Můra noční, předvánoční

Můra noční, předvánoční
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200679/bmid_mura-nocni-predvanocni-Wer-200679.jpg 5 634 634

Seznamte se s Jackem Skelingtonem, pánem Halloweenska! Po více než dvaceti letech od prvního vydání vychází také u nás legendární Můra noční, předvánoční kultovního režiséra Tima Burtona. Bizarní královstvíčko, kterému Jack vládne, se každoročně stará o „hladký“ chod Halloweenu. Ale co dělat, když jedinečný večer skončí? Když Jack objeví Vánoční město, dostane fantastický nápad, jak zahnat nudu: letos ušetří Santovi práci. Ale může vzejít něco dobrého z toho, když si slavný červený oblek natáhne kostlivý hubeňour? To se dočtete v Můře noční, předvánoční. Filmu Tima Burtona, který český divák zná (většinou) jako Ukradené Vánoce, předcházela tato báseň, již autor sepsal v šerém dávnověku, kdy ještě otročil jako animátor u Disneyho, někdy kolem roku 1982. Je jiná než film, který zachoval hlavní postavy, přidal fůru dalších a rozvinul zápletku, aby bylo o čem 76 minut animovat. Ze samotného textu v něm ale nezbylo skoro nic, texty filmových písniček se psaly znovu a o něčem jiném, takže původní Burtonova báseň vám přináší spoustu nových, avšak neméně makabrózních a strašidelných písmenek, která z filmu neznáte. A sám autor jako bonus k vlastním původním ilustracím s dvacetiletým odstupem připojil pár dalších, stejně pěkných. Výsledkem je knížka hravá i dravá a sršivá i děsivá... prostě burtonovská. Spousta hrobečků, příšer a něžných citů. Burtonův text, který se dnes dostává českému čtenáři do rukou, vznikl před dvaceti lety. V té době měl v českých zemích stále ještě monopol na rozdávání vánočních dárků zcela jednoznačně Ježíšek a o dušičkách se prostě jen chodilo oprášit hroby zesnulým, zapálit svíčičky a případně se pomodlit. Halloween a legrace s ním spojené byly věcí známou jen hrstce zasvěcených. Kdyby překlad, který držíte v ruce, byl pořízen tehdy, málokdo by u nás vůbec pochopil, oč běží a co že je tak zábavného na tom, že jakési halloweenské strašidlo pojalo nápad vyměnit si roli se Santou. Jak ten čas letí... Uplyne dvacet let a české děti ve školách koncem října pod vedením svých učitelek pilně vydlabávají dýně, převlékají se do strašidelných hábitů a halloweensky se baví a o vánocích jsou zas obchody plné zavalitého vousáče v červeném odění a legrační čapkou – jinými slovy, bezmála každé malé dítě už dnes u nás velmi dobře tuší, oč tu se Santou a Halloweenem běží. Co se nepodařilo komunistům s jejich z východu importovaným Dědou Mrázem, se zkrátka bez problémů podařilo... komu vlastně? Neviditelné ruce trhu? Každopádně díky tomuto posunu ve vnímání Vánoc a Dušiček, je u nás dnes půda připravena pro tuto navýsost zábavnou knihu, navíc navýsost zábavně přeloženou.... celý text

Horory Poezie Pohádky a bajky
Vydáno: , Argo

Nightmare Before Christmas, 1993

Putnas
10.09.2016

Je to hezká knížka, ale na ten film prostě nemá. Z knížky se prostě neline ta skvělá hudba Dannyho Elfmana...

ModráLaboratoř
07.06.2016 5 z 5

Lehce pootevřené dveře do unikátního světa znetvořených kreatur, otráveného ovzduší, bolavých duší a permanentní melancholie. Jak líbezné! Avšak ani vánoční koledy, lahodně zděšený křik dětí nebo zrezivělý smích nočních můr dostatečně neskryly bodavou myšlenku, autorův skrytý vtip, nepatrné, malicherné uvědomění, že každý z nás patří tam, kde se mu líbí ze všeho nejméně. Pak už jen poetickým způsobem kouzlo Vánoc vyšisovalo na pozadí chrastících kostí i prázdných očních důlků, radostná atmosféra nenavrátila teplo do mrtvých končetin a sněhové vločky se nešťastně snášely na puknuté hroby a bezejmenné nahrobní kameny.

nefernefer
15.04.2016 5 z 5

Taky jedna z knížek, kterou jsem přečetla ještě mezi regály v knihkupectví a pak si ji rovnou odnesla domů. Zkrátka jsem ji musela mít :o) Je po všech stránkách výborná. Burtonovy verše jsou přesně tou směsí zvrácené roztomilosti, černého humoru a laskavosti zároveň, která mi vyhovuje. A knížka sama má krásný formát, úžasné Timovy ilustrace, tištěná na pěkném papíře, prostě delikatesa :o) Tu si nejde jen půjčit v knihovně, tu je nutno mít doma :o)

Miru
07.02.2016 5 z 5

Nemůžu dát jiné než plné hodnocení. Jednoduše proto, že je to Tim Burton a jednoduše proto, že tohle je prostě kultovní záležitost.

