že je na světě nedopatřením a jakoby navíc. Otec kamsi zmizel při povodních, matka utíká před odpovědností k milencům a alkoholu a děvčátko zůstalo viset na krku nevraživé babičce, která obhospodařuje zahradnictví a je přesvědčená o tom, že všechno špatné lze v životě vyhubit jako žravé plzáky. Nebo o tom prostě nemluvit. Jenže všude kolem je les, ve kterém se skrývá cosi hrozivého, a cácora jednoho dne mluvit začne. Alena Mornštajnová napsala silný a dramatický příběh o tom, že nic v životě není takové, jak to na první pohled vypadá, a že žádné tajemství není nikdy pohřbeno tak hluboko, aby se nedalo vykopat. Budete se bát, ale nepřestanete číst, dokud se neobjeví na povrchu.... celý text

Gaboskaaa
29.04.2023 5 z 5

Těžké téma, drsný příběh, který se skvěle četl jako většina knih autorky. Některé momenty byly až paradoxní, někdy zůstával rozum stát, jak se můžou lidé takto zachovat

Knihomolka134
29.04.2023 5 z 5

Jako velká milovnice a fanynka Aleny Mornštajnové jsem po knize vydané přesně v den mých narozenin hned skočila. Úchvatná (lesní) obálka a potisky na knize, stejně tak jako slovní hříčka "les(ž) v domě" jí dávaly na osobním kouzlu a už předem jsem tušila, že to bude kniha zcela jiná než autorčiny předchozí mnohagenerační příběhy (Hana, Hotýlek, Slepá mapa, Tiché roky, Listopád aj.).
Byla jsem nadšená! A zděšená zároveň. Skrytě krutý příběh z pohledu nejdřív malého dítěte, potom dospívající dívky ukazuje život, jaký si málokdo z nás dovede představit. A přesto se takové věci dějí a lidé/blízcí/rodina před nimi zavírají oči. Tato kniha nám, naivním čtenářům, vyrůstajícím v bezproblémové láskyplné rodině hodně doširoka otevírá oči a ukazuje, že ne všechny bolesti dokážeme vnímat a některé jsou skryté dosti hluboko v nitru lidských duší. Psychologické, zdrcující, depresivní, realistické. Doporučuji!

misa.novakova
29.04.2023 4 z 5

Příběh je opravdu hodně silný a mrazivý. Ale díky autorky čtivému stylu psaní nebudete chtít knihu odložit, ale musíte přečíst jedním dech. Doporučuji.

Kalimati
29.04.2023 3 z 5

Nová kniha je čtivě napsaná, ale začínam mít pocit, že současné české autorky udělaly výzkum, po čem aktuálně jejich čtenáři touží a ukázalo se, že je to co nejvyšší koncentrace zmaru, zneužívání, mučení, týrání a života v obležení těch nejhoršíh monster, omezenců a kreatur, které si nezaslouží šlapat po této zemi, dýchat vzduch a vůbec existovat. Chci vidět, co nejhoršího po světě chodí a chci to znát do nejpodrobnějších detailů! Je pochopitelné, že lidské utrpení existuje a nelze je přehlížet, ale v mnoha případech pod tímto tlejícím nánosem zaniká umělecká autenticita tvůrce a někdy se tak skrývají určité nedostatky ve schopnosti vystavět kvalitní příběh.

monishek
28.04.2023 4 z 5

Moje první kniha od autorky a už se moc těším na Hanu. Tohle byl silný příběh, i když brzy jsem tušila, kdo je les. Z pribehu na me vystupovaly toxické vztahy, až mi bylo hodně úzko. Celý ten příběh mě pohltil a ten samotný závěr to završil, že jsem zůstala sedět s otevřenou pusou. A stačily k tomu jen dvě věty. Premyslela jsem, jestli mam dat 5 hvězd, protože to byl čtivý a zajímavý příběh, který ano, umí vyvolat emoce. Nakonec dam 4 hvězdy, přece jen mi tam neco ještě chybělo nebo nesedělo. Například nevyřešená linka s otcem, zvláštní odsouzeni Jakuba apod. Nicméně určitě příběh stoji za přečtení!
Ještě jsem zvědavá, jak dopadne kauza ohledně teto knihy. Zneužila Mornštajnová cizí pribeh, inspirovala se, nebo je to jen hloupá shoda ..

JHoralka
28.04.2023 5 z 5

Výborná kniha. Autorka nezklamala!

Krásně graficky zpracovaná kniha, ve které se ukrývá silný, bolavý a temný příběh. Skvěle napsané.

