Lokýnka ze Smaragdového moře

Lokýnka ze Smaragdového moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539334/bmid_lokynka-ze-smaragdoveho-more.jpg 4 25 25

Ve světě, kde moře neznamená vodu, ale nekonečné množství kypících, smrtonosných spor, žije jedna zdánlivě obyčejná dívka Lokýnka. Netouží po dobrodružství, uvažuje prakticky a předpokládá, že stráví celý svůj život na pustém ostrově zvaném Skála. Svým naprosto pragmatickým způsobem miluje chlapce Káju, který je však synem místního aristokrata. A právě rozdíl ve společenském postavení a překážky v lásce z něj plynoucí způsobí, že Kája skončí na opačné straně světa v zajetí Čarodějky. Tehdy se všedním životem žijící Lokýnka rozhodne opustit ostrov a vydat se na dlouhou a zakázanou výpravu, jejímž cílem má být Kájova záchrana. Netuší, že při tom změní sebe i svět.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Talpress

Tress of the Emerald Sea, 2023

nonameperson04
20.10.2024 4 z 5

Moc milá lehce pohádková kniha, kterou jsem si bezpochyby užila. Jsem zvědavá, jaké přesahy a propojení objevím v dalších knihách z kosmíru. Zmínka o Sazedovi mě dost upoutala.

Gurtha
15.09.2024 5 z 5

Kniha psaná z radosti a s kapkou šílenství a hlavně s dávkou zdravého rozumu.
"Zachrání Káju sama. ... Nejprve si o tom samozřejmě šla Lokýnka promluvit s rodiči. (Věc, kterou by v podobných příbězích měli lidé dělat častěji.)"

Alfimaster
13.09.2024 5 z 5

Brandon Sanderson je grafoman, počas covidu sa nudil a napísal 5 kníh mimo tých, ktoré už mal naplánované. Neskôr ich vydal v neuveriteľne úspešnom kickstartrovom Tajnom projekte. Toto je prvá z tých kníh, aj keď v češtine vyšla ako druhá v poradí, po Šetrnom čarodejovi.
Kniha je rozprávkou pre dospelých, čo nemusí každému vyhovovať, ale ja som nadšený. Príbeh Lokýnky, ktorá si o sebe myslï, že je obyčajné dievča a ktorej neuveriteľne mocná Čarodejka uniesla milého Káju. A to vo svete, nad ktorým visí 12 mesiacov rôznych z farieb z ktorých sa neustále sypú tajomné spóry, ktoré pri styku s akoukoľvek vodou explozívne reagujú - vybuchujú, rastú ako obrovské rastliny alebo neuveriteľne ostré kryštály. A na moriach z týchto spór, miesto vody, sa plaví loď, ktorou Lokynka utiekla aby hľadala Káju.
Sanderson je majster rozprávač a skvelo vystavaný príbeh je husto pretlaný humorom - inteligentným, láskavým ale aj sarkastickým a ironickým. Nezabudnime vyzdvihnúť grafické spracovanie knihy - ilustrácie sú síce uchádzajúce, mňa ale nadchli detaily, napríklad že každá kapitola ukazuje na akom mori sa plavíte a ako dlho ste na mori. Mňa kniha nadchla, ak máte radi rozprávky a fantáziu, odporúčam.

Frizer
01.09.2024 3 z 5

Sem tam, byl příběh zábavný, ale nic zvláštního. Je to v podstatě příběh o trochu nudné dívce, která se vydá výpravu. Pro mladší čtenáře by to mohla být dobrá kniha, ale čekal jsem něco víc.... kniha mi přijde jako vedlejší, což ve skutečnosti je. Je to jedna z mnoha, které Brandon "vyplivl" během covidu. Jeho propracovanějším ságám nesahá ani po kolena. Co také nemám rád "spoiler"....je míchání fantasy se scifi...připadal jsem si, jako když jsem hrál Might and Magic 6 a posledním bossem byl zmrzlinový vůz.

