Mráz

Mráz
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258204/bmid_mraz-lC5-258204.png 4 3098 3098

Martin Servaz série

Vražedné šialenstvo uprostred francúzskych Pyrenejí! Pracovníci elektrárne v Pyrenejach jedného dňa našli mŕtvolu koňa bez hlavy zavesenú na stožiari lanovky, ktorá je v oblasti jedinou prístupovou cestou. Vyšetrovanie zverili Martinovi Servazovi, veliteľovi kriminalistickej jednotky v Toulouse. Skúsený vyšetrovateľ na mŕtvole identifikoval DNA, ktorá patrí jednému z chovancov inštitútu, v ktorom zadržiavajú veľmi nebezpečných duševne chorých vrahov. Ústav je pritom tak zabezpečený, že nie je možné, aby sa niekto z chovancov mohol dostať von. Keď sa nájde prvé mŕtve ľudské telo, Servaz spolu s psychologičkou z ústavu úporne hľadajú kľúč k odhaleniu desivého tajomstva. Vynikajúca kombinácia série skutočne strašidelných zločinov, mrazivej atmosféry a húževnatého policajta robí z tejto knihy napínavé čítanie, počas ktorého budete až do konca hádať, kto je vrah.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , XYZ (SK)

Glacé, 2011

bertrand
26.11.2017

Opět tu máme humoristickou detektivku, prošpikovanou brutálními vsuvkami, tentokráte z Francie. Je tu vše, geniální zločinec, zrůdné vraždy, velkolepé (zde pro lepší pochopení několikrát popsané jako kyklopské) sídlo na nepřístupném místě, tajemné kroky na chodbách, šokující vyvrcholení střídající jedno druhé, neschopná policie... jen ten geniální detektýv typu Leona Cliftona tu bohužel chybí.
Hlavním vyšetřovatelem je tu uzlíček nervů, lekající se vlastního prdu, který je zřejmě také velice sympatický chlapík. Ženy ho chápou a muži ho obdivují - neptejte se mě proč, za celých 625 stran jsem na to nepřišel a autor to pro jistotu ani nenapsal, zřejmě jako cliffhanger pro případná pokračování - ale určitě to nebude kvůli jeho schopnosti zvládat policejní práci neboť ta jest nulová.
Vrcholem knihy je podle mne, narozdíl od nepřesvědčivého vyšetření zločinů, závěr ve stylu "kámen šuká cihlu". Autor jej psal patrně ve rozpoložení ve kterém četnický strážmistr Flanderka z Putimi šperkoval své hlášení během nočního výslechu Švejkova. Jinak si to nedokážu vysvětlit a jsem z něho víc paf než z celého zbytku knihy. Zlatý kliftonovky!

asteion73
25.11.2017 5 z 5

Mráz tentokrát nepřichází z Kremlu, ale z francouzkých Pyrenejí a je řádně drsný a krvavý.
Čtivá, napínavá , mrazivá...

Chesterton
23.11.2017 3 z 5

Zbytečně zdlouhavé, překombinované, občas i za vlasy přitažené, ale přečetla jsem a úplně nelituji. Jen tvrdím, že stručnost dělá mistra:))

Vilma387
21.11.2017 5 z 5

Dlouho mne tak nic nepohltilo...

ladisone
19.11.2017 4 z 5

Kniha mě držela v napětí a rozuzlení mě, přiznám, překvapilo. Jediné co jsem trochu řešil je, že jsem měl pocit, že spisovatel kopíruje trochu Jo Nesba. I tak dávám 4 hvězdy.

shay
19.11.2017 3 z 5

Napínavý děj, trochu děsivé prostředí. Za mě celkem spokojenost. Z té triologie určitě nejlepší kniha.

Lolila
18.11.2017 4 z 5

Aj napriek tomu, že Servaz je "netypický" policajt (nevie strieľať, bojí sa výšok, rýchlej jazdy a pod.) :-) a niektoré časti boli tak trochu neuveriteľné, kniha ma zaujala, dobre sa čítala. Mrazivé prostredie, atmosféra francúzskych Pyrenejí, stále sa niečo dialo,....prečítam aj ďalšiu časť.

Blaník8
07.11.2017 5 z 5

Napínavé, čtivé....zajímavé prostředí příběhu,atmosféra....Líbilo se mi to. Je pár malých místeček, které trošku vadily..ale určitě si přečtu i Kruh.

Iv8
06.11.2017 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora...líbila se mi. Ponurý příběh v ponurém prostředí, který je jako ušitý pro ponurý český podzim.

ondaboss
06.11.2017 2 z 5

Váhal jsem, jestli dát dvě nebo tři hvězdy.
Jsem velmi překvapený, jak se lidem líbí román plný, dle mě, nesmyslů.
Nepochopitelné je hned na začátku zabití koně, které není ani na konci knihy vysvětleno. A jeho vytažení na lanovku? Hloupost. Pokud se spisovatel tímto snažil o šokující a mysteriózní otevření, tak na mě to působilo zcela opačně. Celou dobu jsem přemýšlel proč, vůbec ne kdo, takovou blbost udělal.
Samotnou kapitolou je hlavní hrdina. Takový citlivý „jouda“ nemá u policie naprosto co dělat. Při čtení jsem z něj měl spíše srandu a v některých případech mě opanoval i soucit. Jak se bál, že za ním jede auto, bylo k popukání. Přitom ta ženská, která mu má pomáhat, jezdí úplně v klidu a pohodě v horách plných sněhu a mrazu na mašině.
Bylo by toho ještě hodně – ústav pro vyvrhele světa!!! bez špičkovaného zabezpečení; finální zločinec, který si může kdykoliv koupit daleko bizardnější vraždění bez sebemenšího rizika atd.
Opravdu jsem se snažil do příběhu vcítit, ale marně.
Pro mě naprostá ztráta času.