Já tedy rozhodně DOPORUČUJI!

artlucie
28.04.2023 3 z 5

Hodnotím knihu, ne hrůznost a opravdovost námětu... zdálo se mi to ploché, zle provázané a ač se kniha četla dobře, nezanechala takovou stopu, jakou měla. Mělo se to celé víc "zakousnout".

Maky286

Velmi silný příběh.

L.Helena
28.04.2023 5 z 5

Skvělá kniha, otřesný příběh...

PavlaA
28.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Já tedy nebudu patřit mezi ty nadšené čtenáře, kteří hodnotí tuto knihu jako něco úžasného, unikátního, knihu na kterou dlouho nebudou moct zapomenout. Řekla bych, že mě zaujala tak třetina příběhu, zbytek byl utáhaný a zdlouhavý. Četla jsem už několik biografií na toto téma (ano vím, že tento příběh je smyšlený), a musím bohužel říct, že toto mě tedy moc nezaujalo. Asi tak od půlky mi bylo jasné, kdo je Les a jen čekala jak to dopadne. Tady tedy máme opět celkem otevřený konec, tak jak to paní spisovatelka má v oblibě. Paní Mornštajnová má rozhodně lepší knihy.

VeruHoráková
28.04.2023 3 z 5

Asi půjdu proti proudu, ale já jsem si z té knížky na zadek nesedla a spíš zůstávají smíšené pocity. Kniha se čte snadno a sama, ale dvě třetiny knihy se v podstatě nic neděje a ten příběh je takový nijaký. Ale protože to napsala Mornštajnová, tak člověk čte dál, protože stále čeká, kdy to přijde a začne to být zajímavý. Když jsem se konečně dostala k tomu, o čem kniha má být, tak to samozřejmě zanechalo hořkou pachuť, ale tím, že mi to celý dost připomnělo knihu od Viktorie Hanišové (názvem knihy nechci spoilerovat, ale kdo četl, tak ví), tak jsem si říkala, že tohle tu už bylo. V knize se hodně hraje na depresi, bezmoc a bezpráví, což je asi to hlavní, co má čtenáře zaujmout, ale mně to tady nějak nestačilo. Jiné knihy s podobnou tématikou, právě třeba od Hanišové, mě dostaly víc.

Tvorbu autorky miluju, všechny její knihy byly skvělý. I proto jsem měla vysoká očekávání a v uvozovkách můžu říct, že ta kniha byla fajn (uvozovky vzhledem k tématu), ale od Mornštajnové jsem čekala víc.

blazejmartin
28.04.2023 5 z 5

Zatím mám přečtenou polovinu ale už předem hodnotím plnou. Hodně dobrá kniha.

Daduna
28.04.2023 3 z 5

Moje první kniha od autorky a musím říct, že vzhledem k tomu jak moje okolí reagovalo na její předešlé knihy, tak jsem trochu zklamaná. Čekala sem, že mě to víc zasáhne, ale bohužel. Pro mě je to oddechové čtení na jeden den. Zkusím přečíst i jiné knihy od autorky a uvidíme jestli se mi některá bude líbit více.

TinaFr
28.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Tak i já jsem si přečetla nejočekávanější knihu letošního roku. Ale k nadšeným ovacím se nepřidám.
Text sám o sobě je napsaný stylisticky dobře. Alena Mornštajnová psát umí, to nám ukázala už mnohokrát. Její příběhy hezky plynou, umí si pohrát s metaforami, dokáže čtenáře do knihy vtáhnout a nepustit. Zároveň oceňuji, že se pustila do náročného a odporného tématu zneužívání dětí. Nečte se to snadno. Ale bohužel se takové věci dějí až příliš často na to, abychom nad tím jako společnost mohli zavírat oči. A beletristické ztvárnění může pomoct zvýšit povědomí i u lidí, které by problematika jinak minula.
Tím se ovšem dostávám k samotnému ději. Už v minulosti jsem měla u postav autorčiných knih problém s tím, že jsou příliš ploché. A zde to nebylo jinak, dokonce mám dojem, že u Lesa v domě je to hned po Listopádu znát nejvíce. Postavy matky a prarodičů jsou neživé, sice se v příběhu vyskytují - a někdy o sobě i něco prozradí - ale celým příběhem jen tak proplouvají. V knize se "něco" děje, ale nemá to hloubku, prostě se to jen děje. U hlavní hrdinky je to trochu lepší, přece jen se toho o ní dozvídáme trochu víc, když příběh vypráví, ale ani ona nám neumožní nahlédnout do hloubky svého nitra. Což je podlé mého názoru škoda, tohle téma si o to vyloženě říká.
Další věc, se kterou mám problém, je faktická přesnost, a to sice proces s Jakubem. Značně pochybuji, že kolem roku 2000 by se někdo zabýval tak nejednoznačným obviněním devítileté holky. Bohužel ani v dnešní době by tomu možná nebylo jinak. Ale na počátku tisíciletí? Těžko. Na základě popsaných důkazů by ho sotva někdo odsoudil.
Na závěr se ještě vyjádřím k podobnosti se skutečným příběhem (odkaz: https://a2larm.cz/2019/03/leaving-neverland-ocima-toho-kdo-v-detstvi-prozil-sexualni-zneuziti/ ). Alena Mornštajnová se zatím nevyjádřila, nakladatelství Host situaci věnovalo jeden příběh na instagramu. Což je podle mého názoru dosti zvláštní přístup, obvinění je to závažné a týká se jedné z nejprodávanějších tuzemských autorek. Pokud mám říct svůj názor, inspiraci skutečným příběhem tam vidím (celá role lesa, výrazný popis čichových vjemů, absence matky, byť z jiného důvodu, než je popsáno v knize). Doufám, že se k tomu autorka i nakladatelství postaví čelem a k situaci vydají prohlášení.

