Blacksad

Blacksad
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141033/bmid_blacksad-141033.jpg 5 290 290

Blacksad série

1. díl >

Kompletní vydání komiksů s černým panterem v roli soukromého očka, nádherně kreslené drsné školy – Blacksad. V knize se objeví jak komiksy, které vycházely na pokračování v Crwi, tak u nás dosud nevydaný a zatím poslední díl. Další kniha z řady Mistrovská díla evropského komiksu.

jirincz
13.02.2015 4 z 5

Ja takové extra nadšení nesdílím. Kresba je brilantní, to je bez debat, například takové hraní se stíny pod stromy apod. jsou fakt perfektní, ač mě teda spíše rušili, ale to je asi subjektivní, nicméně tak jako tak to chce ocenit. Jenže proč mě to tak neuchvátilo? Hlavně dějově, problém může být i v tom, že mě tolik neberou detektivky apod. Noiroví atmosféra je pěkná a rozhodně plus, ale zápletky, ani pátrání mě tolik nechytlo. První příběh mě nechytl v podstatě vůbec a tpo jsem jej četl dvakrát, zda mi něco neuniklo ale neuniklo, v podstatě obyšejná detektivka. Další už byli lepší, protože nešlo jen o takovou klasickou detektivku, ale byl tam i podtext s rasismem, v další hrozba jaderné vílky a čtvrtý příběh byl celkově povedený a úplně jiný. Ale je to určitě lepší průměr, až nad průměr.

kája14
21.12.2014 5 z 5

Nádherná kresba. Občas mě zarážel slovosled ve větách.

grellenort
13.12.2014 5 z 5

Co má společného Kačer Donald a Blacksad? V obojím vystupujou zvířátka zasazené do svého světa.. Tím společné znaky těchto antropomorfních příběhů končí. V Blacksadovi najdete tvrdého detektiva staré školy, ne nepodobného Philu Marlowovi, který řeší každodenní problémy, jaké si jen soukromé očko na vlastní noze může přát.
Kresba je dokonalá, vykreslení dobových interiérů/exteriérů je propracované, krásná americká padesátá léta.
Co se týče děje, tak se zde řeší v 3+1 příběhu zajímavá sociální tématika - beztrestnost mocných, problematika rasové nesnášenlivosti, studená válka či závislost na fetu. Zvolené zvíře zde většinou odráží i charakterovou vlastnost postavy, případně i zaměstnání - to je opravdu trefné (vlčák je polda, šedá myška uklizečka).
Doporučuji zakoupit sběratelské vydání v imitaci kůže, opravdu to je pošušnáníčko.

Covenant
11.11.2014 5 z 5

Ano, příběhy jsou opravdu skvělé a detektivní žánr komiksu opravdu sluší, ale............. I když jsou příběhy dobré, zařadily by se do fronty podobných, nebýt dominantní, propracované kresby, do sebemenších detailů. Tento komiks jsem četl opravdu dlouho. Oprava - prohlížel jsem si ho dlouho. V Tomto komiksu jsem prostě nemohl jen tak prolétnout okénka. To bych považoval za učiněné barbarství. Je to umělecký skvost! Mimika lidí/zvířat, je dokonalá. Pohyby, detaily, barvy...hrozně se mi líbilo světlo prorážející skrze stromy, resp. stíny lístečků na "osobách" a předmětech. No, bylo toho hodně, co se mi líbilo a nemá smysl to rozebírat. To se musí vidět!

SuperFrankie
29.09.2014 5 z 5

Hodně povedený komiks. Nejvíc se mi líbil ten případ s jazzmany v New Orleans. To zasazení celého příběhu do světa zvířat tomu dodalo šmrnc, něco extra. Druhého Blacksada ve světě komisku už nenajdete. Tenhle detektiv je jedinečný.

Peter.Melon
12.06.2014 4 z 5

Opravdu dobrý komiks,je to dobře vymyšlený příběh,má barevné obrázky.

3DD!3
29.03.2014 5 z 5

Příběhy staré detektivní školy obohacuje Blacksad detailním kulturně-politickým prostředím a zasazením do zvířecí říše. Detailní reálie světa, který odráží ten náš velice přesvědčivě, slouží jako jeviště lidským charakterům vypiplaným k dokonalosti. Úchvatná kresba je propracovaná do detailů a Guarnido u mě v evropských vodách vyšplhal až na samotný vrchol.

Kapis
13.01.2014 5 z 5

Dokonalé. Vzpomínám si jak jsem byl unešen z prvního příběhu kdysi v Crwi, kdy jsem nemohl dospat noc, abych si rychle dokoupil pokračování. Zbylé tři příběhy byly pro mně úplně nové a dlouho jsem si nic tak nevychutnával jako tuto knihu. Byla to čistokrevná radost, plná atmosféry. Dokonalá kresba, bezchybné nadhledy do místností, skvěle vykreslené a rozpoznatelné i ty nejmenší emoce - a o to více se klaním až hlavou o zem třaskam - že na zvířecích tvářích. Nebylo určitě nic jednochuchého kreslit překvapeného nosorožce, zuřícího pantera či nasranou lasičku. Krom začátku čtvrté knihy jsem se doslova rochnil v opravdu důsledně vykreslených detailech na pozadí po poslední hrneček a obrázek, včetně tváří v davu. Škoda je pak, že ze začátku čtvrté knihy to Guarnido trochu odbýval, zhruba v půlce se ale vrátil k dokonale detailnímu stylu s ostrou linkou skrz celý panel. Taky pauza mezi 3. a 4. bookem byla nejdelší, tak asi hledal tu správnou motivaci po takové době. Zážitek mi to nezkazilo a jak říkám, za tu kresbu a barvy smekám až k zemi. Nechyběl ani komisař Rex, takže já mám o nejlepším zahraničním komiksu roku 2012 zcela jasno a zcela objektivně dávám po nějaké době plných 100%.

Selket
21.10.2013 5 z 5

Miluju tu kresbu, která se dá číst i v detailech.

chropovec
22.09.2013 5 z 5

Perfektní zpracování se zajímavou kresbou a příběhem až na některé vyjímky je tato kniha pro mne velice zábavná.

Lost Soul
26.03.2013 5 z 5

Snad nejlepší komiks, co se mi zatím dostal do ruky. Nádherně nakreslené, skvěle propracované postavy, černý humor - prostě paráda.

Lusa
05.02.2013 5 z 5

Souhlasím, je to opravdu skvěle zpracovaný komiks. Postavu Blacksada si snad člověk musí hned zamilovat. Všechny příběhy se mi líbili, ale asi nejvíce Národ ledu.

RaptoR
18.12.2012 5 z 5

Výborně zpracovaný komiks, který ukazuje na kvality španělské školy. Moderně pojaté bajky, které se zaobírají společenskými problémy, situovanými do USA první poloviny dvacátého století. Rozhodně stojí za přečtení!