Mezinárodní kuchařka
Juliana A. Fialová , kolektiv autorů
Příprava pokrmů má v rozvoji lidské společnosti poměrně velký význam, neboť do značné míry ovlivňuje zdravotní, ekonomické a konečně i psychologické výsledky spotřeby potravin. Protože spotřeba potravin představuje podstatný podíl v celkové spotřebě obyvatelstva, jsou důležité nejen její formy, ale i ekonomický efekt. A je to právě příprava pokrmů, která spolurozhoduje o využití potravin, o velikosti ztrát při jejich zpracování, o konečné jakosti stravy i o jejím zdravotním působení. Z těchto důvodů se návody k přípravě pokrmů stávají stále více nástrojem výchovy obyvatelstva k účelnějšímu a zdravotně vhodnějšímu stravování. V bohatém souboru návodů k přípravě pokrmů, které byly u nás v posledních letech z těchto hledisek zpracovány a publikovány, zůstala však ještě určitá mezera. Protože se podřizují předpokladu, že náš člověk lpí na tradici, zužují výběr na pokrmy v naší zeměpisné oblasti známé, tradičně připravované nebo zdomácnělé. Tím se ovšem do značné míry ochuzují možnosti, které skýtá příprava pokrmů jinými, u nás netradičními způsoby, a současně se oslabuje možnost psychologického působení jejich bohatšího a rozmanitějšího sortimentu. Účelem "Mezinárodní kuchařky" je vyplnit tuto mezeru a podstatně rozšířit sorrtiment dosud u nás připravovaných jídel o další pokrmy, které se osvědčily v jiných oblastech světa, a tím zpestři a obohatit náš nynější národní jídelníček.... celý text
Moje babička,narozená za Rakousko-Uherska, byla velmi moderní žena. Ač jistě ovládala českou klasiku, nebála se zkoušet a ochutnávat nové věci. V 70. letech dostala tuto kuchařku a s nadšením se pustila do receptů zahraniční kuchyně. Byla jsem dítě a paradoxně dnes nevzpomínám tolik na ty české buchty, lívance a svíčkovou, ale třeba na kuře Tamara, jehněčí korma a mnoho dalších, tehdy tak exotických a neobyčejných jídel...
Jsem přímo vyučený kuchař a dříve než jsem přešel do bankovního sektoru, jsem se pohyboval pár let v oboru.
Nádherně komplexně ucelená kuchařka a dá se říct, že téměř nadčasová, kde jsou jednotlivé recepty přehledně tříděné i podle kuchyně dáného státu. Od vzniku této kuchařky jsem už nikdy nic takového neviděl.
Nejen v době kdy poprvé vyšla, ale ještě i dnes, je ohromnou inspirací receptů zahraničních kuchyní.
Juliana Fialová byla naše socialistická novodobá mezinárodní Magdalena Dobromila....mám ji dodnes, občas se začtu.
Mám ji plno let a pokud potřebuji něco jiného než je česká kuchyně, sáhnu vždy po ní. Plno receptů ze všech koutů světa.
kuchařky čínská kuchyně gastronomie indická kuchyně italská kuchyně francouzská kuchyně slovenská kuchyně řecká kuchyně
Spoustu zajímavých receptů. Nález v knihobudce.