Mezinárodní kuchařka

Mezinárodní kuchařka
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328033/bmid_mezinarodni-kucharka-4Cq-328033.JPG 4 14 14

Příprava pokrmů má v rozvoji lidské společnosti poměrně velký význam, neboť do značné míry ovlivňuje zdravotní, ekonomické a konečně i psychologické výsledky spotřeby potravin. Protože spotřeba potravin představuje podstatný podíl v celkové spotřebě obyvatelstva, jsou důležité nejen její formy, ale i ekonomický efekt. A je to právě příprava pokrmů, která spolurozhoduje o využití potravin, o velikosti ztrát při jejich zpracování, o konečné jakosti stravy i o jejím zdravotním působení. Z těchto důvodů se návody k přípravě pokrmů stávají stále více nástrojem výchovy obyvatelstva k účelnějšímu a zdravotně vhodnějšímu stravování. V bohatém souboru návodů k přípravě pokrmů, které byly u nás v posledních letech z těchto hledisek zpracovány a publikovány, zůstala však ještě určitá mezera. Protože se podřizují předpokladu, že náš člověk lpí na tradici, zužují výběr na pokrmy v naší zeměpisné oblasti známé, tradičně připravované nebo zdomácnělé. Tím se ovšem do značné míry ochuzují možnosti, které skýtá příprava pokrmů jinými, u nás netradičními způsoby, a současně se oslabuje možnost psychologického působení jejich bohatšího a rozmanitějšího sortimentu. Účelem "Mezinárodní kuchařky" je vyplnit tuto mezeru a podstatně rozšířit sorrtiment dosud u nás připravovaných jídel o další pokrmy, které se osvědčily v jiných oblastech světa, a tím zpestři a obohatit náš nynější národní jídelníček.... celý text

Přidat komentář

Jirinamac
11.09.2023 5 z 5

Spoustu zajímavých receptů. Nález v knihobudce.

jana14
01.06.2023 5 z 5

Moje babička,narozená za Rakousko-Uherska, byla velmi moderní žena. Ač jistě ovládala českou klasiku, nebála se zkoušet a ochutnávat nové věci. V 70. letech dostala tuto kuchařku a s nadšením se pustila do receptů zahraniční kuchyně. Byla jsem dítě a paradoxně dnes nevzpomínám tolik na ty české buchty, lívance a svíčkovou, ale třeba na kuře Tamara, jehněčí korma a mnoho dalších, tehdy tak exotických a neobyčejných jídel...


Romcha
16.11.2020 5 z 5

Jsem přímo vyučený kuchař a dříve než jsem přešel do bankovního sektoru, jsem se pohyboval pár let v oboru.

Nádherně komplexně ucelená kuchařka a dá se říct, že téměř nadčasová, kde jsou jednotlivé recepty přehledně tříděné i podle kuchyně dáného státu. Od vzniku této kuchařky jsem už nikdy nic takového neviděl.

JancaMia
29.01.2020 5 z 5

Vykoukla má mě v knihobudce, krasne nadčasové recepty ze všech koutu světa

Radka1911
10.04.2019 4 z 5

Nejen v době kdy poprvé vyšla, ale ještě i dnes, je ohromnou inspirací receptů zahraničních kuchyní.

ddkk
14.11.2017

Juliana Fialová byla naše socialistická novodobá mezinárodní Magdalena Dobromila....mám ji dodnes, občas se začtu.

Hanjimka
22.04.2017 5 z 5

Mám ji plno let a pokud potřebuji něco jiného než je česká kuchyně, sáhnu vždy po ní. Plno receptů ze všech koutů světa.

bara8686
06.06.2013 5 z 5

výborná kuchařka, kde se najde recept z každého koutu světa