MorriconeTheGod
03.11.2017 4 z 5

Dočista mě uchvátil popis prostředí na začátku, protože přesně něco takového jsem si přál - místo pro mysteriozní, brutálně atmosferické krimi jak ušité mě na míru. A musím říct, že se to celé četlo velice dobře.

Wargo
02.11.2017 5 z 5

Vyše 600 strán pyrenejského mrazu, poznávania pozadia hlavného príbehu a sympatizovania s hlavným inšpektorom Servazom, ktorému budete veriť každú bolesť a strach, každú radosť s nájdenia nového kúska puzzle do celkového obrazu prípadu... Okorené ústavom plného nevyliečiteľných a nenapraviteľných bláznov a vrahov, popredkávanie ďalšími menšími či väčšími zvratmi (niektoré naozaj nečakané), pri čom si (možno) poviete, že ste po dlhom čase čítali fantastický detektívny thriller z pyrenejských hôr.

PADA123
01.11.2017 5 z 5

Po přečtení Zkurveného příběhu jsem přečetl Mráz a autor opět nezklamal. Výborně napsaný napínaný příběh se spoustou zvratů a konec opět skvělý.

evask
01.11.2017 3 z 5

Dala bych 3 a půl hvězdičky. První třetinu jsem tak nějak přeskákala a kolem strany 250 mě to začalo bavit. Ale závěr mě zase trochu zklamal.

Maxina
30.10.2017 5 z 5

Několik hodin jsem "skoro" nedýchala. Pak jsem "nedýchala" ještě další dny s dalšími díly. Skvělé! Napínavé!

bookcase
28.10.2017 5 z 5

Výborný thriller, mrazivé prostředí mu sluší, Servaz je sympaťák. Ale Zuzana Smatanová na konci zabila.:-D. Autor hledal ve vodách slovenské hudby? Pobavilo.

Ewik
26.10.2017 4 z 5

Geniálně promyšlené, mrazivě napínavé. Tohle šílenství, jménem Bernard Minier, mě přilepilo ke stránkám, že jsem místy ani nedýchala. Nedočkavě jsem hltala, jak bude major Servaz pokračovat ve vyšetřování a byla jsem nadšená, když jsme postupovali stejně.
Na druhou stranu byla všechna ta akce vyhnaná do takových otáček, že jsem jen nevěřícně kroutila hlavou. Občas to působilo až absurdně. Každopádně psychologický rozbor a myšlenkové pochody hrdinů byly hodně uvěřitelné, místy šílené až zvrácené.

Roberta
21.10.2017

Poslednich tricet stran jsem nedocetla. Uz me ani nezajimalo, kdo je vrah.

Braenn
19.10.2017 3 z 5

Příjemný thriller. Nebo detektivka? První půlka to první, druhá to druhé. Nejdřív se jeví celkem neotřelá, ale postupně se to tak nějak zamotává a uzluje, až to přestalo bavit snad i samotného autora a poněkud umělými zkratkovitými posuny dojde ke konci. Prozradím něco děje - třeba láska multimilionáře k jakési pofidérní kulturistické sestře v ústavu, té se mi opravdu nechtělo věřit. To propojení tam bylo zbytečné. Nebo náhlá láska manželky jeho kolegy, těhotné, podotýkám, k hlavnímu vyšetřovateli, zatímco její manžel to ví, ale je mu to jedno, páč je gay a... uhm.

Také jsem získala pocit, že snad každá postava v knize je nějakým způsobem vyšinutá a buď zneužitá v dětství, nebo naopak tyran a psychopat. Opravdu každej. A to nemluvím jen o obyvatelích léčebny! Na druhou stranu, nejsilnější moment knihy pro mě třeba byl popis zločinu na hrdinově matce. Krátké. Surové. Ponechané na fantazii čtenáře. Sice knize nic moc nepřidala, ale zamrazilo z toho víc, než ze zbytku románu dohromady.

Někde to s tou fantazií čtenáře zas přehání. Četla jsem to ve čtečce, tak nevím, zda mi nějaké stránky nechybí, ale co se sakra stalo s tím psychoušem v autě pod lavinou? Co? Co? Hledala jsem to třikrát a nic! A co ta jeho dcera? Kdo ji tedy uhodil? Nikdo? Co jeho kolega? Jak to tedy je s jeho ženou? A co ten Xavier, proč jí lezl do kanclu? Podezíral Lisu, ale přitom ji kryl a souložil s ní? Co? Jak?

Takže... dávám knize slabší tři hvězdy. Udržela si mou pozornost a některé scény byly skvělé. Některé méně. Jiné zbytečné. A spousta, opravdu spousta jich podle mne byla nevyužitých. Páni, léčebna, opuštěný dětský tábor a vlastně nic moc z toho.

Edit: Jo tak. Ono to má víc dílů. Tak snad to nějaké moje otázky zodpoví.

iveetka
17.10.2017 5 z 5

Fantastické čtení!! Hlavní hrdina Servaz se mi hned dostal pod kůži. Atmosféra zimy, sněhu a psychiatrického ústavu mě zaujala. O táboru Kamzíku nemluvě. Doporučuji!