Hanina61
04.02.2016 5 z 5

Překrásně strašidelné spojení mých dvou oblíbených svátků - Halloweenu a Vánoc. A ty obrázky... Ráda bych jela do Halloweenska na výlet... ale pak zase zpátky. Tim Burton je jedna z mých "jedniček"... :-)

AnneMaxe007
24.01.2016 5 z 5

Jack Skellington. Bez něho už si ani neumím představit Vánoce.
Jenom pan Burton dokáže vzít jakoukoliv 'morbiďárnu' a podat ji tak, že se u toho člověk ještě zasměje. Vážně, zkuste Můru někomu převyprávět vlastními slovy, uším neznalce to musí znít hodně pochybně.
Bez ilustrací by to samozřejmě nebylo ono, jejich důležitost se prakticky vyrovná textu.

burbot
04.01.2016 3 z 5

Na knihu jsem se neskutečně těšila, o to víc mě zklamal překlad. Příště radši přečtu před koupí a pořídím originál.

Hendrychova.K
26.12.2015 5 z 5

Zbožňuji ji. Nepopsatelná, má neuvěřitelné kouzlo a člověk by si ji četl stále dokola.

LittleNightOwl
12.09.2015 5 z 5

Chtěla jsem si jí vypůjčit v knihovně, když jsem jí viděla na polici. Nakonec to skončilo tak, že jsem jí přečetla ještě mezi regály v knihovně. Nešlo se odtrhnout. Asi jako všichni, mám pro Tima Burtona slabost. Ilustrace jsou nádherné. Mohu jenom doporučit.

DennisMoore
17.08.2015 5 z 5

"Když přišel Štědrý den a Štědrý večer číhal za ním,
Jack zapřáh soby ke svým pěkným rakvičkovým saním."

Můra noční, předvánoční je kouzelná knížka, ovšem její filmová podoba je ještě zábavnější a jaksepatří vyšperkovaná. I tak si nedovolím dát nižší než plné hodnocení.

Fuksinka
25.03.2015 4 z 5

Fetišistická povinnost pro milovníky Mistra. V knihovně trůní tak, abych na ni pěkně viděla a mohla po ní kdykoliv sáhnout. Jen mě mrzí, že není delší.

Ewik
22.03.2015 5 z 5

Moje nejmilejší kniha. Čtu si ji každý večer před spaním. Tim Burton vytvořil krásný svět ve městě Haloween, kde nešťastný kostlivec Jack, hledá naplnění svého života. Knihu doplňují krásné ilustrace. pokaždé knihu otevírám s velkým nadšením, jako bych ji měla číst poprvé.

Kromě knihy vyšel i film, který je opravdu unikátní. Vznikal 3 roky a hudbu k němu složil geniální Dany Elfman, který s Burtonem často spolupracuje. Ani nevím, kolikrát jsem se na něj už dívala. Téměř všechny dialogy už umín skoro nazpaměť. :-)

Kostlivec Jack si mě opravdu získal.

olga3004
12.03.2015 5 z 5

Lahůdka, která nemůže nikoho zklamat.

Hoshi
04.02.2015 5 z 5

Miluji tvorbu Tima Burtona a netušila jsem, že také píše. Teď se mohu pyšnit tím, že mojí knihovničku obývá tak úžasná kniha, jako je Můra noční, předvánoční.
Příběh je velmi jednoduše veršovaný, doplněný nádhernými ilustracemi ... Může se číst stále dokola a určitě neomrzí :) Jen mi tak trochu chybí Sally, která se objevuje ve filmu, ale i tak je příběh velmi krásný :)
Doporučuji

Lauralex
02.01.2015 5 z 5

Božský Jack Skellington a fenomenální Tim Burton, miluju! Jedna z mých nejoblíbenějších knih jako takových i jako poezie, ke které se pravidelně vracím o Halloweenu a o Vánocích. Tim má jedinečný, úžasný, senzační, rozkošný a vlastně trochu zvrácený a morbidní styl, a to jak v angličtině, tak v českém překladu, který zbožňuju a jsem z toho úplně odvařená. Děkuju za tenhle úžasný svět, který vytvořil, miluju to.

knihomolka01
24.12.2014 5 z 5

Burtona miluji jako režiséra a donedávna jsem nevěděla, že vůbec píše. Teď jsem si přečetla tenhle komiks a nemůžu uvěřit svým očím, je to úžasné, nápadité, roztomilé, originální, no prostě dokonalé. Obvykle nemám ráda básničky, ale tohle mě sakra bavilo.:D

gomaki
14.10.2014 5 z 5

Já teda nevím jak je to u Vás, ale já už se nemusím bát, že mi někdo ukradne Vánoce. Přece jen Jack už se poučil :)

Jediné co mě trochu mrzí je, že mám moc ráda Sally the Ragdoll a ta se v knížce nevyskytuje :)

knihamouder
16.09.2014 5 z 5

Tim Burton-co dodat. Miluju jeho tvorbu. Za mě jednička podtržená a ještě s hvězdičkou. Těším se na vánoční čas a aspoň filmové zpracování.

xxDawexx
18.08.2014 3 z 5

Hezky napsaná kraťoučká knížka, líbila se mi, a to i přes to, že Tima Burtona zrovna v lásce nemám.
Jenže, těžko porovnávat takhle krátkou veršovanou knížku s těmi, kterým dávám 4, 5 hvězd. Takové knížky si přečtu víckrát. Tuhle asi ne - i když to nezabere tolik času.
Nápaditost se ale Burtonovi rozhodně upřít nedá. :)

Bunburistka
13.08.2014 4 z 5

Opravdu jeden z mála výtvarníků, na kterého nedám dopustit, celou jeho tvorbu mám opravdu moc ráda a ani této malé knížečce není co vytknout. Všem ji doporučuji ! :)