SBH
28.08.2024 4 z 5

(SPOILER) Vizuálně nádherná kniha. Nejsem příznivcem ilustrací, ale tyto byly překrásné. Navíc podtrhovaly a dotvářely fantastický dojem snové planety se sedmi různobarevnými měsíci, z nichž dolů padá závoj smrtících spor. Ačkoli mi to připadá opravdu praštěné, tak jsem si užívala i svérázné zapojení moderní techniky do předindustriálního světa, kdy Hrana komunikuje pomocí tabletu (na solární baterie) a Čarodějka létá kosmickou lodí.
Lokýnka byla hrdinka podle mého gusta, rozumná, chybující, odvážná, se smyslem pro humor. Vůbec všechny postavy se autorovi povedly na jedničku, snad vyjma Čarodějky, která mi připadla hodně odbytá, ale k tomu se ještě dostanu. Samozřejmě s tím souvisí skvělé, břitké a zábavné dialogy, v tomto směru jsem si lebedila.
Děj čtenáře nenechá chvilku vydechnout, je napínavý a zábavný s mnoha překvapivými odhaleními a zvraty. Zároveň, to velmi oceňuji, ani jeden z nich nenarušuje logiku příběhu a konzistenci dané postavy. Párkrát mi autor opravdu vyrazil dech, když si poradil s potížemi zdánlivě neřešitelnými.
V té souvislosti mě ale trošku mrzel závěr, vlastní konfrontace s Čarodějkou. Kájova kletba byla vystavěna opravdu zákeřně, ale ta Bystroňova? Co vlastně na konci udělal? I způsob, jakým Lokýnce pomohl s krysákem Hupem byl na mě příliš kryptický.
Překlad musím pochválit, líbila se mi především zvučná jména převedená do češtiny. Ovšem mockrát mě zarazily chyby v textu, špatné pády, scházející slova. U takto luxusní knihy by měly být korektury odvedené s větší pečlivostí.
Plný počet dát ale nemůžu. Vadily mi dvě, potažmo tři věci, a to poměrně zásadně. Jako první mi skřípal rádoby Bystroňův pohled na věc. Pokud měl být příběh vyprávěn jím, měl mít rozhodně jinou stavbu. Takto jsem si připadala, že poslouchám nezúčastněného vypravěče v er- formě, pak najednou bác, přešli jsme do ich-formy, ale na pouhý odstavec či větu, a zase se vracíme do prostého líčení Lokýnčiných osudů. Navíc v závěru se stal Bystroň ústředním aktérem, ovšem ze způsobu líčení to není vůbec zřetelné. Kdyby jej autor nechal jako jednu, mírně bláznivou a zpočátku vyloženě vedlejší postavu, pro gradaci příběhu by udělal víc.
Druhou závadou bylo úmorné filosofování. Ano, v textu se nachází spousta moudra a vtipných postřehů, ale školometské metání pouček by chtělo zmírnit.
Jako poslední, ovšem nikoli nejmenší pochybení je počin, kdy zavedený, světoznámý a slavný autor vydává knihu přes kickstarter. Opravdu si Brandon Sanderson potřeboval dokázat, že píše líp než začínající, nezkušený spisovatel? Co je tohle za ego?
Takže ano, doporučuji, ale pouze čtyři hvězdy, je mi líto.

Pazďa
22.07.2024 5 z 5

Byl jsem na tuhle knihu pekelně zvědavý, a zároveň skeptický, jestli mě může chytit pohádkový příběh, i když v podání Sandersona. A jak už to tenhle chlap dělá, očekávání byly předčeny. Lokýnka je jednoduchý příběh, který je dotažený k dokonalosti umem vyprávět ty nejlepší příběhy. Je to kouzelné, chytré, vtipné a má to velké srdíčko. Ilustrace občas fungují, občas ne, ale celková vizuální prezentace knihy je skvělá. I na jednodušším příběhu si Sanderson klasicky tvoří vyšperkovaný svět s unikátními pravidly. Pokud váháte nad pohádkovým nádechem tak není čeho se bát, nemyslím si, že Lokýnka měla nějaký věkový strop.

cetriolo
20.07.2024 4 z 5

(SPOILER) První z tajných projektů. Sanderson psal tento román pro svoji ženu (Emily) s tím, že byl jenom pro ni. Naštěstí se Emily rozhodla, že se má tento román vydat a tak se tedy i my ostatní můžeme vypravit s Lokýnkou na "moře". :)

Postavy jsou velmi zajímavé, je zde několik překvapení, spousta referencí na Kosmír (časově se jedná o pozdější éru), originální fungování světa... prostě všechno dobré co může Sanderson nabídnout :)

Atuin
16.07.2024 5 z 5

Neuvěřitelně moc povedený Sanderson se zajímavou hrdinkou a celkově i prostředím Sanderson pro mladší čtenáře je prostě lahůdka, četla jsem polský překlad loni, ale jsem moc ráda že knihu Talpress vydal a už se nemohu dočkat na její výtisk.

ostrovy fantasy

Brandon Sanderson