katerina5619
28.04.2023 5 z 5

Tak naprosto uvěřitlně napsaný příběh, pro který mi chybí ještě další hvězdičky k hodnocení. Malé lži se stávají velkými, slova, která nejdou vzít zpět, pohnou osudy mnoba lidí a čtenáři se chce to změnit, zvrátit, doufat, že ještě to bude jinak, že se něco stane a všechno se vysvětlí. Z příběhu mrazí a mám ho pod kůží. Knihu nešlo odložit. Myslím, že i pohled na čtenáře při dočítání posledních stránek by stál za to.

Januli
27.04.2023 3 z 5

Při čtení mě pohltil vztek a lítost. To co mala holčička prožívala a jak se k ní všichni chovali no fuj. Kniha jinak napsaná skvěle, čtivě. Není k tomu moc co dodat, snad jen, že se těším na další dílo, i když tentokrát bych brala veselejší téma.

tanulda
27.04.2023

Od autorky jsem četla kdysi Tiché roky, tato knížka se mi celkem líbila, takže bych i uvažovala o koupi její nové knížky - ALE. Narazila jsem na recenzi, ve které se píše, že je kostra příběhu pravděpodobně nepřiznaně převzatá (recenze je zveřejněná i tady v odkazech, podívejte se) a to mě dost znechutilo :-( Stejně tak mě znechutila i reakce nakladatelství Host na tuhle kauzu. Tuto knihu proto přenechám jiným, kterým to třeba nevadí.

Ilona
27.04.2023 5 z 5

Nejsou slova, nelze komentovat.. Nejde napsat, že čtení bylo skvělé. Bylo naprosto šílené. Smekám před paní spisovatelkou, jakým způsobem se s tímto tématem popasovala.. Myslím, že kdo knihu dočte, ztratí souvislé myšlenky a na dlouhé chvíle řeč..

Manifest blech
27.04.2023 4 z 5

NO od téhle autorky jsem ještě nezažila zklamání, tuhle novinku jsme zhltla za jediný den.
Trochu v pozadí historické pozadí a tohle je více společenský/rodinný román. Lehce mi připoměla knihu, kterou jsem nedávno četla také od české autorky, a to Kukačka od autorky Heřmánkového údolí.
Vyprávění malým dítětem, občas se mi povedlo i něco uhodnout, ale ty ryzí popisy jsem vlastně doufala, že tam už nebudou.
A je skvělá v jejím stylu psaní i podobně mířený konec, vlastně jako v předchozí knize Listopad.

hanzmb
27.04.2023 5 z 5

Brrrr. Hluboce smekám. Autorka teda umí pořádně překvapit. To poslední sci-fi bylo vynikající, ale pořád dospělí hrdinové, kteří mají svůj osud přece jen ve svých rukách. Tady jsem nejprve myslel, že autorka propojuje svojí dospělou a dětskou tvorbu. Postupně mi ale tvrdly rysy a začalo mrazit v zádech. Tohle je podstatně černější než většina vychvalovaných thrillerů z anglo-americké scény. Jen nevím, co je pro vývoj osobnosti ve svém důsledku horší. Zda fyzické nebo psychické zneužívání.