Lokýnka ze Smaragdového moře přehled
Brandon Sanderson
Ve světě, kde moře neznamená vodu, ale nekonečné množství kypících, smrtonosných spor, žije jedna zdánlivě obyčejná dívka Lokýnka. Netouží po dobrodružství, uvažuje prakticky a předpokládá, že stráví celý svůj život na pustém ostrově zvaném Skála. Svým naprosto pragmatickým způsobem miluje chlapce Káju, který je však synem místního aristokrata. A právě rozdíl ve společenském postavení a překážky v lásce z něj plynoucí způsobí, že Kája skončí na opačné straně světa v zajetí Čarodějky. Tehdy se všedním životem žijící Lokýnka rozhodne opustit ostrov a vydat se na dlouhou a zakázanou výpravu, jejímž cílem má být Kájova záchrana. Netuší, že při tom změní sebe i svět.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , TalpressOriginální název:
Tress of the Emerald Sea, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lokýnka ze Smaragdového moře. Přihlašte se a napište ho.
Kniha psaná z radosti a s kapkou šílenství a hlavně s dávkou zdravého rozumu.
"Zachrání Káju sama. ... Nejprve si o tom samozřejmě šla Lokýnka promluvit s rodiči. (Věc, kterou by v podobných příbězích měli lidé dělat častěji.)"
Brandon Sanderson je grafoman, počas covidu sa nudil a napísal 5 kníh mimo tých, ktoré už mal naplánované. Neskôr ich vydal v neuveriteľne úspešnom kickstartrovom Tajnom projekte. Toto je prvá z tých kníh, aj keď v češtine vyšla ako druhá v poradí, po Šetrnom čarodejovi.
Kniha je rozprávkou pre dospelých, čo nemusí každému vyhovovať, ale ja som nadšený. Príbeh Lokýnky, ktorá si o sebe myslï, že je obyčajné dievča a ktorej neuveriteľne mocná Čarodejka uniesla milého Káju. A to vo svete, nad ktorým visí 12 mesiacov rôznych z farieb z ktorých sa neustále sypú tajomné spóry, ktoré pri styku s akoukoľvek vodou explozívne reagujú - vybuchujú, rastú ako obrovské rastliny alebo neuveriteľne ostré kryštály. A na moriach z týchto spór, miesto vody, sa plaví loď, ktorou Lokynka utiekla aby hľadala Káju.
Sanderson je majster rozprávač a skvelo vystavaný príbeh je husto pretlaný humorom - inteligentným, láskavým ale aj sarkastickým a ironickým. Nezabudnime vyzdvihnúť grafické spracovanie knihy - ilustrácie sú síce uchádzajúce, mňa ale nadchli detaily, napríklad že každá kapitola ukazuje na akom mori sa plavíte a ako dlho ste na mori. Mňa kniha nadchla, ak máte radi rozprávky a fantáziu, odporúčam.
Kniha Lokýnka ze Smaragdového moře v seznamech
2012 | Cesta králů |
2008 | Finální říše |
2006 | Elantris |
2019 | Meč Přísahy |
2010 | Vyjednavač |
Moc milá lehce pohádková kniha, kterou jsem si bezpochyby užila. Jsem zvědavá, jaké přesahy a propojení objevím v dalších knihách z kosmíru. Zmínka o Sazedovi mě dost upoutala.